Otwór daleko od krawedzi kartki/kartonu ok 5-6 mm
Otwór daleko od krawedzi kartki/kartonu ok 5-6 mm
Jak zrobic otwór w kartce lub kartonie, w odległości ok 5 cm od krawędzi o średnicy ok 5 mm? Przebijak zawija krawedzie. Wiertło strzępi krawędź otworu. Wycinarki laserowej brak. Zwykły dziurkacz byłby najlepszy, ale robi otwór zbyt blisko krawędzi.
- psia.kostka
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 1310 times
Re: Otwór daleko od krawedzi kartki/kartonu ok 5-6 mm
Male wiertlo "pilot" + wykonczenie pilnikiem iglakiem, polokraglym i okraglym? W kartonie da rade, z kartka papieru gorzej. Postrzepienie papieru mozesz wygladzic "na sline"
Na koniec w listewki/prawidla i imadlo, niech schnie w scisku na gladko.
mozna tez pogooglac #MalyModelarz

mozna tez pogooglac #MalyModelarz

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- The Fifth Horseman
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 84 times
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 3 times
Są też dziurkacze pojedyncze, w formie kombinerek. Z tego co pamiętam, to sięgają dalej niż takie zwykłe podwójne.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 1858 times
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 3 times
Tak. Ten nawet wygląda na jakiś bardziej premium 
Żona używała czasem czegoś w tym guście: https://allegro.pl/oferta/dziurkacz-do- ... MMwllhkGHc
Ten, który ja podlinkowałem jest meh/10 - część która się trzyma ręką poddawała się (i trwale zginała) pod naciskiem na grubszej tekturze po paru razach, ale sama zasada jest ok.

Żona używała czasem czegoś w tym guście: https://allegro.pl/oferta/dziurkacz-do- ... MMwllhkGHc
Ten, który ja podlinkowałem jest meh/10 - część która się trzyma ręką poddawała się (i trwale zginała) pod naciskiem na grubszej tekturze po paru razach, ale sama zasada jest ok.
- psia.kostka
Ciekawe (troche drogie), tylko wciaz zasieg i srednica otworu bedzie bariera dla takiej metody
Pytanie czy OP chce wydziurkowac 300arkuszy papieru + 2 tekturki okladki, i to ze 4 takie otwory
czy wydzierganie skalpelem przez stalowa podkladke pod srube tez sie nada, do jednego otworku 
Ale jakies "zmechacenia" krawedzi, przy pojedynczej robocie, to ja bym wygladzil na mokro
wlokna wyschna w nowym polozeniu i elegancko 
Pytanie czy OP chce wydziurkowac 300arkuszy papieru + 2 tekturki okladki, i to ze 4 takie otwory

Ale jakies "zmechacenia" krawedzi, przy pojedynczej robocie, to ja bym wygladzil na mokro

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- melusina
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 62 times
Bardzo dobra jest nitownica. Mam taką i może zrobić bardzo czysty otwór w papierze w odległości nawet +/- 18 cm od brzegu.
Być może znajdzie się podobna w niższej cenie.
Być może znajdzie się podobna w niższej cenie.
Na tą chwilę kilka otworów na potrzeby uleputania czegoś dla swoich dzieci. 10-20 szt. Może być jeden arkusz na raz. Czyli cena schodzi na drugi plan, ale raczej wycinarki laserowej nie kupie.psia.kostka pisze: ↑04 lis 2024, 12:37
Pytanie czy OP chce wydziurkowac 300arkuszy papieru + 2 tekturki okladki, i to ze 4 takie otworyczy wydzierganie skalpelem przez stalowa podkladke pod srube tez sie nada, do jednego otworku
![]()
Kwestią otwartą jest, czy metoda pozwoli na robienie tego typu zabawek w przyszłości. Czy raczej brak metody spowoduje, że będziemy unikać tego typu dziurek. Najchętniej dokupiłbym dziurkacz , który mógłby robić dziurki w dowolnym miejscu. Dziurkaczem robi się najczystrze otwory. Nawet w cienkim plastiku.
O, tego nie widziałem. To by pasowało. W pierwszym odruchu cena wydaje się wysoka, ale właśnie o coś takiego by chodziło
- lukiroo
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 51 times
To wygląda na to że szukasz dziurkacza punktowego, takiego jak np. ten https://allegro.pl/oferta/dziurkacz-pun ... 1408719528

Nie wiem jak w plastiku, ale w papierze robi czyste dziurki

- psia.kostka
- Dako
- Has thanked: 400 times
- Been thanked: 373 times