Hitster (Marcus Carleson)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Gryzella

Hitster (Marcus Carleson)

Post autor: Gryzella »

Obrazek

https://boardgamegeek.com/boardgame/318243/hitster

Cześć, czy ktoś z Was grał już może w tę grę? Warto kupić?
kisiel365
Has thanked: 253 times
Been thanked: 308 times

Re: Hitster (Marcus Carleson)

Post autor: kisiel365 »

Grałem wczoraj. Zapewne zależy od towarzystwa, ale ja bawiłem się wyśmienicie. Prawie zerowy próg wejścia, ale najlepiej działa ze Spotify premium i jakimś głośniczkiem Bluetooth.
Na początku każdy zespół wyciąga po jednej karcie referencyjnej i odkrywa ją (jakiś dowolny utwór np. z 1976) i to definiuje 2 przedziały czasowe (przed i po). Jak przychodzi twoja kolej, puszczasz muzykę z QR kodu na nowej karcie i musisz odgadnąć, z którego przedziału czasowego jest ten kawałek. Jeżeli odpowiesz prawidłowo to dokładasz tę kartę do referencyjnej po kolei i w ten sposób masz o jeden przedział więcej następnym razem, np. odgadłem utwór z 1989 prawidłowo po 1976, więc następne przedziały to: do 1976, od 1976 do 1989 i po 1989. I tak dalej aż do 10 punktów. Nie musisz znać utworu ani wykonawcy (chociaż chyba jest jakiś zaawansowany wariant).
Jeżeli ktoś lubi muzykę z dawnych lat to polecam. Sporo dobrych kawałków. W odpowiednim towarzystwie (30/40+ raczej) to doskonała imprezówka. Myślę, że z rodzicami by się też nieźle grało.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1321 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

Pełna zgoda, że jest zerowy próg wejścia i gra łączy pokolenia. My graliśmy w przedziale 15-65 i każdy się bawił co najmniej dobrze.
Również użycie głośnika bluetooth pomaga w rozgrywce.
Przewija się tam wiele znanych piosenek, które do dziś lecą w radio (już w formie innych adaptacji) i często się człowiek dziwi, że dana piosenka była z danego roku albo skomponowana przez danego artystę.

Moje subiektywne odczucia są jednak troche gorsze, bo o ile z latami często dobrze trafiam, to z wykonawcami i tytułami to już w ogóle, bo najzwyczajniej ich nie znam i nie znałem, ponieważ bardzo mało słucham zagranicznych piosenek. Przez to czuję, że nie korzystam w pełni z tytułu, a co za tym idzie fun też jest ograniczony. A granie bez wariantu z żetonami jest dosyć płytkie.

Oczywiście jeśli byłaby taka gra z polskimi to wjechał bym w ciemno :)

Tak czy inaczej, dla fanów muzyki zagranicznej polecam!
Barbarzyńca
Has thanked: 521 times
Been thanked: 288 times

Post autor: Barbarzyńca »

iteracja Timeline'a
Awatar użytkownika
Helga
Has thanked: 10 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Helga »

Graliśmy w to w Sylwestra i stwierdziliśmy, że takie iKnow (pierwsza edycja) na sterydach - jako, że w iKnow na wiele pytań nie znamy odpowiedzi, to tu trafić tytuł i wykonawce to poziom wyżej :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Gun3R »

Ja się pytam gdzie są jakieś polskie recenzje planszówkowych kanałów na temat tej gry?! :D

a najchętniej gameplay
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
RudyBigos

Post autor: RudyBigos »

Ja od lat dziwię się czemu ta gra nie ma wydania z polskimi piosenkami. Na amazonie można czasem znaleźć dodatki.
Awatar użytkownika
Gun3R

RudyBigos pisze: 29 wrz 2024, 08:14 Ja od lat dziwię się czemu ta gra nie ma wydania z polskimi piosenkami. Na amazonie można czasem znaleźć dodatki.
ma wydanie z polskimi piosenkami:

https://www.mediaexpert.pl/zabawki/gry- ... na-jum0599
RudyBigos

No właśnie zobaczyłem, że powstała nowa wersja : ) Dzięki za info
kisiel365

Gun3R pisze: 28 wrz 2024, 22:55 Ja się pytam gdzie są jakieś polskie recenzje planszówkowych kanałów na temat tej gry?! :D
a najchętniej gameplay
Najwyraźniej oszczędzili na marketingu i powiedzieli darmozjadom "figa z makiem"
Gun3R pisze: 29 wrz 2024, 09:25 ma wydanie z polskimi piosenkami:
https://www.mediaexpert.pl/zabawki/gry- ... na-jum0599
Czy jest różnica w odcieniu kart? Bo boję się, że losując utwór od razu widzę czy to z polskiej kupki czy podstawki? :lol:
A tak na serio: Trzyma poziom podstawki? Jaki jest zakres dat polskich utworów? Jest takie "ooo jak dawno tego nie słyszałem" czy raczej "znowu Maryla, tylko mam już '71 i '73, więc trudno powiedzieć, który to przedział..."
Awatar użytkownika
JollyRoger90

w tej nowej wersji masz-misz masz polskich (130) i zagranicznych (178) :)
RudyBigos

A teraz w ogole wyszla jeszcze podstawka w nowym malowaniu. I nie wiem czy sa te same utworki czy inne.
Awatar użytkownika
Tewam
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Tewam »

W komentarzu na allegro pod edycją polską jest informacja, że w tej wersji są błędne kody qr na niektórych kartach. Ktoś już może grał i może to potwierdzić?
Poszukuję gier > Chyba żadnej :f
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Planszomania 10%, Rebel 6%
Awatar użytkownika
JollyRoger90

Do tej pory zagraliśmy ok 12 razy i tylko z jedna karta byl problem. Tzn na spotify premium byla inna piosenka niz jak się skanuje bez premium. Jedynie wykonawca się zgadzał.
Chodzi o Kasie Kowalską i Antidotum oraz Pieprz i sól.

Mial tak ktos jeszcze?
Awatar użytkownika
Gun3R

to nie jest błąd tylko tak działa spotify free, że nie możesz znaleźć konkretnej piosenki tylko wybiera losową z albumu. Dlatego jeśli skanujesz QR konkretnej piosenki to odtwarza się inna, choć tego samego wykonawcy. W ustawieniach aplikacji hitster sprawdźcie jaką wersje spotify macie wybraną bo najpewniej zaznaczyliście "spotify premium" a korzystacie z darmowego. Na spotify premium wszystko działa prawidłowo. Na spotify free też działa poprawnie ale wtedy przenosi was do aplikacji spotify gdzie macie "demo" utworu z karty przez co widać tytuł i wykonawcę.

zróbcie test mając spotify free: wyszukajcie jakąś piosenke w wyszukiwarce spotify a następnie spróbujcie ją uruchomić :D Ja szukałem utworu Dżaga a odtworzyło mi Szansa (zespół Virgin).
kisiel365

Przy Maryli Rodowicz czy Rojku to może być rozjazd o 20 lat, jak Ci wybierze nie ten utwór.

Polska wersja regularnie znajduje wielbicieli wśród moich znajomych. Przy czym zaznaczam, że są to głównie ludzie po 30, z małymi dziećmi, którzy nie mają czasu, ani sił, a często i ochoty na poważne euro czy 18xx. To czy ktoś wygra ma niewielkie znaczenie, a bardziej chodzi o radość z gry w "planszówkę" przy winie, jednym okiem patrząc o co sobie za chwilę rozwali głowę dziecko.

Grałem na 3 spotkaniach w oryginał i na kilkunastu w polską (zazwyczaj trudno zagrać tylko raz na spotkaniu). Z polską wersją mam pewien problem. O ile w oryginale zdarzały się mniej znane kawałki (szczególnie starsze), to jednak były to utwory jakościowe, które zapisały się w historii. W polskiej wersji, szczególnie z ostatnich lat, trafiam zarówno na polskie jak i zagraniczne gnioty, które może leciały w radio, ale nie warte są połowy synapsy. I nie mówię o Zenku, Sławku czy innym disco polo, które nieraz zaskakuje rokiem powstania. Brakuje znanych wszystkim szlagierów, których słuchali moi dziadkowie. W oryginale są utwory z tego okresu, w polskiej wersji nie natrafiłem np. na Eugeniusza Bodo, a dużo kart zapchanych jest jakimiś Grubsonami czy Kasiami Klich. Trochę tak, jakby adresowali polską wersję do młodszych graczy.
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

No jak się ma małe dzieci to się nie gra w tym czasie w planszówki. :D Ewentualnie się gra jak się dziecko położy spać. :)
Awatar użytkownika
Gun3R

kisiel365 pisze: 14 lis 2024, 17:45 Przy Maryli Rodowicz czy Rojku to może być rozjazd o 20 lat, jak Ci wybierze nie ten utwór.
Ale to nie jest problem idei gry bądź konkretnego wydania tylko tego że użytkownik zaznaczył wersję spotify niezgodnie z prawdą.
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

A próbował ktoś grać z YouTube Premium? Działa tak samo dobrze jak ze Spotify?
Awatar użytkownika
Gun3R

bdm pisze: 14 lis 2024, 19:54 A próbował ktoś grać z YouTube Premium? Działa tak samo dobrze jak ze Spotify?
no ale kody qr to przekierowanie do spotify a nie youtube premium
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

U mnie nie dziala… jak skanuje karte to przenosi mnie odrazu na strone internetowa spotifaja zamiast odtwarzac piosenke w hipsterze.
Niby wszystko sparowane ale gowno 😟 dupa null nada nie dziala…
Awatar użytkownika
Gun3R

Pablosz pisze: 11 sty 2025, 21:03 U mnie nie dziala… jak skanuje karte to przenosi mnie odrazu na strone internetowa spotifaja zamiast odtwarzac piosenke w hipsterze.
Niby wszystko sparowane ale gowno 😟 dupa null nada nie dziala…
Bo masz spotify free, a w aplikacji hitstera będzie działać tylko na spotify premium
Pablosz

jo jo juz ogarnalem… slabo :/
Awatar użytkownika
JollyRoger90

Ja mam Spotify free i działa wszystko. Nawet powiem więcej, wolimy grać na free bo wtedy Levi 30 sekund ze środka jakoś piosenki i to jest sprawiedliwe. W premium leci od początku piosenka i nawet w całości można wysłuchać. Dla nas to bez sensu.
Pablosz

u mnie nie dziala, jak skanuje na polaczeniu spotify free to odsyla do strony internetowej gdzie widac wykonawce i tytul co sprawia ze nie da sie normalnie grac :/ dopiero jak zaubskrybowalem spotify premiu i zmienilem na polaczenie w hitsterze na spotify premium dziala jak nalezy. Probowalen oszukac system i majac spotify free wybrac w hitsterze spotify premium ale w tedy puszczal randomowa piosenke wykonawcy z danego albumu… takze zeby cieszyc sie w pelni gra trzeba miec spotify premium co dla mnie jest slabe… Ewentualnie mozna od biedy grac na wersji free ale jedna osoba zostaje mistrzem gry i nie bierze udzialu w rozgrywce. Slabo. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ