Kickstarter =
BGG Link
W sieci wisi już nieco wideo-recek: https://boardgamegeek.com/boardgame/417 ... videos/all
Wygląda to wszystko całkiem kusząco. Łącznie z oprawą graficzną. Pomijając, moim zdaniem, miałki intelektualnie temat.
Zagraj na drugiej stronie i przestaniesz się nad tym zastanawiać :>PytonZCatanu pisze: ↑12 lis 2024, 12:32 Oczywiście losowość też czasem doskwiera (zastanawiam się, czy nie warto losować 3 żetonów z worka i wybierać z nich, ale też wydłużyłoby to grę).
Napisz coś więcejave.crux pisze: ↑12 lis 2024, 13:04Zagraj na drugiej stronie i przestaniesz się nad tym zastanawiać :>PytonZCatanu pisze: ↑12 lis 2024, 12:32 Oczywiście losowość też czasem doskwiera (zastanawiam się, czy nie warto losować 3 żetonów z worka i wybierać z nich, ale też wydłużyłoby to grę).
Katedry na drugiej stronie dają ci umiejki i jedna z nich to dobieranie większej ilości żetoników
Ogolnie strasznie krytyczna opinia, ktora nijak sie ma do bardzo pozytywnego odbioru gryPoniewaz pisze: ↑08 lis 2024, 22:45 Tu masz link do przeglądu jaki zrobili Dżentelmeni przy Stole:
https://youtu.be/VwCl30PG_io?feature=shared&t=1411
Też się z tym zgodzę, że recenzja jest zbyt krytyczna. W weekend miałem okazję zagrać i nie jest to aż tak zła gra. Wcale nie uważam, że jest to gra roku, ale ot taki dobry średniak. Ekipa, która ze mną grała jest bardzo krytyczna wobec gier i potrafi zjechać tytuł doszczętnie, a tu po partii opinie były dość oszczędne, "Ot takie Carcassonne". Również graliśmy na Szkocji i fakt, że nie ma tu jakichś subtelnych zagrań. Mając jeden kafelek decyzyjność jest ograniczona, ale nie powiem, że nie można nic planować. Oczywiście losowy dociąg może nie pozwolić zablokowania przeciwnika w tym momencie, ale jak ktoś jest sawantem to w połowie partii jest w stanie policzyć kto ile kafelków położył i ile czego komu zostało, więc można coś tam planować i liczyć czy wystarczy mi kafelków, aby przejąć dostępne na planszy zamki czy nie. W teorii wczesne dobranie celów może gracza nakierować na konkretną strategię, ale nie wiem czy tych celów nie robi się przy okazji, bo jednak dokładanie kafelków do większej grupy da zdecydowanie więcej punktów niż jeden cel. Tak czy inaczej uważam, że jakaś tam głębia strategiczna jest. Ogólnie to uważam tę grę jako dobry gateway. Zasady są proste, ale sama gra nie jest prostacką turlanką w stylu chińczyka. Ot powiedziałbym, że kolejny konkurent dla Wsiąść do Pociągu czy Carcassonne.japanczyk pisze: ↑12 lis 2024, 14:54Ogolnie strasznie krytyczna opinia, ktora nijak sie ma do bardzo pozytywnego odbioru gryPoniewaz pisze: ↑08 lis 2024, 22:45 Tu masz link do przeglądu jaki zrobili Dżentelmeni przy Stole:
Mi sie podobalo po jednej rozgrywce poki co (ale w Kingdom Buildera nie gralem jeszcze)
Odkupiłem Lagunę, zagrałem raz po przerwie i sprzedałem. Ta gra ma o jedną warstwę punktacji za dużo (nie dość że area majority, to jeszcze łączenie wysp). Taki Samuraj wcale nie ma dużo więcej zasad, a jest o wiele fajniejszą grąPytonZCatanu pisze: ↑12 lis 2024, 19:48 Teraz tak sobie pomyślałem, że z gier typu "Knizia i wykładanie coś na wspólnej planszy" to np. Laguna ma większą głębię i nawet jest chyba szybsza (ale za to brzydsza).
Z perspektywy - Lagunda jest fajnym eksperymentem Reinera z mechaniką Przez Pustynię - liderów karawan zastępują ludzie na łódkach, a potem domki. To, co w Lagunie mi osobiście doskwiera, to fakt, że punktacja za zestawy na dwóch graczy jest ważniejsza, niż na 3. A ja nie lubię zbierać zestawów (ogarnianie przestrzennie planszy jest o niebo ciekawszewarlock pisze: ↑15 lis 2024, 14:49Odkupiłem Lagunę, zagrałem raz po przerwie i sprzedałem. Ta gra ma o jedną warstwę punktacji za dużo (nie dość że area majority, to jeszcze łączenie wysp). Taki Samuraj wcale nie ma dużo więcej zasad, a jest o wiele fajniejszą grąPytonZCatanu pisze: ↑12 lis 2024, 19:48 Teraz tak sobie pomyślałem, że z gier typu "Knizia i wykładanie coś na wspólnej planszy" to np. Laguna ma większą głębię i nawet jest chyba szybsza (ale za to brzydsza).
.
Po kolejnych dwoch rozgrywkach stwierdzam, ze opinia jest az nadto krytyczna.Poniewaz pisze: ↑08 lis 2024, 22:45 Tu masz link do przeglądu jaki zrobili Dżentelmeni przy Stole:
Nieobezwladni cie iloscia decyzji
interakcja jest "przerazajaca" postawilem farme przy tobie ojejku kurcze straszne no dobra, to ja stawiam ja tu
wylosujesz farme stawiasz farme, wylosujesz chatke stawiasz chatke - przynajmniej nie przygniata cie iloscia decyzji
prostota nie jest rzecza zla w grach, a panowie zjechali gre de facto za to, ze nie jest Tygrysem i Eufratem (bo takie nawiazanie poszlo na poczatku)mysle, ze srednio na ruch 10 sekund na gracza"
w planszostrefie jest poniżej 200pln.