Castle Combo (Grégory Grard, Mathieu Roussel) (2024)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 2365 times

Castle Combo (Grégory Grard, Mathieu Roussel) (2024)

Post autor: warlock »

https://boardgamegeek.com/boardgame/416851/castle-combo
Obrazek

Gra od tego samego wydawnictwa co Faraway (Hen Daleko), ale muszę przyznać że siadła mi bardziej z uwagi na więcej powiązań między draftowanymi kartami. Jasne, nie ma tu może tak oryginalnego twistu jak punktowanie "od końca" znane z Hen Daleko, ale układanie siatki 3x3 z kart, które mają jednocześnie kryteria punktacji końcowej, ale i napędzają naszą bieżącą ekonomię jest po prostu ciekawsze ;). Gry trwają praktycznie tyle samo (gracze podejmują tu tak naprawdę 9 decyzji, więc dwuosobowa partia potrwa jakieś 15-20 minut), także Castle Combo jest mega fajną alternatywą właśnie dla Hen Daleko czy takich Fantastycznych Światów ;). Jeśli lubicie którąkolwiek z tych dwóch gier, warto na to polować ;).
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 24 times
Been thanked: 199 times

Re: Castle Combo (Grégory Grard, Mathieu Roussel) (2024)

Post autor: Padre »

Nie no, decyzji jest trochę więcej. Dziewięć jest miejsc na karty, a z każdym wiąże się kilka wyborów (czy zmieniać wystawkę, czy wymieniać karty, czy kłaść zakrytą, gdzie umieścić kartę). Zgadzam się, że gra przyjemna i moim zdaniem również ciekawsza niż Faraway.
Awatar użytkownika
warlock

Przez "tak naprawdę" miałem to na myśli :D. 9 głównych decyzji, ale jest dokładnie tak jak piszesz - wiąże się z nimi kilka pobocznych ;).

Polecam potestować sobie na BGA.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 328 times

Post autor: konradstpn »

To gra jakich mnóstwo. Sztampowe układanie swojego tableau z kart punktujących w rutyniarski sposób. Do zapomnienia. Faraway jest dużo ciekawsze i jest przede wszystkim jakieś.
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
warlock

Absolutnie się zgadzam, że nie ma tu nic oryginalnego, ale jako piętnastominutowe pykadełko sprawdza się wyśmienicie ;).
Dziami
Has thanked: 207 times
Been thanked: 75 times

Post autor: Dziami »

Orientuje się ktoś o co chodzi z zupełnym brakiem dostępności tej gry na polskim rynku? Prawie mi się udało kupić na Zatu, niestety na prawie się skończyło. Przeważnie większość gier pojawiała się w Planszostrefie/Planszomanii/Meplu. A tu cisza..
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Spokojnie kaczki to wydadzą a do tego czasu można łupać na bga.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

konradstpn pisze: 17 lis 2024, 12:33 To gra jakich mnóstwo. Sztampowe układanie swojego tableau z kart punktujących w rutyniarski sposób. Do zapomnienia. Faraway jest dużo ciekawsze i jest przede wszystkim jakieś.
Wait, what? Pokaż mi te mnóstwo gier jak Castle Combo, I dare you
Xyhoo
Has thanked: 442 times
Been thanked: 229 times

Post autor: Xyhoo »

Castle combo to taki miks Ekosystemu(siatka kart) z Fantasy Realms(punktowanie za ikony w całym układzie) ze szczyptą ekonomii. Mnie bawi trochę mniej niż Realmsy, ale rozważę zakup jako alternatywę
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 328 times

Post autor: konradstpn »

japanczyk pisze: 09 sty 2025, 21:45
konradstpn pisze: 17 lis 2024, 12:33 To gra jakich mnóstwo. Sztampowe układanie swojego tableau z kart punktujących w rutyniarski sposób. Do zapomnienia. Faraway jest dużo ciekawsze i jest przede wszystkim jakieś.
Wait, what? Pokaż mi te mnóstwo gier jak Castle Combo, I dare you
Zadziwiające,że pytanie pada od wytrawnego gracza, który przerzucił już palety gier :shock: Już śpieszę z pomocą ( to co akurat mi się nasunęło):
wszelkie wersje Ekosystemu, Doniczki, Ziemia, Kohaku, Pachnący ogród, Pixies, Leśne rozdanie, Village Green, Mesos, Tajemniczy ogród...
Oczywiście, uprzedzając, nie są ta kalki 1:1, tak jak nie jest nią porównywany z Castle Combo Faraway. Notabene taki Village Green to takie wcześniejsze i bardziej wymagające Castle Combo
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

konradstpn pisze: 09 sty 2025, 23:16 Zadziwiające,że pytanie pada od wytrawnego gracza, który przerzucił już palety gier :shock: Już śpieszę z pomocą ( to co akurat mi się nasunęło):
wszelkie wersje Ekosystemu, Doniczki, Ziemia, Kohaku, Pachnący ogród, Pixies, Leśne rozdanie, Village Green, Mesos, Tajemniczy ogród...
Oczywiście, uprzedzając, nie są ta kalki 1:1, tak jak nie jest nią porównywany z Castle Combo Faraway. Notabene taki Village Green to takie wcześniejsze i bardziej wymagające Castle Combo
Widzisz dlatego pada - nie grales w Mesos i Village Green, ale zadna gra nie robi tego co robi Combo Castle - czyli dostarcza szybkiej rozgrywki, o duzej interakcji w krotkim czasie! Juz pominawszy, ze Doniczki, Ziemia czy Lesne Rozdanie potrafia sie przeciagnac niemilosiernie i zajmowac zdecydowanie wiecej stolu, nie widze tej sztampty i rutyniarstwa ;)
Chyba Pixies najblizej do Combo Castle, ale jest tez mniej zlozona gra przy tym wszystkim.

Ja sie nie dziwie zachwytom nad Combo Castle, bo przy coraz bardziej zaciesniajacym sie polu gry jest spora doza decyzyjnosci i interakcji.
Dziami
Has thanked: 207 times
Been thanked: 75 times

Post autor: Dziami »

Nie grałem w Castle Combo, od dawna się przyglądam i wpadnie do kolekcji na bank, ale po oglądnięciu gejmpleja nie widzę, żeby tu była jakaś specjalnie duża doza interakcji. Przynajmniej w porownaniu do takiego Mesos (który w mojej ekipie bardzo dobrze się przyjął), w którym hejtdraft jest bardzo bolesny.
Tak czy siak nigdzie nie widziałem zapowiedzi Kaczek, ale ufam w forumowiczów i na pewno wezmę.
ODPOWIEDZ