(Gdańsk) Alegramy 2024

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

(Gdańsk) Alegramy 2024

Post autor: kurdzio »

W sobotę 16 listopada wybraliśmy się z żoną na AleGramy. Jako że jedyne większe wydarzenie w którym braliśmy udział i na którym obecne są także planszówki to był Pyrkon (2022 albo 23) podzielę się swoimi wrażeniami na temat festiwalu :)
Wpadliśmy na teren jakoś po godzinie 10, wejście bez kolejki, darmowa szatnia. Parking przy Amber Expo jest bardzo duży (płatny) i o tej porze nie było problemu ze znalezieniem miejsca. Przybycie tak szybko ma swoje zalety - gralnia była jeszcze pełna gier a i stolików było sporo wolnych. My zagraliśmy jednak później (2 partie w Ekosystem) i wtedy jedyna opcja na znalezienie miejsca to przyczajka na tych co akurat kończą granie ;) Zaplecze gastronomiczne było raczej niewielkie - 4 foodtrucki i knajpa w środku - kolejki do zniesienia, więc wygląda na to że tyle opcji wystarczyło.

Odwiedziliśmy w zasadzie wszystkie stoiska, fajnie że pojawiły się nie tylko planszówki, ale też akcesoria do gier, puzzle, lego, pokemony, rękodzieło - dla każdego coś miłego. Co do wydawnictw:
- Rebel oprócz normalnego stoiska gdzie pokazywali między innymi Evenfall i nowy dodatek do Łąki posiadał także drugie miejsce gdzie zrobił tajną wyprzedaż (było osłonięte parawanami) - kolejka do samego wejścia na stoisko była bardzo długa. Nie chciało nam się czekać, dlatego nie wiem jak wyglądały tam ceny.
- u Lucky Ducków moja żona kupiła oczami Nieświadomy umysł (a teraz ja muszę ogarnąć zasady :lol:) i udało się zamienić słowo z Michałem. Oczywiście była też spora paleta z wyprzedażami.
- odwiedziny w Lucrum to kolejny, ale już ostatni zakup jedynej wykreślanki w naszej kolekcji, czyli Odkrywcy nocnego nieba.
- Nasza Księgarnia miała sporo promek do zgarnięcia
- Aleplanszówki zrobiły wyprzedaż, wiele tytułów które nie chcą zniknąć z rynku (np. Santa Monica, Miasto w chmurach, Pętla i inne)

Na scenie głównej co jakiś czas oprócz prelekcji odbywały się konkursy, przypadkowo trafiliśmy na jeden z nich. 10 osób z widowni wskazywało jakie wydawnictwo wypuściło na nasz rynek wspomniany przez prowadzącego tytuł gry. Nagrody były zacne, najlepsi zgarniali po 3 gry, a były dostępne takie tytuły jak choćby nowe Inferno, Władca Pierścieni Pojedynek czy Kartografowie.

Prelekcje:
Projektant i wydawca – Q&A
Zaczęliśmy od Q&A Łukasza Woźniaka prowadzącego przez Kaczmara. Sporo pytań od publiczności, trochę opowieści o planach (nowa zapowiedź na licencji w grudniu) i ogólnych informacji o funkcjonowaniu wydawnictwa.

Tajniki branży gier – epickie Q&A bez tematów tabu!
Wpadliśmy tylko na końcówkę, gdzie Trzewik opowiadał o ich decyzjach przy zawężaniu portfolio. W ten sposób zdradził, że w przyszłorocznym Portalconie nie ogłoszą
Spoiler:
Szkoda, że nie udało się dotrzeć na całość prelekcji, bo zapewne ciekawych smaczków było więcej.

Wydawcy kontra Influencerzy
Tutaj prowadzący zabawę był Ignacy Trzewiczek, który dał się poznać się jako showman i gospodarz. Grupa influ + grupa wydawców mierzyła się z zadaniami które przygotował Trzewik. Było bardzo rozrywkowo, miło spędzona godzina.

Top Przereklamowanych Gier – Planszówki Z O.O. & Kości, Piony i Bastiony
Opowieści 4 prowadzących w podcastowym klimacie oraz fajne zakończenie festiwalowego dnia. 

Podsumowując - bardzo miło spędzony dzień. Ludzi dużo, ale nie na tyle żeby to męczyło. Różnorodne prelekcje, dużo gier, obecność wszystkich wydawnictw, promocje. Samo Amber Expo dobrze zlokalizowane i skomunikowane. Wiadomo że Gdańsk to dla większości niezła wyprawa, ale w połączeniu z krótkim urlopem to na pewno fajna opcja :) Mam nadzieję, że organizatorzy i wystawcy również są zadowoleni z tej edycji i w przyszłym roku będziemy mogli liczyć na powtórkę.

A jak wasze wrażenia? Ktoś był i może ma porównanie do Spodka albo innych imprez?
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Re: (Gdańsk) Alegramy 2024

Post autor: Darkstorm »

My byliśmy dwa dni.

Pierwszego dnia zagraliśmy tylko w Evenfall i serię imprezówek (On, Ona jest 10/10 ale...). Byliśmy na 30kg u Kaczmara, turnieju Trzewika (recenzenci vs wydawcy) i u Pandy + KPiB. Na wszystkich wydarzeniach bawiliśmy się świetnie. Jednak co atmosfera konwentu to atmosfera konwentu.

Drugi dzień to było głównie zakupy, łażenie i polowanie na wolne stoliki. Udało się zagrać w Boop, Blask, Trudvang, Zombiaki, Rzeka Złota i Tiny Epic Cthulhu.

Nie udało się niestety dopchać do wszystkiego co chcieliśmy wypróbować no ale nie można mieć wszystkiego.

To co najbardziej irytuje (oprócz niemożności dopchania się na niektóre stoliki) to kolejka po żarcie i kolejka po kurtki do szatni na sam koniec.

Ogólnie super spędzony weekend. :D
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 40 times

Post autor: DaaV »

Mnie nie było, ale dotarło do mnie, co było tutaj:
Rebel oprócz normalnego stoiska gdzie pokazywali między innymi Evenfall i nowy dodatek do Łąki posiadał także drugie miejsce gdzie zrobił tajną wyprzedaż (było osłonięte parawanami) - kolejka do samego wejścia na stoisko była bardzo długa. Nie chciało nam się czekać, dlatego nie wiem jak wyglądały tam ceny.
Rebel wyprzedawał np. Shatterpointa w kosmicznie niskich cenach, tj. 330 zł za core box (cena około 550/600+, msrp 700) i boxy z dodatkowymi zespołami z tamtego roku po 20 zł za sztukę (gdzie chodziło po około 140/150 nowe).

Zrobiło to mocny szum w community Shatterpoint'a, że oddawali te rzeczy praktycznie za darmo...
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Ja prowadziłem cały weekend Evenfalla i miałem prelekcję z Markiem, Panda i Kocią :P.
A tak ogólnie to uważam że było lepiej niż rok temu. Podobno 8k ludzi pękło. Pobite rekordy sprzedaży itp
ODPOWIEDZ