Sentinels of the Multiverse (Christopher Badell, Paul Bender, Adam Rebottaro)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 2885 times

Re: Sentinels of the Multiverse (Christopher Badell, Paul Bender, Adam Rebottaro)

Post autor: Ardel12 »

_leigam_ pisze: 18 paź 2024, 17:24 Jest sens grac w ta gre na 2osoby?
Jak najbardziej. Sterowanie postaciami jest tutaj bardzo proste. Są unikalne i nawet prowadząc 3-4 postacie nie zdarzało mi się pomylić grając solo. Na 2os grałem po 2 postacie jak i współdzieląc jedną(odkryta ręka leżała i wspólnie lub naprzemiennie decydowaliśmy co zrobić).
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Re: Sentinels of the Multiverse (Christopher Badell, Paul Bender, Adam Rebottaro)

Post autor: virnik »

Jak z miejscem w pudełku przy kartach w koszulkach?
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Zastanawiam się, czy jest jakiś sens to kupować, jest się ma komplet Marvel Champions? Mam obawy, że to w gruncie rzeczy to samo.
gregoff
Has thanked: 632 times
Been thanked: 207 times

Post autor: gregoff »

Inne podejście do gry moim zdaniem. Ja bym polecał zagrać i wtedy oceniać. Moim zdaniem jednak Sentinels zjadają Marvel Championa na dzień dobry mechanicznie.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 524 times

Post autor: dannte »

ScorpZero pisze: 03 lis 2024, 08:54 Zastanawiam się, czy jest jakiś sens to kupować, jest się ma komplet Marvel Champions? Mam obawy, że to w gruncie rzeczy to samo.
Gdybym był na twoim miejscu, czyli miał (i lubił) wszystko do Marvel Champions to bym raczej nie wchodził w Sentinelsy. MC to bardziej kolorowa i dynamiczna rozgrywka.

Ale tak jak kolega wyżej - osobiście wolę Sentinelsy i nie kręci mnie Marvel Champions. W stare sentinelsy można zagrać na TTSie oraz jest dedykowana aplikacja na telefon/steam - ale to nie to samo co fizyczny egzemplarz...
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 932 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

gregoff pisze: 03 lis 2024, 12:02 Inne podejście do gry moim zdaniem. Ja bym polecał zagrać i wtedy oceniać. Moim zdaniem jednak Sentinels zjadają Marvel Championa na dzień dobry mechanicznie.
Piękne podsumowanie. Sam grałem dużo w Sentinels i po poznaniu MC uważam, że Marvel nie ma podjazdu mechaniczne do Sentinelsów. Tutaj, nie znając postaci po kilku grach faktycznie zaczynasz je lubić i się z nimi utożsamiasz, mimo że nie mają własnego universum z masą filmów i komiksów. Do tego świetnie skomponowane talie dla każdej z postaci i ta głęboka i wielopoziomowa synergia kart i umiejętności pomiędzy bohaterami. Wg mnie nie znajdziesz tego w MC.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
misiulu
Has thanked: 78 times
Been thanked: 23 times

Post autor: misiulu »

ScorpZero pisze: 03 lis 2024, 08:54 Zastanawiam się, czy jest jakiś sens to kupować, jest się ma komplet Marvel Champions? Mam obawy, że to w gruncie rzeczy to samo.
Ja mam to i to i obie lubię :D
Awatar użytkownika
ScorpZero

A liczyłem, że mnie zniechęcicie, czy coś... :mrgreen:

No nic, trzeba będzie sobie gdzieś na listę dopisać.
Awatar użytkownika
Ardel12

ScorpZero pisze: 03 lis 2024, 12:59 A liczyłem, że mnie zniechęcicie, czy coś... :mrgreen:

No nic, trzeba będzie sobie gdzieś na listę dopisać.
Już o tym pisałem wcześniej. Ja mam MC całego prawie, lubię bardzo, ale sentinele można rozłożyć w 5minut i gram, a w MC potrzebuję zbudować talie, złożyć przeciwnika itd. co trochę trwa, zasady też są bardziej złożone i mają trochę nakładu względem Sentineli. Ja sentineli od Portalu wziąłem, ogrywałem na angliku i dla mnie jest to świetna alternatywa do wyciągnięcia, gdy nie mam czasu lub sił na przygotowanie MC.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Nie grałem w Marvel Champions, ale z tego co się orientuję, to jest na silniku Arkham Horror LCG (mniej więcej). Sentinelsi to zpuełnie inna gra. Bez budowania talii przed rozgrywką. Po prostu bierzesz bohaterów, bierzesz złoczyńcę, bierzesz miejscówkę i jechane. Szybkie, proste i wciągające. Podejrzewam, że mogą koegzystować na półce, ale ja osobiście MC nie potrzebuję.
Awatar użytkownika
ScorpZero

Argument, że biorę talię i gram jest kuszący. :D

W MC jest już tyle kart, że jednak przygotowanie rozgrywki wymaga gry w grę, żeby to wszystko wyciągnąć, poskładać, etc.
Okej, czyli już wiem co chcę na 6 grudnia od żony. :P
vendaval
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: vendaval »

Dostawa miała się zacząć 21 listopada, dziś 22. Ktoś może wie jak duże będzie opóźnienie?
Awatar użytkownika
tisfortrey
Has thanked: 19 times
Been thanked: 4 times

Post autor: tisfortrey »

vendaval pisze: 22 lis 2024, 13:03 Dostawa miała się zacząć 21 listopada, dziś 22. Ktoś może wie jak duże będzie opóźnienie?
Ja swój egzemplarz dostałem już wczoraj, razem z drewnianymi tokenami.
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

tisfortrey pisze: 22 lis 2024, 13:05
vendaval pisze: 22 lis 2024, 13:03 Dostawa miała się zacząć 21 listopada, dziś 22. Ktoś może wie jak duże będzie opóźnienie?
A skąd zakup? Ja brałem w aleP i cisza. A na planszeo premiera 5 grudnia...
Awatar użytkownika
misiencjusz
Has thanked: 193 times
Been thanked: 116 times

Post autor: misiencjusz »

Wysyłka z Portalu była 21.11, a premiera sklepowa została przesunięta na 5.12
Rzeszów
BGG: misiencjusz; BGA: misiencjusz; TTS: 446182198
Mam i chętnie zagram Sprzedam Kupię
Awatar użytkownika
tisfortrey
Has thanked: 19 times
Been thanked: 4 times

Post autor: tisfortrey »

MowMiStefan pisze: 22 lis 2024, 13:50
tisfortrey pisze: 22 lis 2024, 13:05
A skąd zakup? Ja brałem w aleP i cisza. A na planszeo premiera 5 grudnia...
Zakup z Portalu. Przy okazji, przypominam że pudełko nie mieści zakoszulkowanych kart, żeby wszystko weszło trzeba wyciągnąć pudełko na żetony.
gregoff

Ja kupiłem bo polecał to Gambit i Marek Spychalski. A zawiodłem się mocno na Marvel Champions. Na razie wstępnie mam zakoszulkowane ale zabrakło mi do wszystkiego koszulek. Za to miałem od Zewu Przygody kilkadziesiąt Tarotów i się przydały w końcu ;)

Instrukcja opanowana, grałem wcześniej na aplikacji więc w weekend odpalam grę.

PS: Będę najprawdopodobniejsze w Niedzielę w Bydgoszczy z nią w młynach Rothera na Bydgoskiej Strefie Gier Bez Prądu. Gdyby ktoś był zainteresowany i w pobliżu to zapraszam. Będzie można zagrać.
Awatar użytkownika
Ardel12

tisfortrey pisze: 22 lis 2024, 18:01 Zakup z Portalu. Przy okazji, przypominam że pudełko nie mieści zakoszulkowanych kart, żeby wszystko weszło trzeba wyciągnąć pudełko na żetony.
Nie prawda. Wczoraj wziąłem się za bary z polską edycją zakoszulkowałem wszystkie karty postaci, wrogów oraz te tarotowe, czyli jedynie ostały się te niby planszetki wrogów. Wszystkie karty wrzuciłem w paladyny i w przegrodzie krótszej, zmieściłem wszystkich wrogów plus miejsca. A w głównym korycie wszystkich minus 2 bohaterów. Tych wrzuciłem obok pudeła na żetony. Da się, ale jest ciasno. Dodatkowo by koszulki weszły w to mniejsze korytko to musiałem usunąć ściankę papierowego insertu od strony pudełka. Inaczej korytko zwęża się przy dole i karty nie wchodzą(na siłę wejdą, ale pogną nam rogi).

Grałem w anglika, ale nie pamiętałem by ta gra była tak skondensowana i taka ciężka. Efekt wow za wydane pieniążki gwarantowany :) Drewienka z Portalu OK, w sumie jakoś specjalnie nie wyglądają, więc jak dla mnie strata niska jak się nie brało u nich.
vendaval
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: vendaval »

W dodatku widzę, że to co Portal wydał to dopiero początek patrząc na apkę w telefonie tych bohaterów i złych jest dużo więcej. Ciekawe czy pójdą za ciosem i będą wydawać dodatki.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

vendaval pisze: 23 lis 2024, 10:16 W dodatku widzę, że to co Portal wydał to dopiero początek patrząc na apkę w telefonie tych bohaterów i złych jest dużo więcej. Ciekawe czy pójdą za ciosem i będą wydawać dodatki.
Dobrze by było. Ja mam poprzednią edycję gry z dodatkami i mam 21 bohaterów. Zatem trzymam kciuki, że dodatki wyjdą. Na razie jest jeden do wersji Definitive, a na 2025 zapowiedziany jest drugi.
gregoff

Dzisiaj zagrałem Solo na trzech bohaterów i potwierdziło mi się wszystko z aplikacji oraz opinii wcześniejszych. Gra jest fenomenalna i każdy kto polubił Aeons End, Legendary Encounters czy Marvel Champions to niech kupuje w ciemno!!!

Błagam kupujcie abyśmy doczekali się dodatków!!!
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

za bardzo chwalicie tą grę, jeszcze kupię w tym roku.
Liczyłem, że gra szybko wyląduje na przecenach. Z takimi opiniami mogę się nie doczekać :twisted: :twisted: :twisted:
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
HorribleNick
Has thanked: 59 times
Been thanked: 34 times

Post autor: HorribleNick »

A ja z innej strony, jak to się porównuje do Spirit Island? Nie mam porównania do Marvela, szeroko za to ogrywaliśmy inna gre od GtG

I drugie pytanie, czy myślicie, że gra się przyjmie na rynku? Zdziwiłem się mocno na zapowiedź polskiej edycji i mam wrażenie, że jednak jest to dośc niszowy tytuł. Czekać na wyprzedaże?
gregoff

tomp pisze: 23 lis 2024, 18:50 za bardzo chwalicie tą grę, jeszcze kupię w tym roku.
Liczyłem, że gra szybko wyląduje na przecenach. Z takimi opiniami mogę się nie doczekać :twisted: :twisted: :twisted:
Nie może tak być jeśli chcemy dodatków ;) trza chwalić i kupować bo warto!!!
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Muszczu »

Jak ocenicie tryb solo ? Obsługa 3 talii nie jest bardzo uciążliwa ?
ODPOWIEDZ