League of Dungeoneers vs Dungeon Universalis

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
grik81
Has thanked: 45 times
Been thanked: 62 times

League of Dungeoneers vs Dungeon Universalis

Post autor: grik81 »

Cześć,

Z tego co widzę nie ma takiego wątku na forum.

Zastanawiam się nad tymi dwoma grami. Wiem, że są dosyć podobne, chociaż na swój sposób inne.

Jestem weteranem gier rpg i podoba mi się to, że te gry są mocno rozbudowane. Natomiast zastanawia mnie kwestia fabularna i kampanijna. Niespecjalnie interesują mnie pojedyncze scenariusze. Nie przeszkadza mi też staroszkolne podejście do eksloracji lochów o ile jest podparte w miarę fajną fabułą. Jeśli chodzi o gry planszowe to grywam w takie tytuły jak Middara, The Isofarian Guards, Etherfields, Chronicles of Drunagor, Oathsworn, Aeon Trespass Oddydey itp. więc w większości mocno nastawione na część kampanijną i fabułę.

I teraz moje pytania:
1. Na ile którakolwiek z tych gier zapewni mi podobny poziom fabularny (jeśli w ogóle) - z tego co doczytałem to DUN ma kompletną kampanię a LOD bardziej takie mini kampanie?
2. Jak oceniacie obecny stan jakościowy gier - widziałem głosy, że różnie to jest zarówno z DUN jak i LOD? (podobno oba tytuły jako tworzone raczej przez pasjonatów nie wszędzie trzymają równy poziom)
3. Czy może lepiej w takiej sytuacji pozostać przy grach bardziej podobnych do wymienionych i odpuścić sobie takie sandboxy?

Ewentualnie jak ktoś ma jakieś dodatkowe spostrzeżenia odnoście porównania obu tytułów to piszcie :)
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 233 times

Re: League of Dungeoneers vs Dungeon Universalis

Post autor: strid3rr »

grik81 pisze: 14 lis 2024, 09:03
1. Na ile którakolwiek z tych gier zapewni mi podobny poziom fabularny (jeśli w ogóle) - z tego co doczytałem to DUN ma kompletną kampanię a LOD bardziej takie mini kampanie?
LOD nie stoi narracją. Owszem, ma z reguły trochę fluffu na początku i pod koniec każdego questa, ale nie jest to jakieś bogate opowiadanie. Zresztą wynika to z faktu, że ta gra jest sandboxem. Są questy powiązane w jakieś mniejsze lub większe kampanie, ale nie ma tam żadnej decyzyjności kształtującej świat.
To bardziej luźny system do pogrania drużyną.
grik81 pisze: 14 lis 2024, 09:03 2. Jak oceniacie obecny stan jakościowy gier - widziałem głosy, że różnie to jest zarówno z DUN jak i LOD? (podobno oba tytuły jako tworzone raczej przez pasjonatów nie wszędzie trzymają równy poziom).
Wypowiem się o LOD tylko, bo go mam.
Otóż drugi print ma swoje bolączki w postaci błędów na kartach i w podręczniku. Grzbiet okładki podręcznika odkleja się od reszty książki, pudło nie wytrzymuje ciężaru elementów i potrafi pęknąć na krawędziach, standeesy są troche za ciemno wydrukowane jak na mój gust. Niektóre zasady są w pewien sposób otwarte, bo często nie ma opisanych wszystkich możliwych przypadków jakie mogą się zdarzyć. Sam twórca powtarzał niejednokrotnie, że to system w którym jak coś nie jest opisane, to sam zadecyduj tak, aby ci się dobrze grało.
grik81 pisze: 14 lis 2024, 09:03 3. Czy może lepiej w takiej sytuacji pozostać przy grach bardziej podobnych do wymienionych i odpuścić sobie takie sandboxy?
Zależy czego szukasz. LOD to takie trochę D&D, ale zdecydowanie to nie jest poziom narracji z wymienionych przez ciebie wcześniej tytułów.

grik81 pisze: 14 lis 2024, 09:03 Ewentualnie jak ktoś ma jakieś dodatkowe spostrzeżenia odnoście porównania obu tytułów to piszcie :)
DUN, z tego co sam kiedyś się interesowałem, to był dobry system do GM'owania, a nie grania solo, czy ogólnie bez mistrza.
grik81

Właściwie to ciężko określić czego szukam. Generalnie dobrej planszówki - muszę tylko ustalić sobie czy LOD lub DUN nimi są. Teoretycznie fabułę mam w innych tytułach. Podoba mi się stopień skomplikowania obu gier i to, że to takie planszówki rpg, natomiast w rpg mimo wszystko narracja zależy od MG i scenariusza - tutaj jeśli od razu tego nie będzie to już nie będzie.

Do tego zasadniczo zdaję sobie sprawę czym obie gry są ale chciałbym zdecydować ewentualnie, która będzie lepsza dla mnie.

DUN podobno ma całkiem dużą kampanię. Szkoda trochę, że nie ma opublikowanych przynajmniej fragmentów kampanii z obu gier - mógłbym sobie porównać. Może dałbyś radę wrzucić tu jakieś zdjęcie strony lub dwóch z LOD?

Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1693 times
Been thanked: 1851 times

Post autor: Mr_Fisq »

Obejrzyj sobie (jeśli tego nie zrobiłeś):

jakbyś był z Warszawy, to mógłbym Ci pokazać obie ;)
Obie gry mają swoje "jakościowe" problemy. Logistyka gier też mnie nie zachwyca.

W DUN zdecydowanie nie jestem fanem standów dołączonych do gry. Ani graficznie nie są rewelacyjne, ani nie dają pełnego pokrycia bestariusza. Dużo lepiej to wygląda w LoD.

W DUN zresztą ostatecznie nawet nie zagrałem zniechęcony tego typu problemami.
Do LoD jeszcze może podejdę, jeśli zamienniki uszkodzonych elementów.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
strid3rr

DUN ma niby dużo bardziej rozbudowane zasady, które pokrywają większość możliwych zachowań i mogą przytłoczyć, ale jednocześnie nie musisz ich wszystkich wprowadzać w życie.

Z kolei LOD to projekt jednego gościa, który nazwałbym w obecnym stanie dopracowania wersją beta v2. Niemniej jednak niemal wszystko działa i ma ręce i nogi. Widać też ciągłe zaangażowanie twórcy i plany na rozwój.

Ja z tych dwóch tytułów wybrałem LOD, bo nie przytłacza tak bardzo zasadami i wydawał mi się być bardziej tworzony z faktycznej pasji. Chociaż brakuje mi pięknych i kolorowych grafik na każdym kroku, to gra ma przez to swój urok.
grik81

Mr_Fisq pisze: 15 lis 2024, 14:59 Obejrzyj sobie (jeśli tego nie zrobiłeś):

jakbyś był z Warszawy, to mógłbym Ci pokazać obie ;)
Obie gry mają swoje "jakościowe" problemy. Logistyka gier też mnie nie zachwyca.

W DUN zdecydowanie nie jestem fanem standów dołączonych do gry. Ani graficznie nie są rewelacyjne, ani nie dają pełnego pokrycia bestariusza. Dużo lepiej to wygląda w LoD.

W DUN zresztą ostatecznie nawet nie zagrałem zniechęcony tego typu problemami.
Do LoD jeszcze może podejdę, jeśli zamienniki uszkodzonych elementów.
Tak, oba filmy już widziałem :) Chciałem zobaczyć co o tych grach sądzą osoby tutaj na forum i z Polski.

Niestety nie mieszkam w Warszawie. I dzięki bardzo za propozycję.

Zasadniczo widzę, że obie gry cierpią na swoje problemy. Wydaje mi się, że odpuszczę na chwilę obecną jedną i drugą. Nie jestem do żadnej przekonany na 100%, a do tego mam gier na kilka lat grania (minimum). Traktowałbym je chyba wyłącznie jako produkt kolekcjonerski, a biorąc pod uwagę kwestie problemów technicznych, jakościowych i nie zawsze pokrycia z moimi oczekiwaniami odnośnie fabuły to może nie mieć dla mnie sensu. Może za jakiś czas.

Dzięki bardzo za pomoc.

Albo może właśnie poczekam aż LoD uzyska kolejne poprawki już jako pełnoprawna wersja i wtedy :)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1693 times
Been thanked: 1851 times

Post autor: Mr_Fisq »

grik81 pisze: 18 lis 2024, 12:16 Tak, oba filmy już widziałem :) Chciałem zobaczyć co o tych grach sądzą osoby tutaj na forum i z Polski.

Zasadniczo widzę, że obie gry cierpią na swoje problemy. Wydaje mi się, że odpuszczę na chwilę obecną jedną i drugą. Nie jestem do żadnej przekonany na 100%, a do tego mam gier na kilka lat grania (minimum). Traktowałbym je chyba wyłącznie jako produkt kolekcjonerski, a biorąc pod uwagę kwestie problemów technicznych, jakościowych i nie zawsze pokrycia z moimi oczekiwaniami odnośnie fabuły to może nie mieć dla mnie sensu. Może za jakiś czas.

Dzięki bardzo za pomoc.

Albo może właśnie poczekam aż LoD uzyska kolejne poprawki już jako pełnoprawna wersja i wtedy :)
Nie wiem czy LoD wymaga jakiś specjalnych poprawek - ostatnia kampania była już w miarę sensowna. Dungeon Dive z tego co pamiętam narzekał jeszcze na instrukcję, ale w obecnej wersji nie jest ona jakaś specjalnie słaba (co do treści).

IMHO, jak masz wątpliwości, to lepiej się mimo wszystko nie pakować w te gry - wysoka cena, surowa rozbudowana mechanika, i pewnie mały rynek zbytu jakby jednak nie podeszła.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
grik81

Mr_Fisq pisze: 18 lis 2024, 12:22
grik81 pisze: 18 lis 2024, 12:16 Tak, oba filmy już widziałem :) Chciałem zobaczyć co o tych grach sądzą osoby tutaj na forum i z Polski.

Dzięki bardzo za pomoc.

Nie wiem czy LoD wymaga jakiś specjalnych poprawek - ostatnia kampania była już w miarę sensowna. Dungeon Dive z tego co pamiętam narzekał jeszcze na instrukcję, ale w obecnej wersji nie jest ona jakaś specjalnie słaba (co do treści).

IMHO, jak masz wątpliwości, to lepiej się mimo wszystko nie pakować w te gry - wysoka cena, surowa rozbudowana mechanika, i pewnie mały rynek zbytu jakby jednak nie podeszła.
W zasadzie ani cena ani mechanika nie jest tutaj problemem. Mechanika to wręcz zaleta. Bardziej te problemy na polu jakości i braku odpowiedniej fabuły. Gdyby te gry zyskały jakość gier typu Oarhsworn i kampanie fabularne jak w Middarze albo Isofarian Guards to nawet bym się nie zastanawiał.

Ale zostają na celowniku, bo jednak uważam, że na swój sposób to perełki i warto mieć przynajmniej jedną z nich w kolekcji, nawet dla samego faktu posiadania. Dzięki jeszcze raz za cenne rady.
Awatar użytkownika
strid3rr

grik81 pisze: 15 lis 2024, 11:12 Może dałbyś radę wrzucić tu jakieś zdjęcie strony lub dwóch z LOD?
Drugi quest z pierwszej kampanii, wprowadzającej.

Obrazek
targa
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Post autor: targa »

Mam oba tytuły i tak szczerze, to najbardziej bym Ci polecił Euthię ;). Co do kampanii, to DUN ma kilka, na dodatek całkiem rozbudowanych, a jego zasady w najnowszym druku mają dwie wersje, Basic i normalną, przy czym nawet wersja Basic jest bardziej rozbudowana niż większość prostych dungeon crawlerów. Każda z trzech wymienionych gier to sandbox, co ma swoje plusy (regrywalność), ale i minusy (relatywnie proste kampanie).
A grałeś w Hexplore It!? To też jest świetny tytuł, zdecydowanie wart zakupu.
grik81

targa pisze: 22 lis 2024, 01:15 Mam oba tytuły i tak szczerze, to najbardziej bym Ci polecił Euthię ;). Co do kampanii, to DUN ma kilka, na dodatek całkiem rozbudowanych, a jego zasady w najnowszym druku mają dwie wersje, Basic i normalną, przy czym nawet wersja Basic jest bardziej rozbudowana niż większość prostych dungeon crawlerów. Każda z trzech wymienionych gier to sandbox, co ma swoje plusy (regrywalność), ale i minusy (relatywnie proste kampanie).
A grałeś w Hexplore It!? To też jest świetny tytuł, zdecydowanie wart zakupu.
Może się mylę do Euthii bo nie grałem w nią, ale wydaje mi się zbyt heroesowa. Zwróć uwagę w pierwszym poście w jakie gry gram. Tak jak sobie o tym myślę, to generalnie dla mnie gra musi mieć część dungeon crawlerową. Dlatego też średnio podszedł mi Hexplore It, którego mam wystawionego na sprzedaż (mam też kampanię Kika).

Euthię chyba oglądałem na kanale Trybu Solo i właśnie stąd stwierdziłem, że nie pasuje mi.
ODPOWIEDZ