Przetrwanie społeczności postapo
Przetrwanie społeczności postapo
Szukam gry w temacie postapo, ale nie pod kątem zabijania wrogów/walki, tylko właśnie bardziej pod kątem przetrwania jakiejś grupy ludzi/mikrospołeczeństwa. Czy jest jakaś gra zbliżona klimatycznie do serialu Silos, życia w kryptach (Fallout), ewentualnie ocalała ludzkość na statku battlestar galactica?
Z gier planszowych przychodzi mi na myśl Red Outpost, może Frostpunk, ale obawiam się ciężaru gry. Ktoś podsunie jeszcze jakieś tytuły?
Z gier planszowych przychodzi mi na myśl Red Outpost, może Frostpunk, ale obawiam się ciężaru gry. Ktoś podsunie jeszcze jakieś tytuły?
- Bruno
- Has thanked: 1705 times
- Been thanked: 1298 times
Re: Przetrwanie społeczności postapo
Martwa zima?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1108 times
- Been thanked: 509 times
Królu złoty, Ocaleni są dla ciebie. To worker placement o utrzymaniu swojego bunkra i przetrwaniu w świecie "po". Polecam, chociaż dostępne tylko z drugiej ręki.
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1399 times
Fallen Land 2nd Edition.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
-
- Has thanked: 1414 times
- Been thanked: 1694 times
Fallout Shelter jak najbardziej ma swoją planszową odsłonę.
Battlestar rzecz jasna również.
Dzięki za wszystkie propozycje.

A tak poza tym im więcej czytam, tym bardziej przekonuję się do Frostpunka.
Trochę za bardzo nastawione na zabijanie - nie do końca o to mi chodzi.
To wygląda na bliskie temu, czego oczekuję. Wpada na radar.
Chyba za duża skala, ale popatrzę jeszcze, może mnie do siebie przekona.
Widziałem, ale za lekkie.
Znam, nie podeszło, sprzedałem - na ponowny zakup mnie nie stać

A tak poza tym im więcej czytam, tym bardziej przekonuję się do Frostpunka.
Lojalnie ostrzegę - Frostpunk pięknie się wpisuje w to co piszesz, na dodatek mogę ją jednoznacznie polecić, ale gra jest ogromna, zarówno jeśli chodzi o gabaryty, potrzebne zwoje mózgowe, jak i czas. Na dodatek ona ten czas pożera. Jednego razu grając w Manhattanowych Aleplanszówkach, po pół godziny partii podszedł do nas pracownik, że niedługo zamykają. Okazało się, że minęło 3,5h.
Ja również polecam Frostpunka. Jest co prawda trochę zasad o których trzeba pamiętać ale w grze naprawdę świetnie czuć klimat przetrwania na który mamy duży wpływ. Ewentualnie This war of mine tam księga skryptów robi naprawdę robotę dzięki czemu każda gra jest zupełnie inna.
Tyle, że w This War of Mine jednak występuje walka. Chociaż w sumie gra bardzo szybko uczy, że powinno się jej unikać jak ognia i jest to raczej efekt pechowego spotkania z rabusiami, aniżeli wybiegania z kałachem na 30 oponentów i zbieranie loota.