Listopad pokazał, że jeszcze mam co kupować jak i w BF w Polsce da się znaleźć sensowne okazje. Stanowczo za duże wydatki, a grudzień niestety zapowiada się podobnie xD Jedziemy.
BUS - kupiłem, bo chcę drewienka, a cena za sam upgrade pack jest z pupki całkowicie i lepiej wyjdę sprzedając po taniości swoją obecną wersję. BUS uwielbiam, więc gra zasługuje na najlepszą edycję(w sumie z 2019 wersja kompletna jest jeszcze lepsza, ale cena jest kosmiczna i nieakceptowalna).
Ekrany do Indonesia - akurat robiłem zamówienie w Meplu i skorzystałem by dobrać. Zawsze grałem z odkrytą gotówką, ale część graczy narzekała liczenie kto ile ma, a sam jestem ciekaw jak z tym gra będzie działać. Kolejny Splotter, który cenię i wpakowałem stanowczo za dużo pieniędzy by naprostować spartoloną robotę wydawcy(ciekawe na ile lepsza będzie nowa wersja).
Uzupełnienie koszulek - z 50 paczek paladinów różnorakich, bo KS poprzychodziły i trzeba je ogarnąć. O dziwo u Liska zapasy niektórych się skończyły i musiałem posiłkować się sklepami. Zadziwiające jak na dystrybutora na Polskę xD
Divinity: Original Sin all - obserwowałem od 2 miesięcy na OLX jedną ofertę, która pikowała w dół. W końcu cena zeszła do poziomu, że nie chciałem czekać, bo w porównaniu do sklepu to lekko 600zł taniej + unikalne KS rzeczy obecnie nie dostępne tam. Oferta ofertą, ale giera zebrała sporo pozytywnych opinii, jest unikalna mocno(nie ma mapy, w sumie gramy w atlasie, który obrazuje grafiki różnych lokacji, ale nie mamy tu żadnej siatki ruchu, a gra pozwala robić ciekawe połączenia, jak wylanie oliwy a potem podpalenie wszystkiego), sporo postaci i klas do miksowania i patrząc na przyjęcie tej gry, dodruku pewnie nie będzie(liczba opinii na BGG 350 czyli żadna, a u nas cisza). Obym się nie przejechał
Kupione na BF:
Detektyw: Miasto Aniołów - 15% w Albi zrobiło najlepszą ofertę na ten tytuł i to grubo przebijając inne oferty sklepów(50zł prawie). Grę posiadałem w angliku, ale język pokonał wielu współgraczy, a bez ogarniania co się dzieje to w tytuł w żadnym trybie nie da się sensownie pograć. Gra jest bardzo unikalna. Główny tryb polega na pojedynku detektyków, którzy chcą rozwiązać zagadkę przed kolegami po fachu. Po drugiej stronie stanie wtyka złych, który wygra jak nikomu nie uda się rozwiązać sprawy na czas. Ja podchodziłem, że raczej gram jak w RPG i staram się wyrównywać szanse graczom i nie patrzeć na swoją wygraną, a wręcz ułatwiać by się komuś udało. Sprawy są jednorazowe, ale MG może prowadzić je wielokrotnie w różnych ekipach. Nawet lepiej jak ma się doświadczenie, bo zna się opcje każdej z postaci, główny motyw i łatwiej dzięki temu wyprowadzać detektyków w pole. Oby gra się sprzedała by wyszły kolejne dodatki.
Gigalion, 10th anniversary, Echoes of Death 2 - na BF KDM zakupiłem te dodatki. Ceny były atrakcyjne. Gigalion to zawsze urozmaicenie i jednostrzałowy scenariusz do zagrania, a gierkę z chęcią bym pokazał większej liczbie osób. Pakiet 4 postaci na dziesięcolecie to po prostu fajne figurki i kilka kart pozwalających wytworzyć unikalny sprzęt. EoD to kolejne 4 figurki i kolejne karty, tym razem dodające unikalne moce, gdy wyjdzie dana sytuacja(tak sepcyficzne,że pewnie rzadko kiedy jakaś karta wejdzie). W sumie jak lwa mogę polecić jako w miarę sensowny zakup, tym bardziej w obecnej cenie, tak reszta to już moje zbieractwo i cyzylowanie mojej wersji.
Nowa talia do Fortune and Glory i dwie do SoB - żaby u siebie zrobiły jak zwykle 3 w cenie 2 za pakiety kart. Wyszedł nowy dodatek do FaG to wziąłem, a z nim od razu 2 talie do Shadows of Brimstone, którego kolekcjonuje, ale nie gram. Talie pozwalają urozmaicić nam talie, podbić poziom wyzwania u potworów a czasem dodać nowe mechaniki(jak w AToE). Cena normalnie jest abstrakcyjna, więc bez promek w ogóle się nie opłaca brać.
Shadows of Brimstone: XL Warden Mk III Gladiator Enemy Pack LIMITED PREVIEW - nowy dodatek do SoB. Spodobał mi się z wyglądu oraz to, że rozszerza opcje jednego z obszarów(blasted waves)
Shadows of Brimstone: Narrative Encounter Pack 1: The Ghost of Curly Jones - a to jakaś nowinka. Zestaw mini misji ze stworzonym stworkiem. Jestem zaintrygowany.
Shadows of Brimstone: Lost Army Hell Cannon LIMITED PREVIEW - brakujący mi dodatek do wojny secesyjnej zombiaków xD
Zestaw monet do Trickeriona - na razie jeden, bo wygląda, że raczej powinien styknąć do 3 graczy grając z każdym dodatkiem. Na 4os nie grywam w Trickeriona, więc raczej się drugi zestaw by nie przydał, ale to zawsze dokupi się w razie W. Jedna z 2 gier Mindclasha, którą kocham całym serduszkiem(drugą jest Voidfall).
FCM Ketchup - FCM bardzo lubię, dla mnie topowy Splotter. Na dodatek ostrzyłem zęby od dawna, więc dla mnie zakup oczywisty. Podstawka dla mnie wciąż nieograna, ale mam marudy co chcą więcej nowinek między partiami, więc je w końcu dostaną, a ja częściej wyciągnę grę, wiec każdy zadowolony. Opinie o dodatku same pozytywne, więc też ciężko by było go odpuścić.
The Game - 10zł w aleplanszowkach to świetna okazja by zakupić taką małą karciankę. Idealna na wyjazd i wciągnięcie nieogranych ludzi. Do tego coop, więc zmniejsza szanse bólu tyłka po przegraniu. Gra to w sumie wyłożenie wszystkich kart z talii w odpowiedniej kolejności z paroma mechanikami. Za 55zł w życiu bym nie kupił.
Uff, tyle z zakupów. Sporo wbiło, ale podstawek w sumie tylko 3 z czego jedna jest w sumie wymianą z angielskiej na PL(anglika sprzedałem z rok temu). Na grudzień ciąglę myślę o zakupie KF, Enorminty(jeszcze 3 dni i startuje kampania) i... na szczęście tyle, ale zostawiam sobie pole manewru na 3 tytuł xD