Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
Re: Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)
Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
Najłatwiej jest zapytać sprzedawcę słowami 'podobno w nowym druku plastik jest lepszy - czy to jest nowy druk?'maciek1211 pisze: ↑08 gru 2024, 00:28 Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
Przed wjechaniem dodruku, kilka sklepów miało grę jeszcze na stanie, więc, żeby mieć 100% pewności, trzeba by było zamówić prosto od Galakty. Ja wziąłem akurat ze sklepu rebela, bo miałem trochę rabatów i wg opisu był to preorder, który wysłali dopiero jak Galakta rozesłała do sklepów, ale na pudełku raczej nie ma żadnego specjalnego oznaczenia, a przynajmniej nie widzę symboli sugerujących numer partii, druku czy czegoś takiego jak to robią niektórzy producenci. Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.maciek1211 pisze: ↑08 gru 2024, 00:28 Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
-
A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?Yappen pisze: ↑08 gru 2024, 13:50Przed wjechaniem dodruku, kilka sklepów miało grę jeszcze na stanie, więc, żeby mieć 100% pewności, trzeba by było zamówić prosto od Galakty. Ja wziąłem akurat ze sklepu rebela, bo miałem trochę rabatów i wg opisu był to preorder, który wysłali dopiero jak Galakta rozesłała do sklepów, ale na pudełku raczej nie ma żadnego specjalnego oznaczenia, a przynajmniej nie widzę symboli sugerujących numer partii, druku czy czegoś takiego jak to robią niektórzy producenci. Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.maciek1211 pisze: ↑08 gru 2024, 00:28 Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
2023 w obu miejscach.maciek1211 pisze: ↑08 gru 2024, 15:32 A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
-
Ok, dziękiYappen pisze: ↑08 gru 2024, 15:582023 w obu miejscach.maciek1211 pisze: ↑08 gru 2024, 15:32 A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?
- raiden25
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 52 times
Wygięcie akurat nie mają żadnego znaczenia bo w większości gier, długi i cienkie elementy są wygięte i trzeba je potraktować wrzątkiem.
Jak ktoś sprawdzi czy są lepsze z nowego druku też chętnie się dowiem

Zdefiniuj 'lepsze'.
Bo jeśli lepsze znaczy 'po losowym primerze z budowlanego, pomalowaniu i vallejo maty varnish figurki nie kleją się' to tak. Lepsze. Jeśli o cokolwiek innego to takie same albo nawet jakby ciut bardziej gumowe?
- raiden25
To chyba nie pytanie do mnie, nie mnie musisz cytować

Swoją drogą, niestety podstawki są do zwrotu

Połowa pasuje, połowa jest jak na filmiku. Chyba głównie zależy od koloru - więc być może i od tego czy figurki z podstawki/dodatku. Nie mam czasu sprawdzać tego teraz. Wysyłam reklamację do Galakty i czekam na info. FILM
- raiden25
Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
Odpowiedź typu „wsadź se kawałek papieru to ci podstawka nie spadnie” uważam za odpowiedź roku na reklamację. Nie ma problemu w różnicy odcieni kart, nie mam problemu że podstawki spadają. Śmieszne i smutne.

Odpowiedź typu „wsadź se kawałek papieru to ci podstawka nie spadnie” uważam za odpowiedź roku na reklamację. Nie ma problemu w różnicy odcieni kart, nie mam problemu że podstawki spadają. Śmieszne i smutne.

-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 582 times
Cieszę się, że ich nie kupiłem. Jest cały temat na BGG o tym, że sporo nie pasuje.raiden25 pisze: ↑09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
![]()
Z oficjalnej strony:
"The rings fit around the figure bases; glue can be required for assembly."
- raiden25
No z niektorych potem ciężko sciągnąć, na szczęście jest dziurka od spodu i można wypchnąć.samuraj1369 pisze: ↑09 gru 2024, 11:18Cieszę się, że ich nie kupiłem. Jest cały temat na BGG o tym, że sporo nie pasuje.raiden25 pisze: ↑09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
![]()
Z oficjalnej strony:
"The rings fit around the figure bases; glue can be required for assembly."
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Dociśnij ich i niech wymieniają albo zwracają kasę. Możesz się powołać na art. Art. 556 1.1, 559 i 561KC.raiden25 pisze: ↑09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
![]()
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Tylko, ze nie ma na co wymieniac, bo cala partia jest taka, skoro to figurka ma (wyjatkowo) mniejsza srednice u dolu.
wąchał polecał butapren zanim to bylo modne
o tutaj
Mnie te podstawki troche dziwia, bo skoro pojawily sie oficjalne od Aresa, to niejako przyznal po latach, ze jest problem z rozroznianiem gumoludow
no ale wiadomo, ze chodzi o mamone i kolejny gadzet do opchniecia fanbojom.
A dziwia jeszcze bardziej, ze ludzie je kupuja (lub te homemade), skoro plansza jest i tak ciasna, a podstawki jeszcze powiekszaja "footprint" pojedynczej jednostki
wiec bedzie jeszcze ciasniej... (tak, wiem - mata, tez od Aresa moze byc
)
psia.kostka -glue can be required for assembly

Mnie te podstawki troche dziwia, bo skoro pojawily sie oficjalne od Aresa, to niejako przyznal po latach, ze jest problem z rozroznianiem gumoludow

A dziwia jeszcze bardziej, ze ludzie je kupuja (lub te homemade), skoro plansza jest i tak ciasna, a podstawki jeszcze powiekszaja "footprint" pojedynczej jednostki

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- raiden25
Zwrócić zawsze można to wiadomo. Wymiemić się nie da bo to wina figurek a nie podstawek. Różnica w średnicy podstawek figurek jest problemem.Darkstorm pisze: ↑09 gru 2024, 11:32Dociśnij ich i niech wymieniają albo zwracają kasę. Możesz się powołać na art. Art. 556 1.1, 559 i 561KC.raiden25 pisze: ↑09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
![]()
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Dla mnie różnica była w tym względzie nic nie znacząca. I to zanim nabyłem matępsia.kostka pisze: ↑09 gru 2024, 11:43
A dziwia jeszcze bardziej, ze ludzie je kupuja (lub te homemade), skoro plansza jest i tak ciasna, a podstawki jeszcze powiekszaja "footprint" pojedynczej jednostkiwiec bedzie jeszcze ciasniej... (tak, wiem - mata, tez od Aresa moze byc
)

- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 66 times
Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D
Poniżej zdjęcie z rozwiązaniem, które wg mnie jest rozsądnym kompromisem między elegancją i praktycznością
Ale wiem co czujecie bo ja kiedyś też zrobiłem takie podstawki które są twarde i nie mają żadnego marginesu elastyczności :/

Poniżej zdjęcie z rozwiązaniem, które wg mnie jest rozsądnym kompromisem między elegancją i praktycznością
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 10 gru 2024, 13:06 przez Gun3R, łącznie zmieniany 1 raz.
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
- raiden25
Problem jest taki że nie każdy lubi druk 3D tak np. jak ja. Nie lubię widocznych warstw, lekkości materiału, kruchości, "frędzlów" wystających itd. - to często wygląda ładnie na zdjęciu a na żywo potem strach wziąć do ręki tak samo jak inserty 3D do gier. To kilka argumentów dla których ludzie wolą np. zwykłe, oryginalne podstawkiGun3R pisze: ↑10 gru 2024, 01:31 Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D![]()
Ale wiem co czujecie bo ja kiedyś też zrobiłem takie podstawki które są twarde i nie mają żadnego marginesu elastyczności :/
Spoiler:

Ps. Jeśli masz za połowe tego co Galakta podstawki do wszystkich figurek z podstawki i dodatku i to też w kolorach jak w oryginale to mega okazja bo na etsach widzę że są wystawione po 250 zł - czyli prawie 2x więcej niż ori.
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 66 times
Rozumiem to podejście, druk 3D w technologii FDM (warstwa po warstwie) ma charakter prototypowy, świetnie sprawdzi się w kwestiach technicznych, ale jak komuś zależy żeby ładnie to się wszystko prezentowało to nie zawsze się to osiągnie.raiden25 pisze: ↑10 gru 2024, 11:40Problem jest taki że nie każdy lubi druk 3D tak np. jak ja. Nie lubię widocznych warstw, lekkości materiału, kruchości, "frędzlów" wystających itd. - to często wygląda ładnie na zdjęciu a na żywo potem strach wziąć do ręki tak samo jak inserty 3D do gier. To kilka argumentów dla których ludzie wolą np. zwykłe, oryginalne podstawkiGun3R pisze: ↑10 gru 2024, 01:31 Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D![]()
Spoiler:
Ps. Jeśli masz za połowe tego co Galakta podstawki do wszystkich figurek z podstawki i dodatku i to też w kolorach jak w oryginale to mega okazja bo na etsach widzę że są wystawione po 250 zł - czyli prawie 2x więcej niż ori.
A co do etsy, to chyba ceny tam są tak wysokie bo target to bardziej zachód a nie polsza

Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
-
Chciałbym podziękować @Gun3R za jego podstawki. Produkcja TOP, wszystko się trzyma świetnie, podstawki są twarde i porządnie wykonane. No i cena bije na głowę wszystkie inne oferty dostępne na OLX, nie wspominając już nawet o Etsy.
Polecam!

Polecam!

Jak kupiłem dodatek do Bitew Westeros PL i znalazłem zamiast polskich kart papierki imitujące karty to zapytałem Galaktę co to za żart. A oni na poważnie mi odpisali, że mam wsadzić oryginalne karty w koszulki i wtedy włożyć te karteczki ze spolszczeniem.Darkstorm pisze: ↑09 gru 2024, 11:32Dociśnij ich i niech wymieniają albo zwracają kasę. Możesz się powołać na art. Art. 556 1.1, 559 i 561KC.raiden25 pisze: ↑09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.
![]()
Nigdy więcej nie kupiłem polskich wersji gier.
-
Taka ciekawostka.
Jeśli ktoś się zastanawiał nad zakupem edycji za 4k zł od Aresa, to tak wygląda oficjalne malowanie figurek

Gandalf Czerwony xD
Jeśli ktoś się zastanawiał nad zakupem edycji za 4k zł od Aresa, to tak wygląda oficjalne malowanie figurek

Gandalf Czerwony xD
- Gizmoo
- Has thanked: 3131 times
- Been thanked: 3058 times
Tak piękne, że aż oczy bolą! Rozumiem, że artysta ma zamiar zdobyć Golden Demon 2025, we wszystkich kategoriach?
- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
Nie jest źle, bo mógł (i powinien!) być czarny!samuraj1369 pisze: ↑23 gru 2024, 22:27 Taka ciekawostka.
Gandalf Czerwony xD

Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- warlock
- Has thanked: 1216 times
- Been thanked: 2371 times
Tak się kończy ulrop w Mielnie jak kupisz krem z niskim SPF.