(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2024

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2024

Post autor: psia.kostka »

Mnie ciekawi, co wyjdzie z ploteczki, ze Portal wchodzi w wojenne, ktora kiedys Ignac puscil na PTV. Nie wiem, czy od razu szli by w hexy i czolgi :P moze predzej przetarcie szlakow przez Robin Hooda od GMT?

edit: dla porzadku dodam, ze wiem, ze juz kiedys mieli "Heroes of Normandie PL" (nawet dodawali Szarika/Kuleczke), ale za daleko z nim nie dojechali (tak finansowo <zgaduje>, jak i z zaawansowaniem w serii wydawniczej), no i to taka wojenno-pastiszowa gra byla.
Minelo 10lat i raczej cos dojrzalszego wyczekuje, skoro Prezesso wspominal o graniu w Churchill i inne takie-takie ;)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 504 times

Post autor: karmazynowy »

Robin od GMT wydaje mi się mało prawdopodobny, to jednak nadal ma dosyć wysoki próg wejścia. Ovarawialbhm coś bardzo prostego typu Nieustraszeni Normandia czy nowy Battalion od Osprey Games ale to z kolei mogą Ogry wydać.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
psia.kostka

A Trickerion i Voidfall jaki ma prog wejscia? Moim zdaniem nie musza wprowadzac graczy za rączkę w wojenne i wydawac cos rodzinnego z militarna otoczka, by wychowac klienta.
Wlaczyli Lacerde do katalogu (cena premium, klient niepowszechny), to samo moga zrobic z GMT lub DVG.

Edit:
Jeszcze taka druga mysl. Gdyby zbudowali hajp, ze wchodza w gry wojenne, a wydali jakies soft pokemony, to zamiast nowej grupy klientow z grubym portfelem, dostaliby rolowanie oczami po suficie i ziew od wojennikow :mrgreen:

Na szczescie zadnego takiego hajpu nie ma i chyba malo kto (poza mna) zapamietal takie info/plotke ;)

Musieliby tez wjechac z dobrym/znanym tytulem, aby sam sie sprzedawal, bo ich marketingi troche niedomagaja, rowniez z natloku premier.

Robin pasuje idealnie. Go Portal 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

karmazynowy pisze: 08 gru 2024, 13:22 Robin od GMT wydaje mi się mało prawdopodobny, to jednak nadal ma dosyć wysoki próg wejścia. Ovarawialbhm coś bardzo prostego typu Nieustraszeni Normandia czy nowy Battalion od Osprey Games ale to z kolei mogą Ogry wydać.
Akurat mnie Robin zaintrygował na tyle, że chętnie sprawdziłbym polskie wydanie, więc się wtrącę:

- Portal z sukcesami wydaje Mage Knighta, FCM, Lacerdy, Trickeriona itd., więc "dosyć wysoki próg wejścia" nie jest tu trafnym argumentem,

- Trzewik bardzo chwalił Robina od GMT - nagrał o nim film na Kanale Fantastycznym - że jest to bardzo udany gateway w system COIN, więc jeśli akurat mieliby chęć wejścia w gry wojenne, to ten tytuł byłby przez nich na pewno poważnie brany pod uwagę.

Oczywiście bujamy tu całkiem w obłokach, bo póki co Portal chyba nic w tym temacie nie sugerował. W każdym razie chciałem się tylko odnieść do Twojego argumentu, że to "zbyt trudna gra".
Polski rynek już dawno się w tym zakresie. Portal udowodnił tę gotowość znaczącego odsetka graczy na cięższe tytuły już dawno temu, a od bodaj dwóch lat czyni to też z sukcesami Galakta, a więc wydawnictwo do niedawna kojarzone głównie z grami spod znaku "mocy, szmocy i macek"! :wink:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
karmazynowy

No tak, ale piszesz o euro, które jest chyba najlepiej sprzedająca się kategoria gier w Polsce (wśród graczy, nie mass market) i gdzie rynek jest gotowy na takie ciężarne tytuły (choć na Trickeriona musieliśmy trochę poczekać). Ten proces tez trochę trwał.

MK jako przykład też do mnie nie trafia, to fantasy czyli najbardziej popularny temat na świecie, gdzie to obok historycznych gier wojennych stawiać.

Pamiętajmy też, że Trickerion czy Food Chain czy nawet Dominant Species od Phalanxa to gry nahajpowane i wyczekiwane latami na wydanie polskich wersji. Ciężko by się nie przyjęły.

Eh, gdyby to miałby być Robin to Ignacy by go nie polecał do kupowania od GMT, bo jak wszyscy się obkupia to kto kupi PL? :D jeśli już coś wydadzą, to moim zdaniem coś leciutkie go albo pseudo wojennego.

Oczywiście jakąś tam szansa na Robina jest ale byłbym zdziwiony. Ciekawe jak się współpracuje nad lokalizacjami z GMT.

Galakta jednak bardziej odważna, zaryzykowali z Paxami (chyba z sukcesem) ale wydają także nie dość, że ciężkie to jeszcze orienty typu John Company 2 czy Stationall. Portal wydaje ciężary ale jednak bardziej bezpieczne jak dla mnie.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2024, 14:47 przez karmazynowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
psia.kostka

karmazynowy pisze: 08 gru 2024, 14:24 gdyby to miałby być Robin to Ignacy by go nie polecał do kupowania od GMT, bo jak wszyscy się obkupia to kto kupi PL?
Sluszna uwaga, o tym ze Robin byl wspominany w KF nie wiedzialem.
karmazynowy pisze: 08 gru 2024, 14:24 jeśli już coś wydadzą, to moim zdaniem coś leciutkie go albo pseudo wojennego
Gdyby mieli wydac cos leciutkiego lub pseudowojennego, to nie zapamietalbym, ze chca isc w wojenne, a Ignac nie zagrywalby sie w true wojenne gierki ;)

Edit
Jeszcze ad Robin, to nawet kobitke w to namowisz by pograla, a Hansem miotajacym wiazkami granatow w HoN, to pewnie bylo gorzej :lol:
Ktos opisywal, ze na konwencie male szkraby graly w Robina. Bo chcialy, nawet jak nie umialy. A chciec, to moc. Oraz chciana gre latwo sie sprzedaje <wink wink>
Ostatnio zmieniony 08 gru 2024, 14:49 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karmazynowy

Ignacy się zagrywa bo to lubi ale wszędzie powtarza, że nie ma w tym hajsu, bo nie ma na to tylu klientów. I ciężko się z tym nie zgodzić, inaczej mielibyśmy lokalizowane gry wojenne a z tym jest krucho. Nawet Phalanx kojarzony przecież z nimi, trzyma się od żetonówek, bloczkowych czy coinow z daleka.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

karmazynowy pisze: 08 gru 2024, 14:24 No tak, ale piszesz o euro...
Nie tylko! Wspomniałem też o Galakcie z jej Paxami i innymi Eklundami oraz indyjskimi kompaniami.
Powtarzam, rynek się zmienił i coraz więcej ludzi chce spróbować nie tylko ciężkich euro, ale też trudnych gier rywalizacyjnych.

PS.
O, teraz sam dodałeś ostatni akapit o Galakcie w wypowiedzi, do której się odnoszę :wink:
Ostatnio zmieniony 08 gru 2024, 14:52 przez Bruno, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
karmazynowy

Odpisywałem na post kostki ale się Twój pojawił w międzyczasie. :)

Aha, większość gier wojennych ma też kolejna wadę, najczęściej jest dwuosobowa. Portal chyba stroni o takich gier. Tak wiem, że mają gry, które najlepiej chodzą jako dwusobowki, np. Diuna ale nie bez powodu cisnęli marketingowo jakie to dobre na 4 (podobno, nie wiem).

W każdym razie, ja kibicuje. Może być Robin nawet!

Edit: a jakoś tak bardziej pasuje mi Burning Banners do Portalu, jak już rzucamy życzeniami. :D I zagrasz w różnym składzie, zasady zaawansowane można wprowadzić po czasie a i uniwersalny temat fantasy jest.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2024, 15:11 przez karmazynowy, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Tak, 2os to troche klops. Ale to postawa sprzed srovidu. Teraz para na kwarantannie moglaby pocinac Robina az milo ;) No a potem duze COINy dla duzych chlopcow :p

Ale z Basilica tez wtopili raczej, wiec nie sa na fali pocovidowego renesansu dwuosobowek ;)

Niby troche GMT juz bylo polonizowane, ale Fire in the lake chyba tylko ENG, wiec pewnie latwo nie jest sie dogadac. Ani sprzedac tyle Saigonow, co Wladcow Ziemi :mrgreen:
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 120 times
Been thanked: 250 times

Post autor: loaru »

Typuję patrząc po partnerach:

CTG - Hoplomachus: Victorum, bardzo wysokie oceny, nie tak dawna premiera Gladiatora 2, no i efektowny wygląd gry.

CMON - God of War, polska wersja była na wspieraczce, chyba jeszcze nie zapowiedzieli.
Metal Gear Solid i to jako premiera Portalconu :mrgreen:

Cranio - Federation, bardzo fajne euro, kolorowe, dzieje się w kosmosie :) Pasowałoby do portfolio Portalu.

Capstone - Galileo Galilei, zbiera dość dobre opinie i ładnie się prezentuje.

Bezier - Zamki Szalonego Króla Ludwika, bo wydali Suburbie od nich, a Zamki mają dobrą reputację na polskim rynku.

A tak poza tym coś na IP: Slay the Spire i może Kemet jako że Portal co roku stara się wrzucić area control na rynek. Mogą też zaskoczyć jakąś bombą z dawnych lat, np. Cthulhu Wars :D
Ostatnio zmieniony 09 gru 2024, 00:48 przez loaru, łącznie zmieniany 4 razy.
Sannderson
Has thanked: 77 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Sannderson »

Z niewymienionych typowałbym jeszcze:
Skara Brae
Ironwood
Cthulhu: Dark Providence
Chrostek84
Has thanked: 6 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Chrostek84 »

karmazynowy pisze: 07 gru 2024, 14:32 Portalcon zapowiedziany to chętnie poznam wasze typy co Portal zapowie na przyszły rok.

Pewniaki:

Death May Die kolejny sezon

Death may Die to pewniak ale na 2026 albo i nawet 2027r. Dopiero trwa kampania na Gamefound z planowaną dostawą 12-15 miesięcy po zakończeniu kampanii. Następnie jak gra dotrze do backerów, to CMON wyśle ofertę retail do swoich partnerów i dopiero wtedy Portal będzie mógł zacząć prace nad polską wersją językową.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 560 times

Post autor: tomp »

ostatnia kampania na kickstartrze tak się zakończyła, że wersja retail od portalu była szybciej u klientów niż wersja z kickstartera.
ja raczej postawiłbym hipotezy inaczej. tj. kolejny DMD będzie ogłoszony oficjalnie na portalcon 2025 albo 2026. Nie uwierzę, że zrezygnują z tego tytułu.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

Ja bym chciał i wydaje mi się to możliwe:
-Black Forest - Feuerland, więc możliwe + pozytywne opinie :wink:
-Minos: Dawn of the Bronze Age - bo to Board & Dice, a trochę ich gier już wydał Portal
-The First Tsar: Ivan the Terrible - to bym po prostu chciał, myślę że Portal mógłby to dołączyć do swojej serii tańszych gier euro, obok Czerwonej Katedry, Białego Zamku i trylogii Zachodniego Królestwa
Leliw
Has thanked: 8 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Leliw »

Gramaciej pisze: 09 gru 2024, 08:37 Ja bym chciał i wydaje mi się to możliwe:
-Black Forest - Feuerland, więc możliwe + pozytywne opinie :wink:
Black Forest to już Rebel zapowiedział :)
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

Gramaciej pisze: 09 gru 2024, 08:37 -The First Tsar: Ivan the Terrible - to bym po prostu chciał, myślę że Portal mógłby to dołączyć do swojej serii tańszych gier euro, obok Czerwonej Katedry, Białego Zamku i trylogii Zachodniego Królestwa
To akurat rosyjskie wydawnictwo, więc o ile w Portalu duże zmiany nie nastąpiły... ;)
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

Czyli strzały z ... w moim przypadku :roll:
ODPOWIEDZ