No ja swojej pomagałem i teraz muszę jej już pomagać nawet przy 120g
Zastanawiam się nad cyfrą żeby na kredzie drukować od razu. Koszt ok 1500 zł. Choć barwy już nie te same co z atramentu.
No ja swojej pomagałem i teraz muszę jej już pomagać nawet przy 120g
Pewnie jakieś rolki się starły i trzeba by wymienić...
W serwisie drukarek.
i Rozumiem że na tej drukarce drukujesz te karty dwustronnie i nawet przy "pomaganiu jej" w druku, dobrze pasuje ci obie strony pod późniejsze wycinanie?
Nie drukuję, a drukowałem.
No cały czas piszemy o drukach z Twoich plików. One są dziwnie zrobione bo nie są wyśrodkowane tylko w rogu kartki - trzeba sie dobrze zastanowić jak kartka wychodzi u nas w drukarce i odpowiednia ja przekręcićSir_Yaro pisze: ↑02 gru 2024, 14:56Nie drukuję, a drukowałem.
A co do spasowania to zależy jak są pliki zrobione. Jak rewers ma parę milimetrów spadu, to prawie każda nie-gówniana drukarka sobie poradzi. A bez spadów to nie ma mowy
Z resztą nawet w drukarniach bez spadów nie drukują więc o czym tu w ogóle mówić
Tak już szerzej pisząc to najlepsze efekty miałem drukując na papierze foto, samoprzylepnym ~100g, wklejąc w środek plastikowy "rdzeń". Karty robiłe się dość sztywne i elastyczne. Ta kombinacja dała karty, chyba najbardziej zbliżone do oryginału.
To było tak dawno temu, że musiałem, aż zajrzeć co tam jest zrobione.
Myślę że fajnie by dać taką instrukcje w pierwszym poście. Właśnie to naklejanie równe jest problemem przy tego typu rozmiarze (prawie cała A4 - nakleić równo na drugą A4 to lekki wyczyn). Myślę trochę nad jakąś foremką wycięta na lasera coś jak takie nakładki na telefony by równo przykleić folie na ekran. Nie wiem dokładnie jeszcze jak ale myśleSir_Yaro pisze: ↑03 gru 2024, 01:04To było tak dawno temu, że musiałem, aż zajrzeć co tam jest zrobione.![]()
Te pliki nie są do druku dwustronnego.
Awersy drukowane mają być na czymś sztywnym, rewers na naklejce (albo odwrotnie)
Potem wycinasz (lub spasowujesz) dookoła szarej ramki i sklejasz.
To gwarantuje spasowanie niemal co do piksela (zależy, jak dokładnie się sklei i wytnie).
Potem wycinasz po znacznikach od strony awersów (co jest akurat mega głupie, bo powinno być od strony rewersów)
Karty na stronach są wypozycjonowane względem właśnie tej szarej ramki i po wycięciu nierówności wprowadzane przez drukarkę przestają istnieć.
Do tego widzę, że są dodane spady więc wszelkie nierówności <3mm nie powinny mieć znaczenia.
W ogóle pamiętaj, że to było planowane jako spolszczenie, żeby wydrukować fronty i włożyć w koszulki z oryginalnymi kartami. Trochę się rozrosło od pierwotnego pomysłu.
Z naklejki odklejasz/usuwasz wąski pasek tylnego papieru - powiedzmy 1/10 po długości.
skopiowałemMyślę że fajnie by dać taką instrukcje w pierwszym poście.
Cześć!
Jestem też chętny nawet na wszystko gdyby była możliwość.raiden25 pisze: ↑31 maja 2022, 13:10 Sir_Yaro przerobiłem instrukcje na najkrótszą z możliwych. Przygotowałem do druku dwustronnego w związku ze zmianami i wycięciami pewnych grafik musiałem poprzekładać kolorowe narożniki niektórych stron. Dodałem nową numeracje. Jest to instrukcja do samej gry - bez żadnych scenariuszy (te myślę można zrobić osobna już później - a ja planuje je chyba odpalać w razie potrzeby z tabletu). Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko.
Dodatkowo chciałbym zebrać chętnych na druk mojego pliku. Specyfikacja: okładka papier 250g, środek 150g. Klejenie po krótkim boku. Papier kredowy mat. Musimy zebrać 10szt. Koszt druku to 52 zł + koszt wysyłki (paczkomat 13zł) lub odbiór na terenie Warszawy.
Jest to najtańsza oferta jaką znalazłem a były tez takie prawie x3 droższe przy tym nakładzie.
Plik znajdziecie TUTAJ
Lista:
1. raiden25
2. greqorek
3. Fb
4. Fb
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Będę zainteresowany kartami do core + ew. dodatki (napisałem priv)