(Print & Play) spolszczenie Kingdom Death: Monster

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
raiden25
Has thanked: 37 times
Been thanked: 52 times

Re: (Print & Play) spolszczenie Kingdom Death: Monster

Post autor: raiden25 »

Sir_Yaro pisze: 01 gru 2024, 21:46 Mi drukuje na 300g. Czasem trzeba pomóc, żeby wciągnęła kartkę ale reszta już jest ok
No ja swojej pomagałem i teraz muszę jej już pomagać nawet przy 120g 😂
Zastanawiam się nad cyfrą żeby na kredzie drukować od razu. Koszt ok 1500 zł. Choć barwy już nie te same co z atramentu.
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Has thanked: 48 times
Been thanked: 399 times
Kontakt:

Post autor: Sir_Yaro »

raiden25 pisze: 01 gru 2024, 22:45 No ja swojej pomagałem i teraz muszę jej już pomagać nawet przy 120g 😂
Pewnie jakieś rolki się starły i trzeba by wymienić...
Awatar użytkownika
husar
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: husar »

Sir_Yaro pisze: 02 gru 2024, 04:12 Pewnie jakieś rolki się starły i trzeba by wymienić...
A gdzie takie części można zdobyć?
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Kontakt:

husar pisze: 02 gru 2024, 10:18
Sir_Yaro pisze: 02 gru 2024, 04:12 Pewnie jakieś rolki się starły i trzeba by wymienić...
A gdzie takie części można zdobyć?
W serwisie drukarek. :) Najlepiej drukarek epsona :)
Awatar użytkownika
raiden25

Sir_Yaro pisze: 01 gru 2024, 21:46 Mi drukuje na 300g. Czasem trzeba pomóc, żeby wciągnęła kartkę ale reszta już jest ok
i Rozumiem że na tej drukarce drukujesz te karty dwustronnie i nawet przy "pomaganiu jej" w druku, dobrze pasuje ci obie strony pod późniejsze wycinanie?
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Kontakt:

raiden25 pisze: 02 gru 2024, 13:19
i Rozumiem że na tej drukarce drukujesz te karty dwustronnie i nawet przy "pomaganiu jej" w druku, dobrze pasuje ci obie strony pod późniejsze wycinanie?
Nie drukuję, a drukowałem. :)
A co do spasowania to zależy jak są pliki zrobione. Jak rewers ma parę milimetrów spadu, to prawie każda nie-gówniana drukarka sobie poradzi. A bez spadów to nie ma mowy :)
Z resztą nawet w drukarniach bez spadów nie drukują więc o czym tu w ogóle mówić :)

Tak już szerzej pisząc to najlepsze efekty miałem drukując na papierze foto, samoprzylepnym ~100g, wklejąc w środek plastikowy "rdzeń". Karty robiłe się dość sztywne i elastyczne. Ta kombinacja dała karty, chyba najbardziej zbliżone do oryginału.
Awatar użytkownika
raiden25

Sir_Yaro pisze: 02 gru 2024, 14:56
raiden25 pisze: 02 gru 2024, 13:19
Nie drukuję, a drukowałem. :)
A co do spasowania to zależy jak są pliki zrobione. Jak rewers ma parę milimetrów spadu, to prawie każda nie-gówniana drukarka sobie poradzi. A bez spadów to nie ma mowy :)
Z resztą nawet w drukarniach bez spadów nie drukują więc o czym tu w ogóle mówić :)

Tak już szerzej pisząc to najlepsze efekty miałem drukując na papierze foto, samoprzylepnym ~100g, wklejąc w środek plastikowy "rdzeń". Karty robiłe się dość sztywne i elastyczne. Ta kombinacja dała karty, chyba najbardziej zbliżone do oryginału.
No cały czas piszemy o drukach z Twoich plików. One są dziwnie zrobione bo nie są wyśrodkowane tylko w rogu kartki - trzeba sie dobrze zastanowić jak kartka wychodzi u nas w drukarce i odpowiednia ja przekręcić :D
Co do naklejania na cos (ja na krede 300g) to niestety nie idzie tego zrobić z tyłem karty - spasowanie naklejek to cos prawie nie mozliwego.

Sprawdziłem wycene w MBprint i wychodzi mniej wiecej tak (nie liczylem kart tylko kartek wiec liczba sie moze roznic:

51x51 - 470 kart - 160 zł
57x89 - 225 kart - 110 zł
91x157 = 22 karty - 28 zł
102x213 - 13 kart - 24 zł
Wychodzi niecałe 350 zł przy 10 osobach. Może warto iść w tą strone. Nie wiem czy wszystkie karty policzyłem bo ktos pisał o ilości 1000+

Dla mnie akceptowana kwota jest do 400zł - ktoś byłby chętny?
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Kontakt:

raiden25 pisze: 03 gru 2024, 00:13 No cały czas piszemy o drukach z Twoich plików. One są dziwnie zrobione bo nie są wyśrodkowane tylko w rogu kartki - trzeba sie dobrze zastanowić jak kartka wychodzi u nas w drukarce i odpowiednia ja przekręcić :D
To było tak dawno temu, że musiałem, aż zajrzeć co tam jest zrobione. :D

Te pliki nie są do druku dwustronnego.
Awersy drukowane mają być na czymś sztywnym, rewers na naklejce (albo odwrotnie)
Potem wycinasz (lub spasowujesz) dookoła szarej ramki i sklejasz.
To gwarantuje spasowanie niemal co do piksela (zależy, jak dokładnie się sklei i wytnie).
Potem wycinasz po znacznikach od strony awersów (co jest akurat mega głupie, bo powinno być od strony rewersów)

Karty na stronach są wypozycjonowane względem właśnie tej szarej ramki i po wycięciu nierówności wprowadzane przez drukarkę przestają istnieć.

Do tego widzę, że są dodane spady więc wszelkie nierówności <3mm nie powinny mieć znaczenia.

W ogóle pamiętaj, że to było planowane jako spolszczenie, żeby wydrukować fronty i włożyć w koszulki z oryginalnymi kartami. Trochę się rozrosło od pierwotnego pomysłu.
Awatar użytkownika
raiden25

Sir_Yaro pisze: 03 gru 2024, 01:04
raiden25 pisze: 03 gru 2024, 00:13 No cały czas piszemy o drukach z Twoich plików. One są dziwnie zrobione bo nie są wyśrodkowane tylko w rogu kartki - trzeba sie dobrze zastanowić jak kartka wychodzi u nas w drukarce i odpowiednia ja przekręcić :D
To było tak dawno temu, że musiałem, aż zajrzeć co tam jest zrobione. :D

Te pliki nie są do druku dwustronnego.
Awersy drukowane mają być na czymś sztywnym, rewers na naklejce (albo odwrotnie)
Potem wycinasz (lub spasowujesz) dookoła szarej ramki i sklejasz.
To gwarantuje spasowanie niemal co do piksela (zależy, jak dokładnie się sklei i wytnie).
Potem wycinasz po znacznikach od strony awersów (co jest akurat mega głupie, bo powinno być od strony rewersów)

Karty na stronach są wypozycjonowane względem właśnie tej szarej ramki i po wycięciu nierówności wprowadzane przez drukarkę przestają istnieć.

Do tego widzę, że są dodane spady więc wszelkie nierówności <3mm nie powinny mieć znaczenia.

W ogóle pamiętaj, że to było planowane jako spolszczenie, żeby wydrukować fronty i włożyć w koszulki z oryginalnymi kartami. Trochę się rozrosło od pierwotnego pomysłu.
Myślę że fajnie by dać taką instrukcje w pierwszym poście. Właśnie to naklejanie równe jest problemem przy tego typu rozmiarze (prawie cała A4 - nakleić równo na drugą A4 to lekki wyczyn). Myślę trochę nad jakąś foremką wycięta na lasera coś jak takie nakładki na telefony by równo przykleić folie na ekran. Nie wiem dokładnie jeszcze jak ale myśle :D
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Kontakt:

raiden25 pisze: 03 gru 2024, 11:31 Właśnie to naklejanie równe jest problemem przy tego typu rozmiarze (prawie cała A4 - nakleić równo na drugą A4 to lekki wyczyn).
Z naklejki odklejasz/usuwasz wąski pasek tylnego papieru - powiedzmy 1/10 po długości.
Kartkę dopasowujesz/pozycjonujesz po przeciwnej stronie.
Dociskasz/przyklejasz stronę z odsłoniętym klejem.
Usuwasz tylny papier jednocześnie przyklejając naklejkę.

Spasowanie gwarantowane. :)
Myślę że fajnie by dać taką instrukcje w pierwszym poście.
skopiowałem
Awatar użytkownika
raiden25

raiden25 pisze: 23 cze 2022, 11:34 Mam pierwsze fotki druku próbnego. Niedługo puszcze PW z informacją o wpłatach. Mam nadzieje że finalne instrukcję będą u mnie za tydzień. Jak coś mam jeszcze dwa miejsca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cześć!
Jakiś czas temu organizowałem zbiórkę na wspólny druk instrukcji którą sam zmodyfikowałem usuwając niepotrzebne strony obrazkowe i dopasowując to wszystko aby ze sobą grało. Chciałbym ponowić ten temat wraz z drukiem tłumaczenia kart z podstawki na PL (na razie tylko podstawka). Minimum instrukcji to 10 osób - karty to druk bez cięcia więc bez minimum.

Instrukcja jak na foto to 55 zł
2. Karty podstawka kreda 350 + folia (nierysująca) - 270 zł
Tutaj ważne, karty są nNIE wycięte, zatem dostajemy ok 213 arkuszy A4 w druku dwustronnym (awers + rewers), ze spadem i znacznikami cięcia. Potrzebna jest do tego gilotynka najlepiej i wedle uznania zaokrąglarka narożników.

Odbiór w Warszawie lub wysyłka 15zł paczkomat.

Kilka osób do mnie pytało o ponowienie zbiórki - ktoś chętny?
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

Ja mógłbym się pisać na instrukcje.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Pynio
Has thanked: 182 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

Ja na instrukcję! :)
lukasz726
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Post autor: lukasz726 »

raiden25 pisze: 31 maja 2022, 13:10 Sir_Yaro przerobiłem instrukcje na najkrótszą z możliwych. Przygotowałem do druku dwustronnego w związku ze zmianami i wycięciami pewnych grafik musiałem poprzekładać kolorowe narożniki niektórych stron. Dodałem nową numeracje. Jest to instrukcja do samej gry - bez żadnych scenariuszy (te myślę można zrobić osobna już później - a ja planuje je chyba odpalać w razie potrzeby z tabletu). Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko.

Dodatkowo chciałbym zebrać chętnych na druk mojego pliku. Specyfikacja: okładka papier 250g, środek 150g. Klejenie po krótkim boku. Papier kredowy mat. Musimy zebrać 10szt. Koszt druku to 52 zł + koszt wysyłki (paczkomat 13zł) lub odbiór na terenie Warszawy.
Jest to najtańsza oferta jaką znalazłem a były tez takie prawie x3 droższe przy tym nakładzie.

Plik znajdziecie TUTAJ

Lista:
1. raiden25
2. greqorek
3. Fb
4. Fb
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Jestem też chętny nawet na wszystko gdyby była możliwość.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

raiden25 pisze: 31 maja 2022, 13:10
ja karty jak cos
Awatar użytkownika
raiden25

Pamiętajcie że jak ktoś się tu zgłosi i na fb gdzie wrzuciłem info to dajcie znać na PWtu żebym nie dublował was przy obliczaniu minimum bo potem się okaże że mamy nie 10 a 6 osób :P Ja każdego kto się tu lub tam zgłosi od razu zapisuje :)
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 217 times
Been thanked: 633 times

Post autor: qreqorek »

To ja na wszelki wypadek:

lukasz726 tu powyżej zacytował jakąś wstępną listę z poprzedniej zbiórki, więc jak by co to ja w tej nie uczestniczę (greqorek).
Awatar użytkownika
raiden25

Ja podpytam jeszcze o plansze bo jak otwieram plik w np. Corelu to wychodzi mi rozmiar planszy 93x62 cm - czy to jest specjlanie tak powiekszone? Czy mi coś plik się rozjezdza ? :) Bo kojarze że w oryginale chyba plansza jest mniejsza niż ten kolos? :)
wisniax
Has thanked: 74 times
Been thanked: 36 times

Post autor: wisniax »

Hej ja chętnie dołączę; karty i instrukcja mnie interesują.
Reloxart14
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Reloxart14 »

Ja piszę się na karty.

Edit. A gdzie polecacie to później zgilotynować?
I czy jest w planach druk dodatków?

Plus dopisz mnie również na instrukcję xd
opulentus
Has thanked: 120 times
Been thanked: 45 times

Post autor: opulentus »

Polećcie, proszę, jakąś przetestowaną w boju gilotynę.
Awatar użytkownika
raiden25

Uwaga karty będą z cięciem i zaokrąglaniem choć cena większa. Ewentualnie zostawię opcje bez cięcia dla tych co chcą się bawić z 1000 kart :)

Niedługo wrzucę wycenę i zacznę zbiórkę bo chce to zamknąć w Grudniu. Pierwsze instrukcje już mam u siebie, testy kart również.

Obrazek

Obrazek
ootbak22
Has thanked: 25 times
Been thanked: 50 times

Post autor: ootbak22 »

raiden25 pisze: 18 gru 2024, 13:07
Niedługo wrzucę wycenę i zacznę zbiórkę bo chce to zamknąć w Grudniu. Pierwsze instrukcje już mam u siebie, testy kart również.

Obrazek

Obrazek
Będę zainteresowany kartami do core + ew. dodatki (napisałem priv)
Andrzeyek

Post autor: Andrzeyek »

Jestem zainteresowany zarówno kartami jak i instrukcją. Wstępnie piszę się też na ewentualny druk dodatków.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

Czy można jeszcze się dopisać do listy na all-in? :D
ODPOWIEDZ