Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 309 times

Re: Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)

Post autor: JollyRoger90 »

miras23 pisze: 14 lis 2024, 15:36 Które byście polecili?
ja osobiście założyłem koszulki sloyca, zwykle, nie premium i jestem bardzo zadowolony :)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Ja używałem paladinów i polecam je. Niestety część kart musiałem przenieść z tego powodu do Ciri boxa.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
cot45

Post autor: cot45 »

Proszę doradzić, gdzie mogę zamówić przedpremierowo dodatki do gry takie jak Wild Hunt, On Monster's Trail itp. w języku angielskim?
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 899 times
Been thanked: 1453 times

Post autor: ave.crux »

miras23 pisze: 14 lis 2024, 15:36 Czy dobrze liczę, że potrzebuje 1100 koszulek na karty kupić, żeby wszystko zakoszulkowac w wersji retail?
Które byście polecili? Griffin Premium czy Lupus Medium od Rebela?
Jestem tak zwanym antykoszulkowcem. Koszulkuje tylko gry, gdzie karty nie mają białych obwódek a gra srogo kosztowała. W wiedźminie więc zakoszulkowałem karty potworów i karty z rynku i talii wiedźminów. Użyłem do tego z polecenia koszulek Mayday Copper Premium i muszę przyznać, że są to najlepsze koszulki z jakimi miałem do czynienia (nie licząc dragon shieldów, ale to inna półka cenowa) w rozsądnej cenie. Nie sklejają się, nie rysują, stosy się nie rozjeżdżają i nie mają ostrych krawędzi.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Dodruk starszych dodatków, podstawki oraz deluxe pojawił się w przedsprzedaży (dostępny w grudniu) w Rebel i stopniowo będzie się pojawiał na pewno w innych sklepach (i wcale w aleplanszowki nie jest najtaniej).
osimaru
Has thanked: 108 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

Miałem ostatnio okazję zagrać dwa razy i przetestować grę przed potencjalnym zakupem. Niestety się rozczarowałem, choć bardzo chciałem aby było inaczej.

Moje wrażenia są takie, że gra 'by design' wynagradza granie optymalizacyjne, karząc wręcz granie z nastawieniem na przygodę i eksplorację, bo taki gracz nie ma szans wygrać z kim kto optymalizuje ruchy pod jak najszybsze zdobywanie reputacji. Ja wiem, że to w dużej mierze kwestia mindsetu i przecież można sobie grać na luzie, chodzić po mapie i nie patrzeć na to kto wygrywa, ale... jeżeli gra przygodowa karze za granie z nastawieniem na przygodę to chyba coś jest nie tak.

Cieszę się, że nie kupiłem bez wcześniejszego zagrania, bo bym się bardzo rozczarował a gra by pewnie stała na półce, a potem poszła na handel.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

osimaru pisze: 17 gru 2024, 11:02 Miałem ostatnio okazję zagrać dwa razy i przetestować grę przed potencjalnym zakupem. Niestety się rozczarowałem, choć bardzo chciałem aby było inaczej.

Moje wrażenia są takie, że gra 'by design' wynagradza granie optymalizacyjne, karząc wręcz granie z nastawieniem na przygodę i eksplorację, bo taki gracz nie ma szans wygrać z kim kto optymalizuje ruchy pod jak najszybsze zdobywanie reputacji. Ja wiem, że to w dużej mierze kwestia mindsetu i przecież można sobie grać na luzie, chodzić po mapie i nie patrzeć na to kto wygrywa, ale... jeżeli gra przygodowa karze za granie z nastawieniem na przygodę to chyba coś jest nie tak.

Cieszę się, że nie kupiłem bez wcześniejszego zagrania, bo bym się bardzo rozczarował a gra by pewnie stała na półce, a potem poszła na handel.
Owszem, to kwestia podejścia do danej gry. Dla graczy którzy ogarniają Wieśka zapytanie przed partią czy "raszujemy?" nie jest pozbawione sensu. Aczkolwiek zdarzały mi się partie gdzie karty nie podchodziły podczas szybkich potyczek z potworami i tak nieprzygotowany Wiedzmin, przegrywał walki a to prowadziło raczej do regresu postaci. Osobiście uważam że jednak powinno być przynajmniej średnio rozwiniętym aby móc co rundę tłuc potwory czy walczyć z innym Wieśkiem.
Awatar użytkownika
sopel82

Pod względem balansu między walką a przygodą, moim zdaniem całkiem dobrze udał się dodatek Dziki Gon, który osobiście wolę od podstawki. Tylko tutaj odchodzi element rywalizacyjny (bo to ko-operacja) i z innych wad, jednak dość mała talia kart przygód.
osimaru

BOLLO pisze: 17 gru 2024, 11:39 Owszem, to kwestia podejścia do danej gry. Dla graczy którzy ogarniają Wieśka zapytanie przed partią czy "raszujemy?" nie jest pozbawione sensu. Aczkolwiek zdarzały mi się partie gdzie karty nie podchodziły podczas szybkich potyczek z potworami i tak nieprzygotowany Wiedzmin, przegrywał walki a to prowadziło raczej do regresu postaci. Osobiście uważam że jednak powinno być przynajmniej średnio rozwiniętym aby móc co rundę tłuc potwory czy walczyć z innym Wieśkiem.
Ja to miałem wręcz wrażenie, że walczyć się za bardzo nie opłaca bo potem są tylko trudniejsze potwory. Łatwiej było skakać po mapie aby zdobywać trofea za maksowanie statystyk.

@sopel82 Na Dzikim Gonie zawiodłem się najbardziej. Tam to już w ogóle mam wrażenie nie czuć przygody, bo trzeba optymalizować jako że mamy ograniczoną ilość rund na pokonanie Dzikiego Gonu. Po prostu odchodzi aspekt rywalizacyjny.
Awatar użytkownika
sopel82

osimaru pisze: 17 gru 2024, 14:26 Ja to miałem wręcz wrażenie, że walczyć się za bardzo nie opłaca bo potem są tylko trudniejsze potwory. Łatwiej było skakać po mapie aby zdobywać trofea za maksowanie statystyk.
Od pewnego poziomu Wieśka to nawet potwory III-go poziomu robią się banalnie łatwe, zwłaszcza gdy już coś jest zmaxowane. Zanim ty zmaksujesz 3x staty, zrobisz medytację i jeszcze pokonasz jakiegoś potwora albo wieśka, to ja już będę dawno siedział upity w karczmie redańskimi lagerami po spektakularnym zwycięstwie ;-) Dla mnie ta opinia to kolejny przykład, że 1-2 rozgrywki to trochę mało na obiektywną ocenę.
osimaru pisze: 17 gru 2024, 14:26 @sopel82 Na Dzikim Gonie zawiodłem się najbardziej. Tam to już w ogóle mam wrażenie nie czuć przygody, bo trzeba optymalizować jako że mamy ograniczoną ilość rund na pokonanie Dzikiego Gonu. Po prostu odchodzi aspekt rywalizacyjny.
Ok. Po prostu ewidentnie to nie jest ten typ gry przygodowej (otwartej, eksploracyjnej), króra by ci spasowała, ale też wydaje mi się, że ta gra nigdy do czegoś takiego nie aspirowała.
osimaru

sopel82 pisze: 17 gru 2024, 14:46 Ok. Po prostu ewidentnie to nie jest ten typ gry przygodowej (otwartej, eksploracyjnej), króra by ci spasowała, ale też wydaje mi się, że ta gra nigdy do czegoś takiego nie aspirowała.
Nie aspirowała, chciałem przetestować bo to jednak jedna z niewielu gier przygodowych, które wpadły mi w oko podczas szukania niekampanijnej przygodówki fantasy w języku polskim bez aplikacji. Po prostu okazało się, że nie jest to gra dla mnie :wink:
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Jaki macie stosunek do ceny dodatku Legendarne Łowy? Najniższa cena jaką znalazłem do 179pln. Warto?
Awatar użytkownika
ave.crux

Zagrałem w końcu dzisiaj z legendarnymi łowami (było też MT/Skellige/Fanowskie Skellige)i bije się w pierś, że wcześniej tego dodatku nie kupiłem. Legendarnym stworem był Eredin na wierzchowcu (fanowską kartę mam). 4 graczy, 3h 28min.

Legendarne łowy całkowicie zmieniają podejście do rozgrywki. Abstrahując od innego warunku zwycięstwa to cała rozgrywka oscyluje wokół budowania talii i swojego wiedźmina tak aby zmierzyć się z tym legendarnym stworem. Każdy zakup karty musi być przemyślany jak nigdy wcześniej. W końcu nie ma takiego nacisku na wyścig po trofea i mimo tego, że kto pierwszy ten lepszy to Eredin budził respekt i grozę wśród wiedźminów. Podobało mi się to jak każdy z innym pomysłem podszedł do budowania swojej talii tak aby nie dostać wielkiego oklepu od Eredina. Finał był iście filmowy, a rzekłbym bardziej, że growy, bo Eredin wpadł do twierdzy wiedźmińskiej cechu mantykory, wiedźmin tej szkoły próbował go pokonać, ale mu się nie udało, następnie wparowała tam ciri i swoimi umiejętnościami zdołała zniszczyć eredina i zwyciężyć w rozgryce. W oczach miałem sytuacje jak generałowie gonu najechali Kaer Morhen.

W końcu Dagon nie jest tak olewany i jego trofea mają sens, bo otrzymywanie co chwilę 6 obrażeń przy talii składającej się z 12-14 kart to nie jest najmilsze doświadczenie, a jego trofea dają fajne bonusy przy rozpoczęciu walki czy zmniejszają ilość otrzymywanych obrażeń. Podoba mi się ten dodatek niesamowicie, no i w końcu jest zmiana w porównaniu z podstawką i zdobywaniem ostatniego punktu. Tutaj ta finałowa, epicka walka rzeczywiście jest epicka, trudna i nie jest jak w pewnych momentach w podstawce po prostu formalnością bez większych emocji. W Legendarnych Łowach emocje na końcówce rosną i zwycięstwo daje więcej satysfakcji, a reszta stołu widzi, że jest zasłużone widząc jak wszystkie elementy od szkolenia, przez talię, zbieranie eliksirów i ostatecznie trofea musiały zostać dobrze połączone aby pokonać legendarnego potwora.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 gru 2024, 06:55 przez ave.crux, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

BOLLO pisze: 22 gru 2024, 18:30 Jaki macie stosunek do ceny dodatku Legendarne Łowy? Najniższa cena jaką znalazłem do 179pln. Warto?
Jest to moim zdaniem najlepszy z dodatków Magowie/Skellige/Legendarne Łowy. Podczas kampanii kosztował 145zł, więc niewiele taniej, a bardzo zmienia finał rozgrywki. Wcześniej pod koniec gry wyglądało to tak, że przy mocno rozwiniętych postaciach nawet potwory najwyższego poziomu nie były wielkim wyzwaniem. Tutaj pojawiają się żetony zniszczenia i przemieszczanie się potwora, a i sam potwór jest naprawdę mocny. Zdarzały nam się partie, gdzie gracz połasił się na wygraną za wcześnie i zebrał srogi łomot (gdzie potwora 3. poziomu bez problemu by pewnie pokonał).
Jedyny minus jaki miałem do tego dodatku, to nie wszystkie żetony zniszczenia są opisane w instrukcji, a w każdym razie tak zapamiętałem, że mieliśmy problem z interpretacją co dany żeton znaczy. Ale to pierdoła tak naprawdę.
tl;dr Warto!
Awatar użytkownika
miszczu666
Has thanked: 49 times
Been thanked: 178 times
Kontakt:

Post autor: miszczu666 »

Ludziska,

Pytanie dotyczące dodatku "Na tropie potworów".
Nie o zasady, a o zawartość obecnie dostarczanego druku vs wersja KS/GF.

Żeton Trolla, potwora trzeciego poziomu wprowadzonego przez ten dodatek.
Czy od zawsze był obrazek potwora po obu stronach, czy oryginalnie miał symbol III na rewersie, a to jest błąd druku w tym wydaniu?
Moje tłumaczenia plików pomocy, skrótów zasad: ***LISTA***
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
Mazi88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Mazi88 »

Teraz zamawiałem ten dodatek i również z dwóch stron mam trolla. Jak dla mnie machnęli się przy drukowaniu. Co do dodatku Legendarne Łowy, tak jak przedmówcy, bardzo dobry dodatek, urozmaica znacząco rozgrywkę i warty tych pieniędzy.
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 136 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sarna »

Legendarne Łowy robią robotę, dodają element nieprzewidywalności grze. Miałem zarówno dodatek Magowie jak i Skellige, jednak pozbyłem się ich, ale Legendarne Łowy zostają na pewno w kolekcji :).
domel
Has thanked: 1 time

Post autor: domel »

Cześć,

Wiedźmin: Stary Świat - Zestaw przygód - znajdę gdzieś spis kart?
W odpakowanym dzisiaj pudle mam 199 kart.
Czegoś brak :(

pozdrawiam,
Tomek
osimaru

miszczu666 pisze: 23 gru 2024, 18:21 Żeton Trolla, potwora trzeciego poziomu wprowadzonego przez ten dodatek.
Czy od zawsze był obrazek potwora po obu stronach, czy oryginalnie miał symbol III na rewersie, a to jest błąd druku w tym wydaniu?
Ja żałuję, że w pozostałych żetonach się tak nie machnęli, bo dwustronny żeton lepiej wygląda jako standee. My jak graliśmy w edycję standardową to wsadzaliśmy te żetony w podstawki, aby stały na mapie zamiast leżeć. O wiele lepiej widać je na planszy.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Sarna pisze: 23 gru 2024, 20:52 Legendarne Łowy robią robotę, dodają element nieprzewidywalności grze. Miałem zarówno dodatek Magowie jak i Skellige, jednak pozbyłem się ich, ale Legendarne Łowy zostają na pewno w kolekcji :).
Czy z tym dodatkiem również można grać solo? Jak on się sprawdza właśnie pod rozgrywki solo?
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 136 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sarna »

Tak jest wariant solo - masz ograniczony czas na ubicie potwora. Trochę podobnie jak solo w podstawce. Jednak dla mnie ten dodatek nabiera rumieńców dopier w grze kompetytywnej.
Mazi88
Has thanked: 3 times

Post autor: Mazi88 »

Solo też jest bardzo fajny, końcowa walka jest trudna więc trzeba trochę pomyśleć jak zbudować postać i jakie karty kupować :)
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 229 times
Been thanked: 169 times

Post autor: Urkeith »

ave.crux pisze: 22 gru 2024, 21:13 Zagrałem w końcu dzisiaj z legendarnymi łowami (było też MT/Skellige/Fanowskie Skellige)
Co się kryje za "fanowskim skellige"? :)
Awatar użytkownika
ave.crux

Urkeith pisze: 02 sty 2025, 12:22 Co się kryje za "fanowskim skellige"? :)
https://www.denerys-druk.com/skellige-p-115.html
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

A grał ktoś może z tą fanowską automą? Przyznam, że Dziki Gon jakoś nie przypadł mi mocno do gustu, a to jedyna oficjalna opcja by samemu pograć w Wiedźmina. Dlatego teraz jak zobaczyłem tę automę to się zacząłem zastanawiać czy to nie ciekawsze rozwiązanie.
ODPOWIEDZ