Ostatnio kupiliśmy...bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Suseł23
Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...

Post autor: Suseł23 »

Niewodnik pisze: 11 gru 2024, 09:33
Spoiler:
Jedyny minus jaki Era Innowacji złapała u mnie, to kiepski balans niektórych ras, ale z zasady mnie to mało obchodzi, bo albo gram ze słabszymi, albo bawimy się w licytację.
Czy chodzi Ci o te rasy, które już zostały w angielskiej wersji pozmieniane (iluzjoniści, krety i nawigatorzy) i można sobie to już wprowadzić do swoich rozgrywek?
Mam też informację, że w pierwszym kwartale 2025 Portal ma dostać te pozmieniane kafle, więc jak ktoś nie chce się bawić w naklejki, to pozostaje poczekać na informację jak będzie je można zdobyć.
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 404 times
Been thanked: 480 times

Post autor: KOSHI »

Kostki k8 jako liczniki do EH.
Pandemia Czas Cthulhu - zwykła mi nie siadła. Podchodziłem 3 razy i wiało nudą. Walka z kosteczkami jest meh. Szukałem jakiegoś nie skomplikowanego tytułu i do tego taniego z szybkim czasem rozgrywki a chciałem jeszcze w Pandemię. :mrgreen: Wpadło za 9 dyszek z wysyłką. Klimatycznie wygląda. I są macki.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Dice Throne Adventures- bo uwielbiam serię DT a dzięki temu rozszerzeniu będę mógł spróbować potyczki solo, w klimatach oszukanego dungeon crawlera. Szkoda jednak że w tak wielkiej i drogiej grze nie ma jednak dodawanej ani jednej grywalnej i unikalnej postaci.
Czerwona Katedra- bo jako wielki fan Białego Zamku postanowiłem zapoznać się z wcześniejszą pozycją tych autorów.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 296 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

Slay the Spire - pojawił się w Rebelu, a z rabatem i kodem wychodziło poniżej 380zł. Cyfrową wersję uwielbiam i mam ponad 200h na 2 platformach (steam i android)
Tezeusz Mroczna Orbita - kiedyś sprzedałem lekko styrany egzemplarz z kartą samoróbką (bo oryginał się zagubił), teraz trafiła się okazja na komplet z 2 dodatkami, a jakiś sentyment pozostał
Awatar użytkownika
SosnowyPatyk
Has thanked: 125 times
Been thanked: 147 times

Post autor: SosnowyPatyk »

Diora - bo mnie korciło zobaczyć, jak wyszła gra Karolowi. No i żeby wesprzeć twórcę, którego znam z forum
Wyprawa do Eldorado - chodziło to za mną od dawna jako gra, w którą zagram z każdym, niekoniecznie obytym w planszowkach. Nadarzyła się okazja więc przytuliłem.
Karciane Puerto Rico - bo było w pakiecie z WdE a że "duże" Puerto Rico mnie kusi, to chętnie pogram w karcianą wersję.
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
Awatar użytkownika
nds
Has thanked: 48 times
Been thanked: 19 times

Post autor: nds »

Northgard: Uncharted Lands – Warchief Collector Edition z drugiej ręki. Już trzy razy mi uciekła. Tym razem się udało i w bardzo dobrej cenie.
Looot kolejna z drugiej ręki. Pograłem trochę na BGA i stwierdziłem że chce moc ja rozłożyć na stole
Na skrzydłach z dodatkiem europejskim ver ENG kolejna z drugiej ręki. Już dawno chciałem też mi ciekawy oferty. Tym razem się udało za niecałe 180zł z przesyłką.
Ciapki czekając na pociąg na lotnisko zaszedłem do sklepu Rebela, aby sobie popatrzeć. No i się okazało, że kupując wcześniej parę gier z aleplanszówek o Ciapkach zapomniałem. A wiedziałem, że to gra która podpisuje mojej drugiej połówce. I leżała sobie jedna ostatnia sztuka w gablotce. Trzeba było zakupić. Tak bardzo jej siadło i mechanicznie a jeszcze bardziej graficznie. Zabieramy na święta.
Rise of Nobility z drugiej ręki polecana to chętnie spróbuję
Exit: The Game – Sekretne labolatorium chciałem zawsze spróbować
Blask kupiłem oczami
Ekspedycyjne uwielbiam ilustracje pana Różańskiego i była w dobrej cenie
Hen daleko z polecenia, pograłem na BGA, jak miło się w to gra.
Kryptyda może być ciekawe, chciałem mieć wersję PL
Ty widzisz i nie grzmisz, a ja miałem robić za piorunochron.

Żuk Toczykulkę
lbyczy
Has thanked: 260 times
Been thanked: 23 times

Post autor: lbyczy »

BOLLO pisze: 17 gru 2024, 11:47 Dice Throne Adventures- bo uwielbiam serię DT a dzięki temu rozszerzeniu będę mógł spróbować potyczki solo, w klimatach oszukanego dungeon crawlera. Szkoda jednak że w tak wielkiej i drogiej grze nie ma jednak dodawanej ani jednej grywalnej i unikalnej postaci.
Czerwona Katedra- bo jako wielki fan Białego Zamku postanowiłem zapoznać się z wcześniejszą pozycją tych autorów.
I jaki efekt? Podobała mi się Czerwona Katedra i zastanawiam się nad Białym Zamkiem, ale jeśli gry są mocno podobne to sobie daruję...
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 870 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

lbyczy pisze: 24 gru 2024, 14:53 I jaki efekt? Podobała mi się Czerwona Katedra i zastanawiam się nad Białym Zamkiem, ale jeśli gry są mocno podobne to sobie daruję...
Nie są podobne, są zupełnie inne ;)

----
Wsiąść do pociągu: Legendy Zachodu, bo uznałam, że była w dobrej cenie, nigdy nie mieliśmy niczego z gier Legacy, no i wiem, że po rozgrywce rodzicom zostanie mapa do rozgrywek :)

Imperial Steam, bo gra była na szybko zmieniana jako prezent dla siostry, bo tą co chciała nie dojechała przed świętami. Wydaje się ciekawa i pod nas ;)

Promo dodatki do Nucleum: Nowe kontrakty i nowe kafelki z akcjami, które mogą zastąpić akcje na danym kafelku, bo gramy chętnie w Nucleum z dodatkiem Argentyna.

Naklejki do Białego Zamku: Matacha, bo dziwnie wyglądała oklejona podstawka i goły dodatek ;D

Daitoshi, bo to sobie wybrałam na prezent pod choinkę ;)
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 679 times
Been thanked: 1096 times

Post autor: Galatolol »

Na sam koniec roku zakupiłem podstawki do Aeon Trespass: Odyssey oraz Kingdom Forlorns. Staram się unikać wspieraczek, ale w tym przypadku mowa o grach, które mają się pojawić dość szybko oraz miały wliczony VAT, co obecnie jest rzadkością. O ATO się trochę naczytałem i nie jestem pewny, czy w pełni siądzie, ale nie chciałbym przypadkiem przegapić czegoś wyśmienitego, z kolei KF biorę w dużej mierze w ciemno, ale podstawka zawartościowo wydaje się świetnym układem plus niestety zadziałała strategia FOMO (od stycznia ma podrożeć o 100 euro). 
loper
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: loper »

scraber pisze: 17 gru 2024, 23:59 Slay the Spire - pojawił się w Rebelu, a z rabatem i kodem wychodziło poniżej 380zł. Cyfrową wersję uwielbiam i mam ponad 200h na 2 platformach (steam i android)
Z tym to ciekawie wyszło, bo były też 2 inne oferty za +- 460 zł, szybko zniknęły i teraz są na OLX za 550 :D

Moje grudniowe zakupy:
* Keep the Heroes Out - świetna, zamawiam dodatki
* Horror w Arkham LCG - bo CDMD mi bardzo siadł, a uwielbiam Marvel Champions
* Chronicles of Drunagor - była świetna oferta od świetnego Youtubera
* Fateforge - zamówione ponad miesiąc temu, właśnie skończyłem porządkować pudełko
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

2x TTR bo była świetna promka w Rebelu - Kraje
Północy i Legendy Zachodu. A nawet nie jestem fanem TTR...
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

lbyczy pisze: 24 gru 2024, 14:53 I jaki efekt? Podobała mi się Czerwona Katedra i zastanawiam się nad Białym Zamkiem, ale jeśli gry są mocno podobne to sobie daruję...
Nie wiem jeszcze nie grałem. Liczę jednak na innoscyw grach. Jeżeli obie będą bardzo podobne mechanicznie to zostanie ta lepsza.
SosnowyPatyk pisze: 19 gru 2024, 19:13 Diora - bo mnie korciło zobaczyć, jak wyszła gra Karolowi. No i żeby wesprzeć twórcę, którego znam z forum
Dziękuję! Mam nadzieję że tytuł się spodoba i bedzie grana.
scraber pisze: 17 gru 2024, 23:59 Tezeusz Mroczna Orbita - kiedyś sprzedałem lekko styrany egzemplarz z kartą samoróbką (bo oryginał się zagubił), teraz trafiła się okazja na komplet z 2
Stary ale dobry tytuł.
kuleczka91 pisze: 24 gru 2024, 15:34 Naklejki do Białego Zamku: Matacha
o ciekawe to. Podlinkujesz skąd zamawiałaś?
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

BOLLO pisze: 26 gru 2024, 18:11
kuleczka91 pisze: 24 gru 2024, 15:34 Naklejki do Białego Zamku: Matacha
o ciekawe to. Podlinkujesz skąd zamawiałaś?
Planszostrefa miała jakiś czas temu dostawę naklejek na meeple do różnych gier.
https://planszostrefa.pl/pl/searchquery ... ickers,set
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 2879 times

Post autor: Ardel12 »

Kingdom Forlorn - gameplay all in + mata - kupili mnie kolejnymi aktualizacjami. Wygląda jak coś na masę godzin pod SOLO. Spokojne czytanie fabułki swojego rycerza i mierzenie się z kolejnymi królestwami jak w Dark Souls. Sandboxowość odczytuje tu na plus. Jak się wszystko zepnie jak to obecnie przedstawiają to powinien być szto jak z ATO. Jedyne czego się obawiam to opcji farmienia

Enormity - gameplay all in - ITU robi na mnie kasę. Nie mam w kolekcji niczego podobnego. Ani w klimacie ani w mechanice. Całkowicie unikalna gra. Z fajnym klimatem i interesującą mechaniką blipów(punkty na radarze). Kampania całkowicie do bani, ale w aktualizacjach sporo dało się dowiedzieć. Jak tak dalej pójdzie to niedługo będę mógł zredukować kolekcję do samych gier kampanijnych, bo już czasu nigdy na inne mieć nie będę...

Shadows of Brimstone: Valley of the Serpent Kings – Map Tile Pack oraz Shadows of Brimstone: Gates of Valhalla – Map Tile Pack - mam komplecik KS, ale by się dobrze grało to polecają dobrać map packi. Wycięta zawartość z podstawek i to w niemałej cenie. Nie powiem by mi się to podobało, ale FOMO tutaj mocno, więc wrzucone do kosza.

Shadows of Brimstone: Valley of the Serpent Kings – Blood Priestess Hero Class - brakująca postać do zestawu z KS. Skleję i wrzucę pewnie do swoich obecnych rozgrywek. Fajnie się prezentuje, a postacie dodatkowe w tej grze zawsze na plusie.

Shadows of Brimstone: Coffin Breakers Enemy Pack - ZOMBIE! ot urozmaicenie do głodnych zombiaków z podstawki.

Marvel Legendary: Weapon X - najnowszy dodatek do LM. Zbieram jak leci i co jakiś czas odpalam i ogrywam co doszło. W sumie posiadam wszystkie dodatki komiksowe(olewam te z filmów) i na dobrą sprawę jestem tylko rok w plecy(3-4 dodatki nie ograne na jakieś 40+).

Meeple Stickers: zestaw naklejek od Arcs oraz Wyprawa Darwina - oba tytuły bardzo lubię, więc chcę je upiększyć. Jak tutaj naklejki z tej firmy się ładnie prezentują, tak do GWT w ogóle mnie nie przekonały. Nowy Rok spędzę na klejeniu xD
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Bullet✭ – od dawna chodziła za mną ta gra, a trafiła się okazja z uszkodzonym pudełkiem. Długo się nie zastanawiałem, dobrałem do tego drewniane tokeny i jeszcze póżniej kupiłem jeden dodatek.

Resident Evil: The Board Game – jestem wielkim fanem serii gier wideo. Mam w kolekcji wszystkie części Resident Evil: The Deck Building Game, a zebranie całości trochę mi zajęło. Zawsze Jednak omijałem wersje planszowe. Jednak na BF pojawiła się dobra cena na stronie wydawcy, co skusiło mnie do nabycia trzeciej odsłony planszówki czyli interpretacji pierwszej gry wideo. Już przetestowana, zapowiada się naprawdę dobrze, więc domówiłem jeszcze dwa ekskluzywne dodatki ¯\_(ツ)_/¯
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 142 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Poochacz »

Nikt jeszcze nic nowego w tym roku nie kupił? Serio? Przecież już 2 stycznia 😜 To jak nie to zacznę z wysokiego c:

Arydia: The Paths We Dare Tread - skusił mnie system tworzenia bohatera i masa questów i sidequestów do wykonania. I będę miał już tyle kampanijnych gier że mam w co grać przynajmniej na najbliższe dwa lata 🤭
Dhel
Has thanked: 609 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Poochacz pisze: 02 sty 2025, 12:28 Nikt jeszcze nic nowego w tym roku nie kupił? Serio? Przecież już 2 stycznia 😜 To jak nie to zacznę z wysokiego c:

Arydia: The Paths We Dare Tread - skusił mnie system tworzenia bohatera i masa questów i sidequestów do wykonania. I będę miał już tyle kampanijnych gier że mam w co grać przynajmniej na najbliższe dwa lata 🤭
Gdzieżeś ty to dorwał??? :shock:
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 142 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Poochacz »

W wielu sklepach na Zachodzie jest już przedsprzedaż. Swój egzemplarz zamówiłem na fantasywelt.de żeby oszczędzić sobie cła i całości Vatu. Wyszło 280 euro.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Poochacz pisze: 02 sty 2025, 12:28 Nikt jeszcze nic nowego w tym roku nie kupił? Serio? Przecież już 2 stycznia 😜 To jak nie to zacznę z wysokiego c:
W tym roku jeszcze nic, ale musiałem do końca roku wykorzystać punkty z benefitów więc rzutem na taśmę zamówiłem...

Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars – uwielbiam deckbuildery, więc Star Wars był na mojej liście, ale z dość niskim priorytetem. Wydaje się być klonem Star Realms (którego z żoną bardzo lubimy) z drobnymi zmianami. No, ale jak za punkty to prawie jak za darmo, więc sprawdzimy czy dobre. Jeśli nie to sprawdzajcie, bo pewnie zaraz sprzedam w dobrej cenie ;)
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
loper
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: loper »

Cała kasa poszła na Primal the Awakening…
AxlPl
Has thanked: 40 times
Been thanked: 70 times

Post autor: AxlPl »

Wczoraj kupiłam gre Cezar. Mam nadzieję że serio można się zamknąć w max 30min. Gra wydaje się na "moim poziomie trudności"
Awatar użytkownika
preshiq
Has thanked: 365 times
Been thanked: 127 times

Post autor: preshiq »

U mnie na Nowy Rok wpadły Małe Epickie Podziemia z dodatkiem Opowieści, bo chciałem jakiegoś regrywalnego dungeon crawlera:
- głównie pod solo
- bez trybu kampanii ( w sensie że działa sensownie jako one-off)
- z szybkim setupem
- w dobrej cenie i bez plastiku wielkości krasnala ogrodowego
- z mechanika zbierania lootu
- w lekkim settingu żeby docelowo pograć z dzieciakami (chociaż wiem że zasady na start będą kłopotliwe).

Mam nadzieję że spełni te kryteria powyżej.

A jak ktoś może polecić coś z podobnymi cechami to proszę o podpowiedź 😄

PS. Myślałem też o Massive Darkness ale te liczne głosy że to właściwie samograj bez absolutnie żadnego wyzwania oraz tona zbędnego plastiku mnie jednak zniechęciły ( no i cenowo to prawie 2x tyle).
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 605 times

Post autor: samuraj1369 »

Krwawa Oberża w stanie idealnym wyrwana na Vinted w bardzo dobrej cenie, zawsze chciałem sprawdzić ten tytuł!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 327 times
Been thanked: 534 times

Post autor: salaba »

samuraj1369 pisze: 02 sty 2025, 17:00 Krwawa Oberża w stanie idealnym wyrwana na Vinted w bardzo dobrej cenie, zawsze chciałem sprawdzić ten tytuł!
Z ciekawości po ile była?
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 605 times

Post autor: samuraj1369 »

salaba pisze: 02 sty 2025, 17:20
samuraj1369 pisze: 02 sty 2025, 17:00 Krwawa Oberża w stanie idealnym wyrwana na Vinted w bardzo dobrej cenie, zawsze chciałem sprawdzić ten tytuł!
Z ciekawości po ile była?
59 zł
ODPOWIEDZ