Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Fiacik pisze: ↑24 mar 2024, 13:04
Jeśli gra się pod karty, które są widoczne i dostępne dla wszystkich, to określenie "ogromna rola losowości" jest tutaj sporym nadużyciem.
Karty w dużej mierze dobiera się w ciemno.
Do tego zakryte szczurki, pokoje. Gra jest kosmicznie losowa, to chyba jedne z najbardziej losowych euro jakie grałem.
Fiacik pisze: ↑24 mar 2024, 13:04
Jeśli gra się pod karty, które są widoczne i dostępne dla wszystkich, to określenie "ogromna rola losowości" jest tutaj sporym nadużyciem.
Nie tak sporym. Gra się w Szczury pod karty, które wyjdą, ale jednym karty wyjdą takie, że rewelacyjne komba same się kręcą a inni muszą się ostro napocić. Myślę, że o to chodzi w tym stwierdzeniu i całkowicie się z nim zgadzam. W tej grze mamy do czynienia z ogromną losowością.
Dodam jeszcze abstrakcyjne dla mnie rozwiązanie w postaci wszystkich żetonów na planszy dobieranych w ciemno. Nawet jeśli bym wybaczył losowe zasoby z drzwi i pomieszczeń, to przy losowych pokojach ulepszeń opadają mi ręce.
Myślenie i przeliczanie bardzo przyjemne, ale to głupia losowa gra dla sucharzystow
siepu pisze: ↑24 mar 2024, 14:13
Dodam jeszcze abstrakcyjne dla mnie rozwiązanie w postaci wszystkich żetonów na planszy dobieranych w ciemno. Nawet jeśli bym wybaczył losowe zasoby z drzwi i pomieszczeń, to przy losowych pokojach ulepszeń opadają mi ręce.
Myślenie i przeliczanie bardzo przyjemne, ale to głupia losowa gra dla sucharzystow
U nas to w ogóle w takiej wersji to nawet na stół nie weszło, graliśmy od razu z odkrytymi myszkami bo pomysł z zakrytymi wydawał nam się tak tępy
K@mil pisze: ↑30 mar 2024, 18:08
Czy te promocyjne karty i żetony dodawane w sklepie Portalu do zakupu Szczurków będą do nabycia na konwentach, jeśli wydawca się tam pojawi?
kuleczka91 pisze: ↑30 mar 2024, 19:15
Zamów sobie u Pepitków, sama od nich to ściągałam
Dzięki
Chyba jednak z przesyłką wyjdzie mi drożej niż zakup razem z grą w sklepie Portalu - tam chyba już jest darmowa przesyłka.
Takie minidodatki powinny być normalnie do kupienia w każdym sklepie, który organizuje przedsprzedaż. Wiadomo, że im więcej kart, tym lepiej
K@mil pisze: ↑30 mar 2024, 19:56
Takie minidodatki powinny być normalnie do kupienia w każdym sklepie, który organizuje przedsprzedaż. Wiadomo, że im więcej kart, tym lepiej
To by wtedy nikt nie kupował w Portalu
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
jako gra euro pod zabawę w komba polecacie bardziej Wistar, czy Biały Zamek? które lepiej to wszystko spina, jest w teorii i praktyce bardziej zbalansowane?
Blacezard pisze: ↑29 gru 2024, 04:40
jako gra euro pod zabawę w komba polecacie bardziej Wistar, czy Biały Zamek? które lepiej to wszystko spina, jest w teorii i praktyce bardziej zbalansowane?
Biały zamek ma z uwagi na małą liczbę akcji mniej złożone kombosy, ale przez to też balans/punktacja graczy w partiach trzyma nieźle. Szczury mają mnóstwo unikatowych kart i to z i wykorzystaniem (i bonusów z planszy gracza) można kręcić niezłe wałki, ale przez to lepszy gracz może mocno odskoczyć konkurencji. Oba imo dają radę - zalezy czy szukasz czegoś szybkiego (BZ) czy dłuższego (SzW).
Cierń pisze: ↑29 gru 2024, 13:04
Biały zamek ma z uwagi na małą liczbę akcji mniej złożone kombosy, ale przez to też balans/punktacja graczy w partiach trzyma nieźle. Szczury mają mnóstwo unikatowych kart i to z i wykorzystaniem (i bonusów z planszy gracza) można kręcić niezłe wałki, ale przez to lepszy gracz może mocno odskoczyć konkurencji. Oba imo dają radę - zalezy czy szukasz czegoś szybkiego (BZ) czy dłuższego (SzW).
Dzięki za opinię. Widziałem kilka filmów w tym rozgrywek. Nie wszędzie to było widać i nie każdy o tym wspominał. Uważam, że w ciasnej grze gdzie jest mało akcji i każdy ruch jest ważny wręcz chcemy żeby był optymalny i przez nas przemyślany, a ktoś dokooptował pod to losowe karty gdzie każda jest całkowicie inna i może wywrócić losowo grę to coś jednak poszło nie tak. Lubię dużo zmiennych , ale myślę, że zamek robi to w tego typu grze zdecydowanie lepiej i uczciwiej.
Blacezard pisze: ↑29 gru 2024, 04:40
Pod tym kątem uważam, że Biały zamek jest bardziej zbalansowany. Aczkolwiek obie gry są u nas w kolekcji bardzo lubiane i sprawiają satysfakcję z tworzenia kombosów. Jednak w Szczurach można prędzej trafić, że ktoś z kart ułoży takie komba, że odskoczy reszcie, na szczęście nie zdarza się to tak często, ale jednak się pojawia raz na jakiś czas. W Białym zamku jeszcze nam się tak nie zdarzyło, żeby ktoś, aż tak mocno odjechał od reszty . Jednak w obu grach doświadczenie ma znaczenie, na pewno ten kto zna obie gry ma lepiej od tego, który dopiero zaczyna je poznawać.