Sentinels of the Multiverse - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
UncleLion
Has thanked: 7 times
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Sentinels of the Multiverse - pytania o zasady

Post autor: UncleLion »

Czy posiada ktoś może polskie tłumaczenie instrukcji do Sentinels of the Multiverse? Jeżeli tak, to byłby chętny by się niem podzielić?
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Re: Sentinels of the Multiverse

Post autor: virnik »

Obrazek

Jak mam tylko jeden cel, to może on dostać 3x1 czy tylko raz? 😅
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 521 times

Re: Sentinels of the Multiverse

Post autor: dannte »

virnik pisze: 17 gru 2024, 20:28 Obrazek

Jak mam tylko jeden cel, to może on dostać 3x1 czy tylko raz? 😅
Możesz zadać jednemu celowi obrażenia dwa razy tylko jeśli drugi obrany cel przekierował swoje obrażenia na ten pierwszy i wtedy w pierwszego wchodzą obrażenia dwa razy. W normalnych warunkach, jeśli masz tylko 1 cel w grze, to pozostałe dwa uderzenia przepadają.

Pamiętaj tylko że jednym z tych celów może być sam Absolute Zero - jeśli masz w grze Jednostkę Kalibracji Punktu Zerowego to te obrażenia spowodują u Ciebie darmowe uleczenie.

Podobnie możesz obrać za trzeci cel Fanatic (jeśli jest w grze), by zbliżyć ją do jej pożądanych 10 PŻ.
nanautzin
Has thanked: 25 times
Been thanked: 24 times

Re: Sentinels of the Multiverse - pytania o zasady

Post autor: nanautzin »

Pierwsza gra za mną i kilka pytań:
1. Moce Bunkra mówią o tym, żeby usunąć do 2 kart i zadać X dmg przeciwnikowi. Mogę usunąć 1 kartę i zrobić taki sam efekt jak przy usunięciu 2 kart? Jaki więc sens usuwać 2 karty (amunicje)? Czy jest tu jakiś błąd w tłumaczeniu czy może są przeciwnicy, gdzie będzie mi na tym zależało?

2. Czy jeśli np. w fazie końcowej karta środowiska każe mi dołożyć kolejną kartę środowiska i ta nowa karta też ma efekt w fazie końcowej to również go rozpatruje czy dopiero od następnej tury?

3. Podobnie jak w pyt. 2, ale trochę inaczej, z kartą trwałą (u Tachion), która pozwala zagrać dodatkową kartę w tej fazie. Czy po tym jak ją zagrałem to od razu mogę w tej samej turze zagrać dodatkową kartę czy muszę czekać na kolejną turę?

4. Czy efekty +1 dmg/-1 dmg mogą się kumulować i jeden bohater może mieć np. +3 dmg?

5. Czy efekty kart trzeba rozpatrzeć w całości czy można w części i ewentualnie jakiej? Np. czy muszę zadać dmg 3 łotrom, jeśli tyle według karty mam obrać celów czy mogę mniej?

6. Pierwsza partia z Baron blade na 4 postacie z ułożoną talią Barona poszła banalnie, ani przez chwilę nie było zagrożenia. Czy to tak jest w tym układzie czy może jakiś często powtarzający się błąd zrobiliśmy?
dannte

nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 Pierwsza gra za mną i kilka pytań:
1. Moce Bunkra mówią o tym, żeby usunąć do 2 kart i zadać X dmg przeciwnikowi. Mogę usunąć 1 kartę i zrobić taki sam efekt jak przy usunięciu 2 kart? Jaki więc sens usuwać 2 karty (amunicje)? Czy jest tu jakiś błąd w tłumaczeniu czy może są przeciwnicy, gdzie będzie mi na tym zależało?
Doczytaj porządnie. Jedna moc usuwa dokładnie dwie karty, żeby zadać 6 obrażeń, inne usuwają do dwóch kart, żeby aktywować się wielokrotnie (usuwasz jedną kartę - aktywujesz efekt jeden raz; a jak dwie karty - aktywujesz dwa razy).
Czyli:
Działo Przeciwlotnicze: odrzucasz jedną kartę to zadajesz komuś 3 obrażenia, a jak odrzucasz dwie karty to zadajesz dwa razy po 3 obrażenia (temu samemu celowi albo dwóm różnym)
Granatnik: odrzucasz jedną to zadajesz 3 celom po 2 obrażenia (musisz zawsze wybrać 3 różne cele), a jak odrzucasz dwie to dwukrotnie zadajesz 3 celom po 2 obrażenia (mogą to być różne cele, czyli maksymalnie 6 celom po 2 obrażenia, albo nawet 3 tym samym celom 2x2 obrażenia)
Montowane Działo Przeciwpancerne: zawsze odrzucasz 2 karty, by zadać jednokrotnie 6 obrażeń
Omni-Działa i Kartaczownicy chyba nie trzeba tłumaczyć.
nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 2. Czy jeśli np. w fazie końcowej karta środowiska każe mi dołożyć kolejną kartę środowiska i ta nowa karta też ma efekt w fazie końcowej to również go rozpatruje czy dopiero od następnej tury?
W tej turze - zaraz po rozpatrzeniu pozostałych kart, bo ta co dopiero weszła musi być rozpatrzona na końcu (jeśli jeszcze inna wejdzie, to obie muszą być rozpatrzone na końcu, w kolejności wejścia)
nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 3. Podobnie jak w pyt. 2, ale trochę inaczej, z kartą trwałą (u Tachion), która pozwala zagrać dodatkową kartę w tej fazie. Czy po tym jak ją zagrałem to od razu mogę w tej samej turze zagrać dodatkową kartę czy muszę czekać na kolejną turę?
Tak, możesz, a nawet powinieneś ;)
Zagranie Gogli (i Przekraczania Granic) zużywa jedno z twoich zagrań, a następnie dodaje kolejne (twoja faza zagrywania się nie skończyła) - od następnych tur możesz zagrywać już dwie/trzy karty.
Więc nawet w pierwszej turze możesz zagrać Gogle i PG, i nadal mieć trzecie zagranie.
nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 4. Czy efekty +1 dmg/-1 dmg mogą się kumulować i jeden bohater może mieć np. +3 dmg?
Oczywiście - co więcej, one działają per instancja, czyli jak w jednym efekcie zadajesz 1 obrażenie od ognia i 1 od zimna, to obie jedynki są powiększane odpowiednio.
nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 5. Czy efekty kart trzeba rozpatrzeć w całości czy można w części i ewentualnie jakiej? Np. czy muszę zadać dmg 3 łotrom, jeśli tyle według karty mam obrać celów czy mogę mniej?
Nie wiem co do której karty masz wątpliwości, ale zawsze gdy jest napisane "możesz" to Ty decydujesz, a jeśli nie jest napisane to musisz. Np. często obrażenia zadawane bohaterom są wymuszone, inne są często opcjonalne.
Jeśli musisz zadać obrażenia 3 celom i w grze są tylko 2 cele łotrowskie i 0 środowiskowych, to jesteś zmuszony obrać za trzeci cel jeden z celów bohaterskich. Jeśli jest napisane "do 3 celów" to nie musisz. Poza tym zawsze możesz obrać za cel coś, co jest niewrażliwe na obrażenia (np Baron Blade chroniony Platformą), żeby w ten sposób spalić o 1 liczbę obranych celów, mimo niezadania żadnych obrażeń wybranemu celowi.

A jeśli pytałeś o to czy jeśli jest napisane "zadaj 3 łotrom" i w grze jest ich mniej, to czy możesz zagrać kartę? Tak, oczywiście możesz i wykonujesz wtedy instrukcję na tyle, na ile się da. Możesz nawet zagrać kartę, która nic nie robi - np. "użyj mocy", gdy nie masz nieużytych mocy, których mógłbyś użyć.
nanautzin pisze: 22 gru 2024, 12:36 6. Pierwsza partia z Baron blade na 4 postacie z ułożoną talią Barona poszła banalnie, ani przez chwilę nie było zagrożenia. Czy to tak jest w tym układzie czy może jakiś często powtarzający się błąd zrobiliśmy?
BB jest najprostszym łotrem - talia ułożona jest tak, by pokazać jak najwięcej możliwych mechanik i oddziałujących ze sobą efektów (ale to oczywiście może się odrobinę zmienić ze względu na efekty środowiska lub niektórych bohaterów). Raczej wybierasz go chcąc gładko zapoznać się z taliami bohaterów.
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Post autor: virnik »

Poprzednie odpowiedzi sporo wyjaśniły. Mam jeszcze dwa pytania.

1. Bunkier i ładowanie kart pod ostrzały. Mają być zakryte, odkryte? Mogę spojrzeć, wiedzieć co mi tam leży?

2. Łańcuchy reakcji. Załóżmy, że łotr ma dwie karty reakcji a bohater jedną. Łotr zadaje obrażenia bohaterowi, odpala się karta reakcji bohatera, która zadaje obrażenia łotrowi. I czy teraz odpala się reakcja łotra, a później bohatera jak miałby ich więcej i tak w kółko aż karty reakcji się skończą?
dannte

virnik pisze: 29 gru 2024, 17:27 1. Bunkier i ładowanie kart pod ostrzały. Mają być zakryte, odkryte? Mogę spojrzeć, wiedzieć co mi tam leży?
Jeśli pochodzą z wierzchu talii, to są zakryte, jeśli z ręki, z odpadów, lub z gry (zagrane) to mogą być odkryte - zakrytych niestety nie możesz podglądać - dopiero jak je zniszczysz to dowiesz się czym były. Dlatego jest trochę ryzykowne chomikować zbyt wiele kart naraz, bo możesz zagrzebać sobie przydatną kartę (np. Omni Działo, które nie ma duplikatów - po prostu upewnij się, że najpierw je dobierzesz, zanim zaczniesz zagrzebywać losowe karty). Więc: zakrytych nie możesz podglądać, odkryte możesz. Przeczytaj 5. punkt w FAQ na końcu instrukcji.
virnik pisze: 29 gru 2024, 17:27 2. Łańcuchy reakcji. Załóżmy, że łotr ma dwie karty reakcji a bohater jedną. Łotr zadaje obrażenia bohaterowi, odpala się karta reakcji bohatera, która zadaje obrażenia łotrowi. I czy teraz odpala się reakcja łotra, a później bohatera jak miałby ich więcej i tak w kółko aż karty reakcji się skończą?
Możesz doprecyzować? Reakcje są eksluzywnie bohaterskie - nie istnieją na kartach łotrów ani środowiska. Jeśli bohater ma dwie karty reakcji, to przy pierwszej instancji obrażeń jakie dostaje od celu niebohaterskiego możesz aktywować dowolne z obu reakcji - jeśli jedna z nich zadaje obrażenia łotrowi, który w jakiś sposób reaguje (np zadając obrażenia zaraz po otrzymaniu obrażeń), to przerywasz rozpatrywanie swoich reakcji, aktywujesz specyficzne efekty łotra, ignorując aktywację kolejnych swoich reakcji (chyba, że u innego bohatera) i następnie kończysz rozpatrywanie swoich reakcji (w odpowiedzi na oryginalne obrażenia, jeśli wtedy zdecydowałeś się aktywować więcej niż jedną reakcję).
Więc w twoim przypadku: łotr zadaje obrażenia, aktywujesz reakcję bohatera, która zadaje obrażenia i następnie aktywujesz efekty reagujące na zadanie obrażeń łotrowi (nie "Reakcje"), koniec, więcej twoje reakcje się nie aktywują w tej konkretnej turze (instrukcja, strona 16, Reakcje: "Podobnie jak Moce, każda reakcja może być aktywowana tylko raz na turę").
Mam nadzieję, że wyjaśniłem?
Grzegorzx

Post autor: Grzegorzx »

Cześć mam trzy pytania.

1. Czy jeżeli karta bohatera ma fazę początkową to muszę zawsze ją wykonać?
2. "Haka zdrowienia" ma w tekście by odrzucić dowolną liczbę kart Haka leczy pż równe dwukrotności odrzuconych kart.
Następnie należy zniszczyć tę kartę.
Czy jeżeli nic nie odrzucę to też muszę ,zniszczyć tę kartę? Pytam bo karta ta ma też stałe działanie i bardziej by mi się opłacało by nic nie odrzucać a pozostawić stały efekt.
3. Czy fazę początkową na kartach złola magę wykonywać w dowolnej kolejności?
dannte

Grzegorzx pisze: 30 gru 2024, 18:14 1. Czy jeżeli karta bohatera ma fazę początkową to muszę zawsze ją wykonać?
Każda tura: łotra, bohatera i środowiska mają z definicji swoje fazy początkowe, to nie jest tak, że ktoś może jej nie mieć. Zwykle są po prostu puste i nic się w nich nie dzieje. Gdy wprowadzasz nowe karty do gry, to dopiero zaczyna się coś dziać. Więc tak: wszystkie efekty w fazie początkowej są w niej obowiązkowe. Jeśli efekt brzmi "odrzuć kartę lub zniszcz tę kartę" to oznacza, że jeśli chcesz, by karta została w grze, musisz zapłacić inną kartą (odrzucając ją z ręki) albo stracisz swoją wystawioną kartę. Jeśli efekt mówi "możesz zniszczyć tę kartę by zniszczyć kartę trwałą" to obowiązkowy jest efekt, ale Tobie pozostaje decyzja co robisz (niszczysz obie karty, albo żadną).
Grzegorzx pisze: 30 gru 2024, 18:14 2. "Haka zdrowienia" ma w tekście by odrzucić dowolną liczbę kart Haka leczy pż równe dwukrotności odrzuconych kart.
Następnie należy zniszczyć tę kartę.
Czy jeżeli nic nie odrzucę to też muszę ,zniszczyć tę kartę? Pytam bo karta ta ma też stałe działanie i bardziej by mi się opłacało by nic nie odrzucać a pozostawić stały efekt.
Tak, nawet jak nic nie odrzucisz to musisz zniszczyć tę kartę - ma ona działanie stałe zawsze tylko na jedną rundę (chyba, że uda Ci się pominąć fazę początkową gracza - w Enhanced Edition się dało przy bardzo specyficznej kombinacji kart, a w Definitive Edition nie znam takiej możliwości). Jeśli w grze jest karta Fosforyzująca Komnata (środowisko Ruiny Atlantydy, tekst na karcie: "+1 do każdego leczenia PŻ") to odrzucając 0 kart nadal wyleczysz 1 PŻ (bo 0+1 = 1). Więc nie pomijasz żadnego efektu, tylko podejmujesz świadomą decyzję "nie odrzucam żadnej karty, więc leczę 0 PŻ".
Grzegorzx pisze: 30 gru 2024, 18:14 3. Czy fazę początkową na kartach złola magę wykonywać w dowolnej kolejności?
Nie, tylko w kolejności ich wejścia do gry. Zobacz instrukcję, strona 18: akapit "Rozwiązywanie Konfliktów".
Awatar użytkownika
gath
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: gath »

Hej.
Wiem, że niektóre REAKCJE przekierowują obrażenia, wtedy sprawa jest jasna, ale co się dzieje gdy w opisie jest np. "Zadaj celowi 1 obrażenie wręcz"
Czy REAKCJA pozwala bohaterowi uniknąć obrażeń, czy tekst jest rozpatrywany po ich otrzymaniu? Zastanawia mnie opis pojęcia: "Gdyby cel bohaterski miałby otrzymać obrażenia...". ,
dannte

gath pisze: 13 sty 2025, 15:06 Hej.
Wiem, że niektóre REAKCJE przekierowują obrażenia, wtedy sprawa jest jasna, ale co się dzieje gdy w opisie jest np. "Zadaj celowi 1 obrażenie wręcz"
Czy REAKCJA pozwala bohaterowi uniknąć obrażeń, czy tekst jest rozpatrywany po ich otrzymaniu? Zastanawia mnie opis pojęcia: "Gdyby cel bohaterski miałby otrzymać obrażenia...". ,
Pozwala uniknąć - jaką konkretną sytuację masz na myśli, która budzi twoje wątpliwości?

Np. Jeśli Bunker ma swój pancerz i ma dostać 2 lub 1 obrażenie, to może aktywować reakcję z pancerza, by zredukować te obrażenia do 0 (czyli nie dostać żadnych obrażeń).
Awatar użytkownika
gath
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: gath »

Jako przykład podam tekst reakcji Mr. Fixer'a
Reakcja: Mr. Fixer zadaje 1 celowi 2 obrażenia wręcz
Ta reakcja nie niweluje, ani nie przekierowuje obrażeń, więc Fixer chyba otrzymuje obrażenia i może zareagować.
dannte

gath pisze: 15 sty 2025, 18:10 Jako przykład podam tekst reakcji Mr. Fixer'a
Reakcja: Mr. Fixer zadaje 1 celowi 2 obrażenia wręcz
Ta reakcja nie niweluje, ani nie przekierowuje obrażeń, więc Fixer chyba otrzymuje obrażenia i może zareagować.
Tak, Mr. Fixer zadaje darmowe obrażenia, tak jakby właśnie zagrał kartę, nie niweluje obrażeń, które sam otrzymał.
To jest bardzo fajna reakcja, bo jeśli atakującym jest jeden z kruków The Matriarch (ma 1 PŻ i atakuje kilka celów) to jeśli obierzesz jako pierwszy cel Mr. Fixera, a Mr. Fixer w zamian zada dwa obrażenia krukowi, to ten kruk nie zrani pozostałych celów (bo po zadaniu obrażeń Fixerowi zostanie pokonany).
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 292 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Scamander »

Pytanko co do złola Akash'Bhuta. Czy abilitka tego złola która mówi o odrzucaniu kart środowiska działa kiedy wchodzą dwie kończyny podczas przygotowania gry?

EDIT: Ok na tyle na ile wyłapałem z FAQ to żadne efekty się nie odpalają podczas setupu.
dannte

Scamander pisze: 28 kwie 2025, 12:30 Pytanko co do złola Akash'Bhuta. Czy abilitka tego złola która mówi o odrzucaniu kart środowiska działa kiedy wchodzą dwie kończyny podczas przygotowania gry?

EDIT: Ok na tyle na ile wyłapałem z FAQ to żadne efekty się nie odpalają podczas setupu.
Dokładnie tak. W instrukcji na stronie 10 jest to wyraźnie opisane "Note: cards played during Setup do not trigger any game text effects", niestety do polskiej instrukcji wkradł się błąd i jest to nie tak jasne (a nawet błędne): "Uwaga: Zasady opisane na zagranych kartach są pomijane podczas Przygotowania".
ODPOWIEDZ