Nowsza gra działająca na 5 osób

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Nowsza gra działająca na 5 osób

Post autor: Seraphic_Seal »

Poszukiwana gra na prezent, raczej coś z nowych rzeczy dostępnych od ręki w sklepach.
w 90% gramy na 4 osoby, ale zależy nam, żeby gra działała dobrze też na 5 osób (chyba nawet bardziej, niż na 3).

Wstępnie rozważaliśmy:
-Destylaty
-Nowe C:DMD
-Wielka Draka w Małym Mieście

Ale przez opinie na bgg (niepolecane na 5 osób) pogrzebałem w opiniach i te gry raczej średnio działają na 5 (przynajmniej dwie pierwsze, o Townsfolk Tussle jeszcze nie doczytałem)
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Re: Nowsza gra działająca na 5 osób

Post autor: Apos »

Seraphic_Seal pisze: 07 sty 2025, 07:07 Poszukiwana gra na prezent, raczej coś z nowych rzeczy dostępnych od ręki w sklepach.
w 90% gramy na 4 osoby, ale zależy nam, żeby gra działała dobrze też na 5 osób (chyba nawet bardziej, niż na 3).

Wstępnie rozważaliśmy:
-Destylaty
-Nowe C:DMD
-Wielka Draka w Małym Mieście

Ale przez opinie na bgg (niepolecane na 5 osób) pogrzebałem w opiniach i te gry raczej średnio działają na 5 (przynajmniej dwie pierwsze, o Townsfolk Tussle jeszcze nie doczytałem)
Destylaty są bardzo fajne, ale czas rozgrywki będzie bardzo długi przy takim składzie graczy. Gra działa najlepiej na 3 graczy, ewentualnie 4 graczy - wtedy wychodzi około 40-45 minut na gracza czas rozgrywki. Chyba, że Wam to nie przeszkadza.

Może Age of Steam? Ten się dobrze skaluje przy 4-6 graczach.
Stationfall działa najlepiej na 5 osób, ale na 4 też jest bardzo dobrze.
Hansa Teutonica jest świetna na 5, a na 3-4 bardzo dobrze sobie radzi dzięki alternatywnej wersji planszy.
samuraj1369
Has thanked: 554 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

Ładujcie się w Circadiansów Ład Chaosu, od razu z dodatkiem. Gra działa w 100% od dwóch do 5 osób. Polecam!
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

samuraj1369 pisze: 07 sty 2025, 13:11 Ładujcie się w Circadiansów Ład Chaosu, od razu z dodatkiem. Gra działa w 100% od dwóch do 5 osób. Polecam!
Mamy to w kolekcji od wieków, ale jeszcze nie ograne xD jak gramy w 5 graczy to Ład Chaosu nigdy do tego 5-go gracza nie pasuje
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
samuraj1369
Has thanked: 554 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

Seraphic_Seal pisze: 07 sty 2025, 13:24
samuraj1369 pisze: 07 sty 2025, 13:11 Ładujcie się w Circadiansów Ład Chaosu, od razu z dodatkiem. Gra działa w 100% od dwóch do 5 osób. Polecam!
Mamy to w kolekcji od wieków, ale jeszcze nie ograne xD jak gramy w 5 graczy to Ład Chaosu nigdy do tego 5-go gracza nie pasuje
Musicie go przekonać siłą, gra jest miodna
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Rzadko gram na 5 i nie orientuję się w nowościach, ale widząc polecenia "nowszych" Hansa Teutonica i Age of Steam jednak się wypowiem.

Dla mnie rozgrywka 5-osobowa to jest granica, w której niemal musi być element symultaniczny. Tutaj na myśl przychodzą "klasyczne" drafty (7 Cudów, Sushi Go Party, It's a wonderful World...). Dobrym tropem byłoby znalezienie gry, w której jest wybór akcji a'la Szklany Szlak (ale Szklany Szlak jest max 4-osobowy), albo 6. bierze (ale 6. bierze jest super-lekka).

Jedyna gra, w którą chętnie zagram na 5 osób, w której akcje wykonuje się "w kółko" jest Wsiąść do Pociągu. Tylko tam tury są błyskawiczne i przeważnie interesuje nas co robią przeciwnicy (czy nam nie podbiorą koloru, czy wyjdzie "nasz" kolor, czy nam nie zablokuje trasy, itp). Kiedyś Tom Vasel ukuł termin SQT (snappy quick turns), jeśli nie symultaniczne akcje to SQT na 5 graczy.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

CDMD w 5 bym nie grał. Niestety jest jedna wada skalowania - dużo w CDMD to kwestia pozostawania na granicy szaleństwa. 5 osób, to tyle samo Mythosów, ale dużo mniej rozwoju pojedynczego badacza. Mniej szaleństwa per badacz, mniej epicznosci, mniej gry per gracz.

Circadians Ład Chaosu ja bardzo przepraszam, ale jako wielki fan Area Control i asymetryczności, to niestety Ładu Chaosu polecić nie mogę. Nie chcę się wdawać w dyskusję nad wyższością świąt bożego narodzenia nad świetami wielkanocy, bo każdy ma swoje gusta - niemniej bym uważał. Jeśli ma być coś na 5 osób co i na 4 zadziała i jest wzglednie nowe i z Area Control to Wojna w Krainie Czarów :)

Nie wiem na kiedy ten prezent, ale zaraz ma wyjść nowa edycja Cyklad - niby płynie już statkiem (źródło: Galakta). Jak to dobry znajomy, to może zadziała Voucher We-Owe-You :) my tak kiedyś zrobiliśmy: wydrukowaliśmy front okładki, dodaliśmy życzenia i IOU, zalaminowaliśmy i tak wręczyliśmy :P
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 503 times

Post autor: karmazynowy »

Stara ale jednak trochę nowa - El Grande.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
ODPOWIEDZ