Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2024 r.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Dhel
Has thanked: 609 times
Been thanked: 553 times

Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2024 r.

Post autor: Dhel »

Dhel pisze: 29 gru 2023, 14:00 Dzięki Ardel za założenie tematu :)

Czekam na dostarczenie:

1. Hexplore It Forest z księgą
2. The Elder Scrolls od chip theory - chociaz to pewnie na 2025 przejdzie
3. Dodatek do Zerywii
4. Dodatki do Hoplomachus
5. Aeons Trespass cykle 4 i 5
6. Primal - na to najbardziej, gra z każdą aktualizacją wyglądała tylko lepiej, w to bym chciał już teraz zagrać

Co chcę kupić:

NIC - mocne założenie ogrywania kolekcji. Pewnie coś w ciągu roku wpadnie przez nagły impuls, ale na ten moment nie czuje potrzeby kupowania jakichś konkretnych tytułów
Dobra, to i ja sobie podsumuję rok:
1- hexplore it dostarczony, księga jeszcze nie grana, ale grana 1 część i jest to jedna z najlepszych gier przygodowych, amen
2. - Elder ma być w styczniu/lutym dopiero
3. Zerywia dodatek - przyszły rok
4. Hoplo dodatki - styczeń /luty
5. Aeon cykle dostarczone, wyglądają wybornie, przebijam się na razie przez 2 cykl
6. Primal wpadł i pozamiatał, najlepsza nowość tego roku

Kupione, bo jednak pomimo założeń coś było kupione:
Slay the spire - kapitalne przeniesienie gry na planszę, rozumiem że na tv się wygodniej gra, ale wolę dotyk i zapach kart o poranku, takie zboczenie
Tapestry - kupione i sprzedane, dobre, ale męczy mnie liczenie punktów
Pax Pamir 2 - gra bardzo bardzo dobra, natomiast przy większej ilości gier okazało się, że obsługa Wakhan’a bardzo mnie męczyła, ostatecznie sprzedane
Middara(!!!) - znów kupione, kiedyś się odbiłem, ale jednak wracam bo jest to kapitalny dungeon crawler.
Kingdoms forlorn wsparte - jako turbo fan ATO nie mogę tego jednak odpuścić
Kontynuuję zbieranie nowej edycji Lord od the rings LCG, czekam na powrót króla i będzie komplet. Niech wydadzą jeszcze harrad i nie chce nic więcej
Wsparty dodatek do Deliverance, bo jest to bardzo dobra gra
No i parę malych dodatków do eldritch horror - też się z nią przeprosiłem i ponownie nabyłem bo bardzo dobra gra to jest
Ogólnie rok zakończył się na remisie, coś kupiłem ale też parę sprzedałem, półki wstydu u mnie nie ma, chociaż jest jedna gra do której muszę wrócić, bo dawno już nie grana - na ciebie machina arcana patrzę.
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 154 times
Been thanked: 933 times

Post autor: Bart Henry »

Poświęciłem kiedyś trochę czasu, aby ładnie podsumować moje opinie co do zapowiadanych przez Portal, Galaktę i LDG gier. Nie ma przypadków, zrobiłem to po to, by pod koniec roku móc to podsumować i skomentować.

Zapowiedziane gry dzieliłem na kategorie:
  • Na pewno kupię
  • Rozważę zakup, chętnie ogram pod tym kątem
  • Chętnie sprawdzę, nie wykluczam zakupu
  • Zagram przy okazji, ale raczej nie kupię
  • Nie interesuje mnie
Podsumowanie mojego przyporządkowywania gier do kategorii wraz z komentarzem w spoilerze (oznaczenia ikon znajduja się poniżej):
  • Galakta (link do pełnego postu): 1/2/2/4/6 ➡️ kupiłem 0 gier, możliwe jeszcze 2 zakupy
    Spoiler:
  • Lucky Duck Games (link do pełnego postu): 6/3/2/3/5 ➡️ kupiłem 7 gier, z czego sprzedałem 3, możliwy jeszcze 1 zakup
    Spoiler:
  • Portal Games (link do pełnego postu): 0/8/3/3/1 ➡️ kupiłem 1 grę, z czego sprzedałem 0, możliwy jeszcze 1 zakup
    Spoiler:
Oznaczenia ikon:
Spoiler:
Jakie wnioski względem zapowiedzi tych trzech wydawców? Po pierwsze, faktycznie nie kupiłem żadnej gry spoza dwóch pierwszych kategorii. Dobrych gier jest za dużo, aby przejmować się tymi, które na start nie budzą dużego zainteresowania. W orbicie ścisłego zainteresowania miałem 20 gier, z czego 16 faktycznie ukazało się w tym roku. Kupiłem połowę, czyli 8, a aż 3 gry wyleciały z kolekcji po zakupie. Wszystkie gry opuszczające kolekcję to gry od Lucky Ducków, ale trudno się dziwić, gdy aż 7 z 8 kupionych gier, to ich wydania. Klasycznie, Galakta ma największe problemy z trzymaniem się harmonogramu i będzie sporo spadów z 2024 w 2025. Jest potencjał na zakup jeszcze jednej gry od Portalu i LDG, a dwóch od Galakty. Co do spadów, to w 2024 ukazało się sporo gier zapowiedzianych na 2023 i tutaj króluje Galakta.

Inne zakupy od tych wydawców - spady ogłoszone na 2023:
  • Pax Reinessance (Galakta) - 💰 🟡 kupiona, ale jeszcze czeka na pierwszą rozgrywkę
  • Wonderland's War (Galakta) - 💰 🟢 dobra gra, ale to przewał, bo mam angielską wersję deluxe - szkoda, że Galakta wydała wersję retail, ale gdybym nie dorwał Deluxe, to brałbym retail
  • Terrorscape (Galakta) - 💰 🟢 świetna gra, przeszła pod moim radarem w 2023 roku, gdy była zapowiadana
  • Ślimaki (Galakta) - 💰 🟢 dobra gra, fajnie, że Galakta daje szansę rodzimym projektantom
  • Trickerion (Portal) - 💰 🟡 niegrana; zapowiedź na 2023, w końcu dowieziona
  • Wielka Draka w Małym Mieście (Lucky Duck Games, ale z polskiej wspieraczki) - 💰 🟡 niegrana; specjalne miejsce dla gry, która miała być sporo tańsza na wspieraczce, niż w sklepach, ale przedpremierowo w sklepach dało się kupić taniej
  • Divinus (Lucky Duck Games, ale ze wspieraczki) - 💰 🟡 dostępna w sklepach, niedostarczona; specjalne miejsce dla gry, która wyszła pod koniec 2024 i w wersję sklepową można zagrać szybciej niż w wersję z kampanii
Galakta królem spadów, LDG królem niedowiezionych obietnic. Na pewno stopuję wsparcie kampanii od Lucky Ducków, będę też nieco bardziej krytycznie patrzył na ich zapowiedzi, bo jednak prawie 50% kupionych gier, które miały mi się podobać, okazały się przeciętniakami. Przy okazji zerknąłem na to, co jeszcze kupiłem od tych wydawnictw w 2024.

Inne zakupy od tych wydawców - gry wydane 2023, które trafiły do mnie w 2024:
  • Brian Boru (Portal) - 💰 🟡 niegrana; flop Portalu z 2023, więc dostępny w przystępnej cenie
  • El Grande (Lucky Duck Games) - 💰 🟢 bardzo dobra gra, nie żałuję
To w sumie ciekawostka, ale Brian Boru dosyć mocno mnie zaciekawił w 2023, jednak przystopowałem z zakupem, bo nie jest to gra pod dwie osoby. Bardzo dobra decyzja. Portal mocno przeszarżował z decyzją o wydaniu tej gry i sam zaczął szybko psuć rynek używek zaniżając cenę w swoim sklepie. Trudno byłoby ją odsprzedać za kwotę większą niż 50% ceny zakupu. Swoją drogą, trzeba uszyć jakiś termin na taki zabieg, gdy kupujesz grę za cenę premierową, a jakieś pół roku po premierze gra zaczyna śmigać za 60-70% ceny, zaś cena używanych spada do ok. 50%. Samo "flop" ma zbyt szerokie znaczenie. Może "flopsale" jako zjawisko, a "flopdrop" na określenie produktu? Jakieś sugestie? ;)

Gry od każdego z tych wydawców trafią na listę top 10 gier poznanych w 2024. Portal będzie miał wręcz homeopatyczną prezencję jak na jedno z większych wydawnictw, bo na listę mają szansę trafić tylko tegoroczny Biały Zamek i ubiegłoroczne Hegemony. Wydaje mi się jednak, że to będą dwa wysokie miejsca na tej liście. Mało, ale konkretnie. Kupiłem jeszcze Trickerion i Brian Boru, ale wciąż czekają na swoją szansę. Za to poznany w tym roku Ankh na top 10 nie ma szans.

Na liście nie znalazło się kilka gier, które wyszły w Polsce w 2024, ale ja ograłem je już w 2023, takich jak Pagan (LDG) i Carnegie (Rebel). W sumie Carnegie i tak by się nie pojawiło, bo powyższą analizę ograniczyłem do wydawnictw, które zbiorczo ogłaszają premiery. Brakuje tutaj kilku mocnych graczy. Oprócz wspomnianego Rebela, jako mocnego gracza mógłbym określić, co ciekawe, Lucrum Games. Jeżeli dobrze liczę, poznałem w tym roku 6 gier od Lucrum, czym dwukrotnie przebili Portal. Szok i niedowierzanie. Z listą top 10 2024 wstrzymam się do końca roku, coś jeszcze na stole pewnie wyląduje. :)

Jakie przewidywania względem 2025? Obstawiam mniej premier na rynku, a przede wszystkim mniej ryzykownych gier. Może poza Rebelem, bo oni wydają gry taśmowo i pewnie nie ma tam osoby, która ogarnia co w danym roku wydali. ;) Z pewnością przewiduję za to mniej zakupów u mnie. Dojdzie jeszcze kilka KS-ów, na które muszę znaleźć miejsce, więc dobrze byłoby więcej sprzedać, niż kupić. Mam jeszcze sporo gier z 2024 i poprzednich lat do ogrania. Rok jednak oceniam na całkiem dobry, bo poznałem sporo naprawdę ciekawych gier, które mają szanse wlecieć do mojego top 10 i nieco zachwiać pozycją w kolekcji gier, które do niedawna wyglądały na pudełka nie do ruszenia.

Na pewno podobnie będę klasyfikował gry ogłaszane przez wydawców na rok 2025, do czego zachęcam też Was. Być może pod koniec roku znajdę czas na podobne podsumowanie, o ile dobrze Wam się takie coś czyta. :)
Awatar użytkownika
sortirus
Has thanked: 40 times
Been thanked: 98 times

Post autor: sortirus »

Czas i u mnie na podsumowanie 2024 roku.

Przyszło zakupione w poprzednim roku:
Spoiler:
Zakupione:
Spoiler:
Co wpadło na wspieraczkach:
Spoiler:
Co zostało na liście planów:
Spoiler:
Niezakupione:
Spoiler:
Podsumowując:
Plany były 1 planszówka na miesiąc + ew. super promocje. Wyszło 19, z czego odliczam Abalone (z racji, że nie klasyfikuje jej jako pełnoprawną planszówkę), Podaj Dalej i Poszły Konie (z racji, że to imprezówki, mam ich w kolekcji dalej mało, więc są poza limitami), więc 16 planszówek. Limit przekroczony, ale głównie dlatego, że pod koniec roku kumplowi wróciła ochota na planszówki, więc była ogromna potrzeba na szybkie 2 osobowe gry. Same zakupy oceniam bardzo pozytywnie, były one przemyślane i głównie kupowałem gry, które przez większość czasu były na liście i czekały na ostateczną ewaluację.

Zdecydowanie to był rok KSów, bardzo dużo ich wpadło - 13 - i mnie to martwi, z jednej strony nie ma na liście żadnego KSa, którego żałuję, z drugiej strony miejsca na półkach nie mam, miejsca na nowe półki też nie mam. No cóż, albo sporo gier pójdzie na sprzedaż albo zwolnię z planszówkami w kolejnym roku albo zastąpię łóżko nimi :D.
Moja kolekcja
Moje projekty insertów (i nie tylko) do planszówek:
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2021 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

PytonZCatanu pisze: 28 lut 2024, 13:05 Do samego siebie z przyszłości 😉
Spoiler:
Czas rozliczeń 🙂
Kolor ZIELONY - kupione lub będą kupione w styczniu 2025 ze względu na opóźnienie wydawnictwa
Kolor POMARAŃCZOWY/Różowy/żółty - zagrane

Pewniaki:

Dodatek: Projekt Gaja (PORTAL)
Dodatek: FCM (PORTAL)
Dodatek: Wojna o Pierścień Gra Karciana (Galakta)
Point City (LDG)

Wysokie zainteresowanie mogące skończyć się kupnem:

Stationfall (Galakta)
Pax Hispanica (Galakta)
Piraci z Maracaibo (REBEL)
Cyberpunk 2077 (PORTAL)
Era Innowacji (PORTAL)
Voidfall (PORTAL)
Mecz Stulecia (LDG)
Hen Daleko (LDG)
Halo Wieża (LDG)
Pagan (LDG)

Zainteresowanie pograniem, ale z niskim prawdopodobieństwem kupna:

Black Orchestra (Galakta)
Zoo Tycon (Galakta)
The Lost Code (Galakta)
Yokohama (LDG)
Diuna Powstanie (LDG)
Catan Nowe Energie (Galakta)
The Old King’s Crown (Galakta)

Gry w które zagrałem, ale nie kupiłem to gry które okazały się być naprawdę dobre, ale nie aż tak żeby samemu kupić (a często chociaż jeden egzemplarz pozostaje w mojej grupie dostępny).

Ogólnie na 21 gier 7 kupionych, 15 zagranych. Z tych, których nie dotknąłem, najbardziej żałuję Pagana. Opadła mi chęć zakupu, ale spróbować bym nadal spróbował. Jak na złość nikt w okolicy się nie skusił 🙂
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
ODPOWIEDZ