SETI: Poszukiwania pozaziemskich cywilizacji / Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 731 times
- Kontakt:
Re: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)
Wrzucam materiał z rozgrywką i recenzją, który wrzuciliśmy w święta. Może kogoś zainteresuje. 

- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 87 times
- Kontakt:
Kolejny bardzo dobry filmik
Jeśli chcę się nauczyć zasad, zawsze sięgam po Wasze rozgrywki. są coraz swobodniejsze i konkretniejsze
Co do samej gry, to mnie na razie nie przekonuje, ale wygląda extra.

Co do samej gry, to mnie na razie nie przekonuje, ale wygląda extra.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2045 times
- Been thanked: 2641 times
Obejrzałem kawałek filmiku i pod względem wartości planszówkowych jest bardzo fajne. Upewnił mnie że będę chciał koniecznie spróbować tej gry.crazygandalf pisze: ↑02 sty 2025, 14:16 Wrzucam materiał z rozgrywką i recenzją, który wrzuciliśmy w święta. Może kogoś zainteresuje.
Ale jako fan astronomii muszę się trochę czepiać, bo widać, że zupelnie nie znacie się o tym co mówicie i jest parę mocnych wtop
Przykładowo Oumuamua to prawdziwy obiekt i nie był żaden "statek obcych", a skamieniałości to nie są żadne "egzoszkielety". Te i parę innych jeszcze wttop gdzieś tam wypatrzyłem
Czepiam się nie bez powodu - autor gry to też fan astronomii i naprawdę włożył wiele wysiłku, aby gra była maksymalnie realistyczna. To nie jest żadne fiction (albo jest go bardzo mało) - to jest science.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 731 times
- Kontakt:
My, a w szczególności ja, mamy w zwyczaju nazywanie rzeczy inaczej niż rzeczywiście się nazywają w grze. Nie jest to celowe, ale często w ferworze rozgrywki nie możemy sobie przypomnieć nazwy i rzucamy coś co jest najbliżej. Nie dotyczy to tylko SETI i tematyki kosmosu, ale ogólnie wszystkich gier. Potem wychodzą takie kwiatki jak tutaj. Fakt, że astronomią też się nie interesujemy też nie pomaga w tym konkretnym przypadku. To rzecz, która jest do poprawki w naszych materiałach. Dzięki za komentarz i obejrzenie materiału. 

- PytonZCatanu
Samą rozgrywkę ogląda się bardzo dobrze. Obejrzałem dwie trzy rundy, I mam wrażenie że mniej więcej potrafiłbym już zagrać. Oczywiście muszę doczytać instrukcję dokładnie ale wasz materiał naprawdę daje dobre poczucie tego czego można oczekiwać w tej grze. 
Zagrane i jest to dla nas premiera roku. Jednak tylko dlatego, że konkurencja w 2025 bardzo słaba.
Jest tutaj wszystko co lubię czyli wyścig, strategia ale też i sporo małych zmian taktycznych po drodze, karty dające lepsze warianty akcji, ale są one dość limitowane. Ogólnie bardzo na plus.
Jest tutaj wszystko co lubię czyli wyścig, strategia ale też i sporo małych zmian taktycznych po drodze, karty dające lepsze warianty akcji, ale są one dość limitowane. Ogólnie bardzo na plus.
- PytonZCatanu
Tymczasem SETI już na 440 miejscu BGG 
Jak oceniasz czas pod kątem czasu rozgrywki? W ile osób grałeś?XLR8 pisze: ↑05 sty 2025, 19:33 Zagrane i jest to dla nas premiera roku. Jednak tylko dlatego, że konkurencja w 2025 bardzo słaba.
Zagrałem raz, 3h40m na 4 graczy (3ch po raz pierwszy grało). I obawiam się, że area majority (skanowanie) nie będzie się za dobrze skalować w dół,
- detrytusek
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 1237 times
Też tak myślałem o skanowaniu bo na logikę to nie może działać, a potem spróbowałem. Jest inaczej ale zdecydowanie działa.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Dako
- Has thanked: 398 times
- Been thanked: 370 times
W październiku mówili o I kwartale 2025.
- PytonZCatanu
Dej link!
Jest ok ale na granicy jak dla nas. Na 3 osoby 150min z liczeniem pkt.boardmark pisze: ↑08 sty 2025, 13:14Jak oceniasz czas pod kątem czasu rozgrywki? W ile osób grałeś?XLR8 pisze: ↑05 sty 2025, 19:33 Zagrane i jest to dla nas premiera roku. Jednak tylko dlatego, że konkurencja w 2025 bardzo słaba.
Zagrałem raz, 3h40m na 4 graczy (3ch po raz pierwszy grało). I obawiam się, że area majority (skanowanie) nie będzie się za dobrze skalować w dół,
- pabula
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 97 times
nie mam linka 
na Essen Elwen i Min prezentowali nowy dodatek do Arnak.
Na zdjęciu wyczaiłem QR kod, który prowadził na discord CGE i tam były zapisy na testerów.
Jeśli jest ktoś chętny by dołączyć do testerów to może sprawdzić czy jest jeszcze otwarte okienko QR kod na obrazku:

na Essen Elwen i Min prezentowali nowy dodatek do Arnak.
Na zdjęciu wyczaiłem QR kod, który prowadził na discord CGE i tam były zapisy na testerów.
Jeśli jest ktoś chętny by dołączyć do testerów to może sprawdzić czy jest jeszcze otwarte okienko QR kod na obrazku:
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 09 sty 2025, 10:02 przez pabula, łącznie zmieniany 1 raz.
- detrytusek
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 1237 times
Jak dla mnie gra jest kompletna i nie potrzebuje dodatku. Jedynie co można dorzucić to więcej kosmitów choć nie jest to konieczne.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- mat_eyo
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 1500 times
- Kontakt:
Ja bym bardzo chętnie zobaczył zmienne na setupie tory technologii, albo chociaż kilka alternatywnych, żeby nie zawsze były te same. Oczywiście przy okazji można dorzucić nowych kosmitów. Nowych mechanizmów też bym chyba nie chciał widzieć, gra i tak jest dość szeroka.detrytusek pisze: ↑09 sty 2025, 06:37 Jak dla mnie gra jest kompletna i nie potrzebuje dodatku. Jedynie co można dorzucić to więcej kosmitów choć nie jest to konieczne.
- Gambit
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 2180 times
- Kontakt:
- PytonZCatanu
Już są przedsprzedaże w sklepach. Bardzo dobre ceny w okolicy 180 zł. Mega się cieszę że wstrzymałem się z wersją ENG.
Ja interesuje się grą od jej powstania, z względu na temat. Autor gry jest astronomem amatorem i tworząc tę grę starał się być wierny obecnemu stanowi wiedzy w tym zakresie (czyli dużo science, a tylko trochę fiction).
Kupił mnie tym od razu, mało brakowało a bralbym wersję ENG, ale stanęło ostatecznie na PL.
Mechanicznie oglądałem to i owo i to gra z rodziny Ark Nova/Podwodne Miasta, czyli takie euro card driven, co mi bardzo leży zazwyczaj.
Tak więc zamówiłem i czekam!
Ja interesuje się grą od jej powstania, z względu na temat. Autor gry jest astronomem amatorem i tworząc tę grę starał się być wierny obecnemu stanowi wiedzy w tym zakresie (czyli dużo science, a tylko trochę fiction).
Kupił mnie tym od razu, mało brakowało a bralbym wersję ENG, ale stanęło ostatecznie na PL.
Mechanicznie oglądałem to i owo i to gra z rodziny Ark Nova/Podwodne Miasta, czyli takie euro card driven, co mi bardzo leży zazwyczaj.
Tak więc zamówiłem i czekam!
- Nilis
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 505 times
Na dwie osoby nie warto. Nie poczujesz tego co na 3 osoby. Cena niska więc warto kupić aby wrzucić na półkę i ładnie wyglądała
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
- PytonZCatanu
A gdzie leży problem w grze na 2 osoby? Który element się źle skaluje?
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 185 times
Pewnie mają na myśli skanowanie. Ale jak dla mnie działa OK.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...