Malowanie planszówkowych figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
louiscyphre
Has thanked: 116 times
Been thanked: 79 times

Okulary lub lupa do malowania.

Post autor: louiscyphre »

Wiem, że to pytanie już było jakiś czas temu ale odpowiedzi nie wyjaśniły moich wątpliwości.

Szukam okularów lub lupy do malowania z długą ogniskową. Wzrok już nie ten. Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/yato-yt-73842 ... 5840507107 , malować się da ale do komfortu daleko. Przerobiłem trochę, bo cholerstwo piło w głowę. Powiększenie jest ok ale ogniskowa za mała.
O okularach u optometry pomyślę ale może ktoś używa czegoś godnego polecenia.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2024, 12:38 przez louiscyphre, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 109 times

Re: Okulary lub lupa do malowania.

Post autor: Reku_ »

louiscyphre pisze: 10 gru 2024, 23:33 Wiem, że to pytanie już było jakiś czas temu ale odpowiedzi nie wyjaśniły moich wątpliwości.
Możesz poszukać sobie lampy pierśieniowej ze szkłem powiększającym. Ja takiej używam. Swoje jednak nie mogę do końca polecić właśnie dlatego że trzeba figurkę blisko szkła trzymać. Chociaż w tym wypadku to nie jest aż taki problem jak z okularami. Widziałem natomiast taką konstrukcję która ogniskuje też w większej odległości, a do tego masz dobre podświetlenie
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 58 times
Been thanked: 254 times

Post autor: krecilapka »

Reku_ pisze: 11 gru 2024, 11:11
louiscyphre pisze: 10 gru 2024, 23:33 Wiem, że to pytanie już było jakiś czas temu ale odpowiedzi nie wyjaśniły moich wątpliwości.
Widziałem natomiast taką konstrukcję która ogniskuje też w większej odległości, a do tego masz dobre podświetlenie
A jak to rozpoznać?
Np. taka lampa to wygląda OK? Czy to jednak lipa do figurek?

https://allegro.pl/oferta/lampka-biurko ... 6298866077
Awatar użytkownika
Reku_

krecilapka pisze: 11 gru 2024, 23:07
A jak to rozpoznać?
Np. taka lampa to wygląda OK? Czy to jednak lipa do figurek?

https://allegro.pl/oferta/lampka-biurko ... 6298866077
Ja mam właśnie taką. bardzo mi pasuje, poza tym właśnie, że dość blisko szkła trzeba trzymać figurkę - jakieś 7 cm. Gębę trochę dalej z 15 może.

Przyzwyczaiłem się, choć głównie używam tego jako lampki z możliwością dostosowania wysokości itp. A lupę tylko do szczegółów. Oczy itp.

A jak się orientować? trzeba na żywo zobaczyć. producenci nie piszą jaka jest odległość ogniskowania. Na uniwerku takie mieliśmy stare, nie ledowe, do preparacji, to one miały fajniejsze szkło.
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 1829 times

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Post autor: Mr_Fisq »

Figurki do planszówek na przezroczystych podstawkach - jak ogarnąć malowanie?
Do tej pory (zwykłe podstawki) najpierw sklejałem całą figurkę razem i do podstawek, i dopiero malowałem.

Z tego co znalazłem najprostsze/skuteczniejsze wydaje się:
- nawiercić figurkę w mało eksponowanym miejscu
- osadzić w nawiercie spinacz biurowy (trochę kleju nie zawadzi), a drugą jego część wbić np. w korek.
- pomalować
- spinacz odciąć tuż przy samej figurce
- jeśli spinacz był osadzony w powierzchni stycznej z podstawką, to można zostawić kawałek i użyć jako pinu przy mocowaniu figurki na docelowej podstawce

Ew. przy większych figurkach (i większych powierzchniach styku z podstawką) można by pomyśleć o użyciu magnesów - wtedy możemy malować na zwykłej podstawce, a po całej zabawie przypiąć figurkę do przezroczystej - jak myślicie?

Znacie może lepsze alternatywny do powyższego?

Mi przewinęło się:
1.Przykleić figurkę od razu do przezroczystej podstawki; nałożyć masę maskującą na podstawkę.
Wydaje się prostsze w realizacji, ale:
- nie wiem jak z malowaniem części figurki przy samym styku z podstawką (np, buty) - czy nie ma ryzyka podciekania, czy nie zostanie trochę niepomalowanej figurki etc.
- ciekaw jestem jak to kosztowo wychodzi - na ile masa nadaje się do wielokrotnego użycia, i czy w pewnym momencie nie zacznie brudzić podstawek.

2. Przykleić figurkę do "bieda podstawki", pomalować, a następnie odciąć ją od podstawki (najpierw dookoła punktów styku, a dopiero na koniec poziomo).
Moje ale:
- ryzyko uszkodzenia przy odcinaniu delikatniejszych modeli.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 76 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Koshiash »

Nie miałem na razie potrzeby mierzenia się z przeźroczystymi podstawkami, ale wybrałbym jeden z dwóch wariantów:
a) jeżeli podstawka nie utrudnia malowania: przykleić, zamaskować z grubsza, a ewentualne zacieki przetrzeć izopropanolem;
b) jeżeli podstawka utrudnia malowanie: przyczepić stopę figurki do nakrętki za pomocą gluta (takiego jak do zawieszania plakatów), pomalować, domalować ewentualne braki w stopie, przykleić już pomalowane.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Koshiash pisze: 30 gru 2024, 10:07 a) jeżeli podstawka nie utrudnia malowania: przykleić, zamaskować z grubsza, a ewentualne zacieki przetrzeć izopropanolem;
Z opisu podstawek:
Do czyszczenia PMMA (szkła akrylowego - plexi) nie należy używać żadnych środków na bazie alkoholi. Polecamy wodę z mydłem, a w przypadku silnych zabrudzeń - cytrusowe środki czyszczące
ale w sumie do przetestowania na jakiejś zbędnej podstawce.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

Mr_Fisq pisze: 30 gru 2024, 09:30 Figurki do planszówek na przezroczystych podstawkach - jak ogarnąć malowanie?
Do tej pory (zwykłe podstawki) najpierw sklejałem całą figurkę razem i do podstawek, i dopiero malowałem.

Z tego co znalazłem najprostsze/skuteczniejsze wydaje się:
- nawiercić figurkę w mało eksponowanym miejscu
- osadzić w nawiercie spinacz biurowy (trochę kleju nie zawadzi), a drugą jego część wbić np. w korek.
- pomalować
- spinacz odciąć tuż przy samej figurce
- jeśli spinacz był osadzony w powierzchni stycznej z podstawką, to można zostawić kawałek i użyć jako pinu przy mocowaniu figurki na docelowej podstawce

Ew. przy większych figurkach (i większych powierzchniach styku z podstawką) można by pomyśleć o użyciu magnesów - wtedy możemy malować na zwykłej podstawce, a po całej zabawie przypiąć figurkę do przezroczystej - jak myślicie?

Znacie może lepsze alternatywny do powyższego?

Mi przewinęło się:
1.Przykleić figurkę od razu do przezroczystej podstawki; nałożyć masę maskującą na podstawkę.
Wydaje się prostsze w realizacji, ale:
- nie wiem jak z malowaniem części figurki przy samym styku z podstawką (np, buty) - czy nie ma ryzyka podciekania, czy nie zostanie trochę niepomalowanej figurki etc.
- ciekaw jestem jak to kosztowo wychodzi - na ile masa nadaje się do wielokrotnego użycia, i czy w pewnym momencie nie zacznie brudzić podstawek.

2. Przykleić figurkę do "bieda podstawki", pomalować, a następnie odciąć ją od podstawki (najpierw dookoła punktów styku, a dopiero na koniec poziomo).
Moje ale:
- ryzyko uszkodzenia przy odcinaniu delikatniejszych modeli.
Ja bym chyba zaczął od zapodkładowania samych podstawek, potem przykleił figurkę do zapodkładowanej podstawki i malował razem. Przynajmniej nie będzie wtedy widać przeźroczystych miejsc ma podstawce.
Awatar użytkownika
lukiroo
Has thanked: 18 times
Been thanked: 51 times

Post autor: lukiroo »

osimaru pisze: 04 sty 2025, 14:14 Ja bym chyba zaczął od zapodkładowania samych podstawek, potem przykleił figurkę do zapodkładowanej podstawki i malował razem. Przynajmniej nie będzie wtedy widać przeźroczystych miejsc ma podstawce.
Ale o to właśnie chodzi, żeby było je widać lol :D
W tym cały sens przyklejania figurek do przezroczystych podstawek, żeby było widać przez nie planszę pod figurką.
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

lukiroo pisze: 04 sty 2025, 23:32
osimaru pisze: 04 sty 2025, 14:14 Ja bym chyba zaczął od zapodkładowania samych podstawek, potem przykleił figurkę do zapodkładowanej podstawki i malował razem. Przynajmniej nie będzie wtedy widać przeźroczystych miejsc ma podstawce.
Ale o to właśnie chodzi, żeby było je widać lol :D
W tym cały sens przyklejania figurek do przezroczystych podstawek, żeby było widać przez nie planszę pod figurką.
A to pardon 😅
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

osimaru pisze: 05 sty 2025, 23:03 A to pardon 😅
Chodzi o:
Obrazek
Źródło: https://www.facebook.com/groups/1471685 ... n__=%2CO*F

Figurka sama w sobie na przezroczystej podstawce nie wygląda pewnie tak dobrze, jak na "wykończonej" ozdobnie, ale za to zawsze pasuje do otoczenia.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Mr_Fisq pisze: 30 gru 2024, 09:30 Figurki do planszówek na przezroczystych podstawkach - jak ogarnąć malowanie?
(...)
Nowy (w sumie oczywisty) patent ostatnio mi wpadł do głowy - zadziała dla figurek wycinanych z ramek (czyli dla Shadow of Brimstone, ale już nie dla Posiadłości Szaleństwa).
Miejsca docelowego styku figurki z podstawką na ogół są też miejscem łączenia figurki z ramką - będę testował zostawienie fragmentu ramki. Ramki nie szkoda, można ją nawiercać, łapać krokodylkiem, cokolwiek.

Testowałem osadzanie figurek na spinaczach biurowych (po nawiercie w niewidocznym miejscu figurki) - spinacze dla mnie są za elastyczne niestety (bardziej nadają się na piny do poprawy solidności łączeń fragmentu figurki). Green Stuff World robi za to pręciki mosiężne - może lepiej się sprawdzą.
Awatar użytkownika
miras23
Has thanked: 45 times
Been thanked: 13 times

Post autor: miras23 »

Co polecicie jako podkład pod pędzel? Najlepiej oczywiście rozwiązanie „dobra cena”. Nie jestem żaden profesjonalista, wystarczy mi pomalowane w stopniu podstawowym.
W sprayu się bawiłem, ale raczej trzeba to robić na zewnątrz mieszkania. Teraz chętnie wypróbuję podkład kładziony pędzlem.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ja używam Vallejo Black/Negro - 74.602. Ogólnie jestem zadowolony z krycia i prostoty użycia. Można zacząć od mniejszej buteleczki oczywiście.
Podładowałem nim: figurki od North Stara, GW, Wargames Atlantic, Fireforge Games, coś od CMON też napewno.

Białym (73.600) nie umiem się posługiwać - miałem problemy z kryciem.

Obecnie pod slachop chętnie spróbowałbym ciemnoszarego.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 76 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Koshiash »

miras23 pisze: 06 sty 2025, 15:20 Co polecicie jako podkład pod pędzel? Najlepiej oczywiście rozwiązanie „dobra cena”. Nie jestem żaden profesjonalista, wystarczy mi pomalowane w stopniu podstawowym.
W sprayu się bawiłem, ale raczej trzeba to robić na zewnątrz mieszkania. Teraz chętnie wypróbuję podkład kładziony pędzlem.
Niezmiennie polecam podkłady GSW, około 30 zł za buteleczkę 60 ml, w dodatku diabelnie mocno trzymają się modelu.
Awatar użytkownika
Reku_

Koshiash pisze: 06 sty 2025, 21:48 Niezmiennie polecam podkłady GSW, około 30 zł za buteleczkę 60 ml, w dodatku diabelnie mocno trzymają się modelu.
Mam używam, nie narzekam.
Lista gier na BGG
Thaiphoon

Post autor: Thaiphoon »

Cześć wszystkim

Chciałbym zacząć malować figurki do gier i wkręcić w to syna.
Czytam sobie ten temat od jakiegoś czasu. Oglądałem sporo filmów o malowaniu figurek na Youtube.
Podjąłem decyzję zakupu zestawu Army Painter Speedpaint Most Wanted 2.0.
Moje pytanie brzmi jak tanio uzupełnić niezbędne wyposażenie?
Moje pomysły są następujące
- uchwyt to korek lub okrągły kij z dwustronną taśmą piankową od 3m
- podkład czarny z Action i biały tylko jaki?
- pędzle syntetyczne z Action+1 dołączony do zestawu+pędzel do powiek do dry brushu
- mokra paleta własnej roboty
- biała farbka akrylowa do dry brushu
Czy o czymś zapomniałem?
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Thaiphoon pisze: 09 sty 2025, 09:03 Cześć wszystkim

Czytam sobie ten temat od jakiegoś czasu. Oglądałem sporo filmów o malowaniu figurek na Youtube.
- pędzle syntetyczne z Action+1 dołączony do zestawu+pędzel do powiek do dry brushu
Czy o czymś zapomniałem?
Dzięki za pomoc
1) do speedpaintów nie potrzeba mokrej palety, są zbyt płynne. Na sam drybrush białym chyba nie ma sensu się w to pakować.
2) Uchwyt - da radę korek, da radę plastikowa "nakrętka" po jakiś kosmetykach typu pianka do golenia itp. Mam złe doświadczenie z tasmą piankową - lubi się rozwarstwiać i miałem problem usunąć resztę tego spod figurki. Ale może taka od sensownej marki 3m będzie lepsza.
3) podkład - z action nie próbowałem, takie z marketów budowlancyh (jakieś bostic) dają radę. Jeśli planujesz robić biały drybrush pod speedpainty to nie wiem, czy potrzebujesz też biały podkład.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Thaiphoon

Dziękuję za szybką odpowiedź. Co do drybrush to porostu podoba mi się ta metoda malowania ponieważ daje ona szybkie i widoczne efekty., ale nie mam cisnienia od razu tego stosowac, jezeli nie ma takiej pilnej potrzeby.Dzięki, że podpowiedziałeś, że nie trzeba wtedy białej farby. Pojemnik po piance rzeczywiście wydaje się super rozwiązaniem. Co do podkładów to widziałem na filmikach, że biały podkład podany pionowo na czarna figurkę daje efekt zwany zenithal highlighting, a to świetnie wygląda. Artyści też stosują szary podkład na czarny zamiast białego. Co do mokrej palety to czy ona nie będzie potrzebna, kiedy chce rozjaśniać kolory z pomocą medium?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 159 times
Been thanked: 289 times

Post autor: Zmij »

Thaiphoon pisze: 09 sty 2025, 09:03 Cześć wszystkim

Czy o czymś zapomniałem?
Dzięki za pomoc
W zasadzie masz wszystko zeby zacząć, co do primera to biały sugerowałbym jakis markowy np Army Painter, tansze jednak dawały mi gorsze efekty. AP daje fajną jaskrawą biel i świetne krycie na czarnym tak wiec idealne pod speedpainty
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 159 times
Been thanked: 289 times

Post autor: Zmij »

Thaiphoon pisze: 09 sty 2025, 09:28 Dziękuję za szybką odpowiedź. Co do drybrush to porostu podoba mi się ta metoda malowania ponieważ daje ona szybkie i widoczne efekty., ale nie mam cisnienia od razu tego stosowac, jezeli nie ma takiej pilnej potrzeby.Dzięki, że podpowiedziałeś, że nie trzeba wtedy białej farby. Pojemnik po piance rzeczywiście wydaje się super rozwiązaniem. Co do podkładów to widziałem na filmikach, że biały podkład podany pionowo na czarna figurkę daje efekt zwany zenithal highlighting, a to świetnie wygląda. Artyści też stosują szary podkład na czarny zamiast białego. Co do mokrej palety to czy ona nie będzie potrzebna, kiedy chce rozjaśniać kolory z pomocą medium?
Zenithal, jest idealny pod SP, od lat stosuje i polecam z tym ze biały spray używam nie tylko pionowo od góry a też pod katem ok 45 stopni z kazdej strony. Slapchop tez jest ok z tym ze jest bardziej pracochłonny. Palety mokrej do SP2.0 nie polecam bo farby bardzo plynne i za szybko lapia wode z palety, przez co sie rozcieńczają i traca właściwości jak dla mnie za szybko. Polecam cokolwiek w stylu palety z zagłębieniami,przerabiałem wiele typów palet ale aktualnie zabrałem synowi duzego popita i w sumie przy tym zostałem bo idealnie sie czyści z pozostałości farb
Thaiphoon

Zmij pisze: 09 sty 2025, 09:47 Zenithal, jest idealny pod SP, od lat stosuje i polecam z tym ze biały spray używam nie tylko pionowo od góry a też pod katem ok 45 stopni z kazdej strony. Slapchop tez jest ok z tym ze jest bardziej pracochłonny. Palety mokrej do SP2.0 nie polecam bo farby bardzo plynne i za szybko lapia wode z palety, przez co sie rozcieńczają i traca właściwości jak dla mnie za szybko. Polecam cokolwiek w stylu palety z zagłębieniami,przerabiałem wiele typów palet ale aktualnie zabrałem synowi duzego popita i w sumie przy tym zostałem bo idealnie sie czyści z pozostałości farb
Na jednym świetnym filmiku widziałem jak czarne figurki podaje się szary spray pod kątem 45st i wtedy od góry biały spray. Wtedy podobno jest najlepszy efekt, ale koszty rosną, czy to potwierdzasz?
Czy kupiłbyś uzywane SP 1.0 czy jednak lepiej dołożyć do nowego zestawu 2.0? Różnica około 100zł, nie ma ciśnienia na używkę.
A i jeszcze pędzle, czy faktycznie SP tak szybką niszczą pędzle z naturalnym włosiem, że nie warto ich używać. Jakie Ty pędzle używasz?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Problemem SP 1.0 była chyba raczej ponowna aktywacja farby, a nie niszczenie pędzli z naturalnym włosiem?

Zresztą na początek chyba syntetyczne (pędzle) będą lepsze.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Ogólnie Zenithal i slapchop mają mieć trochę inny efekt.

Zenithal ma symulować realistyczne oświetlenie. Popsikanie pionowo od góry to takie trochę słońce w zenicie, jak wspomniane wyżej pod kątem to już bardziej realistyczne dzienne światło czy jakieś oświetlenie punktowe.

Drybrush ma chyba przede wszystkim wyciągnąć krawędzie (niezależnie od tego, czy teroetycznie są oświetlone czy nie) i zbudować kontrast.

Ogólnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby te dwie metody pod speedpainty łączyć. Pamiętaj też, że wszystkie tego typu farbki są teoretycznie przeznaczone do stosowania na białym podkładzie - więc ten zenithal/drybrush chcesz zrobić dość mocny, żeby figurka miała tej bieli dużo, a nie być głównie czarna. Na mocno ciemnej figurce też można oczywiście malować, ale bądź gotowy na to, że cała figurka wyjdzie wtedy dość ciemna.

Drybrush można też robić na kilka etapów - np. czarny podkład -> obfity szary drybrush - > deliaktny biały drybrush
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Thaiphoon

Seraphic_Seal pisze: 09 sty 2025, 10:22 Ogólnie Zenithal i slapchop mają mieć trochę inny efekt.

Zenithal ma symulować realistyczne oświetlenie. Popsikanie pionowo od góry to takie trochę słońce w zenicie, jak wspomniane wyżej pod kątem to już bardziej realistyczne dzienne światło czy jakieś oświetlenie punktowe.

Drybrush ma chyba przede wszystkim wyciągnąć krawędzie (niezależnie od tego, czy teroetycznie są oświetlone czy nie) i zbudować kontrast.

Ogólnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby te dwie metody pod speedpainty łączyć. Pamiętaj też, że wszystkie tego typu farbki są teoretycznie przeznaczone do stosowania na białym podkładzie - więc ten zenithal/drybrush chcesz zrobić dość mocny, żeby figurka miała tej bieli dużo, a nie być głównie czarna. Na mocno ciemnej figurce też można oczywiście malować, ale bądź gotowy na to, że cała figurka wyjdzie wtedy dość ciemna.

Drybrush można też robić na kilka etapów - np. czarny podkład -> obfity szary drybrush - > deliaktny biały drybrush
Bardzo cenne uwagi, dziękuję. Nie zamierzałem wykonywać malowania na czarnych figurkach, widziałem na Youtube jak testowali SP na czarnych i źle to wyglądało, tak jak napisałes, postacie byly batdzo ciemne. Myślałem zakupić jakieś figurki do wykonania testów i pierwszych malować, aby nie robić tego od razu na figurkach z gier.
ODPOWIEDZ