Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie (Nathan Hajek, Grace Holdinghaus)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Re: Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie (Nathan Hajek, Grace Holdinghaus)

Post autor: Giermek »

imrowai pisze: 21 lut 2024, 22:03 Dla gracza który szuka gry przygodowej by wieczorem dla relaksu zagrać równocześnie będącej jednak wyzwaniem to jest trochę za ciężko.
No każdy ma swój ideał tego, co jest relaksem, ale jednak też wyzwaniem. Próbując być obiektywnym to mogę napisać, że gry kooperacyjne nie mogą być na starcie łatwe. No i też zrozumienie mechanik przychodzi dopiero po większym ograniu.

Subiektywnie napiszę, że my gramy rodzinnie w Podróże i od długiego czasu gramy na najtrudniejszym poziomie, który wydaje się za łatwy... Ale my szukaliśmy właśnie takiej przygodówki, w której nie rzuca się kośćmi, ale trzeba "wypracować" sukcesy. System z dobieraniem kart i sprawdzaniem sukcesów, zamiast rzutem kostką, jest dla nas super. Tu wchodzi właśnie główkowanie - jak się dobrze przygotować do testu (kluczowe znaczenie mają bowiem nie karty z sukcesami, ale karty z listkami). I tu też jest fajna kooperacja między graczami - kiedy mogę ci pomóc w przygotowaniu się do testu lub podczas samego testu.

To może dla wielu brzmi zbyt eurowato jak na przygodówkę, ale jak pisałem w pierwszym zdaniu - każdy ma swój ideał.
grik81
Has thanked: 45 times
Been thanked: 62 times

Re: Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie (Nathan Hajek, Grace Holdinghaus)

Post autor: grik81 »

imrowai pisze: 21 lut 2024, 22:03 Pozwolę sobie dodać krótkie przemyślenia od siebie. Szukając gry przygodowej trafiłem oczywiście na "Władcę...".
Jestem po 3 scenariuszach (2 wygrane), zacząłem od trybu przygodowego ale szło coś za łatwo, mało satysfakcjonujące. Zacząłem od nowa na poziomie normalnym i tu znów ta gra już nie jest fajną przygodą , jak dla mnie, a mocną grą pod kombinowanie i optymalizacje.
Postać ma talię 15 kart na 2 akcje, w tym tylko 4 karty z sukcesem, jak jeszce przygotuje się jedną z tych kart sukcesowych to szansa na pozytywny dociąg spada drastycznie. W sytuacji gdy chcemy np wykonać dwa ataki, do tego dojdzie kontra, to na te 3 akcje w tali czekają 3 sukcesy...
Tak jest natchnienie, ale w trybie normalnym nie wpada ono jakoś specjalnie często, są karty przygotowane co może poratują sytuację ale jakoś to dla mnie mało.
Dla gracza który szuka gry przygodowej by wieczorem dla relaksu zagrać równocześnie będącej jednak wyzwaniem to jest trochę za ciężko. Nie wiem może
brak 3 akcji, może jakby w tali było że 2-3 sukcesy więcej to byłby złoty środek? Bo przyznaję że cała reszta jest fajna, mapka, apka, klimat.
Dodam że gram solo na 2 postacie (Aragorn i Bilbo) i jeszce powalczę... Może złapie flow i zacznie to się lepiej układać...
Proponuję zagrać 3 postaciami - w pierwszym podejściu solo też grałem dwójką bohaterów i było ciężko. Potem zacząłem od nowa i mam wrażenie, że jest łatwiej. Do tego staraj się wykładać karty z sukcesem w ostateczności, bo faktycznie strata jednej to duży spadek szans na sukces. No i trzecia rzecz jaką mogę polecić to priorytetem w każdym scenariuszu powinna być eksploracja i niwelowanie zagrożeń - każdy taki żeton dokłada +1 do cienia co sumarycznie ma kolosalne znaczenie.
Dobrze jest też wyznaczać różne zadania bohaterom - na przykład dobrze mieć jednego do walki, drugiego do eksploracji a trzeciego uzupełniającego (np z wyższymi atrybutami niż pozostała dwójka).
Stosując się do tych zasad zazwyczaj mam już na turę lub dwie przed końcem scenariusza luz.
Awatar użytkownika
Lukers
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Lukers »

Cześć, tworzę insert do Władcy Pierścieni. Ma ktoś może dostęp do polskich nazw przeciwników? Byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się :).
maciej.kr
Has thanked: 64 times
Been thanked: 50 times

Post autor: maciej.kr »

Czy jak aktualnie nie ma dodatku Cieniste Ścieżki to można grać nastepny Zarzewie Wojny czy czekać na dodruk ?pytanie czy będzie....
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

maciej.kr pisze: 28 sie 2024, 08:04 Czy jak aktualnie nie ma dodatku Cieniste Ścieżki to można grać nastepny Zarzewie Wojny czy czekać na dodruk ?pytanie czy będzie....
Można grać - dodatki są zupełnie niezależne.
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 147 times
Been thanked: 496 times

Post autor: Gribbler »

Lukers pisze: 02 lip 2024, 15:29 Cześć, tworzę insert do Władcy Pierścieni. Ma ktoś może dostęp do polskich nazw przeciwników? Byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się :).
W instrukcjach nie są wymienieni z nazwy. Jedyny sposób to przeklikanie kampanii na sucho, aplikacja będzie podawać nazwy jednostek do wystawienia. Odhaczaj je sobie, aż trafisz na wszystkie. W podstawce nie jest ich zbyt dużo.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Gribbler pisze: 28 sie 2024, 21:20
Spoiler:
W instrukcjach nie są wymienieni z nazwy. Jedyny sposób to przeklikanie kampanii na sucho, aplikacja będzie podawać nazwy jednostek do wystawienia. Odhaczaj je sobie, aż trafisz na wszystkie. W podstawce nie jest ich zbyt dużo.
Bodajże 7 rodzajów figurek
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Lukers
Has thanked: 4 times

Post autor: Lukers »

Gribbler pisze: 28 sie 2024, 21:20 W instrukcjach nie są wymienieni z nazwy. Jedyny sposób to przeklikanie kampanii na sucho, aplikacja będzie podawać nazwy jednostek do wystawienia. Odhaczaj je sobie, aż trafisz na wszystkie. W podstawce nie jest ich zbyt dużo.
dzięki za odpowiedź. Poradziłem jakoś sobie. Zamiast nazw zrobiłem grafiki.
Awatar użytkownika
Backero
Has thanked: 187 times
Been thanked: 101 times

Post autor: Backero »

Giermek pisze: 28 sie 2024, 09:26
maciej.kr pisze: 28 sie 2024, 08:04 Czy jak aktualnie nie ma dodatku Cieniste Ścieżki to można grać nastepny Zarzewie Wojny czy czekać na dodruk ?pytanie czy będzie....
Można grać - dodatki są zupełnie niezależne.
Trzeba pamiętać tylko, by w aplikacji zaznaczyć, które dodatki się ma, a które nie, by podczas kampanii nie poprosiła Cię o korzystanie z kart lub potworów, których nie masz.
RudyBigos
Been thanked: 2 times

Post autor: RudyBigos »

Dodruk Cienistych Ścieżek ma pojawić się na przełomie 2024/2025
MiXB
Has thanked: 21 times
Been thanked: 90 times

Post autor: MiXB »

Hej, ktoś może potwierdzić co kolega Rudy napisał?

Szukałem jakiegokolwiek info od Rebelu na ten temat i nic. W ogłoszonych dodrukach też nie ma słowa. Trochę mój "wewnętrzny kolekcjoner" się mi włączył po tym jak kupiłem grę i chętnie bym poszedł po wszystkie dodatki (łącznie z figurkowymi, bo dlaczego nie?).
Pomnik
Has thanked: 418 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Pomnik »

MiXB pisze: 13 lis 2024, 20:47 Hej, ktoś może potwierdzić co kolega Rudy napisał?

Szukałem jakiegokolwiek info od Rebelu na ten temat i nic. W ogłoszonych dodrukach też nie ma słowa. Trochę mój "wewnętrzny kolekcjoner" się mi włączył po tym jak kupiłem grę i chętnie bym poszedł po wszystkie dodatki (łącznie z figurkowymi, bo dlaczego nie?).
Potwierdzić nie potwierdzę ale podobno Rebel takich informacji udzielał mailowo osobom które o te dodruki pytały (info z grupki na fb)
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
dmn17
Has thanked: 3 times

Post autor: dmn17 »

Na rebel.pl, dla tego dodatku, w sekcji Pytania i odpowiedzi, jest też info o planowanym dodruku.
dmn17
Has thanked: 3 times

Post autor: dmn17 »

dmn17 pisze: 13 lis 2024, 23:58 Na rebel.pl, dla tego dodatku, w sekcji Pytania i odpowiedzi, jest też info o planowanym dodruku.
Dziś zajrzałem i produkt dostępny w magazynie ;)
RudyBigos
Been thanked: 2 times

Post autor: RudyBigos »

MiXB pisze: 13 lis 2024, 20:47 Hej, ktoś może potwierdzić co kolega Rudy napisał?

już dostępny : )
Robertkuzera
Has thanked: 1 time

Post autor: Robertkuzera »

Dzień dobry.

Chciałem zakupić grę. jest spora różnica w cenie kiedy szukam wersji polskiej a angielskiej

czy po zakupie gry w innej wersji językowej da się ściągnąć/dograć na aplikacje język polski ?
Awatar użytkownika
Ryhol
Has thanked: 5 times

Post autor: Ryhol »

Robertkuzera pisze: 07 lut 2025, 11:45 Dzień dobry.

Chciałem zakupić grę. jest spora różnica w cenie kiedy szukam wersji polskiej a angielskiej

czy po zakupie gry w innej wersji językowej da się ściągnąć/dograć na aplikacje język polski ?
Na steam można dowolnie zmieniać język na Polski/Angielski
ODPOWIEDZ