Solo game of the month/ Gabe Barrett

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 252 times
Been thanked: 638 times

Solo game of the month/ Gabe Barrett

Post autor: walkingdead »

hej,
nie znalazłam tematu, więc postanowiłam założyć temat zbiorczy dla tego "cyklu" gierek.

Gabe Barrett tworzy na Gamefound cykl gier solo, które pojawiają się w sprzedaży wyłącznie na tej platformie.
Same kampanie są jednak realizowane znacznie inaczej niż standardowe kampanie na CF.
Gry publikowane w kampanii są już w 99% skończone, nie ma add-ons, nie ma stretch goals. Po prostu sama gra w wersji pudełkowej bądź P&P. Sam proces trwa bardzo szybko ( od wsparcia do realizacji - ok 3 miesięcy).

Proponowane gry są dość zróżnicowane tematycznie i mechanicznie.
Osobiście nie lubię fillerków, "małych gier",ale w tym wypadku zachwycił mnie "duży temat" i zgrabna mechanika.

Tu można zobaczyć serię:
https://gamefound.com/en/creators/gabe-barrett

Zachęciły mnie pozytywne opinie o Diesonie Crusoe na FB grupie o grach solo. Wiem, że ludzie pozytywnie piszą również o ROME.

Aktualnie gram w Hunted Mining Colony 415 (2nd ed)
https://gamefound.com/en/projects/gabe- ... eator-page

Przyjemna gra reklamowana jako "Become an 80s action hero who overcomes impossible odds to escape deadly aliens in the 2nd edition of this solo game" i muszę powiedzieć, że naprawdę dostrzegam w tej rozgrywce klimat.

Mroczny i ciasny statek, który poznajemy odkrywając kolejne korytarze. Duszna atmosfera potęgowana jest przez upływający czas (konsekwencją naszych decyzji jest również odrzucanie znaczników czasu).Podczas rozgrywki znajdujemy członków załogi, zróżnicowaną broń i alienów, z którymi przyjdzie nam się mierzyć dosłownie rzucając w nich nabojami (element zręcznościowy, ktory mozna zastąpić losowaniem kart). Alieny pojawiają się przywoływane hałasem, który narobimy lub po prostu pojawiają się w drodze doboru kolejnej karty. Posługujemy się kartami i żetonami (brak kości!). Dużo tutaj losowości, bo mozliwość nabywania kart czy walka są determinowane przez symbole na wylosowanych kartach (push your luck).
Mechanicznie całość jest przyjemna i prosta, zasady są łatwe do ogarnięcia, ale element losowości dodaje pewnej trudności w rozgrywce. Punkt kulminacyjny rozgrywki (definiowany przez karty oczywiście) przynosi nam również "micro boss battlera", bo mierzymy się z królową alienów.
Sama gra wydana jest dość przyjemnie (całość wydana jest w pudełku po kasecie VHS), a karty i żetony są całkiem dobrej jakości.

UWAGA: przy zakoszulkowaniu kart oczywiście całość trzeba wciskać kolanem do pudełka :|

Długość rozgrywki 30-20min.

Rozgrywka (ang):

Aktualnie czekam jeszcze na Okinawę (jest lekko opóżniona, ale spodziewam się jej w listopadzie).
Ostatnio zmieniony 31 paź 2024, 09:30 przez walkingdead, łącznie zmieniany 1 raz.
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Re: Solo game of the month/ Gabe Barrett

Post autor: Sloth »

Ja akurat czekam na ten tytuł. Coś tam z Gamefounda nadali, sądzę że właśnie to. Seria Hunted ma chyba już z 5 tytułów. Od biegania po wieżowcach do ganiania się z reniferami :) Koszt gierek z tej serii to około 150 zł z VAT-em i wysyłką.
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 579 times

Post autor: samuraj1369 »

Jak ten Diseon Crusoe się spisuje bo wygląda zacnie.
rodan77
Has thanked: 30 times
Been thanked: 30 times

Post autor: rodan77 »

A te gry można gdzieś dostać aktualnie? Ten ROME mi się spodobał.
Awatar użytkownika
kci83
Has thanked: 83 times
Been thanked: 85 times

Post autor: kci83 »

Mam obecnie Hunted: Kobayashi Tower (2nd Edition) i czekam teraz na The Cursed Castle.

Jeżeli chodzi o Hunted: Kobayashi Tower (2nd Edition), to jeszcze nie udało mi się wygrać ;). W sporej części tych gier losowość potrafi dać w kość, więc zapewne nie są to gry dla wszystkich.

Z tego co piszą, to gry w retailu nie będą dostępne.
Awatar użytkownika
walkingdead

rodan77 pisze: 31 paź 2024, 08:17 A te gry można gdzieś dostać aktualnie? Ten ROME mi się spodobał.
Co miesiąc jest nowa gra i wtedy możesz ją kupić. Autor odpala jeszcze później (po zamkniętej kampanii) pledge managera albo "store", w którym czasem udostępnia niektóre z gier, jeśli mu jakieś zostały:
https://gamefound.com/en/projects/gabe- ... gory-10930
To są jedyne znane mi źródła zakupu tych gier.

Wydaje mi się, że te gry wychodzą w mikro nakładach, nie są tłumaczone, nie są dostępne w retail. Stąd pewnie cały proces jest taki dynamiczny i sprawny.

Kliknij sobie "follow" przy kampanii Rome to dostaniesz powiadomienie, gdyby znowu była dostępna.
rodan77
Has thanked: 30 times
Been thanked: 30 times

Post autor: rodan77 »

walkingdead pisze: 31 paź 2024, 09:26
rodan77 pisze: 31 paź 2024, 08:17 A te gry można gdzieś dostać aktualnie? Ten ROME mi się spodobał.
Co miesiąc jest nowa gra i wtedy możesz ją kupić. Autor odpala jeszcze później (po zamkniętej kampanii) pledge managera albo "store", w którym czasem udostępnia niektóre z gier, jeśli mu jakieś zostały:
https://gamefound.com/en/projects/gabe- ... gory-10930
To są jedyne znane mi źródła zakupu tych gier.

Wydaje mi się, że te gry wychodzą w mikro nakładach, nie są tłumaczone, nie są dostępne w retail. Stąd pewnie cały proces jest taki dynamiczny i sprawny.

Kliknij sobie "follow" przy kampanii Rome to dostaniesz powiadomienie, gdyby znowu była dostępna.
Dzięki, jeszcze jest PNP dostępne w ich sklepie, może to jest opcja. Muszę przemyśleć
https://bestwith1.com/product/rome-fate ... nt-n-play/
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 864 times
Been thanked: 892 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Ja mam Dieson Crusoe w formie pnp, ale jeszcze nie miałam czasu wydrukować i w formie pudełkowej Quests over Coffee - to taki mały filllerek, zachęcili mnie hasłem, że rozgrywka zajmuje 7 minut i owszem podstawowy wariant gry tyle zajmuje, ale jest bardzo nudny i to on jest oceniony na bgg. Jednak autor wspieraczki (sama gra podstawowa jest autorstwa jakiegoś azjaty) dodał od siebie wariant z mini kampanią i aż mnie zdziwiło, jak nieco wydłużenie rozgrywki poprawiło wrażenia :). W ten wariant chętnie gram, sama gra to jednak taka mała popoierdółka ;), jednak graficznie bardzo mi się podoba i też bardzo fajny jest humor na kartach, więc nie żałuję zakupu. Teraz jeszcze czekam aż dojdzie paczka z Rome, bo tej gry z serii jestem najbardziej ciekawa. Te wszystkie odsłony Hunted jakoś do mnie nie przemawiają, a pozostałe gry tematycznie to nie mój konik, ale... w listopadzie będzie gra o króliczkach sterujących mechami :D i jej będę się przyglądać
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
sevhar
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: sevhar »

Ja mam Dieson Crusoe, a czekam na Rome i Cursed Castle. Dieson to sympatyczna gierka, zajmuje mało miejsca, i na stole, i na półce. Bazuje na rondlu z kośćmi, zbieramy surowce, żeby napełnić brzuch, chronić się przed pogodą i atakami. Ja gram partię ok. 0,5 h, mimo prostych zasad można trochę pogłówkować. 7 misji do wykonania w połączeniu ze sporą liczbą przedmiotów do stworzenia też daje przyzwoitą regrywalność. Mi się podoba. Jest w obecnej kampanii na gamefound też reprint Diesona jak ktoś jest zainteresowany.
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Muszczu »

Ja czekam na wysyłkę Okinawy 😉
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 171 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

sevhar pisze: 31 paź 2024, 11:29 Jest w obecnej kampanii na gamefound też reprint Diesona jak ktoś jest zainteresowany.
W której dokładnie? Nie mogę namierzyć...

Ktoś czeka na The Cursed Castle i może coś powiedzieć na jej temat? Chyba najbardziej wizualnie mi się podoba z tych obecnie możliwych do wzięcia w late pledge.
Szkoda, że nie ma możliwości łączenia kilku pudełek do wysyłki...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
sevhar
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: sevhar »

tomuch pisze: 01 lis 2024, 11:44
W której dokładnie? Nie mogę namierzyć...
Było, ale się kampania skończyła już, jak pisałem to jeszcze trwała. Ale jak będzie tak jak z innymi to będzie pewnie late pledge niedługo.
https://gamefound.com/en/projects/gabe- ... -the-month
novin
Has thanked: 5 times

Post autor: novin »

Mam w domu kilkadziesiąt ( i wciąż przybywa) wielkich gier z dodatkami i powoli tracę nadzieje czy kiedykolwiek uda się w nie zagrać.
Kupilem Dieson Crusoe i zakochałem sie tej formule (solo game of the month). Rozłożenie gry 2-3 minuty, rozgwyka 15-30 minut. Gra jest świetna, polecam każdemu.

Do tej pory unikałem małych gier do 30 minut ale teraz widze że to był błąd. Dają wiecej satysfakcji i fun'u niż olbrzymy powyżej 500 zl.
niestety jest to uzależniającem. od czasu Dieson Crusoe kupiłem już wszystkie solo game of the month.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 117 times
Been thanked: 241 times

Post autor: loaru »

Jak dotąd grałem w trzy tytuły po 5 rozgrywek:
- Hunted w wersji Szklanej Pułapki, taki push your luck do popykania raz na jakiś czas, przyjemny mechanizm używania symboli z jednych kart, aby zbierać/używać inne. Czegoś mi jednak w niej brakuje, 6,5/10
- Dieson Crusoe - rewelacja, po prostu mini Robinson z manipulacją kośćmi, ślicznie to wygląda i sam gameplay dobrze tłumaczony co robić krok po kroku na materiałowych planszetkach. 9/10 <3
- Quests Over Coffee - kolejny push your luck, w bardzo przyjemnym komiksowym wydaniu, dużo nawiązań do pop kultury. Podstawowa wersja ma dość płytką rozgrywkę, ale nadrabia humorem na kartach. Przyjemne pykadełko do kawki, muszę sprawdzić rozszerzony wariant, póki co 7/10

Fajne jest to, że gry nie trwają długo, mają proste zasady, szybki setup i można sobie spokojnie pograć w kilka tytułów w jeden wieczór. Uparłem się na całą kolekcję, ale najbardziej czekam na Rome, Okinawe i Cursed Castle. Trochę za dużo autor wciska gier Hunted do tej serii w ciągu roku, ale kolejne wersje na papierze zapowiadają ciekawszą rozgrywkę, więc zobaczymy :)

A, i kolejna gra będzie o mecha-króliczku:
https://gamefound.com/en/projects/gabe ... ject-story
marcin8509
Has thanked: 107 times
Been thanked: 14 times

Post autor: marcin8509 »

To ja dołożę jeszcze Cursed Castle coś Ala Darkest Dungeon, manipulacja kostkami i kolorowymi żetonami, tak aby ustawić odpowiednie kolory kostek aby pokonać przeciwnika.
Gra się naprawdę przyjemnie.

:), ach ta cenzura.
Awatar użytkownika
lukkk
Has thanked: 96 times
Been thanked: 99 times

Post autor: lukkk »

Ten z Obcym to najszybsza wspieraczka jaka do mnie przyszła. A samo pudełko wygląda jak stary VHS. Ogolnie to jest moc :)
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Sloth »

Wprawdzie nie jest to gra z serii Solo Game Of The Month ale wszystkim którzy zainteresowali się serią powinna przypaść do gustu. Stricte solo, czas rozgrywki około 30 minut cena podstawki kształtuje się w podobnych cenach.

Onoda

https://gamefound.com/pl/projects/salta ... ectHome_11
Awatar użytkownika
walkingdead

Awatar użytkownika
loaru

Ruszył też pledge manager Spooky Double Feature i przy okazji gorąco polecam reprint Dieson Crusoe, który jest tam dostępny :)
Awatar użytkownika
tomuch

Zapytałem w sekcji komentarzy o możliwość dołączenia Diesona Crusoe do kampanii Mech Bunny. Zobaczymy, co autor odpowie...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
wojc
Has thanked: 9 times

Post autor: wojc »

W związku z aktualnymi informacjami dotyczącymi Okinawy - wydawca pisze o możliwości uzyskania błędnie wydrukowanej karty przy wysyłce kolejnej gry z serii.

"Luckily, this has little to no impact on gameplay other than making the Sherman a little powered up from the beginning. However, it's still annoying, and I'll add a corrected card to the Spooky Double Feature and Mech Bunny boxes."

https://gamefound.com/en/projects/gabe- ... /updates/6

Czy ktoś (z Wa-wy) może zakupił wymienione wyżej gry i mógłbym zamówić sobie kartę do jego wysyłki, by kiedyś w przyszłości naprawić swoją grę?

Z góry dziękuję, proszę o kontakt na priv.
Awatar użytkownika
tomuch

Ja biorę Mech Bunny, napisz mi PM jeszcze, ok?
kolekcja
Awatar użytkownika
walkingdead

wojc pisze: 12 sty 2025, 13:16 W związku z aktualnymi informacjami dotyczącymi Okinawy - wydawca pisze o możliwości uzyskania błędnie wydrukowanej karty przy wysyłce kolejnej gry z serii.

Z ciekawości, dostałeś już Okinawę?
Awatar użytkownika
loaru

Do mnie Okinawa dotarła, zagrałem też. Zaraz po Diesonie najciekawsza gra z serii, choć wydaje się trochę za łatwa. Przyjemny rondelek z upgrejdem kart akcji, niektóre zasady są jednak chyba zbyt luźne, np. mając żeton podmiany akcji można podłożyć pod siebie snajpera/antypancernego i od razu odpalić serię zagrań tej karty, a są to bardzo mocne akcje. Ilustracje są bardzo ładne, zasady dość proste, pierwsza rozgrywka zajęła mi ponad godzinę, pewnie docelowo te 40 minut wystarczy.
wojc
Has thanked: 9 times

Post autor: wojc »

[/quote]
Z ciekawości, dostałeś już Okinawę?
[/quote]

jeszcze nie, nie mam jeszcze trackingu, ale sporo osób jeszcze czeka w EU, zgodnie z komentarzami w kampanii
ODPOWIEDZ