Board Game Arena
- rand
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 136 times
Re: Board Game Arena
Ja nie widzę problemu ale inaczej korzystam z BGA Najczęściej gram turowo w parę gier, a w okresie największej aktywności nawet w 15 gier na raz. Wchodzę parę razy dziennie i odpowiadam na gry, a w niektóre gram prawie na żywo, ale bez ograniczenia czasowego. Były pojedyncze gry, do których nie znalazłem nikogo do grania, ale niektóre gry po prostu też się do tego nie nadają (np. Abyss). Zaznaczę jeszcze, że nie mam premium
więc może jednak więcej graczy woli grać turowo, ciężko powiedzieć.
Moim zdaniem to klęska urodzaju. Od około roku dodają na prawdę dużo tytułów (lepszych i gorszych), a może przyrost liczby użytkowników nie jest proporcjonalnie duży.
-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 286 times
Ja gram tylko turowo i nigdy nie ma problemu ze znalezieniem ekipy, choć na najbardziej niszowe tytuły zdarzało mi się czekać kilka dni.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Dzięki za tego posta, bo ja przymierzałem się do napisania podobnego. Mam dokładnie te same przemyślenia.arturmarek pisze: ↑16 paź 2024, 09:31 Co sądzicie o liczbie gier na BGA? Ja od ponad 4 lat używam dość regularnie i z początku jak widziałem te wszystkie premiery to byłem zachwycony. Jednak od pewnego czasu zauważam, że w większość gier nie ma szans znalezienie ekipy, szczególnie w czasie rzeczywistym. Jakiś czas temu przynajmniej nowe gry (nowe na BGA) miały sporo graczy parę tygodni po premierze na BGA. Teraz, mam wrażenie, że nawet do nowych gier ciężko znaleźć graczy.
Pewnie to zależy od tego jak korzysta się z BGA. Wyobrażam sobie, że mając wirtualną zgraną ekipę to jest to super miejsce do pogrania w "cokolwiek" na odległość. Może działa jakieś subforum na BGG, gdzie można się umawiać? Ja kiedyś używałem BGA do nowych (dla siebie) gier, czyli grałem tutorial lub czytałem instrukcję i grałem kilka partii w czasie rzeczywistym. Jednak ostatnio już kilka razy nie udało mi się uzbierać ludzi...
Tempo jest za szybkie i rozrzedza graczy w stopniu zbyt dużym, żeby na bieżąco znaleźć chętnych do wielu gier. Mam parę klasyków sprzed lat, jak Libertalia, do której od miesięcy nikogo nie znalazłem. Ostatnio chciałem zagrać w Smallworld (nowość w beta), gra znana i popularna i to samo....
Zagramy w Smallworld?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 286 times
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Ja jestem upośledzony i jak wracam po paru godzinach do rozgrywki, to potrzebuję dłuższej chwili, aby się spowrotem połapać co ja mam robić. Nawet w gry, które znam relatywnie dobrze zawsze potrzebuję przechodzić podobny proces myślowy. Oczywiście można robić notatki, ale to już dla mnie bardziej przypomina pracę niż praca. Nie mówiąc już o nowych grach, gdzie chcę po przejściu przez samouczek lub przeczytaniu instrukcji zagrać póki cokolwiek pamiętam.
Nie lubię też rozgrywek turowych, bo mam BGA spięte z mailem, z którego przychodzą mi powiadomienia na telefon. Także grając paręnaście gier turowych (próbowałem) co paręnaście-parędziesiąt minut przełączam się na BGA. Uroki home office'u, trzeba się kontrolować, a że nie mam kont na żadnych social mediach, to muszę się tutaj pilnować podwójnie, bo nie jestem przyzwyczajony do powiadomień na tel.
A co do liczby gier vs liczba graczy na BGA, to nawet jeśliby liczba graczy rosła, to niekoniecznie ich rozkład by był równy między gry. Tak czy inaczej większość gra w popularne gry, także mam obawy, że nawet znacznie większa liczba graczy na BGA nie spowoduje łatwości znalezienia graczy do mniej popularnych gier, a jedynie zwiększy liczbę stołów Ark Novy, Wingspana i Azula...
Nie lubię też rozgrywek turowych, bo mam BGA spięte z mailem, z którego przychodzą mi powiadomienia na telefon. Także grając paręnaście gier turowych (próbowałem) co paręnaście-parędziesiąt minut przełączam się na BGA. Uroki home office'u, trzeba się kontrolować, a że nie mam kont na żadnych social mediach, to muszę się tutaj pilnować podwójnie, bo nie jestem przyzwyczajony do powiadomień na tel.
A co do liczby gier vs liczba graczy na BGA, to nawet jeśliby liczba graczy rosła, to niekoniecznie ich rozkład by był równy między gry. Tak czy inaczej większość gra w popularne gry, także mam obawy, że nawet znacznie większa liczba graczy na BGA nie spowoduje łatwości znalezienia graczy do mniej popularnych gier, a jedynie zwiększy liczbę stołów Ark Novy, Wingspana i Azula...
-
- Has thanked: 427 times
- Been thanked: 194 times
Ja czasem grywam w czasie rzeczywistym, ale to wieczorami 21/22+ … ale można się pododawać do znajomych i się łapć na jakieś partyjki. (Bga nick tak jak i tu
)
E: ma podobnie, dlatego turowo staram się grać max 1 rozgrywkę w 1 tutuł, bo inaczej mi się mieszają

E: ma podobnie, dlatego turowo staram się grać max 1 rozgrywkę w 1 tutuł, bo inaczej mi się mieszają

Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Ogólnie to faktycznie jest problem w znalezieniu graczy w trybie z czasem rzeczywistym przy bardziej niszowych grach. Zdecydowanie szybciej jest jak się ma premium, ale też nie zawsze.
Ja gram raczej wyłącznie turowo, jak zakładam gry to z reguły w 24h pokój jest zapełniony i gra startuje.
Natomiast da się zauważyć trend, że w okolicach premiery gry liczba graczy jest wysoka, a następnie dla większości tytułów to w ciągu 2-4 tygodni jest ich drastyczny spadek. Myślę, że jest to naturalne zjawisko i nawet jakby od teraz żadna nowa gra nie została opublikowana na BGA to i tak nie doprowadzi do równomiernego rozkładu graczy. Większość graczy ma swoje ulubione gry w które gra zdecydowanie częściej, a pozostałe rzadziej lub w ogóle nie lądują na stole. I to samo widzimy w wersji cyfrowej planszówek. Nowości są chętnie wypróbowywane, a po chwili i tak się wraca do ulubionych tytułów.
Edit. Sprawdziłem jak to u mnie wygląda (łącznie zagrałem 2104 razy, w 179 różnych tytułów):
- 300+ gier / 1 tytuł
- 100+ gier / 2 tytuły
- 50+ gier / 6 tytułów
- 20+ gier / 13 tytułów
- 10+ gier / 18 tytułów
- 5+ gier / 40 tytułów
- 1+ gier / 57 tytułów
- 1 gra / 42 tytuły
Ja gram raczej wyłącznie turowo, jak zakładam gry to z reguły w 24h pokój jest zapełniony i gra startuje.
Natomiast da się zauważyć trend, że w okolicach premiery gry liczba graczy jest wysoka, a następnie dla większości tytułów to w ciągu 2-4 tygodni jest ich drastyczny spadek. Myślę, że jest to naturalne zjawisko i nawet jakby od teraz żadna nowa gra nie została opublikowana na BGA to i tak nie doprowadzi do równomiernego rozkładu graczy. Większość graczy ma swoje ulubione gry w które gra zdecydowanie częściej, a pozostałe rzadziej lub w ogóle nie lądują na stole. I to samo widzimy w wersji cyfrowej planszówek. Nowości są chętnie wypróbowywane, a po chwili i tak się wraca do ulubionych tytułów.
Edit. Sprawdziłem jak to u mnie wygląda (łącznie zagrałem 2104 razy, w 179 różnych tytułów):
- 300+ gier / 1 tytuł
- 100+ gier / 2 tytuły
- 50+ gier / 6 tytułów
- 20+ gier / 13 tytułów
- 10+ gier / 18 tytułów
- 5+ gier / 40 tytułów
- 1+ gier / 57 tytułów
- 1 gra / 42 tytuły
- PytonZCatanu
Sprawdziłem dla siebie:
2886 partii
300+ partii - 1 gra
100+ 7 gier
50+ 8 gier
20+ 20 gier
........
1 partia - 28 gier
2886 partii
300+ partii - 1 gra
100+ 7 gier
50+ 8 gier
20+ 20 gier
........
1 partia - 28 gier
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Ja mam premium, także nie chcę sobie nawet wyobrażać jak wygląda szukanie stołu bez premium. Ciekawe statystyki 
U mnie 8986 rozgrywek
3000+ - 1 gra
2000+ - 1 gra
500+ - 2 gry
100+ - 6 gier
50+ - 1 gra
20+ - 6 gier
10+ - 9 gier
2+ - 32 gry
1 - 10 gier

U mnie 8986 rozgrywek
3000+ - 1 gra
2000+ - 1 gra
500+ - 2 gry
100+ - 6 gier
50+ - 1 gra
20+ - 6 gier
10+ - 9 gier
2+ - 32 gry
1 - 10 gier
Nie ma chyba różnicy premium czy bez. Zawsze możesz dołączyć do gry, ale bez premium nie możesz zakładać stołu dla niektórych pozycji.arturmarek pisze: ↑17 paź 2024, 13:18 Ja mam premium, także nie chcę sobie nawet wyobrażać jak wygląda szukanie stołu bez premium. Ciekawe statystyki :)
(...)
Różnica jest. Mniej osób ma premium więc prędzej znajdziesz graczy do dołączenia, niż do założenia stołu. Co za tym idzie przy małej ilości stołów założonych masz mniejsze szanse wbić się do gry bez premium.azazelmo pisze: ↑17 paź 2024, 13:23Nie ma chyba różnicy premium czy bez. Zawsze możesz dołączyć do gry, ale bez premium nie możesz zakładać stołu dla niektórych pozycji.arturmarek pisze: ↑17 paź 2024, 13:18 Ja mam premium, także nie chcę sobie nawet wyobrażać jak wygląda szukanie stołu bez premium. Ciekawe statystyki
(...)
- PytonZCatanu
W Alfie jest także.... Survive The Island (nowsze Survive Escape from the Atlantis)
Niedługo będzie jak z VOD, nie będzie opłacać się chodzić do kina.
Niedługo będzie jak z VOD, nie będzie opłacać się chodzić do kina.
- rand
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 136 times
Ostatnio znów sporo ciekawych tytułów w Alfie się pojawiło, są to:
- Architekci Stonespine
- Szczury z Wistar
- Revive
Warto dodać Supersklep 3000, o grze nic nie wiem ale chyba niedawna premiera od Rebela to może, ktoś będzie chciał przetestować
- Architekci Stonespine
- Szczury z Wistar
- Revive
Warto dodać Supersklep 3000, o grze nic nie wiem ale chyba niedawna premiera od Rebela to może, ktoś będzie chciał przetestować

Czy orientuje się ktoś czy są czasami promocje na abonament premium? Np. na Cyber Monday?
- PytonZCatanu
Jeśli ktoś szuka oponenta do gry turowej (i czasami na żywo) na BGA, to zapraszam - NieNiewodnik. Posiadam premium.
Zasadniczo zagram w cokolwiek, jak gierki nie znam to się jej nauczę. Preferuję cięższe euro.
Zasadniczo zagram w cokolwiek, jak gierki nie znam to się jej nauczę. Preferuję cięższe euro.
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times
- JollyRoger90
- Has thanked: 1314 times
- Been thanked: 309 times
- detrytusek
- Has thanked: 503 times
- Been thanked: 1198 times
Szczury z Wistar w becie.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."