Puerto Rico (Andreas Seyfarth)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Re: Puerto Rico (Andreas Seyfarth)
Hmm co masz na myśli? Tylko w tej najstarszej wersji były czarne krążki robotników, potem byli brązowi (w wersji z 2016), potem fioletowi (w tej wersji z monetą), a w wersji z datą na okładce znowu brązowe. Do tego w tej wersji z monetą jest na samym początku instrukcji odpowiedni wstęp nt. kolonializmu. Dlaczego zatem dopiero ta wersja z rokiem na okładce jest odpowiednia w tym kontekście? Że bez tego "1897" na okładce to wszyscy gracze jedyne o czym by myśleli to o wysyłanych niewolnikach?
Nie wiem, o czym myśleliby inni, ja tylko napisałem, dlaczego dla mnie ta wersja jest na plus. I nie chodziło mi o kolor znaczników, tylko o cale osadzenie fabularne. Przeniesienie akcji gry w rok 1897 zupełnie zmienia kontekst całości i jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem (chociaż oczywiście nie wolnym od dużych uproszczeń, ale ja osobiście juz mogę bez dyskomfortu je zaakceptować).
Żeby nie rozpoczynać dyskusji na temat, który juz wiele razy był wałkowany, mogę tylko polecić forum wersji 1897 na BGG, gdzie jest dużo ciekawych wpisów na te okoliczność, prezentujących obecne spojrzenie autora/-ow, jak i również wypowiedzi człowieka, który był konsultantem historycznym przy najnowszej wersji.
Żeby nie rozpoczynać dyskusji na temat, który juz wiele razy był wałkowany, mogę tylko polecić forum wersji 1897 na BGG, gdzie jest dużo ciekawych wpisów na te okoliczność, prezentujących obecne spojrzenie autora/-ow, jak i również wypowiedzi człowieka, który był konsultantem historycznym przy najnowszej wersji.
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1236 times
- Kontakt:
- Yooreck
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 200 times
To nie ma nic wspólnego z ideologią, tylko uczciwym reprezentowaniem tematu. Problem z poprzednią wersja to przede wszystkim udawanie, że to są jacyś koloniści, a nie niewolnicy. Gdyby gra wprost mówiła o tym temacie, to wtedy osadzenie historyczne byłoby ok. Dobrych przykładów gier, które trudny temat opisują wprost nie brakuje - np. John Company.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Czy ktoś może streścić czym (oprócz zmiany tematycznej) różni się wersja 1897 od wersji z monetą? Czy mechanicznie są takie same? Czy zawierają identyczne dodatki, czy któraś zawiera czegoś więcej?
Widzę, że budynki nie mają napisów, od frontu, czy mają je z tyłu?
Dzięki za pomoc
Widzę, że budynki nie mają napisów, od frontu, czy mają je z tyłu?
Dzięki za pomoc
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Krótko - polecam wersję z monetą (a najlepiej jeszcze starszą, z odwróconym układem planszy)
Długo:
- budynki mają opisy na rewersie
- jest jeden budynek z błędnym rewersem (Twierdza)
- zmienione nazwy większości z budynków w edycji 1897
- najtragiczniejsza zmiana nazwy z "Fabryki Indygo" na "Magazyn Owoców". Nie dość, że nagle zmienił się kolor jednego z surowców (co jest problemem dla weteranów, nie dla początkujących) to jeszcze mamy w grze budynek nazywający się "Magazyn", który wcale nie jest budynkiem produkcyjnym i ma totalnie inną funkcję, co prowadzi do nieporozumień)
- gra ULTRA poprawna politycznie - mnie osobiście irytuje takie negowanie historii (żeby nie było, wersja z monetką również jest ugrzeczniona, a Lacerta w swojej instrukcji nawet przepraszała za brzydkich kolonizatorów).
- obydwie wersje mają kiepską kolorystykę plantacji (nie widać, że coś jest cukrem)
Długo:
- najtragiczniejsza zmiana nazwy z "Fabryki Indygo" na "Magazyn Owoców". Nie dość, że nagle zmienił się kolor jednego z surowców (co jest problemem dla weteranów, nie dla początkujących) to jeszcze mamy w grze budynek nazywający się "Magazyn", który wcale nie jest budynkiem produkcyjnym i ma totalnie inną funkcję, co prowadzi do nieporozumień)
- gra ULTRA poprawna politycznie - mnie osobiście irytuje takie negowanie historii (żeby nie było, wersja z monetką również jest ugrzeczniona, a Lacerta w swojej instrukcji nawet przepraszała za brzydkich kolonizatorów).
- obydwie wersje mają kiepską kolorystykę plantacji (nie widać, że coś jest cukrem)
- Yooreck
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 200 times
Ja grałem dużo w tę starą wersję i ona w inny sposób też negowała co robimy, czyli nazywała niewolników kolonistami.
Natomiast graficznie polecam, jak się uda upolować - błędów w niej też nie było chyba w ogóle

Ocho, chciałem zacytować a dałem polubienie. A niech tam! W każdym razie tryb solo w Puerto Rico brzmi jak jakiś masochizm

Wracając zaś do kolonistów, to my przy stole naprawiamy ten błąd. Nazywając ich czarnuchami

Ostatnio zmieniony 16 sty 2025, 19:20 przez koloX, łącznie zmieniany 1 raz.
- DziejopisWawel
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 38 times
A wiadomo coś o planach wydania takowej? Czy chodzi o tą wersje deluxe z gamefound?
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Dokładnie o tę.DziejopisWawel pisze: ↑16 sty 2025, 19:19A wiadomo coś o planach wydania takowej? Czy chodzi o tą wersje deluxe z gamefound?
- DziejopisWawel
A którą wersje warto wybrać? Bo ja nie jestem jakiś fanem figurek ale czytałem tu na forum iż akrylowe znaczniki to coś w co się warto zaopatrzyć niemniej mocno podwyższają cenę gry.kulka pisze: ↑16 sty 2025, 19:57Dokładnie o tę.DziejopisWawel pisze: ↑16 sty 2025, 19:19A wiadomo coś o planach wydania takowej? Czy chodzi o tą wersje deluxe z gamefound?
Osobiście jeśli się zdecyduję to będę brał tę wersję z akrylami. Też nie jestem fanem figurek, szczególnie takich przeszkadzających w grze, a akryle nie dość, że są ładne to i użyteczne.
Tylko widzę jeden minus w tej argumentacji: wersja 1897 ma dodatki, z monetą nie. Ja zdecydowałem się odpuścić wspieranie nowej wersji i kupiłem 1897 za ok 100 zł, bo nie widzę sensu dopłacać do trybu solo i innych grafik. Reszta dodatków chyba jest taka sama.Niewodnik pisze: ↑16 sty 2025, 14:45 Krótko - polecam wersję z monetą (a najlepiej jeszcze starszą, z odwróconym układem planszy)
Długo:
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
- Bruno
- Has thanked: 1695 times
- Been thanked: 1294 times
Ta z monetą ma komplet dodatków:
- nowe budynki,
- szlachcice,
- festiwal (czy jakoś tak),
- korsarz.
Z dodatków fajne są nowe budynki i korsarz (gdy dużo graczy), ale póki nie grasz codziennie, to i sama podstawka wystarczy na długo. No, nowe budynki fajnie urozmaicają grę i są lekiem na standardowe zagrywki, ale z kolei wydłużają setup, więc moim zdaniem dodatki w tej grze są głównie dla hardkorowych Portorykańczyków.
Poza tym wersja z monetą jest graficznie najczytelniejsza (opisy działania budynków na żetonach).
- nowe budynki,
- szlachcice,
- festiwal (czy jakoś tak),
- korsarz.
Z dodatków fajne są nowe budynki i korsarz (gdy dużo graczy), ale póki nie grasz codziennie, to i sama podstawka wystarczy na długo. No, nowe budynki fajnie urozmaicają grę i są lekiem na standardowe zagrywki, ale z kolei wydłużają setup, więc moim zdaniem dodatki w tej grze są głównie dla hardkorowych Portorykańczyków.
Poza tym wersja z monetą jest graficznie najczytelniejsza (opisy działania budynków na żetonach).
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- DziejopisWawel
Ok skasowałem pierwszą część postu bo Bruno już dobrze wyjaśnił.
To jak rozumiem najsensowniej jest brać standard + akrylowy add on tak?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:54 przez DziejopisWawel, łącznie zmieniany 1 raz.
A to przepraszam, nie sprawdzałem dokładnie a zaufałem jakieś stronie, gdzie nie były wymienione dodatki i przez to zdecydowałem się na 1897
To tym bardziej smutek, że odpuściłem jak był za 40 zł
To tym bardziej smutek, że odpuściłem jak był za 40 zł

Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Można się jeszcze zastanowić nad opcją Special + akryle add on - jednak stateczki w 3D i monety do mnie mocno przemawiają, a wysocy workerzy raczej nie powinni za wiele zasłaniać.DziejopisWawel pisze: ↑17 sty 2025, 10:51 Ok skasowałem pierwszą część postu bo Bruno już dobrze wyjaśnił.
To jak rozumiem najsensowniej jest brać standard + akrylowy add on tak?
- DziejopisWawel
A to już nie lepiej brać merchant edition? W szczególności jeśli bierzesz udział w zbiorówce liska to zniżka ktorą on zapewnia nie wlicza się do addonów z tego co zrozumiałem czyli za Twoją kombinację płacisz niewiele mniej niż za merchanta wiec ta dodatkowa mata tanio wychodzi. Z tym że gra robi się wtedy już kilkukrotnie droższa i nie wiem czy nie lepiej brać już wersję z moneta na pudełku.
Masz rację. Jakoś sobie wmówiłem, że akryle są tylko w tym najdroższym super-hiper zestawie.
I tak - oczywiście, że lepiej kupić zwykłą wersję jeśli patrzymy na fundusze
I tak - oczywiście, że lepiej kupić zwykłą wersję jeśli patrzymy na fundusze

- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2373 times
https://boardgamegeek.com/filepage/2962 ... a-fanowska
Jakby ktoś chciał sobie potestować kafelek korsarza z drugą polską edycją, to zrobiłem sobie fanowską wersję.
Nie jest to szczyt piękna, ale jest w miarę spójnie z resztą kafelków postaci.
Jakby ktoś chciał sobie potestować kafelek korsarza z drugą polską edycją, to zrobiłem sobie fanowską wersję.

Sliczne
Szkoda tylko, ze to festwial generowanych artow (a na pytanie czy finalna wersja tez bedzie stac na AI zamykaja watek bez odpowiadania)
Nie, to nie jest zaproszenie do dyskusji.

Szkoda tylko, ze to festwial generowanych artow (a na pytanie czy finalna wersja tez bedzie stac na AI zamykaja watek bez odpowiadania)

Nie, to nie jest zaproszenie do dyskusji.
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 286 times