Biały Zamek - pytania o zasady
Biały Zamek - pytania o zasady
nie wiem czy to pytanie juz podało ale ja go nie znalazłem
chodzi mi o planszetki posiadłości i pola surowców do wzięcia gdy zagramy kostkę w określonym kolorze na posiadłość
która opcja jest właściwa?
1. pierwsza ikona zasobu jest dostępna zawsze + ikony odloniete po zabraniu robotników.
2. pierwsza dostępna ikona zasobów jest dostępna dopiero po zabraniu pierwszego robotnika z rzędu
chodzi mi o planszetki posiadłości i pola surowców do wzięcia gdy zagramy kostkę w określonym kolorze na posiadłość
która opcja jest właściwa?
1. pierwsza ikona zasobu jest dostępna zawsze + ikony odloniete po zabraniu robotników.
2. pierwsza dostępna ikona zasobów jest dostępna dopiero po zabraniu pierwszego robotnika z rzędu
- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 501 times
Re: Biały Zamek / White Castle (Isra C., Shei S.)
Odp: 1.
Instrukcja str 8.
Instrukcja str 8.
Zdobądź widoczne nagrody: Zdobywasz nagrody (Zasoby, Pieczęcie Daimyo, monety i/albo Nagrody Latarni) wskazane przez ikony widoczne w linii, w której została umieszczona kość.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Re: Biały Zamek - pytania o zasady
A ja mam pytanie czy jak biorę kostkę z lewej strony mostku to czy od razu muszę zrobić akcje latarni czy mogę wykonać akcje z karty gdzie położę kostkę i dopiero później akcję latarni?
- Bart Henry
- Has thanked: 154 times
- Been thanked: 933 times
Najpierw obliczasz koszt/zysk z położenia kostki, potem odpalasz latarnię, a na końcu robisz akcję z miejsca, na które kostkę położyłeś.
Masz to w instrukcji i dodatkowo na karcie pomocy.
Masz to w instrukcji i dodatkowo na karcie pomocy.
-
- Has thanked: 427 times
- Been thanked: 194 times
Chodzi o symbol przy „słabszej” kości ?
Jeżeli tak, to po „rozliczeniu” przypisania kości do akcji odpalasz latrnie w swoim obszarze gry.
Jeżeli tak, to po „rozliczeniu” przypisania kości do akcji odpalasz latrnie w swoim obszarze gry.
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1981 times
- Kontakt:
Tak. Po wzięciu kosci z najmnieksza wartością tam gdzie jest znacznik latarni, zawsze odpalasz akcje latarnii
-
- Has thanked: 182 times
- Been thanked: 195 times
Dodatek Matcha, kafelek ceremonii "Porusz jedną ze swoich gejsz".
Czy wykonując akcję z tego kafelka, tylko przesuwany ludzika, czy też przesuwamy i dodatkowo wykonujemy akcje związana z polem na którym gejsza wchodzi?
W przypadku kafelka " wykonaj akcje dworzanina" wątpliwości nie ma, jest mowa o wykonaniu akcji "pozyskiwania wpływów", która składa się z kilku obowiązkowych krokow - natomiast w przypadku gejszy jest tylko mowa o poruszeniu się a nie wykonaniu całej akcji, stąd moja wątpliwość.
Edit: osobiście raczej skłaniałbym się do tezy, że może wykonywać akcje, bo mamy w instrukcji: po wykonaniu ruchu, można wykonać akcję wskazana na polu - bez sprecyzowania w jaki sposób ten ruch się uruchomiło...
O i widzę że niżej też taka odpowiedź się pojawiła.
Czy wykonując akcję z tego kafelka, tylko przesuwany ludzika, czy też przesuwamy i dodatkowo wykonujemy akcje związana z polem na którym gejsza wchodzi?
W przypadku kafelka " wykonaj akcje dworzanina" wątpliwości nie ma, jest mowa o wykonaniu akcji "pozyskiwania wpływów", która składa się z kilku obowiązkowych krokow - natomiast w przypadku gejszy jest tylko mowa o poruszeniu się a nie wykonaniu całej akcji, stąd moja wątpliwość.
Edit: osobiście raczej skłaniałbym się do tezy, że może wykonywać akcje, bo mamy w instrukcji: po wykonaniu ruchu, można wykonać akcję wskazana na polu - bez sprecyzowania w jaki sposób ten ruch się uruchomiło...
O i widzę że niżej też taka odpowiedź się pojawiła.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2025, 09:44 przez MaciekK5454, łącznie zmieniany 2 razy.
- ave.crux
- Has thanked: 899 times
- Been thanked: 1453 times
Str. 7 "Po wykonaniu ruchu, Gejsza może wykonać czynności wskazane na polu, na którym kończy sięMaciekK5454 pisze: ↑21 sty 2025, 09:36 Dodatek Matcha, kafelek ceremonii "Porusz jedną ze swoich gejsz".
jej ruch"
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
-
Ciekawostka, może ktoś też się tego nie dopatrzył w instrukcji. Wychwyciłem na bga. Chodzi o bonusowa alcje z planszy posiadłości - „wykonaj akcję z planszy posiadłosci tak jakbyś umieścił kość na jednym ze swoich 3 pól na kości” - te tak jakby znaczy, że w jednej turze nie możesz wrócić do po ponownego odpalenia tej samej akcji (nie można jakby zapętlić).
- kuleczka91
- Has thanked: 862 times
- Been thanked: 578 times
Bo autor dopiero na bgg w wątku zrobił tą korektę, że w przyszłych dodrukach ma być w instrukcji ta informacja. W instrukcji tego nie znajdziesz. Po prostu w grze raz na jakiś czas trafia się taka pętla, że jesteś w stanie wysłać wszystkich ludków za jedną akcją, sama na to trafiłam z 2x. W ogóle w instrukcji brakuje kilku informacji, większości dowiedziałam się z wątków bgg. Tak samo jak stawiasz kość w zamku, wybierasz akcje dworzanina, więc będziesz kartę zgarniał do siebie i jeśli po tej akcji zostanie Ci jakaś akcja jeszcze do wykonania to wykonujesz ją z tej pozyskanej karty, a nie z nowej.Kal-El83 pisze: ↑07 lut 2025, 18:44 Ciekawostka, może ktoś też się tego nie dopatrzył w instrukcji. Wychwyciłem na bga. Chodzi o bonusowa alcje z planszy posiadłości - „wykonaj akcję z planszy posiadłosci tak jakbyś umieścił kość na jednym ze swoich 3 pól na kości” - te tak jakby znaczy, że w jednej turze nie możesz wrócić do po ponownego odpalenia tej samej akcji (nie można jakby zapętlić).
-
W tym samym temacie, dzis mialem sytuacje ze mogłem odpalić akcję posiadłości i mogłem to zrobić mimo że leżała tam kostka. Jest to bardzo nieintuicyjne :/
- kuleczka91
Pytanie czy ta kostka tam leżała już z poprzednich tur, bo jeśli tak to mogłeś to wykonać. Po prostu w jednej turze nie możesz położyć kości i powtórzyć tej samej ścieżki, ale jeśli zająłeś te pole kostką w którychś z wcześniejszych tur to wtedy możesz.
-
No właśnie tego nie pamiętam. Zapewne było tak jak piszesz, ale odarto nimb nieskazitelności z tego tytułu

Dziękuję za sugestię
Z pozdrowieniami !

Dziękuję za sugestię

Z pozdrowieniami !
- kuleczka91
Tu się autor wypowiedział: https://boardgamegeek.com/thread/318324 ... 4#43225624. (Oczywiście w obecnej instrukcji tego nie ma, bo to ma być jako errata). Sprawdź sobie to następnym razem jak to właściwie jest

- Zodd
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 16 times
Mam pytanie do aktywacji ogrodników na koniec rundy, mianowicie taka sytuacja:
1. mam ogrodnika pod mostem, który jest uruchamiany (została na nim choć jedna kostka) i daje akcję ogrodnika za kilka monet
2. płacę te monety i wystawiam ogrodnika pod inny most - otrzymuję bonus za tego ogrodnika (np 2 daimyo)
3. jako że ogrodników uruchamiania się w dowolnej kolejności to mogę uruchomić również i tego, którego dopiero co postawiłem (czyli np te 2 daimyo)? oczywiście przy założeniu, że zostały kości na moście nad tym ogrodnikiem
1. mam ogrodnika pod mostem, który jest uruchamiany (została na nim choć jedna kostka) i daje akcję ogrodnika za kilka monet
2. płacę te monety i wystawiam ogrodnika pod inny most - otrzymuję bonus za tego ogrodnika (np 2 daimyo)
3. jako że ogrodników uruchamiania się w dowolnej kolejności to mogę uruchomić również i tego, którego dopiero co postawiłem (czyli np te 2 daimyo)? oczywiście przy założeniu, że zostały kości na moście nad tym ogrodnikiem
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
MMarki (bga)
- kuleczka91
Nie, nie możesz. Ogrodnik musi tam już stać przed zakończeniem rundy żeby się uruchomiłZodd pisze: ↑24 lut 2025, 21:59 Mam pytanie do aktywacji ogrodników na koniec rundy, mianowicie taka sytuacja:

- gram_niebieskim
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 41 times
Nie wydaje mi się, że można wybrać akcje dowolną akcję ze swojej planszetki.kuleczka91 pisze: ↑09 lut 2025, 15:03Pytanie czy ta kostka tam leżała już z poprzednich tur, bo jeśli tak to mogłeś to wykonać. Po prostu w jednej turze nie możesz położyć kości i powtórzyć tej samej ścieżki, ale jeśli zająłeś te pole kostką w którychś z wcześniejszych tur to wtedy możesz.
Nie można kłaść kości na innej kości, więc jeśli pole jest zajęte, niezależnie czy w tej czy w poprzedniej turze, nie można go wybrać. Pokręciłem ?Perform a Personal Domain action, as if you had placed a die in one of your 3 die spaces

- melusina
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Kuleczka91 ma rację - odpalasz akcję z innego miejsca, które pozwala wykonać akcję z twojej planszetki. Obecność kości na planszetce niczego nie zmienia. Ważne jest określenie "...tak, JAKBYŚ postawił kostkę...", czyli tak naprawdę nie stawiasz tam kości, więc nie ma problemu, że nie wolno postawić drugiej.
Podobna sytuacja jest wtedy, gdy wykonujesz np. akcję z obozu treningowego "Wykonaj akcję dowolnej czerwonej/białej/czarnej kości w pałacu." Możesz wykonać nawet taką akcję, przy której są już dwie kości.
Podobna sytuacja jest wtedy, gdy wykonujesz np. akcję z obozu treningowego "Wykonaj akcję dowolnej czerwonej/białej/czarnej kości w pałacu." Możesz wykonać nawet taką akcję, przy której są już dwie kości.
- gram_niebieskim
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 41 times
właśnie to "JAKBYŚ" mnie nurtowało, ponieważ w moim rozumieniu, mam sobie wyobrazić, że "jakby" stawiam tam kość, więc nie mógłbym postawić na zajęte pole