Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1136 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: brazylianwisnia »

salaba pisze: 21 gru 2024, 19:20 Ogólnie bardzo polubiłam granie Ocalonymi[...]
Tak jest! Zawsze lobbuje za czerwonymi na forum a wszyscy tylko niebieskich + pomarańczowych, zielonych, mistyków a tak naprawde to Grabarz z sierota to perfekcyjny duet :)
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 307 times
Been thanked: 215 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: Mrukar »

@salaba
Jakiś czas temu pytałem się Galakty na fb. Odpowiedzieli, że będzie to pierwsza połowa roku.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 353 times
Been thanked: 588 times

Post autor: salaba »

brazylianwisnia pisze: 21 gru 2024, 19:24 Tak jest! Zawsze lobbuje za czerwonymi na forum a wszyscy tylko niebieskich + pomarańczowych, zielonych, mistyków a tak naprawde to Grabarz z sierota to perfekcyjny duet :)
O panie, by zacząć grać duetem jednoklasowym to ja się jeszcze muszę sporo nauczyć :D Na Przerwany Krąg na ślepo to na bank idę 2x mistyk. Do Zapomnianej Ery w sumie 2x ocalony mi pasuje, ale chyba nie za pierwszym razem :D

Jest tyle kombinacji, a z kolejnymi zestawami jeszcze więcej xD Byle dożyć starości i nie dostać demencji to zabawa na emeryturze czeka świetna XD
Awatar użytkownika
salaba

Mrukar pisze: 21 gru 2024, 19:27 Jakiś czas temu pytałem się Galakty na fb. Odpowiedzieli, że będzie to pierwsza połowa roku.
Hmm, nie powiedzieli, pierwszy kwartał... Zatem można przyjąć, że nie dołączyli się do druku? Albo finanse nie pozwoliły? Bo przecież wszystko przetłumaczone już mają ze starych cykli... Czy oni może chcą 3 kampanie na raz rzucić??? Razem z Zatopionym wydadzą? Szaleńcy, kasę trzeba zbierać xD
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 180 times
Been thanked: 39 times

Post autor: SwistakCZC »

Zastanawiam się nad rozszerzeniem badaczy z nowych cykli. Carcossę już mam, na celowniku Dunwich/Szkarłatne Klucze/Hemlcok. Które najciekawsze?
Awatar użytkownika
salaba

SwistakCZC pisze: 01 sty 2025, 18:25 Zastanawiam się nad rozszerzeniem badaczy z nowych cykli. Carcossę już mam, na celowniku Dunwich/Szkarłatne Klucze/Hemlcok. Które najciekawsze?
Mam wszystkie wymienione (Szkarłatne dopiero dostanę w tym miesiącu) i nie żałuję. Natomiast większość tutaj już dawno jest pewnie za etapem kupowania wybranych dodatków - po prostu ma wszystko :D
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 32 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Kniaziu »

SwistakCZC pisze: 01 sty 2025, 18:25 Zastanawiam się nad rozszerzeniem badaczy z nowych cykli. Carcossę już mam, na celowniku Dunwich/Szkarłatne Klucze/Hemlcok. Które najciekawsze?
Najciekawsze Klucze, ale ja bym starał się iść po kolei, zwłaszcza pierwsze cykle dorzucały trochę ważnych kart, może nie zawsze najmocniejszych, ale dobrych jako "podstawa" do talii.
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Właśnie skończyłem scenariusz poboczny podczas kampanii Szkarlatnych Kluczy "Klątwa Rougarou" i bardzo nikomu nie polecam tego scenariusza. Naprawdę słabizna
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 280 times
Been thanked: 920 times

Post autor: Ayaram »

U mnie tymczasem w ramach świątecznego lenistwa dokoptowała do puli kampania Pożeraczy snów. Ogrywane standardowo na 1wszy raz na standardzie, nietypowo jednak bo "true solo" którego nie tykałem bodajże od Dunwich, czyli pewnie ponad 2 lata temu. Głównie dlatego, że 1wszy raz chciałem ogrywać to "jak Bóg przykazał", a żonglowanie 4 deckami wydawało się upierdliwe... Tym samym Mandy poszła kimać, a Tommy wcielił się w rolę jej anioła stróża.
Spoiler:
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 37 times
Been thanked: 280 times

Post autor: skiba »

Nilis pisze: 03 sty 2025, 01:48 Właśnie skończyłem scenariusz poboczny podczas kampanii Szkarlatnych Kluczy "Klątwa Rougarou" i bardzo nikomu nie polecam tego scenariusza. Naprawdę słabizna
A czemu? Dla mnie to za Hotelem najprzyjemnieszy scenariusz 🙂
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Hotel jest kapitalny. Tutaj natomiast
Spoiler:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 22 times

Post autor: shuji »

hejka, mam pytanie do wyjadaczy w HWA - czy możemy rozegrać sobie podstawkę w 5 osób?
Wiem, że oficjalnie jest do 4 osób.
Pomijamy problem braku kart (dobierzemy z drugiego egzemplarza) oraz ewentualnie kiepskiego skalowania (np. będzie za łatwo) - cel to wprowadzenie nowych graczy, ale będziemy w piątkę. Jedna osoba przygotuję grę i decki, która jest otrzaskana, jedna grała raz, reszta będzie grała pierwszy raz.

Czy to ma szanse zadziałać?

decki planowaliśmy te:

https://arkhamdb.com/decklist/view/2034 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2037 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2081 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2053 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2047 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/1270 ... t-only-1.0
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 444 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Wildcard »

Działać będzie ale będzie spory downtime i ze 2 osoby nie będą miały co robić. No i będzie łatwo...

IMO nowe osoby się wynudza ale mechanicznie gra będzie działać.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1136 times

Post autor: brazylianwisnia »

shuji pisze: 12 sty 2025, 10:06 hejka, mam pytanie do wyjadaczy w HWA - czy możemy rozegrać sobie podstawkę w 5 osób?
Wiem, że oficjalnie jest do 4 osób.
Pomijamy problem braku kart (dobierzemy z drugiego egzemplarza) oraz ewentualnie kiepskiego skalowania (np. będzie za łatwo) - cel to wprowadzenie nowych graczy, ale będziemy w piątkę. Jedna osoba przygotuję grę i decki, która jest otrzaskana, jedna grała raz, reszta będzie grała pierwszy raz.

Czy to ma szanse zadziałać?

decki planowaliśmy te:

https://arkhamdb.com/decklist/view/2034 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2037 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2081 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2053 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/2047 ... re-set-1.0

https://arkhamdb.com/decklist/view/1270 ... t-only-1.0
Można zagrać i nie wydaje mi się by było specjalnie łatwo. Wszystkie rzeczy X ilość graczy będą jeszcze wyższe, najlepsze karty się rozwodnia. Jedyne co się ułatwi to eksploracja ale za to utrudnia się wskazówki bo będzie trzeba zbierać z trudnych lokacji. Wymagane wskazówki wzrosną do np 5x 4 ale na lokacjach gzie nie ma X liczba graczy nie wzrosną więc będzie bardzo mały zapas tego co można nie zbadać do czysta i to powinno trochę balansowac eksploracje.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Wildcard

Teoretycznie może zabraknąć wskazówek w scenariuszu al bo nikt nie zakładał 5 graczy. Ale to zależy od celu danego scenariusza. Szczerze jak dla mnie najlepsza liczba graczy to 3, jest co robić, nie jest za łatwo ale też można się trochę pobawić deckami.
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 22 times

Post autor: shuji »

a jak sie gra we 4 ? Bo zakładam, że jeśli na 4 jest super, to na 5 niewiele gorzej chyba
Awatar użytkownika
Wildcard

U nas na 4 było łatwo i jedna osoba zwykle nie miała co robić, ale grało 3 doświadczonych graczy i jeden nowicjusz. Pewnie w różnych grupach będzie to wyglądać inaczej.
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

U nas również we 4 gramy. I to bardziej eurogracze z nas niż ameri i świetnie nam podszedł tytuł. Jest momentami długawo jak się kłócimy co jak lepiej zoptymalizować (; i każdy twierdzi, że ma lepszą kartę na ręce, ale ogólnie naprawdę znakomicie się gra. Za nami kampania z podstawki i pierwsze scenariusze z Dunwich.
Awatar użytkownika
salaba

Ja zwykle gram solo na dwie ręce, ale też w 3 osoby. Dla mnie na 3 jest fajnie, nie zawsze łatwo, ale gra się wiadomo dłużej niż na 2 ręce. Przechodzimy Dunwich na 3, scenariusz z pociągiem dokładnie przed nami. Sama na dwie ręce ogrywam Carcosę po raz drugi i wydaje mi się, że będzie to fajniejsza kampania do ogrywania na 3 osoby niż solo przez mechanikę ukrytych kart, o których nikomu nie można mówić :)
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

karty typu Zagrożenie, też tajne, pojawiają się już w podstawce
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
salaba

Miszon pisze: 13 sty 2025, 11:29 karty typu Zagrożenie, też tajne, pojawiają się już w podstawce
Tak, ale to Ci ręki nie zapycha. Dla mnie to kompletnie inną bajka.
Awatar użytkownika
SwistakCZC

Czy badacze "promo" oraz "parallel" są w wersji pl? Gdzieś do kupienia, tudzież jakieś print and play? Czy raczej są niedostępni?

Also czy starter decki do np. Jacqueline Fine dostają dodruki czy raczej nie ma co liczyć?
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 32 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Kniaziu »

SwistakCZC pisze: 20 sty 2025, 22:06 Czy badacze "promo" oraz "parallel" są w wersji pl? Gdzieś do kupienia, tudzież jakieś print and play? Czy raczej są niedostępni?
Część jest dostępna do zamówienia tutaj (scenariusze PnP)

https://www.denerys-druk.com/dodatki-c-38_1_32.html
Pomnik
Has thanked: 421 times
Been thanked: 303 times

Post autor: Pomnik »

Bartek z drukarni Denerys nad tym pracuje.
Początkowo miały się powoli pojawiać 3 miechy temu.
5 tygodni temu już było na dniach.
Tydzień temu brali się za przygotowanie.

Jak chcesz to podpytaj na grupie Autorskie dodatki horror w arkham xD
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
SwistakCZC

Dziękuję Panowie, to już kilka dodatkowych postaci do dorzucenia do gry, a zobaczymy kiedy pokaże się reszta. Nie ma sensu chyba kupować używanych starter decków investigatorów za dwukrotność ceny.
ODPOWIEDZ