Gramatury - wydawnictwo

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1846 times

Gramatury - wydawnictwo

Post autor: Mr_Fisq »

Obrazek

Ciekawe linki:
- Strona wydawnictwa: Oficjalna, Facebook
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Re: Gramatury - wydawnictwo

Na naszym rynku pojawi się nowe wydawnictwo - jutro na kanale Planszowych Newsów będzie można poznać więcej szczegółów:
https://www.youtube.com/live/4RAMnyegcyU

Źródło: FB Planszowych Newsów
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Ciekawe posunięcie i powiem, że fajnie się ogląda jak ludzie którzy się przewijają w naszym środowisku od lat coraz głębiej wchodzą w część biznesową tego hooby. Życzę powodzenia na niełatwym rynku.

Mam jednak nadzieję, że chłopaki też będą wrzucać w swoje portfolio gry, które dadzą środki na wydawanie tych ciekawszych pozycji. Obawiam się, że podejście stricte:
Naszym celem jest lokalizacja ciekawych, zagranicznych planszówek na polskim rynku. Na warsztat będziemy brać wyłącznie takie gry, w które sami chętnie zagramy.
może doprowadzić do szybkiego wtopienia jak coś nie sprzeda się. Mieliśmy już kilka takich wydawnictw co koncentrowały się tylko na fajnych tytułach - życzę im żeby wpadły z 2-3 evergreeny :)
rogal
Has thanked: 42 times
Been thanked: 72 times

Post autor: rogal »

Zawsze mogą iść przez gamefounda i nic nie ryzykują a tylko mogą zyskać. Życzę odwagi i powodzenia. Chętnie was wespre
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

rogal pisze: 30 wrz 2024, 10:32 Zawsze mogą iść przez gamefounda i nic nie ryzykują a tylko mogą zyskać. Życzę odwagi i powodzenia. Chętnie was wespre
Gamefound też nie do końca załatwia sprawę, bo przygotowanie kampanii też ma jakiś koszt. Jak kampania nie wyjdzie to pojawi się dylemat - dołożyć "trochę" środków w reklamę, kampanię, etc. i spróbować jeszcze raz, czy może wyłożyć więcej środków na kolejną kampanię.
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Trzeba też pamiętać, że wydawanie gier za pośrednictwem CF to też nieco inna zabawa, która dodaje dużo dodatkowej roboty. Samo zarządzanie taką społecznością w ramach kampanii to jest etat i są niejednokrotnie przypadki, gdy nie udźwignięcie tematu potrafiło utopić kampanię.
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Rayos »

No i mamy pierwszą zapowiedź, Gramatury wydadzą polską wersję Windmill Valley pod nazwą Wiatrakowo. Premiera w marcu 2025.

Gra niezależna językowo, więc dość bezpieczny kandydat na debiut ;)

mormakil
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Post autor: mormakil »

Rayos pisze: 01 paź 2024, 22:32 No i mamy pierwszą zapowiedź, Gramatury wydadzą polską wersję Windmill Valley pod nazwą Wiatrakowo. Premiera w marcu 2025.
ale tytuł mogliby już lepszy wymyślić :mrgreen:

mój na poczekaniu, - Dolina Wiatru
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

Niemogliby, bo to jest taki trochę inside joke dotyczące prawdziwego miejsca w Polsce 🙂
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
mormakil
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Post autor: mormakil »

PytonZCatanu pisze: 02 paź 2024, 16:20 Niemogliby, bo to jest taki trochę inside joke dotyczące prawdziwego miejsca w Polsce 🙂
a to w porządku, warto obniżyć z tego powodu sprzedaż :mrgreen:
samuraj1369
Has thanked: 549 times
Been thanked: 654 times

Post autor: samuraj1369 »

mormakil pisze: 02 paź 2024, 16:16
Rayos pisze: 01 paź 2024, 22:32 No i mamy pierwszą zapowiedź, Gramatury wydadzą polską wersję Windmill Valley pod nazwą Wiatrakowo. Premiera w marcu 2025.
ale tytuł mogliby już lepszy wymyślić :mrgreen:

mój na poczekaniu, - Dolina Wiatru
Dolina Wiatru to chyba za blisko tytułu Plemiona Wiatru, a taki już na rynku istnieje.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1406 times
Been thanked: 2948 times

Post autor: Ardel12 »

PytonZCatanu pisze: 02 paź 2024, 16:20 Niemogliby, bo to jest taki trochę inside joke dotyczące prawdziwego miejsca w Polsce 🙂
Ale, że tego: Wiatrakowo – Noclegi Kazimierz Dolny ?
Pierwsze co mi wujek wyrzuca(a nawet 2 i 3), więc... nie wiem co to za żart, rozjaśnisz?
mormakil pisze: 02 paź 2024, 16:35 a to w porządku, warto obniżyć z tego powodu sprzedaż
Hehe, no nazwa mi też nie siedzi, ale jak to inside joke, no to na pewno każdy pod wąsem się uśmiechnie na tą nazwę i się przez to zainteresuje.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 416 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Seraphic_Seal »

W wątku o Lucrum przewinęła się nazwa tego wydawnictwa, więc jestem xD

Zaproponowana powyżej polska nazwa to faktycznie tragedia. Z początku pomyślałem, że to może jakaś mała gra dla też młodszych odbiorców, niczym jakieś "Szczęśliwice Wielkie". Ale nie, 14+ i 3,03 na bgg. To już lepiej było pozostać przy mało odkrywczym, dosłownym tłumaczeniu na "Dolina Wiatraków", co nawet pasowałoby do settingu. A tak to jakoś nie wyobrażam sobie wypowiedzi, w której starszy nastolatek czy większość dorosłych powie "dawaj, zagramy w Wiatrakowo".

Tego niby wewnętrznego żartu z polskim tłumaczeniem też ani trochę nie rozumiem. Już kiedyś mnie trochę skręcało na takie próby przy okazji Tawerna Hex (swoją drogą chyba jednego z większych gniotów jakie w rękach miałem), ale tam ten żart przynajmniej był łatwy do zrozumienia.

O ironio trafiłem tutaj z dyskusji o serio świetnej jakości tłumaczeń Brzdęka Legacy.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Przepraszam, ale naprawdę nie wiem co trzeba w głowie rozkminić, żeby uznać, że ta nazwa to "tragedia".

Normalna nazwa, pomijając inside joke, to po prostu brzmi jak nazwa miejscowości w Polsce pochodząca od wiatraków.

Obrazek

Naprawdę trzeba się nastarać, żeby to skrytykować 🙂 Nie wiem, może nigdy nie byliście w północnej Polsce.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1796 times
Been thanked: 1279 times

Post autor: garg »

PytonZCatanu pisze: 23 sty 2025, 07:27 Przepraszam, ale naprawdę nie wiem co trzeba w głowie rozkminić, żeby uznać, że ta nazwa to "tragedia".

Normalna nazwa, pomijając inside joke, to po prostu brzmi jak nazwa miejscowości w Polsce pochodząca od wiatraków.

Obrazek

Naprawdę trzeba się nastarać, żeby to skrytykować 🙂 Nie wiem, może nigdy nie byliście w północnej Polsce.
To, że coś jest zgodne z normami językowymi, nie znaczy, że nie brzmi głupio :)

Przykładowe nazwy zgodne z normami, które słabo nadają się na tytuły poważnych gier:
Głupkowice
Kominów
Końska Wola
Dzbanki
Łubienica-Superunki (naprawdę jest taka miejscowość)
i wiele, wiele innych

Czym innym jest zgodność z normami, a czym innym pasowanie do kontekstu gry planszowej.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

garg pisze: 23 sty 2025, 08:21 Czym innym jest zgodność z normami, a czym innym pasowanie do kontekstu gry planszowej.
Psst, w grze jest wioska otoczona wiatrakami 🤫

Obrazek
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1796 times
Been thanked: 1279 times

Post autor: garg »

PytonZCatanu pisze: 23 sty 2025, 08:24
garg pisze: 23 sty 2025, 08:21 Czym innym jest zgodność z normami, a czym innym pasowanie do kontekstu gry planszowej.
Psst, w grze jest wioska otoczona wiatrakami 🤫

Obrazek
Wiem, o czym jest gra. I nadal uważam, że tytuł jest dziecinny, nie odpowiadający percepcji grupy docelowej :D .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

No to jeśli gra ma nazwę zgodną z filozofią nazw miejscowości w Polsce, a w grze występuje wioska otoczona wiatrakami, a mimo to nazwa "nie pasuje" i jest "tragiczna" to ja się poddaję 🙂
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 315 times
Been thanked: 526 times

Post autor: Otorek »

Do warstwy artystycznej też pasuje. Mapa nie wygląda na militarną czy choćby realistyczną, żeby tytuł był poważny i "profesjonalny".
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 416 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Seraphic_Seal »

1) dla mnie nazwa od razu sugeruje jakąś luźną grę rodzinną, może wręcz pod dzieci, ewentualnie jakiś mały fillerek imprezowy. A, patrząc na profil bgg, to nie ma to ani trochę pokrycia. I to jest chyba główny zarzut.
2) temat gry - gra mocno nawiązuje do krajobrazu i tradycji Niderlandów. Wiatraki, poldery i tulipany oraz Dutch Flower Route (nie wiem jaka jest zwyczajowa nazwa polska). Zaproponowane tłumaczenie jak dla mnie strasznie to spłaszcza, nie oddaje idei i tematu. Czy mówiąc "Dolina Wiatraków" mógłbym pomyśleć o właśnie Holandii i jej wiatrakach i tulipanach? Być może. Ale "Wiatrakowo"? No nie. Jakakolwiek kombinacja słów "Wiatrak", "Tulipan", "Polder" itp już prędzej by mi siadła. "Tulipany i wiatraki". Może nic zjawiskowego, ale skojarzenia od razu lecą w dobrą stronę jeśli chodzi o temat, zarówno w ogóle jak i szczególe - bo z czego widzę, w tej grze zajmujemy się tulipanami.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 150 times
Been thanked: 332 times

Post autor: Niewodnik »

Aż mi się przypomina film "Baby Driver", który myślałem jest jakimś tworem o wyścigach dla dzieciaczków ;)

A może zamiast biadolić nad kijowym tłumaczeniem wymyślimy coś lepszego?

Wiatrakostrategia 3000 Ekonomiczna Dominacja Extended Edition
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3145 times
Been thanked: 3072 times

Post autor: Gizmoo »

Jako miłośnik Wiatrakowa napiszę - Wiatrakowo rządzi! :D

Więcej - na mojej następnej wizycie w Wiatrakowie, ogram Wiatrakowo w Wiatrakowie! :twisted:
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 150 times
Been thanked: 332 times

Post autor: Niewodnik »

Gizmoo pisze: 23 sty 2025, 09:34 Wiatrakowo rządzi!
Ale gra, nazwa gry, czy miejscowość?
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3145 times
Been thanked: 3072 times

Post autor: Gizmoo »

Niewodnik pisze: 23 sty 2025, 09:44 Ale gra, nazwa gry, czy miejscowość?
Obrazek

P.S. Same "Wiatrakowo", z którego gra wzięła polski Tytuł, to nie tyle miejscowość, co osada, a w zasadzie ośrodek wypoczynkowy nieopodal Kazimierza Dolnego. :wink:
probbi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 144 times

Post autor: probbi »

A o Pasikurowice nikt tak nie walczył :p
ODPOWIEDZ