Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 119 times
Been thanked: 74 times

Re: Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Post autor: Zerthin »

gogovsky pisze: 23 lis 2024, 20:57 Jezus co mnie podkusiło na zmianę wersji xd
Obrazek
Cała strona źle wycięta + zagięcie <3
Fajnie. A u mnie było super. Napisałeś już do wydawcy?
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Po prostu mam pecha i co kupie grę od portalu to reklamacja :p Tak napisałem.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 862 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

gogovsky pisze: 23 lis 2024, 21:48 Po prostu mam pecha i co kupie grę od portalu to reklamacja :p Tak napisałem.
To widzę, że nie tylko ja mam takie "szczęście" do gier z portalu :lol:. Cud jest jak nic się nie trafi w grach od nich do reklamacji, na szczęście Trickerion był u mnie okej xD
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Barni9202 pisze: 22 lis 2024, 12:29 Z racji ograniczonego budżetu mam teraz dylemat Trickerion czy Nieświadomy Umysł czy Destylaty.
Destylaty grałem na bga i powiem szczerze, nie wiem jak za tą cenę gra się tak szybko wyprzedała. Nie widziałem jej na żywo, ale samego mięsa w grze było mało. Powiedziałbym nawet, że to taka średnia gra była, albo ja czegoś nie widziałem.
Nieświadomy umysł podobno spoko ale po kilku grach ludzie pisali, że w sumie przekładanie surowców i odczucia kolejnej tej samej gry. Nie wiem, nie grałem ale powtórzę.

Z tego wszystkiego trickerion jest najcięższa gra, więc tak naprawdę pytanie czego szukasz.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Uncle_Grga »

Kupiłem wszystkie trzy, przy czym Trickeriona nie chciałem, i jako jedynego z tej trójki jeszcze nie ogralem. Odpowiedź na pytanie zawiera się właśnie w wyjaśnieniu takiego stanu: to są absolutnie różne gry.

Najmniej o Trickerionie, ale vox populi stwierdza, że to ciężka i poważna gra: tak w zasadach jak i rozgrywce.

Nieświadomy Umysł to średniej ciężkości gra, o oryginalnym temacie i zupełnie nieoryginalnych mechanikach (licznych) - ja lubię, ale wielu narzeka.

Destylaty to leciutka gra, celująca niemalże w imprezowe granie, o prostych zasadach i sporej losowości. Ja jestem zachwycony, ale głosów krytycznych spodziewam się nawet więcej niż przy NU

Gry łączy oryginalność tematów i świetne wykonanie. Poza tym dzieli wszystko. Zerknij sobie z boku, czego chcesz i potrzebujesz i odpowiedź nasunie Ci się sama.. każdemu wg potrzeb;)
japroo
Been thanked: 8 times

Post autor: japroo »

Largo pisze: 23 lis 2024, 09:22 Polecacie jakoś stopniowo wprowadzać wszystkie dodatki, które są w polskim wydaniu? Dla ludzi ogranych w cięższe tytuły, co najlepiej zawrzeć już w pierwszej grze, a co wprowadzać/odejmować później?
To jest pytanie które mnie też ciekawi najbardziej.
W niedzielę przyszłą gramy pierwszy raz w 3 osoby i pytanie co tu wybrać jako pierwszy gameplay.
gogovsky

Mroczna alejka od razu, a potem wynalazki, reszta do śmietnika :D Zdolności magików maja taki rozrzut siły, że szkoda się denerwować (pomógłby draft, ale wtedy już trzeba by ogarniać grę masakrycznie, a sam draft by wydłużył grę o 30-40 minut, szkoda czasu), akademię jako ciekawostkę można raz na 10 gier zagrać. Pozdrawiam.
NeXuS AlphA
Has thanked: 106 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Tu pewnie też pytanie na ilu graczy. Ja na dzień dobry zagrałem we dwoje w wersję sote bez niczego (taka była prośba do mnie na pierwszą grę rozpoznawczą) i... jasne reguły można wtedy przyswoić ale brakuje jakiegoś mięska. Jak pisałem w innym temacie, w połowie gry dołożyliśmy karty losowo blokujące pola i już było trochę lepiej. Jednak dalej mało. Stąd chyba jako minimum przy dwóch graczach to dla mnie losowe blokowanie pól, teatry z pojedynku i - to już bez względu na ilość graczy - Ciemna Alejka (na upartego bez przepowiedni)*. Inaczej to kończy się komentarzem po rozgrywce "serio, myślałam że to coś bardziej zmusi do myślenia" :D

*taka dziś leci rozgrywka i zobaczymy jak dalej.

Edycja: No i juz po rozgrywce. Alejka (jeszcze bez przepowiedni) zaczęła być odczuwalnym modyfikatorem gry, dodając jej dodatkową warstwę kombinacji. Po takiej jednej grze nie widzę sensu grania bez niej, chyba że tylko właśnie jako dawkowanie sobie doświadczeń z zakupem (chyba ze po takim "demo bez alejki" ktoś miałby się odbić i stracić chęć dalszego poznawania, bo jak od razu nie zobaczy wszystkiego to wyrabia sobie na szybko zdanie i zniechęca... ) albo też dawkowaniem zasad przy wprowadzaniu osób nie przyzwyczajonych do tego typu gier.
IrasArgor
Has thanked: 189 times
Been thanked: 95 times

Post autor: IrasArgor »

gogovsky pisze: 24 lis 2024, 17:22 Mroczna alejka od razu, a potem wynalazki, reszta do śmietnika :D Zdolności magików maja taki rozrzut siły, że szkoda się denerwować (pomógłby draft, ale wtedy już trzeba by ogarniać grę masakrycznie, a sam draft by wydłużył grę o 30-40 minut, szkoda czasu), akademię jako ciekawostkę można raz na 10 gier zagrać. Pozdrawiam.
Hej,

A co w takim razie z Akademią Dahlgaarda jest nie tak?
A drugie pytanie, popisowe zdolności rozumiem, że podobnie jak moce magików cierpią na brak zbalansowania?
Tyle tu tych modułów, że mój mózg się już gubi :lol: :roll: .
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Zna ktoś optymalne rozstawienie elementów? Bo jak na moje oko jest za dużo przegródek na duże karty a za mało na małe, plus generalnie jakieś puste sloty na żetony, koperty się nie mieszczą, generalnie ocena 4/10.
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

Tu masz wszystko rozpisane:
gogovsky

IrasArgor pisze: 25 lis 2024, 15:56
Academia to trochę jak szachy na 4, można sobie urozmaicić grę, ale ogólnie to przerost formy nad treścią wydłuża grę czasem o godzinę, a nie daje nie wiadomo jakiej satysfakcji. Sztuka dla sztuki.
Kafaseq

Post autor: Kafaseq »

autopaga pisze: 25 lis 2024, 17:02 Zna ktoś optymalne rozstawienie elementów? Bo jak na moje oko jest za dużo przegródek na duże karty a za mało na małe, plus generalnie jakieś puste sloty na żetony, koperty się nie mieszczą, generalnie ocena 4/10.
Ja przenosiłam się z angielskiej wersji do tej polskiej kolekcjonerskiej to też pewnie łatwiej mi było to ułożyć - szczerze przejrzałam kilka poradników i każdy układa jak mu pasuje. Nie ma raczej zasady - ja np. ułożyłam rzeczy solo + moduł dla dwóch osób osobno i wszystko zakoszulkowane mieści się na luzie.
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

sasquach pisze: 25 lis 2024, 17:14 Tu masz wszystko rozpisane:
Ułożyłem wszystko według tego planu. Karty w koszulkach premium od rebela, a duże od paladin i wszystko wchodzi bez problemu. Na początku wiadomo, karty są "napompowane" i wystają z przegródek, ale po dociśnięciu innymi elementami i poleżeniu gry przez pewien czas jest ok.
Awatar użytkownika
bly73
Has thanked: 142 times
Been thanked: 17 times

Post autor: bly73 »

2. W drugiej kampanii (uruchomionej dla dodatku Dahlgaard’s Academy) można było kupić edycję kolekcjonerską, ktora zawierała podstawkę, dodatki, numerowane (miało mieć aksamitną powłokę, ale się nie udało) duże pudło, insert, monety i woreczki (tym razem 7). Można było zakupić tez upgrade pack, który „podnosil” edycję zwykłą do tej kolekcjonerskiej
Mam tę edycję z KS i wszystko się zgadza oprócz woreczków. Były 3, na monety, kryształki i jeden z typów żetonów.
Pelarg1r
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Pelarg1r »

Dzisiaj otworzyłem swojego Trickeriona i zacząłem sprawdzać i przeliczać komponenty. Zauważyłem że brakuje mi jednej karty Specjalnego Przydziału z rozszerzenia "Świt Technologii". Powinno być 5 kart, po jednej do każdej z talii Lokacji a brakuje mi karty Śródmieścia. W instrukcji tego dodatku na pierwszej stronie jest grafika zawartości i widnieje tam karta "Technik" i tej mi brakuje. Jednocześnie jest to o tyle dziwne, że kart Warsztatu mam jakby o jedną więcej bo pozostałe talie mają po 15 kart, wyjątkami jest właśnie Śródmieście (jest 14) i Warsztat (16), a nie udało mi się zauważyć żeby coś było zdublowane. Może mi ktoś potwierdzić czy to problem mojego egzemplarza czy tak ma być?
Leliw
Has thanked: 8 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Leliw »

Pelarg1r pisze: 08 gru 2024, 01:16 Dzisiaj otworzyłem swojego Trickeriona i zacząłem sprawdzać i przeliczać komponenty. Zauważyłem że brakuje mi jednej karty Specjalnego Przydziału z rozszerzenia "Świt Technologii". Powinno być 5 kart, po jednej do każdej z talii Lokacji a brakuje mi karty Śródmieścia. W instrukcji tego dodatku na pierwszej stronie jest grafika zawartości i widnieje tam karta "Technik" i tej mi brakuje. Jednocześnie jest to o tyle dziwne, że kart Warsztatu mam jakby o jedną więcej bo pozostałe talie mają po 15 kart, wyjątkami jest właśnie Śródmieście (jest 14) i Warsztat (16), a nie udało mi się zauważyć żeby coś było zdublowane. Może mi ktoś potwierdzić czy to problem mojego egzemplarza czy tak ma być?
U mnie jest po 15 kart każdego rodzaju, mam też kartę Technik ze Śródmieścia i tak samo jedną kartę Warsztatu z rozszerzenia "Świt Technologii" - Reakcja łańcuchowa, więc chyba problem Twojego egzemplarza, aczkolwiek dziwne że w tych 16 kartach Warsztatu nie masz żadnej powtarzającej się. Karty z rozszerzeń mają ikonkę w prawym górnym rogu, więc może to coś naprowadzi.
Ls29
Has thanked: 11 times

Post autor: Ls29 »

Jak z regrywalnością tytułu?
Planuje zakup pod 2osoby czasem solo
gogovsky

Nieskończona, 4 klasy, po 3 postacie,.po 3 różnych pomocników, różne karty specjalnych przydziałów, przepowiedni. 48 czarów do wyboru.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 507 times
Been thanked: 146 times

Post autor: Coen »

gogovsky pisze: 10 gru 2024, 15:44 Nieskończona, 4 klasy, po 3 postacie,.po 3 różnych pomocników, różne karty specjalnych przydziałów, przepowiedni. 48 czarów do wyboru.
Bardzo duża, ale z pewnością skończona 😉
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

Z maila do mindclashów wynika, że wiosną będzie mini dodatek do Trickeriona i pewnie jakieś wizualne bajery

Obrazek
Torquemada666
Has thanked: 304 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Torquemada666 »

sasquach pisze: 23 sty 2025, 18:21 Z maila do mindclashów wynika, że wiosną będzie mini dodatek do Trickeriona i pewnie jakieś wizualne bajery

Obrazek
Podobno ma być wydane Anniversary Edition z okazji 10 lat gry.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

Przeczytałem na discordzie że ma być Trickerion a BGA.
dobra wiadomość
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 306 times
Been thanked: 63 times

Post autor: brutusss »

https://www.kickstarter.com/projects/m ... y-edition

Nowy dodatek, kolejny kickstarter i chyba nowe wydanie.
Trickerion: Arcane Arts expands Trickerion: Legends of Illusion with new worker types, new ways to prepare Tricks, and a twist to the game's Action economy through Arcane Shards. The Arcanist, a wandering master of forgotten arts, moves between the Downtown, The Market Row, and the Dark Alley, and wherever he stops, players gain access to a set of Arcane Actions.

Through the Arcanist, magicians can now recruit four new Supernatural Workers - the Specter, Golem, Trickster, and Shapeshifter - each with unique abilities. These workers follow special assignment rules, making them efficient but requiring careful planning.
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Jeszcze portalowego nie otworzyłem, a tu już nowy wychodzi 🙆
ODPOWIEDZ