KurikDeVolay pisze: ↑28 sty 2025, 11:26
A ja jeszcze od jednej strony chciałbym na to ograniczenie wiekowe spojrzeć. Liczę że Pan Michał będzie mógł powiedzieć trochę więcej. Wiek pudełkowy klasyfikuje przedmioty w różnych kategoriach. Jeśli jest dla młodszych, może być traktowany jako zabawka i przez to częściej musi spełniać określone normy (ryzyko zadławienia, toksyczność itd). Zawyżając do 14+, pozbywamy się kategorii zabawka i nie dość że odpada durna papierologia, to jeszcze rodzice mogą odwalić "Ale ten mój Brajanek zdolny!".
Wydaje mi się, że w przypadku gier planszowych decyzja o tym, czy minimalny wiek to 8, 10 albo 12 lat zależy tylko od oceny wydawcy. Bo z prawnego punktu widzenia są trzy granice wiekowe:
- 3 lata
- 14 lat
- 18 lat
Produkty dla osób poniżej 3 lat muszą mieć certyfikaty uprawnionych instytucji, wydane na podstawie ściśle określonych badań.
Produkty dla osób w wieku 3-14 lat są zaliczane do zabawek i muszą być oznaczone symbolem CE oraz informacją o potencjalnych zagrożeniach, które stwarzają (i dlatego nie mogą być dostępne dla dzieci w wieku poniżej 3 lat). Typowe zagrożenia to małe elementy, które mogą zostać połknięte lub wchłonięte i stwarzają niebezpieczeństwo uduszenia, długie linki, które też takie zagrożenie stwarzają oraz ostre krawędzie. Niektóre zabawki np. zestawy eksperymentalne mają adnotacje, że powinny być używane pod nadzorem osoby dorosłej. Oznaczenie symbolem CE jest w gestii producenta (na jego odpowiedzialność) i nie wymaga specjalistycznych badań produktu przez zewnętrzne instytucje.
I faktycznie, jeżeli producent nie chce sobie zawracać głowy papierologią, to podaje na opakowaniu informację, że produkt jest dla osób powyżej 14 lat. Tak robią np. niektórzy producenci drewnianych szachów.
Granica 18 lat (czasami 15) wynika z tematyki i zazwyczaj dotyczy gier imprezowych. Najłatwiej to pokazać na przykładzie serii Alias firmy Tactic. Mimo zbliżonej mechaniki, różne wersje tej gry mają granice 4, 7, 10, 12, 15 i 18 lat (to ostatnie ograniczenie dotyczy gry Late Night Alias, rozgrywanej zapewne wtedy, gdy dzieci powinny spać).