Zgodzę się, że za cholere nie wiem czemu te gry są ze sobą porównywane (poza tym, że mają różne podstawki figurek i to zmienia ich gameplay), ale moim zdaniem CP o wiele lepszy niż godfather. Tego drugiego pozbyłem się jak dotarło do mnie, ze najlepsza taktyka w grze to trzymanie najdroższych szarych kart i odpalanie ich jako ostatnie akcje w turze niszcząc mocno przeciwników.
The Godfather (Eric M. Lang)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Hardkor
- Has thanked: 1570 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
Re: The Godfather (Eric M. Lang)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
W GF grałeś wcześniej? Jak ci się podobał?
Z 2 czy 3 razy. Za mało, żeby powiedzieć, czy występują jakieś strategie wygrywające itd. Ale dużo lepiej się w to grało niż w CP.
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3734 times
- Been thanked: 3937 times
Poza tym, ze obie gry to area control i maja figurki z roznymi ksztaltami podstawek to NIC nie laczy tych gier

Obie sa na tyle rozne, ze mozna miec je w kolekcji, Cyberpunk am tez rozgrywke oparta na scenariuszach i wiele innych rzeczy rozbudowanych
Godfather to bdb gra, ale czuc, ze wycieto tam jakas awartosc i nigdy nie wydano dodatku, ale wciaz podstawka jest pelnoprawna, dobra gra
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ciekawe, ja miałem najlepsze efekty idąc w niebieskie. Ale to i tak mocno jest zależne od kolejności budynków i tego co wyczyniają inni gracze - tu za dużo wg mnie taktyki i interakcji by mieć "z góry pewną strategię".Hardkor pisze: ↑20 sty 2025, 10:04Zgodzę się, że za cholere nie wiem czemu te gry są ze sobą porównywane (poza tym, że mają różne podstawki figurek i to zmienia ich gameplay), ale moim zdaniem CP o wiele lepszy niż godfather. Tego drugiego pozbyłem się jak dotarło do mnie, ze najlepsza taktyka w grze to trzymanie najdroższych szarych kart i odpalanie ich jako ostatnie akcje w turze niszcząc mocno przeciwników.
Ja w ogóle nie czuję, żeby coś wycięto. Przedsiębiorstw jest wystarczająco dużo, sojuszników tak samo. Ludzie narzekają na ograniczoną liczbę rodzajów zleceń, ale wg mnie niesłusznie (bo dzięki temu można się domyślić, co na ręce na przeciwnik i czego się spodziewać - np. po zasobach, które zbiera z planszy).
W ogóle ja do tej gry, którą po 25 partiach oceniam 10/10, mam tylko jedną uwagę. Mianowicie jedna z żółtych kart zleceń mówi, że wybrany gracz oddaje Ci bodaj 2 karty pieniędzy ze swojej walizki (i bierzesz te karty na rękę). W naszych grach nierzadko się zdarza, że taki gracz jest tymi samymi zleceniami ciśnięty już do końca gry (no bo słabsze karty już oddał, więc teraz powinny mu zostać tylko te lepsze). Oczywiście można temu przeciwdziałać (np. ostentacyjnie napychać walizkę "jedynkami"). Poza tym ciosy powinno się rozdawać raczej po równo. No ale w mojej grupie często pazerność wygrywa, a jak się jest akurat ofiarą tych zleceń, to jest to dość frustrujące.
Ja swoją pierwszą partię wygrałem chomikując właśnie te niższe wartości banknotów. Nie wiem, na ile było to szczęście początkującego a na ile nieogarnięcie reszty graczy, ale myślę, że jak ktoś trzy razy pod rząd dostanie jedynki to mu się odechce atakowania.mordajeza pisze: ↑20 sty 2025, 12:43 Ja w ogóle nie czuję, żeby coś wycięto. Przedsiębiorstw jest wystarczająco dużo, sojuszników tak samo. Ludzie narzekają na ograniczoną liczbę rodzajów zleceń, ale wg mnie niesłusznie (bo dzięki temu można się domyślić, co na ręce na przeciwnik i czego się spodziewać - np. po zasobach, które zbiera z planszy).
W ogóle ja do tej gry, którą po 25 partiach oceniam 10/10, mam tylko jedną uwagę. Mianowicie jedna z żółtych kart zleceń mówi, że wybrany gracz oddaje Ci bodaj 2 karty pieniędzy ze swojej walizki (i bierzesz te karty na rękę). W naszych grach nierzadko się zdarza, że taki gracz jest tymi samymi zleceniami ciśnięty już do końca gry (no bo słabsze karty już oddał, więc teraz powinny mu zostać tylko te lepsze). Oczywiście można temu przeciwdziałać (np. ostentacyjnie napychać walizkę "jedynkami"). Poza tym ciosy powinno się rozdawać raczej po równo. No ale w mojej grupie często pazerność wygrywa, a jak się jest akurat ofiarą tych zleceń, to jest to dość frustrujące.

-
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 105 times
Przyszło 
Wydanie pierwsza klasa, bardzo fajne te karty z alternatywnym wyglądem zleceń. Dodaję dużo klimatu. Wszystko już w koszulkach, lekkie przetarcie miałem na brzegach planszy, ale wziąłem pędzel i farbkę czarna i wszystko wygładziłem, że nie ma prawie różnicy. Jestem tak świrnięty, że to raczej jedyny druk tej gry, że wsadziłem płytki budynków w koszulki i je dociąłem, żeby ładniej pasowały xD
Nie wiem na ile zda to egzamin i jakie będą odczucia z gry z tak zafoliowanym płytkami. Jak uda się zagrać to zdam relacje. Ogólnie to wykonanie na plus, a same karty "nowych" zleceń są jakościowo te same co oryginał. Portal zdał ten egzamin na 5+
Szkoda, że gra to zamknięty rozdział od strony cmon, bo w pudełku serio jest mnóstwo miejsca na jakąś dodatkową zawartość.

Wydanie pierwsza klasa, bardzo fajne te karty z alternatywnym wyglądem zleceń. Dodaję dużo klimatu. Wszystko już w koszulkach, lekkie przetarcie miałem na brzegach planszy, ale wziąłem pędzel i farbkę czarna i wszystko wygładziłem, że nie ma prawie różnicy. Jestem tak świrnięty, że to raczej jedyny druk tej gry, że wsadziłem płytki budynków w koszulki i je dociąłem, żeby ładniej pasowały xD
Nie wiem na ile zda to egzamin i jakie będą odczucia z gry z tak zafoliowanym płytkami. Jak uda się zagrać to zdam relacje. Ogólnie to wykonanie na plus, a same karty "nowych" zleceń są jakościowo te same co oryginał. Portal zdał ten egzamin na 5+
Szkoda, że gra to zamknięty rozdział od strony cmon, bo w pudełku serio jest mnóstwo miejsca na jakąś dodatkową zawartość.
Bardzo dobra gra, proste zasady, ale jest troszkę głębi. Tylko nie wiem czy za 5 dych (bo zakładam, że tyle z przesyłką) będę chciał te karty tylko zmieniające grafikę...
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 20 times
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 23 sty 2025, 11:56 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
-
@maslopi Nie ma co już fotografować. Plansza ma taką swoistą czarną ramkę na brzegach jej i w niektórych miejscach farba drukarska była przetarta, że były białe prześwity. Machnąłem to czarną farbą z vallejo i nie ma różnicy, jedynie jakby się przyjrzeć mocno pod kątem pod światło to można coś nieznacznie dostrzec.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2046 times
- Been thanked: 2645 times
Mam pierwsze wydanie Godfathera, 20 partii na przestrzeni lat i wiecie co się stało z płytkami, które niezakoszulkowałem?
Otóż zupełnie nic
Otóż zupełnie nic
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- spongePepp
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 77 times
Aż sprawdę później w domu, moje wydają mi się lekko przetarte jakbym miał sięgnąć pamięciąPytonZCatanu pisze: ↑23 sty 2025, 12:21 Mam pierwsze wydanie Godfathera, 20 partii na przestrzeni lat i wiecie co się stało z płytkami, które niezakoszulkowałem?
Otóż zupełnie nic![]()

Są jakieś różnice w dodruku? Jakieś poprawione błędy, lepsze figurki (o nowej talii wiem, dostałem, ale czy coś się zmieniło wewnątrz pudełka)?
Omyłkowo mam zarówno pierwsze wydanie gry, jak i aktualny dodruk. Nie wiem, którą sobie zostawić i czy opłaca się otwierać aktualny druk, czy cisnąć od razu w świat
Omyłkowo mam zarówno pierwsze wydanie gry, jak i aktualny dodruk. Nie wiem, którą sobie zostawić i czy opłaca się otwierać aktualny druk, czy cisnąć od razu w świat

Właściwie ma te same, ale osobno extra dodają dodatkową talię z różnymi grafikami, która zastępuję tą z pudła.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2046 times
- Been thanked: 2645 times
Nigdzie nie ma informacji kiedy nowe karty będą w swobodnej sprzedaży
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Na fb info padłoPytonZCatanu pisze: ↑29 sty 2025, 09:52 Nigdzie nie ma informacji kiedy nowe karty będą w swobodnej sprzedaży![]()

- bridge_fan
- Has thanked: 286 times
- Been thanked: 121 times
- Rigidigi
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 101 times
Tak, za 39,50 zł. Z przesyłką to jakoś super tanio nie jest za 40 kart, ale czego się nie robi dla tego hobby..
-
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 371 times
Mógłby ktoś pokazać foto kart promo od portalu? Kusi żeby kupić na podmiankę, ale zaczynam wyczuwać podstęp że zamiast 1 grafiki ojca chrzestnego będą 3 nowe po 1 na kolor zlecenia.
-
Twoje twierdzenie jedynie jest prawdziwie dla niebieskich zleceń "Wymuszenie" bo tylko się z tego sklada ta talia. Reszta zleceń ma różne grafiki, oczywiście jak masz 3 zlecenia "Weź canolli" to masz 1 obrazek na tych 3 zleceniach. I w ogóle zauważyłem że są to inne obrazki zleceń niż te na bgg, jeśli się mylę proszę o moje sprostowanie