We wstępie do Księgi nic nie piszą o tym, żeby były wymagane jakieś dodatki. Przejrzałam (z grubsza, na wyrywki) scenariusze i nie znalazłam żeby było potrzebne coś poza podstawką.
Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)
- bridge_fan
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 121 times
...Robinson wypadł z pierwszej setki BGG
Księga skarbów to jest zestaw większości promek, które były wydane do jej premeiry. Wychodzi bardziej ekonomicznie niż kupowanie osobno.
- tomuch
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 208 times
Trochę tam posiedział - od 28 sierpnia 2013 r. Chyba zamieszanie z ostatnią kampanią bardziej zaszkodziło niż pomogło...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
-
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 105 times
Hej,
wiem, że trochę może to zajechać niewłaściwym wątkiem, ale czy według was warto dać około 340 zł za nową w folii wersje GF edycji kolekcjonerskiej Robinsona? Nadmienię tylko, że nigdy nie grałem w robinsona, ale fanem książki jestem jak najbardziej
wiem, że trochę może to zajechać niewłaściwym wątkiem, ale czy według was warto dać około 340 zł za nową w folii wersje GF edycji kolekcjonerskiej Robinsona? Nadmienię tylko, że nigdy nie grałem w robinsona, ale fanem książki jestem jak najbardziej

spadek jest normalny, to stara gra, taka kolej rzeczy. Na pewno skandaliczna kampania nie pomogła.
Smutniejsze jest to, że nie ma żadnych perspektyw na jakąś nową grę Portalu, która w jakiejkolwiek topce się znajdzie.
Smutniejsze jest to, że nie ma żadnych perspektyw na jakąś nową grę Portalu, która w jakiejkolwiek topce się znajdzie.
Ja proponuję się zastanowić czy na pewno potrzebujesz promek.
Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z Robinsonem, to to co na dość długi według mnie czas Ci potrzebne masz w pudełku z podstawką. A później to co najbardziej się przyda to dodatkowe scenariusze.
Mówię to że swojego doświadczenia i na swoich błędach. Gdy ja kupiłam Robinsona to zagrałam raz i zaczęłam wybierać dodatki. Kupiłam skrzynię skarbów i mam teraz więcej dobrego, ale części nie zauważam, że jest dodana (nie zdążyłam ograć zwykłych kart zanim dodałam nowe, a za mało grałam żeby potrzebować nowych scenariuszy), a z części nie daję rady skorzystać (np. Ogródek i Zagroda - brakuje mi roboczogodzin postaci

Podobają mi się karty przeszukania plaży i element niespodzianki, który wprowadzają, ale w praktyce rzadko z nich korzystam, bo zwykle ruchy bardziej są potrzebne do czegoś innego.
To co dla mnie jest najbardziej fajne z tych dodatków to drewniane ryby i papugi (bo trudno mi sobie radzić z tym, że zabijam niedźwiedzia i zjadam z niego banany - ale tu wystarczyłyby mi znaczniki mięsa, które i tak dokupiłam osobno) oraz scenariusze junior, żeby móc zagrać z dziećmi w coś łatwiejszego.
Podsumowując, gdybym z dzisiejszą wiedzą i z tym co jest teraz na rynku chciała coś dokupić do Robinsona to wybrałabym Księgę Przygód oraz znaczniki mięsa (spoza sklepu Portalu).
Oczywiście Ty możesz mieć zupełnie inne potrzeby.

Ostatnio zmieniony 30 sty 2025, 20:26 przez agt, łącznie zmieniany 1 raz.
W zasadzie w punkt - brakuje roboczogodzin.agt pisze: ↑30 sty 2025, 15:00 Gdy ja kupiłam Robinsona to zagrałam teraz i zaczęłam wybierać dodatki. Kupiłam skrzynię skarbów i mam teraz więcej dobrego, ale części nie zauważam, że jest dodana (nie zdążyłam ograć zwykłych kart zanim dodałam nowe, a za mało grałam żeby potrzebować nowych scenariuszy), a z części nie daję rady skorzystać (np. Ogródek i Zagroda - brakuje mi roboczogodzin postaci
Moim ulubionym dodatkiem są żetony tajemnic z kartami wydarzeń z komponentów uniwersalnych w Wyprawa HMS Beagle. Umożliwia większe korzystanie z Kart Tajemnic. Nie jest do kupienia oddzielnie.
Do tego Miniwulkan, ale on jest tylko do użycia w jednym scenariuszu.
Plus wszystkie karty, których dodania się nie zauważa, a nie zmieniają one mechaniki gry, czyli dodatkowe żetony okryć, dodatkowe karty bestii, dodatkowe karty wydarzeń, dodatkowe karty tajemnic i szklane pomysły.
Ciekawie wygląda dodatek kafle specjalnego dachu. Umożliwia on rozwijanie czegoś, co w grze jest najsłabiej potraktowane, czyli budowy dachu. Tyle, że on jest dosyć drogi.
Ja akurat używam ryb do gry w moduł fanowski Paleo

Scenariuszy nigdy dość. Ale przed kupieniem Księgi, można wypróbować scenariusze fanowskie. Tylko po polsku, jest ich prawie 30.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3098 times
- Been thanked: 2704 times
- Kontakt:
Lepiej późno niż wcale.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
-
- Has thanked: 306 times
- Been thanked: 163 times
Dość drogi to mało powiedziane

https://sklep.portalgames.pl/robinson-c ... ni-skarbow
-
- Has thanked: 556 times
- Been thanked: 659 times
Jedyne warte uwagi promki, to... żadne xD
Sam mialem wszystkie i cofnalem się do podstawki. Jak ogram te scenariysze to wpadnie księga przygód i tyle. Ta gra jest skończona w podstawce.
Sam mialem wszystkie i cofnalem się do podstawki. Jak ogram te scenariysze to wpadnie księga przygód i tyle. Ta gra jest skończona w podstawce.
- psia.kostka
- Has thanked: 563 times
- Been thanked: 1300 times
Ta cena jest na pograniczu "czeskiego bledu cenowego, ze zgubieniem przecinka",75 zł za osiem kart
bo np takie zestawy kart chodza po 8zl
https://sklep.portalgames.pl/rc-karty-dodatkowyc-bestii
ale do sklepu nie bede pisal w tej sprawie

Jak chcesz zasmakowac gry, to teraz uzywki chodza po 80zl albo lepiej.antonio3333 pisze: ↑30 sty 2025, 13:05 czy według was warto dać około 340 zł za nową w folii wersje GF edycji kolekcjonerskiej Robinsona?
Watpie, by jakies wodotryski byly warte takiego przeplacania.
Edit:
jednym z moze ciekawszych konceptow jest dodatek ze szklem, ktory wprowadza "crafting"
https://sklep.portalgames.pl/rc-szklane-pomysly
jest to juz zawarte w Skrzyni Skarbow
A jeszcze w temacie promosek do RC, to wiele ich (choc raczej starszych) zostalo puszczonych do ludzi w pakietach z okazji jubileuszu wydawnictwa, wiec pewnie mozna je dostac od ludzi za piwo lub usmiech, jak sie dobrze poszuka wsrod znajomkow.
Same zakupy w sklepiku lepiej przeprowadzac robiac kombo towarow z darmowa dostawa za 200zl oraz jadac na roznych "kodach z krowami" (pdk). Szczegolnie, ze promoski nie zrabatowane, gladko pod nie podchodza, w przeciwienstwie do popularnych zakladek preorder/promo/outlet
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Stanę nieco w obronie - to nie karty tylko kafelki.Torquemada666 pisze: ↑30 sty 2025, 20:29 Dość drogi to mało powiedziane75 zł za osiem kart, jeśli dobrze widzę.
https://sklep.portalgames.pl/robinson-c ... ni-skarbow
Wciąż drogo ale taka też cena była na wspieraczce. Promka na zachodni rynek

"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Kafelki, a nie karty = nigdzie się tego nie wtasowywuje, tylko leżą obok = można wziąć kartkę i sobie narysować = promocja 99%
- psia.kostka
Halo, Planszowa Policja? Prosze przyjechac na forum, mamy tu przypadek niesubordynacji.można wziąć kartkę i sobie narysować = promocja 99%
Wywrotowy osobnik usiluje wymalowac sobie wlasnorecznie droga promoske, unikajac zaplaty prawilnego kosztu!

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
No oczywiście, że nie o to chodzi. I bardzo lubię rozbudowywać gry o ładne elementy dodatkowe, bajerki promocyjne. I płacę za rzeczy, które się rozumowo nie opłacają.
Jednak czasem, kiedy cena jest tak odklejona jak w omawianym przypadku, rozum mówi kategoryczne "stop". I wtedy pozostaje albo obejście się smakiem albo skorzystanie z opcji DIY (która nawet jeśli będzie piękna to i tak będzie cieszyć moje oko mniej niż oryginalna wydana promoska).
W tym przypadku wykonanie tego na własny użytek nie niesie nawet specjalnych trudności technicznych (np. żeby rewersy były zgodne z innymi kartami), więc tym bardziej dziwi cena jaką sobie za to życzą. Obsypują te płytki drobinkami złota, czy co?
Tamto równanie to była ta sama opowieść co powyżej, tylko że w skrócie.

- sliff
- Has thanked: 369 times
- Been thanked: 422 times
Zdaje się, że te dodatki były cześcią szkrzyni skarbów którą można było kupić za 70-80zł to ja to postrzegam jako takie:
Chcemy aby ludzie kupowali duży produkt, ale pr'owo musimy zoferować coś aby ludzie co mają część dodatków nie narzekali, ale w takiej cenie aby nikt tego nie kupił.
Imho jedyne warte coś promki poza scenariuszami to:
- dodatkowe żetony odkryć
- dodatkowe bestie
- przeszukanie plaży.
Reszta to taka bardziej pułapka dla kolekcjonistów niż elementy do grania.
. W takiej sytacji bardziej na miejscu była by konieczność przygotowania eseju na min 4000 słow na temat "dlaczego development kosztuje".
Chcemy aby ludzie kupowali duży produkt, ale pr'owo musimy zoferować coś aby ludzie co mają część dodatków nie narzekali, ale w takiej cenie aby nikt tego nie kupił.
Imho jedyne warte coś promki poza scenariuszami to:
- dodatkowe żetony odkryć
- dodatkowe bestie
- przeszukanie plaży.
Reszta to taka bardziej pułapka dla kolekcjonistów niż elementy do grania.
Co do bana nie zgadzam sięCuriosity pisze: ↑31 sty 2025, 11:09*osobniczkapsia.kostka pisze: ↑31 sty 2025, 11:04 Wywrotowy osobnik usiluje wymalowac sobie wlasnorecznie droga promoske, unikajac zaplaty prawilnego kosztu!![]()
Pełna zgoda, myślę, że tygodniowy ban będzie w sam raz.

Nie ma problemu! Przecież już chyba wiecie, że lubię dużo pisać.

Obiecajcie raczej, że to przeczytacie.

No właśnie to jeden z tych dodatków, które nie były częścią niczego.Zdaje się, że te dodatki były cześcią szkrzyni skarbów którą można było kupić za 70-80zł to ja to postrzegam jako takie:
- psia.kostka
Spoiler:
Pomysl, by wymalowac te promki kredkami (jesli ktos ich potrzebuje), bardzo mi sie podoba

-
- Has thanked: 306 times
- Been thanked: 163 times
Były, byłypsia.kostka pisze: ↑31 sty 2025, 12:20Jesli te kafelki byly na wspieraczce (jak napisano wyzej), jako "wyłgagrosz" na dewizowcow, to by bylo wyjasnienie zagadki, czemu sa tak drogie i czemu "musza" trzymac taka cene w sklepiku.Spoiler:
Pomysl, by wymalowac te promki kredkami (jesli ktos ich potrzebuje), bardzo mi sie podoba![]()

https://gamefound.com/pl/projects/porta ... duct/12542
Jakie jest ich działanie?
Co oznaczają te żetony determinacji, a co drewno i skóra?
I czy jeśli skóra i drewno są tylko na tym górnym kaflu tzn. że ten dolny ma inne zasady działania?
Jestem też ciekawa jak się używa tych kafli broni. Je trzeba jakoś pozyskać czy są cały czas dostępne?
- MCSilvia
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 29 times
Widzę, że mój post został usunięty. W sumie nie wiem za co.
Zasady do promki: https://www.dropbox.com/scl/fi/evn2vs6s ... f56t1&dl=1
Zasady do promki: https://www.dropbox.com/scl/fi/evn2vs6s ... f56t1&dl=1
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3098 times
- Been thanked: 2704 times
- Kontakt:
Twój post został usunięty za prowadzenie sprzedaży poza forum handlowym (reg. forum punkt 2G). Ciesz się, że nie poleciało upomnienie, bo następnym razem nie będę się zastanawiał.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
- sliff
- Has thanked: 369 times
- Been thanked: 422 times
Ale ten dach jest przekombinowany, za 3 morale można dokupić pionek ale tylko do akcji na kafelku z obozem lub 1 za każdym razem gdy podnosi się dach.
Bronie bardzo sytuacyjne cała akcja budowy wzamian za coś co się przyda w 1/5 przypadków w sumie do wykorzystania tylko w grze 4os z żołnierzem.
Bronie bardzo sytuacyjne cała akcja budowy wzamian za coś co się przyda w 1/5 przypadków w sumie do wykorzystania tylko w grze 4os z żołnierzem.