Druk 3D - gdzie zamawiacie filamenty?

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Druk 3D - gdzie zamawiacie filamenty?

Post autor: DaaV »

Cześć,

Zostałem posiadaczem drukarki 3D i zastanawiam się, gdzie kupujecie filamenty, by było w dobrej cenie do jakości? Szukam głównie PLA i PETG. Chętnie przyjmę jakieś polecajki, które filamenty, do jakich producentów i gdzie są warte zakupu.

Pozdro,
D.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 50 times
Been thanked: 70 times

Re: Druk 3D - gdzie zamawiacie filamenty?

Post autor: Gun3R »

hej, jak po prostu do drukowania to biorę z amazona marki SUNLU / JAYO (jayo to jakby podfirma sunlu), ale raczej dopiero jak są trochę przecenione - w tym celu obserwuję na pepper.pl czy ktoś wrzucił promocje z kategorii filamentów :)
a jak potrzebuję kolorów to z allegro kupuję Colorfil ;)
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Post autor: DaaV »

Dzięki! W planie mam wydrukować trochę insertów, na razie zrobiłem mały do żetonów do Star Wars Unlimited, ale w planach jest np. Rebelia, więc trochę tego pójdzie. Zerknę na te firmy.
rodan77
Has thanked: 33 times
Been thanked: 32 times

Post autor: rodan77 »

Przy zakupie minimum 5 rolek opłaca się brać Jayo na Aliexpress, na ichniejszych wyprzedażach.
Z kuponami wychodzi ok. 30-35 zł zwłaszcza PETG. Czasem nawet poniżej 30 zł można ustrzelić.
Dawniej taki zestaw obejmował zazwyczaj tylko 1 kolor, ale teraz jest coraz więcej ofert z różnymi kolorami w jednym zestawie.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

Kupuję na promocjach na amazonie, na allegro oraz od tzw. chińczyka.
Głownie wspomniane już Sunlu PLA+ lub PETG.
Jeśli chodzi o zakupy od chińczyka to warto skorzystać z tematycznych grup na FB np.
https://www.facebook.com/groups/kuponydrukarki3d/ bo tam ciągle pojawiają się informacje o ofertach.
wisniax
Has thanked: 74 times
Been thanked: 36 times

Post autor: wisniax »

Też polecę sunlu, jakoś nigdy nie miałem z nimi problemu a cenowo są ok. I nie łapią tak drastycznie wilgoci jeśli leżą otwarte (tu na pewno wpływ ma wilgotność powietrza w pomieszczeniu). A jak chcesz wydać trochę więcej to filamenty od bambu lab, czasami mają promocje.
Generalnie jak zaczniesz drukować to poeksperymentuj z temperaturami łoża i filamentu. Ja zwykle daje z 10st więcej niż zaleca producent. Ale dużo zależy od temperatury pomieszczenia i warunków w których stoi drukarka.
Vulcovnik
Been thanked: 4 times

Post autor: Vulcovnik »

Sunlu i Jayo, czasem to co taniej na Amazonie - eSUN lub TECBEARS. Drukarki Bambusa przyjmą praktycznie wszystko, nawet nie trzeba kalibrować filamentu.
rogal
Has thanked: 43 times
Been thanked: 73 times

Post autor: rogal »

jak mialem drukarke creality to kupowałem ich filamenty na stronie geekbyuing były fajne bundle z kuponami i dobr abyła cena.
czasem temu, czasem aliexpress okazjonalnie amazon. raz kupilem na allegro i mi sie drukarka zesrała.
autopaga
Has thanked: 105 times
Been thanked: 371 times

Post autor: autopaga »

Ja polecam pla plastspaw z allegro, przerobiłem z 60kg tego filamentu.
HorribleNick
Has thanked: 75 times
Been thanked: 43 times

Post autor: HorribleNick »

U mnie Aliexpress albo Amazon, okazjonalnie geekbuying. Głównie PLA, hurtowo proste kolory (5-10 kg) z ali jak wychodzi 30-35 zł, kolorowe i inne bajery biorę zwykle pojedyncze rolki z amazona, jak poniżej 40 zł to biorę i nie myślę nawet.
Jayo, Sunlu, Tecbears (wydaje mi sie, ze to tez ta sama firma), bardzo polecam. Kingroon, Esun, geetech też mi się przewinęły, nawet Ender-PLA i bardzo byłem zadowolony.
ODPOWIEDZ