Łowcy AD 1492 czy Folklore the Affliction - Solo/2 os.

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Phate
Has thanked: 9 times
Been thanked: 33 times

Łowcy AD 1492 czy Folklore the Affliction - Solo/2 os.

Post autor: Phate »

Witajcie.
Szukam rozbudowanej gry kampanijnej w która wsiąknę na dłużej (tak jak to było z Tainted Grail).
Generalnie wolę klimat dark fantasy lub sci-fi (cukierkowe i bajkowe Dungeon Crawler'y odpadały zawsze w przedbiegach).
W trakcie poszukiwań wpadłem na te dwa tytuły - Oba właściwie tematycznie wydają się podobne.
O łowcach jest teraz wszędzie głośno i jestem szczerze (pomimo znanych błędów w produkcji) zainteresowany tym tytułem.
O Folklore the Affliction kiedyś słyszałem a teraz zgłębiłem teoretycznie temat bardziej (YT).
Gry zdają mi się baaaardzo podobne. Temat, mechanika kości, "wymóg" prowadzenia 2-3 postaci (z medykiem na czele ;) ), rozwój postaci itp.
Łowcy są na start w PL a Folklore (dzięki olbrzymiej pracy Sir_Yaro) można spolszczyć plikami z forum.

Zastanawiam Mnie czy jest na forum ktoś kto ma praktyczne doświadczenie z oboma tytułami i mógłby jakoś podpowiedzieć która była by lepszym wyborem. Zakładam że po wstępnym zachwycie współmałżonki nad którymkolwiek z wymienionych tytułów ostatecznie kampanie dokończę Solo - dlatego ważne jest dla Mnie aby gra nadawała się pod prowadzenie w pojedynkę całej drużyny.

P.S. A może przychodzi Wam jakiś inny tytuł który można by postawić do porównania obok powyższych ?
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1270 times
Been thanked: 2624 times

Re: Łowcy AD 1492 czy Folklore the Affliction - Solo/2 os.

Post autor: Ardel12 »

W nowych łowców jeszcze nie grałem, nawet paczki nie odebrałem, ale ograłem poprzednią część i choć zmiany są, to jednak można spokojnie założyć wiele punktów wspólnych. Folklore jak i Łowców 2114 grałem solo i w 2os.

Folklore by błyszczał potrzebuje w sumie obu dodatków. Podstawka jest bardzo dobra, ale z nowymi mechanikami jest grą kompletną. Jak w pierwszej kampanii medyk jest dość przydatny, tak im więcej mamy doświadczenia tym łatwiej ogarnąć się na zwykłych potionkach i leczeniu w mieście niż zdolnościami jednej postaci, które są przeważnie mocno ograniczone. Prowadziłem zawsze 3 postacie i moim zdaniem to jest próg bólu. Dodanie kolejnej zawaliłoby już do końca stół, a przeliczanie % stałoby się dla mnie przegięciem. IMHO 3 postacie to idealna drużyna i taka akurat by mieć różne postacie.

Łowcy pamiętam, że podstawka miała też trochę błędów. Z częścią dało się żyć, z częścią średnio(baza była całkowicie zbędna). Obecnie znowu słychać o bugach, ale tutaj wyglądają na pierdoły.

Tak czy siak, porównując oba tytuły to moim zdaniem mają sporo podobieństw(rozbudowana fabuła z wyborami, subquesty, rozwój postaci - w obu spory wpływ na bohaterów ma sprzęt, walka - też rzucanie na trafienie, ale w Łowcach to nasza talia decyduje co finalnie możemy zrobić, w Folklore mamy dostęp do wszystkiego aż do wyczerpania).

Kurde, ja powiem, że nie wiem xD Obie świetnie działają solo jak i na 2os. W obu klimacik był wyraźny, a granie przyjemne. W sumie jedyne co widzę, to to, że Łowców obecnie łatwiej złapiesz, a Folklore z dodatkami chodzi zapewne drożej. Ja bym powiedział, why not both :D
Phate
Has thanked: 9 times
Been thanked: 33 times

Re: Łowcy AD 1492 czy Folklore the Affliction - Solo/2 os.

Post autor: Phate »

Dzięki za "krótkie" podsumowanie i porównanie obu tytułów :)

A gdyby tak wziąć pod uwagę następujące założenia:
1) gra solo - czyli trzeba prowadzić samodzielnie trzy postacie w obu tytułach (jak wypadają one wówczas jeśli chodzi o prostotę/trudność obsługi i rozwoju postaci ?)
2) Porównujemy Folklore podstawkę z oboma dodatkami i pełnych Hunters'ów (zakładamy że cena jest dokładnie taka sama)

Z chęcią wziąłbym oba ale muszę wybrać jeden tytuł (a na horyzoncie pojawił się jeszcze Lands of Evershade od AR - pewnie realizacja za 2 lata jeśli się wesprze) :/
ODPOWIEDZ