Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
samuraj1369
Has thanked: 557 times
Been thanked: 660 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: samuraj1369 »

kasztan4321k pisze: 07 lut 2025, 15:49 Prezes dał bardzo ciekawą myśl, otóż uważa on za kretynów i/lub bardzo mało ogranych graczy, ludzi którzy po 1 partii w daną grę stwierdzają, że dana gra jest niezbalansowana i o tym piszą na forach.
Prezesa problem to jedynie cięty język ale taki on już jest. Co do cytowanej wypowiedzi to się zgadzam. Nie da się stwierdzić braku balansu w grze, która działa mechanicznie po jednej partii.

Co innego stwierdzić, że gra jest zepsuta, bo się któraś strona blokuje i nic się z tym nie da zrobić a co innego wyczuć balans przy działającej grze.

Przykład ze zgłaszaniem bugów w aplikacji jest zupełnie nietrafiony.

Na końcu sam stwierdziłeś, że porządne gry są poprawiane lub erratowane po latach rozgrywek.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 524 times
Been thanked: 1240 times

Post autor: detrytusek »

I odnośnie planszówek w zdecydowanej większości pozycji ma rację.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Board Games Dev
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times

Post autor: Board Games Dev »

Dobry filmik był i przyjemnie się słuchało :twisted:
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 953 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Trzeba sporo złośliwej woli aby przeinaczyć ideę tego o czym mówił Trzewik. Była mowa o, i tylko o, twierdzeniach nt braku balansu. I tylko w grach planszowych. Nie o błędach w grach, ani nie o balansowaniu gier cyfrowych, kolega kasztan tu się dobrze zagalopowal retorycznie.
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 63 times
Been thanked: 60 times

Post autor: JimmyPL »

Super filmik! I Trzewik trafił w punkt 100% racji
Ostatnio zmieniony 07 lut 2025, 20:02 przez JimmyPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 563 times

Post autor: tomp »

@kasztan4321k
O ile zrozumiałem twoje streszczenie odcinka to użyte słownictwo nie należało do języka z salonów. Tutaj pewnie dałoby się użyć łagodniejszego słownictwa.
Co do głównej intencji tj. ocenianiu balansu gry po 1szym zetknięciu z grą to również myślę, że jest to nierozsądne. Wątpię, że każdy z graczy tak samo mógł poznać każdy aspekt danej gry, albo nie ma pewności, że każdy gracz zrozumiał zasady gry tak samo dobrze.

Sugerowałbym, abyś przeczytał ze zrozumieniem co napisałeś. Mam wrażenie, że w jakimś momencie popełniasz błąd w toku rozumowania. Krytykujesz hipotezę przeciwstawiając przykłady poprawek nie po 1 próbie, ale po wielokrotnych (czy nawet wielosetnych i więcej) powtórzeniach. Wątpię, że twórcy WoT zaczynają wydawać poprawkę po 1szym zagranym meczu. Tak samo dziwi mnie, że wspominasz o erratach powstających (cytuje) "po latach", czyli z pewnością nie po 1 zagraniu w daną zabawę.
O ile powstają poprawki to są poparte materiałem wynikającym z ilości powtórzeń.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

W przypadku Marsjan głównym problemem było to, że gra była reklamowana jako "Robinson na Marsie", a ostatecznie nie do końca nim była, do czego przyczyniły się faktycznie za wysokie ambicje autora, który "przegrał sam ze sobą" przy projektowaniu tego tytułu. Zabrakło jakiegoś advocatus diaboli w procesie developmentu.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
tomp

Miszon pisze: 08 lut 2025, 10:51
Spoiler:
Zabrakło jakiegoś advocatus diaboli w procesie developmentu.
Mam podejrzenie, że tacy mogli być. Z drugiej strony, możne nawet nie chcą się szczycić się tego typu postawą.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

Czy pojawiła się gdzieś informacja o prawdopodobnym okresie wydania Zombiecide: Biała śmierć?
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

Mrukar pisze: 09 lut 2025, 12:48 Czy pojawiła się gdzieś informacja o prawdopodobnym okresie wydania Zombiecide: Biała śmierć?
Dobrze pamiętam że to był trochę tower defense?
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

Jdn pisze: 09 lut 2025, 13:03
Mrukar pisze: 09 lut 2025, 12:48 Czy pojawiła się gdzieś informacja o prawdopodobnym okresie wydania Zombiecide: Biała śmierć?
Nie znam się za bardzo, bo to może będzie mój punkt wejścia w serię, ale z tego co wyczytałem, to w grze są mury po których można się poruszać, a zwykle zombiaki na nie wejść nie mogą.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Jdn pisze: 09 lut 2025, 13:03
Nie to nie bedzie tower defencce. Bedzie sie mozna wspinac i będą poziomu murów. Reszta bez wiekszych zmian.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jdn

BOLLO pisze: 10 lut 2025, 14:48 ...
Dzięki za wyjaśnienie bo liczyłem że coś nowego mechanicznie tak znacząco, ale jak mówisz że to zombicide i tylko mury są nowością to nie moja bajka chyba.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1702 times
Been thanked: 1857 times

Post autor: Mr_Fisq »

Dyskusja o balansie wylądowała tu:
viewtopic.php?t=75222&start=75#p1697265

jakbym wyciął za mało/za dużo to dajcie znać zgłaszając posty albo na PW.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 439 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Swietna reklama.

Obrazek

Klimatyczne kupy :mrgreen:
Awatar użytkownika
tomp

taki materiał zmarnowany, a mogli go wykorzystać na 1 kwietnia :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Ostatnie posty w temacie Detektywa sprowokowały mnie do sprawdzenia kiedy ostatnio wyszła gra autorstwa Ignacego... No i w zasadzie to był właśnie Detektyw 7 lat temu... Potem jedynie spin-offy, reskiny itp., ale nawet jakby zaliczać wszystko, to ostatnia gra (nie dodatek) na BGG to Batman z 2022.

Co by nie myśleć o Trzewiczku, to był (jest?) wybitnym autorem gier. Kilka jego gier nazwałbym wręcz przełomowymi (nawet jeśli nie "nieprzemakalnymi" mechanicznie): 51. Stan, Robinson, Detektyw. Nawet te stosunkowo "klasyczne", jak Pret-a-Porter czy Stronghold, miały w sobie coś szczególnego, niepowtarzalnego.

To co myślicie, Ignacy nas jeszcze czymś zaskoczy? A może wiadomo o jakichś planach nowej* gry jego autorstwa?

*Mimo, że niektóre reskiny uważam za co najmniej dobre (Osadnicy, Pierwsi Marsjanie) to zastanawiam się nad zupełnie nową grą.

PS. Nie wiem czy to nie offtop, ale nie wyobrażam sobie, żeby gra autorstwa Trzewiczka była wydana przez inne wydawnictwo :)
Xyhoo
Has thanked: 467 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

Obrazek

Może jak już odpoczął to zaserwuje jakąś bombę, ale coraz bardziej wątpię
Jdn

Xyhoo pisze: 18 lut 2025, 17:16 Obrazek

Może jak już odpoczął to zaserwuje jakąś bombę, ale coraz bardziej wątpię
Liczyłem że trochę przerobisz fotkę i będzie Gerald = Trzewiczek ;)
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 536 times

Post autor: Otorek »

Przyznam, że nie mam żadnej jego gry w kolekcji, ale kilka tytułów uważam za dość solidne. Jednak wybitność czy przełomowość to nie są przymiotniki, których bym użył opisując jego twórczość, ale z drugiej strony nie będe też jakoś szczególnie oponował jeśli ktoś ma inną opinię.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

arturmarek pisze: 18 lut 2025, 16:12 Co by nie myśleć o Trzewiczku, to był (jest?) wybitnym autorem gier. Kilka jego gier nazwałbym wręcz przełomowymi (nawet jeśli nie "nieprzemakalnymi" mechanicznie): 51. Stan, Robinson, Detektyw. Nawet te stosunkowo "klasyczne", jak Pret-a-Porter czy Stronghold, miały w sobie coś szczególnego, niepowtarzalnego.
Jest autorem dobrych gier - o wybitnosc sie nawet nie ociera. Jego designy ani nie sa bez zarzutu, ani nie sa ponadczasowe, oryginalne czy inspirujace.
Patrzac po kolejnych implementacjach zdaje sie ze jemu samemu umyka co przesadzilo o sukcesie oryginalnych gier - reimplementacja systemu detektywa w kazdym wydaniu byla slaba, pierwsi marsjanie... oh well i tak dalej

Lubie Trzewika za bezkompromisowosc, ale jakbym mial wymieniac jakies topki autorow gier planszowych to bylby gdzies hen daleko
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 304 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Jak dla mnie 51 Stan ociera się gdzieś o grę wybitną. W zasadzie jak tak sobie myślę to jest to chyba moja ulubiona karcianka z budową silniczka (reszta gier w tym gatunku jest albo okropnie długa, a losowe karcianki według mnie nie powinny trwać 2-3 godziny albo kiedy jest już krótka to nie oferuje tylu ciekawych wyborów co 51 Stan).

Ale dojście do tego gdzie jest dzisiaj 51 Stan nie wzięło się znikąd. Gra musiała przejść przez te kilka wydań.

Czy jedna gra czyni autora wybitnym? No tak średnio bym powiedział...
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 385 times
Been thanked: 436 times

Post autor: tomb »

Scamander pisze: 18 lut 2025, 18:31 Ale dojście do tego gdzie jest dzisiaj 51 Stan nie wzięło się znikąd. Gra musiała przejść przez te kilka wydań.
Moim zdaniem te kilka wydań to przejście od nie(d)oszlifowanego diamentu do poprawnej gry bez wyrazu.

Liczę na jego powrót, ale nie sądzę, żeby zrobił coś w starym stylu.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

japanczyk pisze: 18 lut 2025, 17:39
arturmarek pisze: 18 lut 2025, 16:12
Spoiler:
Jest autorem dobrych gier - o wybitnosc sie nawet nie ociera. Jego designy ani nie sa bez zarzutu, ani nie sa ponadczasowe, oryginalne czy inspirujace.
Czy gry są dobre czy nie to niech sobie każdy oceni, tymbardziej wybitne. Czy są bez zarzutu - nie. Czy są ponadczasowe - część rzeczywiście nie (Robinson), ale część chyba w miarę tak (Nowe reimplementacje 51. Stanu są dobrze przyjmowane). Czy są oryginalne - no tutaj, moim zdaniem, zdecydowanie tak. Do czego porównasz 51. Stan w 2010 czy Robinsona w 2012? Inspirujące... nie wiem, bo nie siedzę w głowach autorów gier, ale myślę, że wiele karcianek inspirowało się 51. Stanem, wiele koopów inspirowało się Robinsonem i sporo gier detektywistycznych inspirowało się Detektywem.
japanczyk pisze: 18 lut 2025, 17:39 Patrzac po kolejnych implementacjach zdaje sie ze jemu samemu umyka co przesadzilo o sukcesie oryginalnych gier - reimplementacja systemu detektywa w kazdym wydaniu byla slaba, pierwsi marsjanie... oh well i tak dalej
Z tym się w pełni zgadzam. Myślę, że bycie wydawcą swoich gier jest trudne. Myślę, że każda z gier: 51. Stan, Robinson, Pret-a-Porter, Stronghold mogłaby być znacznie lepszą grą dyby Trzewiczek był autorem, który musi się dogadać z wydawcą, gdzie u tego wydawcy jest porządny (niezależny od niego) zespół deweloperów itd.
japanczyk pisze: 18 lut 2025, 17:39 Lubie Trzewika za bezkompromisowosc, ale jakbym mial wymieniac jakies topki autorow gier planszowych to bylby gdzies hen daleko
Zależy jakie kryterium przyjąć. Patrząc na moją półkę to Trzewiczka w ogóle by nie było w mojej topce, bo nic nie mam w kolekcji jego autorstwa. Jeśli miałbym oceniać moje potencjalne zainteresowanie nowym projektem danego autora to byłby wysoko.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 121 times
Been thanked: 250 times

Post autor: loaru »

arturmarek pisze: 19 lut 2025, 09:20 Do czego porównasz 51. Stan w 2010 czy Robinsona w 2012?
Jako żródło inspiracji porównałbym:
51. Stan do Race for the galaxy i Puerto Rico gra karciana (San Juan)

Robinson do Horror w Arkham gra planszowa. Obie gry miały też odpychający próg wejścia przez kiepskie instrukcje, a człowiek wtedy nie był aż tak ograny :mrgreen:
ODPOWIEDZ