Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 585 times
- Been thanked: 951 times
- Kontakt:
Re: Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
@HorribleNick
Szanuj swoich Argonautów, którzy odeszli na „emeryturę”, bo nie wiesz [……..]
Serio - trzymaj ich osobno, zapisane co jak mieli. Mogą być bardzo, ale to bardzo przydatni…
Z tymi story card to trochę loteria, faktycznie taki przypadek jest nieciekawy z tym marnowaniem progresu, trochę niefortunnie. Ja też na ostatnim oddechu łapałem ostatnie progresy (a ostatni kończący doom to w ogóle w 80tym dniu lądując w Knossos).
A co do tych unlocków od Temenosa - łączyłbym. Nie pamiętam aby tego typu rzeczy były tylko dostępne jak akurat trafisz w dany próg. Muszę to sprawdzić.
Szanuj swoich Argonautów, którzy odeszli na „emeryturę”, bo nie wiesz [……..]
Serio - trzymaj ich osobno, zapisane co jak mieli. Mogą być bardzo, ale to bardzo przydatni…
Z tymi story card to trochę loteria, faktycznie taki przypadek jest nieciekawy z tym marnowaniem progresu, trochę niefortunnie. Ja też na ostatnim oddechu łapałem ostatnie progresy (a ostatni kończący doom to w ogóle w 80tym dniu lądując w Knossos).
A co do tych unlocków od Temenosa - łączyłbym. Nie pamiętam aby tego typu rzeczy były tylko dostępne jak akurat trafisz w dany próg. Muszę to sprawdzić.
Ja zacząłem 2gi cykl i jestem po pierwszej walce z Niecheanem, Cyklopem i Chimera. ..póki co dzień 6..No są inne odczucia niż z cyklu 1 chociaż póki co nie jest jakos mega ciężko ,ale to może dlatego że zrobiłem trochę Teatr i moja drużyna pierścienia jest dość mocna już na dzień dobry. Tj póki co O strat...no ale to dopiero początek to się okaże co i jak. Swoją drogą walki z Niecheanem przypominają mnie trochę dragon balla i walki z jakimś antagonistą który czuje się tak pewnie że nas lekceważy ..nie mnie jednak mam ochotę skopać jego tyłek. No i oczywiście jestem ten dobry i humana +1 już mam za kryta w cyklopa 
Spoiler:

-
- Kontakt:
@Sixshot brawo, brawo, dobre tempo! ale o regule nerfu sprzętu z jedynki pamiętasz?
Pamiętam tyle ,że bronie to mam z C2 / ascendent te co wymieniłem wyżej dla każdego więc tyle co jakieś stare zbroje i supporty zostały i te 2 fate za ich użycie przeżyje jakoś.
10 dzień dopiero.. za chwilę 1 walka z Burdenem mnie czeka.
Żeby nie było...walka z N to Skyseerka skończyła z 4 ambrozji więc było bliski a w pierwsza walka to trwa szybko ,a już tyle narozrabiał. Potem z Cyklopem 2 tytanów Rage na 9 .. więc też blisko i trzeba uważać ale sam cyklop ..więcej frustracji jest z kart Frenzy / hatered i tych jego dziwnych ruchów że tu ucieka tu atak na wszystkich przylegających ..nikogo niema no to rutyna na wszystkich ..chociaż rutyne ma akurat ciekawa bo idzie się pozbyć uchodźcy co zajmuje miejsce ..nie chce wiedzieć dlaczego
Żeby nie było...walka z N to Skyseerka skończyła z 4 ambrozji więc było bliski a w pierwsza walka to trwa szybko ,a już tyle narozrabiał. Potem z Cyklopem 2 tytanów Rage na 9 .. więc też blisko i trzeba uważać ale sam cyklop ..więcej frustracji jest z kart Frenzy / hatered i tych jego dziwnych ruchów że tu ucieka tu atak na wszystkich przylegających ..nikogo niema no to rutyna na wszystkich ..chociaż rutyne ma akurat ciekawa bo idzie się pozbyć uchodźcy co zajmuje miejsce ..nie chce wiedzieć dlaczego

-
- Kontakt:
@Dhel - to nowe pokolenie Argonautów 
Ale zobaczymy później

Ale zobaczymy później

Ja zacząłem wczoraj cykl 2, na cyclonusie kryty wchodziły że hej a potem zrobił przerzut i jeden tytan z trauma która miała reflex wbudowany w przepaść xddddd zabolała bardzo jego utrata, trochę straszy jak łatwo wpadają doom tokeny czy to normalne w tym cyklu? XD
-
- Kontakt:
Normalne. Pierwsze podejście potrafi dać w kość. Ja 5 doom zyskałem na twarz zanim doszło do Day 1. Spróbuj to przebić

Dzień 16
Jestem po pierwszej walce z Burdenem.. ten to dopiero jest wymyślny i ptak sie może przy nim schować. Wspinaczka alpejska na sam szczyt się niestety nie powiodła i zakończyła śmiercią jednego z tytanów ,ale pierwsze koty za płoty i mam pewne przemyślenia jak z nim grać kolejne podejście.
Druga sprawa to jestem też po drugiej walce z Cyklopem i wyglądała ona zupełnie inaczej niż pierwsza walka ... tym razem poszło fatalnie tak fatalnie że musiałem. użyć łzy syzyfa żeby prócz najlepszych tytanów nie padł jeszcze Argonauta przy okazji.. no te cyklop niby nic ,a tu sobie zaciągał po kolei tytanów w kozi róg i weź go ganiaj po mapie z tymi rzekami..miałem ubitych 2 tytanów, Argonaute i wbite tylko 2 rany...więc idzie łza i powtarzana walka poszła znacznie lepiej tylko jeden tytan padł no i cyklop w końcu też. Nie wolno lekceważyć cyklopa. Za chwilę pierwsza walka z 2lvl i się zastanawiam kogo wybrać ..
Jestem po pierwszej walce z Burdenem.. ten to dopiero jest wymyślny i ptak sie może przy nim schować. Wspinaczka alpejska na sam szczyt się niestety nie powiodła i zakończyła śmiercią jednego z tytanów ,ale pierwsze koty za płoty i mam pewne przemyślenia jak z nim grać kolejne podejście.
Druga sprawa to jestem też po drugiej walce z Cyklopem i wyglądała ona zupełnie inaczej niż pierwsza walka ... tym razem poszło fatalnie tak fatalnie że musiałem. użyć łzy syzyfa żeby prócz najlepszych tytanów nie padł jeszcze Argonauta przy okazji.. no te cyklop niby nic ,a tu sobie zaciągał po kolei tytanów w kozi róg i weź go ganiaj po mapie z tymi rzekami..miałem ubitych 2 tytanów, Argonaute i wbite tylko 2 rany...więc idzie łza i powtarzana walka poszła znacznie lepiej tylko jeden tytan padł no i cyklop w końcu też. Nie wolno lekceważyć cyklopa. Za chwilę pierwsza walka z 2lvl i się zastanawiam kogo wybrać ..
-
- Kontakt:
Oho, zaczyna się
, Sparta wita.
Jak c2 zrobisz za pierwszym podejściem to nie uwierzę
U mnie burden dopiero w C3. A na razie MT i ponowny finał c2, ot dla kurażu przed c3, bo trochę zardzewiałem a trening musi być. Może OmniMan udzieli mi paru lekcji zanim wyruszę do Delf…
Maybe this time the coin will land on its edge…

Jak c2 zrobisz za pierwszym podejściem to nie uwierzę

U mnie burden dopiero w C3. A na razie MT i ponowny finał c2, ot dla kurażu przed c3, bo trochę zardzewiałem a trening musi być. Może OmniMan udzieli mi paru lekcji zanim wyruszę do Delf…
Maybe this time the coin will land on its edge…
Spoiler:

-
- Kontakt:
Ten Tech jest sytuacyjny - możesz go zdobyć po ukończeniu jednego z Hubów. Ja np. w swoim drugim playthrough go nie miałem…
Bdw ..jak traktujecie Negocjacje w mieście ? Bo to tak nie do końca jest jasne czy można zrobić tylko raz Nego z wybranego typu w ciągu dnia i koniec. Czy po razi jedno Nego ale tyle ile mamy techow ,w jednej turze. Póki co grałem ,że tylko 1 wybrane Nego ,ale się teraz zastanawiam bo jest kilka różnych fajnych i jak by można było robić kilka różnych na raz to to zmienia postać rzeczy ...już nie wspominając że ciężko spotkać miast w tych kanałach Sparty
-
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 41 times
Skończylismy cykl I
Będę myśleć nad houserulem progres tokenów, bo ta mechanika jest fajna, ale fakt, że niektóre story card nie pozwalają ich zbierać jest fatalne.
Spoiler:
- brazylianwisnia
- Has thanked: 313 times
- Been thanked: 1127 times
Myślę, że zamysł jest taki by nie pompować zbyt szybki Inward tylko iść trybem zrównoważonym. Jak ktoś pakuje dużo w Inward na początku to jest za to karany. Pakowanie w inward nas wzmacnia odblokowujac różne rzeczy więc bez takiego czegoś jest to najsensowniejsze by rushowac te unlocki bo szybciej będziemy mocniejsi. Dzięki temu, że później będziemy je marnować trochę jest to bat aby był sens jednak trochę wstrzymywac Inward.HorribleNick pisze: ↑10 lut 2025, 09:25 Skończylismy cykl IBędę myśleć nad houserulem progres tokenów, bo ta mechanika jest fajna, ale fakt, że niektóre story card nie pozwalają ich zbierać jest fatalne.Spoiler:
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3931 times
Musze powiedziec, ze dziwnie sie to czyta jak wspominam nasza przeprawe z Temenosem (lvl1) na sam koniec, która sromotnie przegralismy. Skad tyle Rage u Tytanow na start walki? z wyborow? (juz nie pamietam jak to sie rozgrywalo, bo C1 konczylismy rok temu)HorribleNick pisze: ↑10 lut 2025, 09:25 Skończylismy cykl IBędę myśleć nad houserulem progres tokenów, bo ta mechanika jest fajna, ale fakt, że niektóre story card nie pozwalają ich zbierać jest fatalne.Spoiler:
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
Przez całą grę położyliśmy 2 tokeny na Inward gdy mieliśmy wybór Story <> Inward (na samym początku), wszystkie kolejne kladliśmy tylko gdy nie mogliśmy ich położyć na story, bo ich nie zbierała. Nie mieliśmy zbyt wyboru i do tego pije najbardziej. Jeśli mam story card które nie zbiera ich, to musze je klasc na Inward. Jak mam Inward już zmaksowany, to bede je wyrzucac do smieci.brazylianwisnia pisze: ↑10 lut 2025, 09:35 Myślę, że zamysł jest taki by nie pompować zbyt szybki Inward tylko iść trybem zrównoważonym. Jak ktoś pakuje dużo w Inward na początku to jest za to karany. Pakowanie w inward nas wzmacnia odblokowujac różne rzeczy więc bez takiego czegoś jest to najsensowniejsze by rushowac te unlocki bo szybciej będziemy mocniejsi. Dzięki temu, że później będziemy je marnować trochę jest to bat aby był sens jednak trochę wstrzymywac Inward.
Gdybym sobie wcześniej je dawał na story, to po prostu wczesniej bym dostal karte ktora ich nie zbiera. Na wielu kartach doom jest coś takiego, ze nadwyżka sie przelewa dalej.
Spoiler:
-
- Kontakt:
Bardzo dziwne co HorribleNick piszesz.
No szkoda, że nie dostaliście po dupie jak większość śmiertelników
W sumie jak ze dwa lata na starym discordzie siedzę i były tam różne sprawozdania to takich cudów nie widziałem. Poza tym ludzie naprawdę wiele rzeczy potrafili się dowiedzieć długo po fakcie, że nie ogarnęli tego lub owego. W sumie możnaby rzecz - gratulacje?
Jedna rzecz to te progresy u was. Dziwne, możliwe, chciałoby się powiedzieć - proof or didn't happen... Druga rzecz to taki boost do Rage na koniec, serio? Farciarze.
I tylko jeden raz Pursuer? TZO?? To aż woła, że coś nie tak w całym cyklu. Ale spoko, przynajmniej nie graliście jak geniusz na Discordzie, który się pyta grając już 3 cykl, dlaczego te Primordiale tak słabo trafiają tylko na 9+/10+...

No szkoda, że nie dostaliście po dupie jak większość śmiertelników

W sumie jak ze dwa lata na starym discordzie siedzę i były tam różne sprawozdania to takich cudów nie widziałem. Poza tym ludzie naprawdę wiele rzeczy potrafili się dowiedzieć długo po fakcie, że nie ogarnęli tego lub owego. W sumie możnaby rzecz - gratulacje?
Jedna rzecz to te progresy u was. Dziwne, możliwe, chciałoby się powiedzieć - proof or didn't happen... Druga rzecz to taki boost do Rage na koniec, serio? Farciarze.
I tylko jeden raz Pursuer? TZO?? To aż woła, że coś nie tak w całym cyklu. Ale spoko, przynajmniej nie graliście jak geniusz na Discordzie, który się pyta grając już 3 cykl, dlaczego te Primordiale tak słabo trafiają tylko na 9+/10+...

- Koshiash
- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 203 times
Cóż, mi finałowy temenos się upiekł, nie musiałem w ogóle z nim walczyć ze względu na wybory fabularne. Nie powiem, ucieszyło mnie to, bo co myślę o walkach w ATO to już wyraziłem. 

No Pursuer tylko 1 raz na cały cykl to aż podejrzane. Bo trochę jest tych kart adversary oraz jest jedna z 2 ma ikonami ,która wraca po każdej walce .Tak samo awakeningn i nimfy powoduje przesunięcie ,a jak niema adversary na mapie to przywołanie z jednej ikonki. Co do Temenosa to zależy jak leży nam o ile na początku cyklu sprawiał solidny łomot to na finał nie stanowił już problemu,
Spoiler:
Obecnie jesteśmy na 42 dniu i również mieliśmy tylko jedną walkę z Pursuerem, więc jest to jak najbardziej możliwe. Teraz też ma do nas z pięc kafelków, więc szybko nas nie złapie. Wystarczy po prostu trochę farta na dociągu kart ekploracji i takie manewrowanie Argo, by ciągle się od niego odsuwać. Co prawda przez pierwsze kilka ruchów (na samym początku) zapomnieliśmy, że ma on piorytet w przesuwaniu się poziomo (jeśli droga poziomo i pionowo jest taka sama), ale myśle, że niewiele by to zmieniło.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3931 times
40 dzien, a koniec kampanii to jednak spora roznica
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
-
Jezeli ktoś z Was ma chwilę prześledzić to bylbym wdzięczny
Jeśli chodzi o te Rage, to praktycznie wszystkie wygenerowane były w historii prowadzącej do finału, nawet nie jakieś adventure przed (1 Rage mial dodatkowo party leader), więc trochę dziwie się, że tak designerzy to zostawili, bo jest to dośc prawodpodobna ściezka.
Jeśli chodzi o Pursuera, myślę, że ze względu na trasę i fakt, że się nie wracaliśmy, to nie miał zbytnich skrótów. Kilka razy mając dowolnośc wyboru kierunku wybieraliśmy taki, żeby pursuer tracił dodatkowy krok.
Jeśli dobrze rozumiem, jeśli nie ma go na mapie, to symbole z nimf i godformów nie działają, bo musi być podwójny?
Minus jest taki, że wchodzimy w II cykl majac Earthshakera, Mazerunnera i jakies przeciętne patterny, a z tego co widziałem to mieliście jeszcze jakiś nowych. Także spodziewałbym się szybkiego łomotu na start.
Spoiler:
Jeśli chodzi o Pursuera, myślę, że ze względu na trasę i fakt, że się nie wracaliśmy, to nie miał zbytnich skrótów. Kilka razy mając dowolnośc wyboru kierunku wybieraliśmy taki, żeby pursuer tracił dodatkowy krok.
Jeśli dobrze rozumiem, jeśli nie ma go na mapie, to symbole z nimf i godformów nie działają, bo musi być podwójny?
Spoiler:
Spoiler:
Co do C2 to proponuję pierw zrobić teatr i odblokować sobie Skyseer