Dyskusja o balansie w grach (Było: Co to znaczy, że gra jest zbalansowana)

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
samuraj1369
Has thanked: 512 times
Been thanked: 577 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: samuraj1369 »

BOLLO pisze: 12 lut 2025, 14:01
samuraj1369 pisze: 12 lut 2025, 11:40 Balans w grze jest wtedy, kiedy o zwycięstwie decyduje gracz i jego umiejętności/strategia/taktyka a nie komponenty/karty/umiejętności frakcji itd.

Tak się mnie zdaje moi drodzy.
Tak ale nie można przegiąć bo wiadomo jak w NHex mamy snajpera z inicjatywą 4 to zawsze będzie lepszy od tego co wali za tyle samo ale ma inicjatywę 3 itd....
Więc ten mityczny balans jednak w grze istnieje i musi być, a resztę faktycznie robią sami gracze.
Jak jedna frakcja ma snajpera, to druga ma bardziej wytrzymałe jednostki, a trzecia ma potrójne sieci... Właśnie o to chodzi w balansie.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 127 times
Been thanked: 302 times

Post autor: Niewodnik »

Ja tylko dodam, że na balans gry nie ma wpływu tylko gra, ale też meta. Jeśli wszyscy w Terraformacji grają na ekonomię to wszelkie karty umożliwiające kombosy są gięte, natomiast jak każdy "rushuje", to takie karty nie mają miejsca bytu. I nie jest stricte powiedziane, że ci rushujący to głuptaski, albo ci grający na ekonomię to głąby, bo obie strategie mogą być na równi dobre. Fajnym przykładem są mikroby, które są ogółem raczej dosyć słabe, ale odpuścicie pilnowanie tych kart i puścicie ich zbyt wiele jednemu graczowi...
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1300 times
Been thanked: 1979 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

samuraj1369 pisze: 12 lut 2025, 14:03
BOLLO pisze: 12 lut 2025, 14:01
samuraj1369 pisze: 12 lut 2025, 11:40 Balans w grze jest wtedy, kiedy o zwycięstwie decyduje gracz i jego umiejętności/strategia/taktyka a nie komponenty/karty/umiejętności frakcji itd.

Tak się mnie zdaje moi drodzy.
Tak ale nie można przegiąć bo wiadomo jak w NHex mamy snajpera z inicjatywą 4 to zawsze będzie lepszy od tego co wali za tyle samo ale ma inicjatywę 3 itd....
Więc ten mityczny balans jednak w grze istnieje i musi być, a resztę faktycznie robią sami gracze.
Jak jedna frakcja ma snajpera, to druga ma bardziej wytrzymałe jednostki, a trzecia ma potrójne sieci... Właśnie o to chodzi w balansie.
No dokładnie tak to działa. Więc balans jednak istnieje, wbrew temu co Ignacy nie raz mawiał.
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Bylem kiedys na wykladzie Trzewiczka o projektowaniu gier. Opowiadal, ze maja w ekipie takiego "wariata, dabila", ale bylo to w pozytywnym, humorystycznym tonie. Jest to jakis jego dobry ziomek, ktoremu zawsze dawal testowac gre. Kolega robil rozne "glupie", malo optymalne ruchy. Jedna z gier o ktorej opowiadal byl chyba Stronghold. Gra juz byla ustawiona w drukarni do druku, zaraz mialo wszystko ruszac, a oni spotkali sie w piatek poznym wieczorem. Gra byla zaprojektowana na zwyciestwo nie pamietam kogo w okolo 7 rundzie. Opowiadal, ze dzien mial kazdy z nich ciezki, byli zmeczeni, malo nie zagrali, ale kolega dal sie namowic. Skonczyl gre chyba w 2 czy 3 rundzie. Nikt z dziesiatek testerow nie wpadl na to, co zrobil jego kolega robiacy najbardziej debilna rzecz. Okazalo sie ze lamalo to wszystko.

ofc zaczeli to testowac tego wieczoru, zeby wymyslic rozwiazanie i zdazyc z poprawka do drukarni.

Nie wiem w jakim tonie wypowiadal sie w PTV czy filmiku wyzej, bo nie sluchalem, ale moze wlasnie chodzilo o tego typu testera.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 412 times

Post autor: tomb »

Stronghold akurat jest krępującym przykładem na przeoczenie, bo tam chyba nie przewidziano, że można wygrać partię poprzez puszczenie rywala do twierdzy, co dawało decydujący punkt, choć było zupełnie sprzeczne z fabułą gry (która polega na obronie twierdzy).*

Ogólnie Trzewik na pewno ma sporo racji, ale nie ma co ukrywać - gry Portalu wywołują dyskusje i kontrowersje w zakresie balansu.

* Mogę mylić detale, błąd dotyczył pierwszej edycji, w którą nie grałem.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 504 times
Been thanked: 397 times

Re: Dyskusja o balansie w grach (Było: Co to znaczy, że gra jest zbalansowana)

Post autor: cactusse »

Richard Garfield napisał całkiem niedawno dość pokaźny artykuł właśnie o balansie w grach :
https://boardgamegeek.com/blog/1/blogpo ... ancing-act
ODPOWIEDZ