Rebel - plany wydawnicze i inne dyskusje
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 1829 times
Rebel - plany wydawnicze i inne dyskusje
Ogólny temat do dyskusji o wydawnictwie Rebel, w tym o nowych planach wydawniczych.
- Mr_Fisq
- Administrator
Re: Rebel - plany wydawnicze i tematy ogólne
Jutro o 18:00 21:00 w Planszowych Newsach będzie live z Rebelem:
https://www.youtube.com/live/O039MuCP3k8
- rand
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 137 times
Chyba o 21:00Mr_Fisq pisze: ↑17 lut 2025, 14:56 Jutro o 18:00 w Planszowych Newsach będzie live z Rebelem:

- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Jak co roku liczę na Betrayal Legacy :> No i dodatek do tiletum
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
A to będą nowe zapowiedzi czy kontynuacja poprzedniego LIVE?
W tej formule PN męczy mnie to, że często prawie połowa spotkania to marketingowa pogadanka z odgrzewaniem poprzednio ogłoszonych zapowiedzi.
W tej formule PN męczy mnie to, że często prawie połowa spotkania to marketingowa pogadanka z odgrzewaniem poprzednio ogłoszonych zapowiedzi.
Info z dzisiejszego live z Rebelem (Planszowe Newsy):
Do tego dodatek do Tiletum w planach.
Brak planów (za duża ilość minimalna wymagana do zlecenia druku).
Brak planów.
Będzie.
Do tego dodatek do Tiletum w planach.
- Mr_Fisq
- Administrator
Planszowe newsy wrzuciły na swojego FB podsumowanie zapowiedzi rebela: wpis na FB
- Mr_Fisq
- Administrator
Ale nie trzeba mieć do podejrzenia tego wpisu konta na FB - wpis jest publiczny.
Ja jestem stronnikiem wrzucania linków (nie reflinków) w przypadku, gdy informacje opublikował profil informacyjny (który "żyje" ze swojej popularności, i kliknięć).
-
- Has thanked: 525 times
- Been thanked: 616 times
- rand
Tak. Cytat z czatu wiadomość wysłana przez Rebel:
"[...] dodatek do Zony będzie - ale informacje na ten temat nie dzisiaj. Wyszedł do druku w kilku wersjach językowych."
- VivoBrezo
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 642 times
- Kontakt:
Przy okazji, zapraszamy na wiosenną Gdarenę do Gdańska, żeby ograć nowości
.
Informacja o szczegółach, pojawi się niebawem.

Informacja o szczegółach, pojawi się niebawem.
Podcast: KPiB| Handlowiec: Hurt-Rebel
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Co na radarze:
Gwint - dużo godzin spędzonych przy wersji komputerowej, więc dla mnie must have w kolekcji. Cieszy, że nie jest to zwykły reprint, tylko pojawią się też jakieś nowe tryby (drużynowy)?
Narodziny kosmosu - dziwaczny, ale efektownie wyglądający abstrakt, muszę dokładniej przyjrzeć się instrukcji (jest po polsku na bgg).
Walczące prowincje - 12. miejsce w top 100 gier z Japonii na kanale Cardboard East. Area control w 30 minut i ponoć nawet działa na dwie osoby
Gwint - dużo godzin spędzonych przy wersji komputerowej, więc dla mnie must have w kolekcji. Cieszy, że nie jest to zwykły reprint, tylko pojawią się też jakieś nowe tryby (drużynowy)?
Narodziny kosmosu - dziwaczny, ale efektownie wyglądający abstrakt, muszę dokładniej przyjrzeć się instrukcji (jest po polsku na bgg).
Walczące prowincje - 12. miejsce w top 100 gier z Japonii na kanale Cardboard East. Area control w 30 minut i ponoć nawet działa na dwie osoby

- VivoBrezo
- Kontakt:
Ja oczywiście nie jestem obiektywny, ale dodatek do Tiletum i Piratów na pewno biorę. Obie gry wypełniły moją pustkę średnio-ciężkich eurasków z względnie prostymi zasadami vs ilość kombinowanialoaru pisze: ↑19 lut 2025, 10:38 Co na radarze:
Walczące prowincje - 12. miejsce w top 100 gier z Japonii na kanale Cardboard East. Area control w 30 minut i ponoć nawet działa na dwie osoby![]()

Narodzin Kosmosu jestem mega ciekaw. Bo to gra od tego wydawnictw, które wypuściło ostatnio Władcę Pierścieni: Wciągającą grę karcianą, albo Rzekę Złota. Generalnie jest to wydawnictwo, które jest pod Asmodee North America i ma za zadanie ściągać do siebie oryginalne pomysły na gry i dewelopować je, tak żeby dowoziły mechanicznie, jak i pod względem wyglądu.
Walczące prowincje. Jeśli to coś ale King is Dead, albo El Grande to może, może. Na razie zupełnie mnie to nie interesowało.
Gwint ma podobno mocno nawiązywać do Condottiera, co akurat nie dziwi. Oczywiście twórca oryginalnego Gwinta twierdzi, że wymyślił grę pod prysznicem

Jeśli będzie tryb rywalizacyjny dla kilku graczy to mega, bo Condotierra uwielbiam, a nie mam za bardzo możliwości kupienia.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 11:55 przez VivoBrezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Rebel - plany wydawnicze i inne dyskusje
Aż mi serce mocniej zabiło, że wydadzą 6 Siege i że gra jednak będzie żyła

Tak ogólnie, średnio.
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Też uważam, że strasznie blado, ale Rebel dziwnie zapowiada gry bo przecież wydają też "Na Skrzelach", a tutaj nie ma tego info. Nie chodzi mi, że akurat ta gra to dla mnie pewny zakup (bo nie potrzebuje lżejszej wersji Na Skrzydłach), ale zakładam, że to nie wszystko od rebela, bo póki co nic interesującego, a względem konkurencji to już lepiej spuścić zasłone milczenia.
- rand
Nie lubie jak Rebel ogłasza plany bo robi to cyklicznie, nie na cały rok. Ale nie jest sprawiedliwe porównywanie takich zapowiedzi do tego co robi galakta, LDG czy Portal. W zeszłym roku Rebel wydał ponad 100 gier i dodaków. Nie oceniam tu jaokści bo tam dodatkiem był każde pare kart do Terraformacji, a grami poierdyliard karcianek czy gier familijnych od Asmodee.
Mimo wszystko w skali roku jakieś gamerskie gry żeśmy otrzymali. Teraz zapowiedziane Floe czy Narodziny Kosmosy zapowiadają się świetnie, do tego właśnie wychodzi SETI i niedługo Civolution. Już te 4 gry to więcej niż sobie zapisałem z Portalu, a to pewnie nie koniec, bo coś tam będą zapowiadać z zaskoczenia no i na kwartalnych live'ach.
Według mnie nie jest źle, oby kolejnym razem zapowiedzieli podobne tytuły
Mimo wszystko w skali roku jakieś gamerskie gry żeśmy otrzymali. Teraz zapowiedziane Floe czy Narodziny Kosmosy zapowiadają się świetnie, do tego właśnie wychodzi SETI i niedługo Civolution. Już te 4 gry to więcej niż sobie zapisałem z Portalu, a to pewnie nie koniec, bo coś tam będą zapowiadać z zaskoczenia no i na kwartalnych live'ach.
Według mnie nie jest źle, oby kolejnym razem zapowiedzieli podobne tytuły

Ja nie lubię ich metodologii zapowiedzi, bo człowiek nie jest w stanie zaplanować wydatków planszowych lub kwestii zakupu zagranicznej wersji gry.
Rozumiem, że są częścią międzynarodowej grupy i pewnych rzeczy nie przeskoczą. Ale przez ten sposób, jak już ktoś wspomniał, ma się wrażenie obcowania z ubogim krewnym, pomimo istotnej przewagi konkurencyjnej.
Może po prostu Rebel wydaje za dużo?
Rozumiem, że są częścią międzynarodowej grupy i pewnych rzeczy nie przeskoczą. Ale przez ten sposób, jak już ktoś wspomniał, ma się wrażenie obcowania z ubogim krewnym, pomimo istotnej przewagi konkurencyjnej.
Może po prostu Rebel wydaje za dużo?
- VonBarnaky
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Ciekawe, co z dodrukiem i dodatkiem do ZONY: Sekret Czarnobyla..
- VivoBrezo
- Kontakt:
Będzie dodruk podstawki, razem z premiera dodatku. Więcej info niebawem.VonBarnaky pisze: ↑22 lut 2025, 13:44 Ciekawe, co z dodrukiem i dodatkiem do ZONY: Sekret Czarnobyla..
- VivoBrezo
- Kontakt:
Jeśli masz na myśli monety, Więcej, Więcej i Legendy to powinny być w maju