vnzk pisze: ↑17 lip 2024, 10:57 Na przykład w Mind MGMT, gdzie nacisk położony jest bardziej na dedukcję, niby więcej zabawy ma strona szukająca, posiada w rękach więcej narzędzi, jednak uciekający również ma ciekawe decyzje do podjęcia (czy zbierać rekrutów, jeśli tak to którą ścieżką, czy może mylić przeciwników i przeciągnąć czas, jak poruszyć Nieśmiertelnych, gdzie umieścić żeton tropu, kiedy użyć zdolności specjalnej).
Sniper Elite - The Board Game (David Thompson, Roger Tankersley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- wrojka
- Has thanked: 273 times
- Been thanked: 277 times
Re: Sniper Elite - The Board Game (David Thompson, Roger Tankersley)
- karmazynowy
- Has thanked: 221 times
- Been thanked: 504 times
W Sniperze mniej jest gonienia się a więcej pozycjonowania, blokowania itd., przez to jak mapy są zbudowane. Częściowo też od gracza uciekającego zależy jak bardzo się ujawni - jak się śpieszy to może robić więcej hałasu, jak strzela, robi hałas ale jak trafi to z kolei toruje sobie drogę. Czasami musi strzelać bo nie ma wyboru.. Czy wejść do budynku - to jest duży skrót ale ryzykowny, bo łatwiej zostać przyciśniętym. Na pewno Snajper ma ciekawszy arsenał akcji ale stronią goniącą też grało mi się bardzo fajnie bo skala jest mniejsza niż w Kubie i cały czas masz wrażenie, że masz go dosłownie 2-3 pola obok (i z reguły tak jest).azazelmo pisze: ↑17 lip 2024, 11:08 też podpinam się pod to pytanie. Tajemnice sprzedałem, bo gra Kubą to był wyścig od jednej czerwonej kropki do drugiej, a jak próbowałem kluczyć, czy zacierać ślady, to się nie wyrabiałem w turach. Tutaj też jest ten element odliczenia od 10ciu i zastanawiam się czy też jest taki ciasny wyścig. W stosunku do Tajemnic na plus jest na pewno fakt, że snajper też poluje, a Kuba tylko uciekał.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Gralem 2 razy, raz snajper raz Nazisci.vnzk pisze: ↑17 lip 2024, 10:57 Mam pytanie do osób, które miały okazję zagrać. Czy często zdarzają się partie, że "szukający" przez większość czasu błądzą po omacku nie mogąc trafić na dobry trop? Zastanawiam się, na ile w tej grze dobrze bawi się właśnie ta strona (bo snajper zapewne bawi się świetnie) a na ile bywa zdemotywowana ciągłymi "pudłami".
Na przykład w Mind MGMT, gdzie nacisk położony jest bardziej na dedukcję, niby więcej zabawy ma strona szukająca, posiada w rękach więcej narzędzi, jednak uciekający również ma ciekawe decyzje do podjęcia (czy zbierać rekrutów, jeśli tak to którą ścieżką, czy może mylić przeciwników i przeciągnąć czas, jak poruszyć Nieśmiertelnych, gdzie umieścić żeton tropu, kiedy użyć zdolności specjalnej).
I jeśli ktoś miał okazję grać w Tajemnicę Whitehall (po prezentacji zasad zauważam podobieństwa), czy jesteście w stanie powiedzieć, co Sniper Elite robi lepiej?![]()
Nazisci maja opcje "przeszukania" calej strefy ("jestes na czerwonym?") co zaweza poszukiwania. W kazdej grze bylo duzo kminienia gdzie ten snajper moze byc, skad strzelal i po co strzelal

Nawet jak nie wiedzielismy dokladnie gdzie jest caly czas bylismy "na tropie" i wydawalo nam sie ze zaraz go dopadniemy. Najmniej wiadomo na poczatku ale sa opcje zeby zawezic poszukiwania i zmusisc snajpera do dzialania. Snajper tez jest pod presja czasowa wiec MUSI dzialac co daje Nazistom troche informacji.
Kumpel gral ciekawie bo strzelal prawie co ture ale ostatecznie wygral bo sciagnal goscia obstawiajacego 8 co odciagnelo nasza uwage od innych punktow

Poki co gra na duzy +!
Gra błyszczy na kilku polach:
- Prostota zasad. Po zrozumieniu tego czym jest i jak działa "linia wzroku", tego jak działa przemieszczanie się Snipera oraz zdolności oficerów - wszystko zależy od umiejętnego timingu i taktyki jaką obierają obie strony.
- Skalowanie - grałem w układzie 1v1 i ten sprawdza się najlepiej, ale też w rozdaniu 1v2, 1v3 gra się równie dobrze. W dwóch ostatnich, należy panować nad tymi, którzy mają tendencje do paraliżowania rund dwoma postawami: zbyt długie analizowanie ale też narzucanie innym strategii.
- Autor gry znalazł złoty środek między skalą gry a jej długością. 19 rund - bo tyle realnie trwa maksymalnie gra, a ilością pól do przejścia, dwoma celami do wykonania, ilością przeciwników - jest idealna.
- Regrywalność i szybki setup. 9 celów na 2 [4 wraz z dodatkiem] mapach, 4 wejścia na mapę - nie jest to może jakaś spektakularna ilość kombinacji ale autentycznie, każda gra jest bardzo różna.
- Klimat zawarty w mechanice - co tu dużo mówić to jest chyba najmocniejszy punkt tej gry.
- Umiejętności Snipera wynikające z kart wyposażenia znakomicie wpływają na rozgrywkę - "build" na głośno, build na odwracanie uwagi itp, i zdolności oficerów to czynnik, który również zwiększa regrywalność.
Grałem w Draculę 3ED, Widziałem jako obserwator Bestię - i z tych gier Sniper jest dla mnie osobiście najlepszy.
Miałem kilka gier, w których Niemcy kompletnie nie wiedzieli co się dzieje do pierwszego sabotażu. W tym momencie nastąpił jakiś "Focus made in Germany" i musiałem się napocić aby uciec. Miałem też gry gdzie Niemcy od początku tropili mnie i osaczali. Sam grałem całą obsadą niemiecką i odczułem jak trudno jest wydedukować do pierwszego wybuchu czy strzału Snipera, gdzie ten się znajduje - nawet w przybliżeniu. Granie po obu stronach konfliktu jest naprawdę świetne. Logiczne zasady gry bardzo sprzyjają wyciąganiu wniosków dotyczących położenia sabotażysty.
Bardzo klimatyczna, stosunkowo prosta i szybka i bardzo regrywalna, satysfakcjonująca gra.
- Prostota zasad. Po zrozumieniu tego czym jest i jak działa "linia wzroku", tego jak działa przemieszczanie się Snipera oraz zdolności oficerów - wszystko zależy od umiejętnego timingu i taktyki jaką obierają obie strony.
- Skalowanie - grałem w układzie 1v1 i ten sprawdza się najlepiej, ale też w rozdaniu 1v2, 1v3 gra się równie dobrze. W dwóch ostatnich, należy panować nad tymi, którzy mają tendencje do paraliżowania rund dwoma postawami: zbyt długie analizowanie ale też narzucanie innym strategii.
- Autor gry znalazł złoty środek między skalą gry a jej długością. 19 rund - bo tyle realnie trwa maksymalnie gra, a ilością pól do przejścia, dwoma celami do wykonania, ilością przeciwników - jest idealna.
- Regrywalność i szybki setup. 9 celów na 2 [4 wraz z dodatkiem] mapach, 4 wejścia na mapę - nie jest to może jakaś spektakularna ilość kombinacji ale autentycznie, każda gra jest bardzo różna.
- Klimat zawarty w mechanice - co tu dużo mówić to jest chyba najmocniejszy punkt tej gry.
- Umiejętności Snipera wynikające z kart wyposażenia znakomicie wpływają na rozgrywkę - "build" na głośno, build na odwracanie uwagi itp, i zdolności oficerów to czynnik, który również zwiększa regrywalność.
Grałem w Draculę 3ED, Widziałem jako obserwator Bestię - i z tych gier Sniper jest dla mnie osobiście najlepszy.
Miałem kilka gier, w których Niemcy kompletnie nie wiedzieli co się dzieje do pierwszego sabotażu. W tym momencie nastąpił jakiś "Focus made in Germany" i musiałem się napocić aby uciec. Miałem też gry gdzie Niemcy od początku tropili mnie i osaczali. Sam grałem całą obsadą niemiecką i odczułem jak trudno jest wydedukować do pierwszego wybuchu czy strzału Snipera, gdzie ten się znajduje - nawet w przybliżeniu. Granie po obu stronach konfliktu jest naprawdę świetne. Logiczne zasady gry bardzo sprzyjają wyciąganiu wniosków dotyczących położenia sabotażysty.
Bardzo klimatyczna, stosunkowo prosta i szybka i bardzo regrywalna, satysfakcjonująca gra.
Moje gry - http://tiny.cc/sinbadbgg
- Irr3versible
- Has thanked: 733 times
- Been thanked: 710 times
Może się zdarzyć przy pierwszej rundzie, szczególnie gdy snajper się nie spieszy i umiejętnie się skrada. Gdy jednak wykona pierwszy cel, następuje eskalacja a obrońcy momentalnie są na jego plecach.vnzk pisze: ↑17 lip 2024, 10:57 Mam pytanie do osób, które miały okazję zagrać. Czy często zdarzają się partie, że "szukający" przez większość czasu błądzą po omacku nie mogąc trafić na dobry trop? Zastanawiam się, na ile w tej grze dobrze bawi się właśnie ta strona (bo snajper zapewne bawi się świetnie) a na ile bywa zdemotywowana ciągłymi "pudłami".
Robi się troche inna intensywności - z 3 stref jedna staje się tłem i obrońcy nie muszą jej więcej pilnować. Ciche pierwsze fazy też zwykle oznaczają, że obrońcy są blisko celów, momentalnie łapią kontakt po ujawnieniu.
Takie rozgrywki miałem dwie, każda tak samo satysfakcjonująca jak gdybyśmy od razu złapali podejrzenia. Zresztą ja lubi też fazę po zamknięciu gry, gdy odtwarzamy sobie ruchy

- Bruno
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 1299 times
Odebrałem wersję full wypas od Ogrów, otworzyłem i jestem naprawdę rozczarowany dwiema rzeczami:
- fatalne malowanie figurek. Z tego co pamiętam, miało być coś a la sundrop, a są po prostu całe niechlujnie zapaćkane czarną farbą. Wygląda to obrzydliwie i zmniejsza czytelność figurek na planszy (wiem, Szkopy będą w kolorowych obrączkach, ale sama figurka na tych ciemnych planszach będzie właściwie niewidoczna). Wolałbym już po prostu jasnoszary plastik. Aha, plastik jest twardy i podatny na złamanie. Ostrożnie z łapaniem za lufy karabinów itp.!
- plastikowe wypraski w pudełkach nadają się tylko do transportu towaru do sklepu, użytkownik musi je wyrzucić, jeśli nie chce trzymać wszystkiego w trzech pudłach (w insercie dodatku są np. tylko 4 figurki i mała talia kart!). Ergonomiczny dramat.
- detalem już jest fakt, że ciężko się wyjmuje figurki z wytłoczeń w insercie, bo te są zbyt głębokie.
To oczywiście żale nie do Ogrów, tylko do głównego wydawcy.
Zalety? Też są.
+ bardzo gruby karton planszy, planszetek i standardowych żetonów,
+ fajne, ciężkie żetony "deluxe",
+ woreczki bawełniane w zestawie, do losowania żetonów (ten "deluxe" lepszy, bo wiekszy),
+ ładne grafiki na planszach i kartach, ale że te drugie są ciemne a liche, to od razu trzeba je wrzucić w koszulki!
+ fajne modele figurek, szkoda tylko, że nie bardzo to widać, bo wyglądają, jakby właśnie skończyły przerzucać 2 tony węgla...
Cytując monterów wszelakich:
- kto panu to tak spartolił
(wersja cenzuralna)
- fatalne malowanie figurek. Z tego co pamiętam, miało być coś a la sundrop, a są po prostu całe niechlujnie zapaćkane czarną farbą. Wygląda to obrzydliwie i zmniejsza czytelność figurek na planszy (wiem, Szkopy będą w kolorowych obrączkach, ale sama figurka na tych ciemnych planszach będzie właściwie niewidoczna). Wolałbym już po prostu jasnoszary plastik. Aha, plastik jest twardy i podatny na złamanie. Ostrożnie z łapaniem za lufy karabinów itp.!
- plastikowe wypraski w pudełkach nadają się tylko do transportu towaru do sklepu, użytkownik musi je wyrzucić, jeśli nie chce trzymać wszystkiego w trzech pudłach (w insercie dodatku są np. tylko 4 figurki i mała talia kart!). Ergonomiczny dramat.
- detalem już jest fakt, że ciężko się wyjmuje figurki z wytłoczeń w insercie, bo te są zbyt głębokie.
To oczywiście żale nie do Ogrów, tylko do głównego wydawcy.
Zalety? Też są.
+ bardzo gruby karton planszy, planszetek i standardowych żetonów,
+ fajne, ciężkie żetony "deluxe",
+ woreczki bawełniane w zestawie, do losowania żetonów (ten "deluxe" lepszy, bo wiekszy),
+ ładne grafiki na planszach i kartach, ale że te drugie są ciemne a liche, to od razu trzeba je wrzucić w koszulki!
+ fajne modele figurek, szkoda tylko, że nie bardzo to widać, bo wyglądają, jakby właśnie skończyły przerzucać 2 tony węgla...
Cytując monterów wszelakich:
- kto panu to tak spartolił

(wersja cenzuralna)
Spoiler:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
-
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 555 times
Pytanko, bo coś tu chyba przegapiłem, że to będzie po polsku:
- nie widzę nigdzie gry w sklepach, 3trolle mają wydanie angielskie. To był KS tylko? Nie ma retailu wersji polskiej?
- nie widzę nigdzie gry w sklepach, 3trolle mają wydanie angielskie. To był KS tylko? Nie ma retailu wersji polskiej?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
-
O proszę. Czyli najwyraźniej planszove nie pokazuje sprzedaży bezpośrednio u wydawcy
.

planszomania.pl - 10%
Pomijając to że Ogry to z kosztami wysyłki/płatności to przeginają po całości
-
Zauważyłem...
planszomania.pl - 10%
Niestety ale masa tych "sundropow" wyglada jakby figurki staly pod golebnikiem... No nic trzeba bedzie pomalowacBruno pisze: ↑22 lut 2025, 10:39 - fatalne malowanie figurek. Z tego co pamiętam, miało być coś a la sundrop, a są po prostu całe niechlujnie zapaćkane czarną farbą. Wygląda to obrzydliwie i zmniejsza czytelność figurek na planszy (wiem, Szkopy będą w kolorowych obrączkach, ale sama figurka na tych ciemnych planszach będzie właściwie niewidoczna). Wolałbym już po prostu jasnoszary plastik. Aha, plastik jest twardy i podatny na złamanie. Ostrożnie z łapaniem za lufy karabinów itp.!

- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1403 times
Że te 5,18zl opłaty ? Bo reszta wydaje się rynkowym kosztem wysyłki.
Niemniej bodajże 319 w przedsprzedaży, a obecne ok. 570 to spoooora różnica... Takie wspieraczki to rozumiemy na Forum

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
19 zł najniższą z możliwych opłat za dostawę, pomijając że 19 za paczkomat to jest już 5-7 zł drożej niż w innych sklepach. Te 5.18 za płatność to jest taki lekki fenomen, gdyż chyba w żadnym innym sklepie nie spotkałem się z prowizja za formę opłaty oprócz "pobrania".Ja wiem że dodatkowe 10-12 zł zaledwie kilka procent ale na tle innych sklepów to jest przegięcie. Biorąc pod uwagę fakt że tylko oni mają ten tytuł na chwilę obecną no to po prostu mówię że przegięcie i Ja nie kupię. Poczekam cierpliwie.
- Yuri
No cóż....masz Pan rację po prostu
Ja się cieszę że wsparłem, to był bardzo dobry deal. Insert właśnie zamówiłem w Insertify i wszystko poleci w jedno pudełeczko.

- garg
- Has thanked: 1815 times
- Been thanked: 1305 times
Podzielisz się linkiem do insertu?

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- Yuri
- Bruno
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 1299 times
Super rozwiązanie - wielkie dzięki! Jedna moja bolączka załatwiona

I wciąż zakup "deluxe" z insertem w przedsprzedaży wyszedł taniej niż kupno samej gry "deluxe" teraz

Pytanko do wszystkich malujących figsy:
czym można zmyć trochę ten nieszczęsny sundrop?
PS.
W inesrtify jeszcze kodzik wpadł, więc wysyłka wyszła de facto gratis!
Moja wewnętrzna cebula jest wniebowzięta

Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 20:14 przez Bruno, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
- Yuri
Spróbuję jutro

- Irr3versible
- Has thanked: 733 times
- Been thanked: 710 times
Ja pomalowałem primerem, nie chciało mi się bawić w zmywanie. Działa 

- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
Jak ktoś ma dostęp do drukarki 3D na cults3d jest sensownie wyglądający insert za 20zl
https://cults3d.com/en/3d-model/game/sn ... single-box
Chyba jutro nastawię drukowanie
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- Yuri
Ja się zupełnie na tym nie znam i już nie mam zamiaru uczyć. Wystarczy mi, że nauczyłem się malować w miarę figsy, kolejny "time-absorbent" jest mi totalnie zbędny i z czystym sercem zrobię komuś przelew za odciążenie mnie