Mezo (John Clowdus)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 567 times

Re: Mezo (John Clowdus)

Post autor: tomp »

fajnie pomalowane :)
piramidy pomalowane w całości czy tylko wybrane detale?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3944 times

Post autor: japanczyk »

Ja probowalem wyciagnac te gre jakos ze 3 miesiace temu na stol u znajomego, bo nie gral - siadlem do instrukcji i sie poddalem, zapomnialem jak ona jest tragiczna niestety. Wyciagnelismy VASTa na stol, bo nie chcialo mi sie grzebac w meandrach internetu za czyms co szybciej odswiezy mi pamiec.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 326 times
Been thanked: 694 times

Post autor: arian »

Bo to jest całkiem przystępna gra, która niestety robi bardzo dużo, żeby graczowi utrudnić życie. Instrukcja to jedno. Druga sprawa to brak porządnej karty pomocy, a do tego używanie kiepsko dobranych słów kluczowych, które w dodatku nie są nawet wyjaśnione na ogromnych kartach, na których nie brakuje przecież miejsca, żeby to zrobić.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3098 times

Post autor: Gizmoo »

tomp pisze: 22 lut 2025, 18:31 piramidy pomalowane w całości czy tylko wybrane detale?
Tylko wybrane detale, ale więcej nie trzeba do szczęścia. :wink:
japanczyk pisze: 24 lut 2025, 00:39 siadlem do instrukcji i sie poddalem, zapomnialem jak ona jest tragiczna niestety.
Jak ktoś już grał, to instrukcja nie jest tragiczna. Jest tam wszystko, co potrzeba do grania. Jej problemem jest to, że nie ma żadnych, jakichkolwiek przykładów graficznych. Brak też FAQ. Jest super zwięzła i mam wrażenie, jakby wydawca obrał sobie za główny cel to, by miała jak najmniej stron. Nie chciał odstraszyć ludzi przydługą księgą zasad, a osiągnął niestety odwrotny efekt do zamierzonego, bo z tej instrukcji po prostu nie idzie się nauczyć JAK GRAĆ. :lol: To jeden z niewielu takich przypadków - niby wszystko jest, ale trudno to sobie poukładać w głowie i zobrazować. Ta instrukcja jest wręcz pisana w taki sposób, jakby napisał ją autor i to od razu poszło do druku. Suchy tekst. I dlatego to tak fatalnie się czyta. Ale jak już umiesz w to grać, to ta instrukcja bardzo ułatwia przypominanie zasad.
arian pisze: 24 lut 2025, 01:35 Druga sprawa to brak porządnej karty pomocy,
Na BGG użytkownicy stworzyli całkiem niezłe karty pomocy. Ktoś nawet kiedyś wrzucił tłumaczenie takiej karty w języku polskim, ale pamiętam, że zostało usunięte i nie wiem, czy wróciło.
arian pisze: 24 lut 2025, 01:35 do tego używanie kiepsko dobranych słów kluczowych
Tak, to serio w języku polskim brzmi absurdalnie. Mi już weszło w krew, ale nowicjuszom, z którymi grałem, mega się myliło "przebudź" z "przywróć". Kilka razy użyte są na kartach inne słowa określające tą samą czynność - "rozmieść", zamiennie z "rozstaw". :lol: Ja rozumiem, że w Portalu oszczędza się na kawie, no ale korekta nie powinna przysypiać. :wink:

Anyways... Pomimo tych drobnych fuckupów kocham Mezo i pozwolicie, że nadal będę się nim zachwycał!
Pablosz
Has thanked: 106 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Pablosz »

Po 1 jednej testowej rozgrywce udalo sie w koncu zagrac wczoraj na 3 osoby. Pierwsze wrazenia bardzo spoko. Bardzo mi sie podoba to kombinowanie i liczenie przewag. Bardzo spoko jest opcja kalendarza i kodeksu - dobra tu przegram region ale wygram na kalendarzu. Super motyw z xibalba i odzyskiwaniem jednostek. Bogowie bardzo spoko dajacy asymetrie w idealnej proporcji. Generalnie mam ochote na wiecej ale chyba w 4 osoby bym w to nie gral. Przepychanka na 3 osoby dziala bardzo ok, ale zobacze jak to bedzie w kolejnych rozgrywkach.
Jedyny minus to instrukcja. Moglaby rozjasniac w sposob jednoznaczny wiecej kwestii. Momentami gralismy troche na czuja ale chyba dobrze, przejrze sobie bgg dzis watek z zasadami na swiezo to powinno sie ulozyc w glowie :)
Podsumowujac, to bardzo nie zgadzam sie z 4/10 Gambita. Swojej oceny nie podaje bo dobiero pierwsza pelna gra, nie liczac testowej rozgrywki, ale daje plusik. Pozdrawiam
d0man
Has thanked: 15 times
Been thanked: 15 times

Post autor: d0man »

https://www.dropbox.com/scl/fi/orpcdapo ... x11nf&dl=0

Taki tam skrót zasad. Może się komuś przyda
Pablosz
Has thanked: 106 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Pablosz »

Kolejny raz udalo sie zagrac. Tym razem na 4 osoby. Gralo sie bardzo spoko ale ciut za dlugo - 4,5h. Moi wspolgracze grali pierwszy raz wiec moze to tez mialo wplyw. Nie mniej wydaje mi sie ze 3 osoby to najlepszy sklad. Dorzucilismy sobie jeszcze miasta i przepowiednie. Bogowie tez z dodatkow. Gdyby ta gra przyspieszala jakos w ostatniej epoce byloby super. Ale uwazam ze nie jest zle. Dosc fajnie sie glowkuje. Asymetria bogow wyczuwalna. Generalnie duzo zalezy w jakiej kolejnosci beda wychodzily konflikty i jakie mamy kafle gniewnego boga. Na 3 graczy polece zawsze na 4 hm raczej nie… moze od czasu do czasu na 5 nie wyobrazam sobie.

Generalnie wydaje mi sie ze gdyby gra wyszla w czasach Cyklad i Kemeta to odbior bylby znacznie lepszy, zwlaszcza ze na 3 osoby jest dla mnie lepsza od tamtych dwooch ale juz na wieksza liczbe graczy siegne po tamte dwie chetniej.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ