Pax Hispanica - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
koloX
Has thanked: 73 times
Been thanked: 64 times

Re: Pax Hispanica - pytania i wątpliwości

Post autor: koloX »

Piśmienność może zostać użyta
tylko do nauczania ludności rdzennej
w Placówce, ale nie na Terenie
Powstańczym ani w Kolonii, ponieważ
właściciele niewolników są wrogo
nastawieni do edukowania niewolników.

Dla mnie zapis jest jednoznaczny. Nie można używać Piśmienności na Terenie Powstańczym. Sorki ale naprawdę nie rozumiem waszych kombinacji. Przecież jest czarno na białym.

Dobra zerknąłem na angielską wersję i widzę skąd się to wzięło. Site vs Zone jest to większa różnica niż w naszym teren vs obszar.
Wciąż jednak według mnie rzecz nie jest wyjaśniona. Bo przecież nikt nie będzie stosować Piśmienności na Terenie (Site) Powstańczym. Po co ta uwaga w ogóle?
Autor gry musi doprecyzować czy nie wkradł się błąd i chodzi o obszar (Zone).
Wtedy cała ta uwaga „Pamietaj!” ma sens. I byłoby jak piszę.
Kolonia - ma wyjaśnienie gdyż chodzi o brak możliwości zamienienia Tubylca w Obywatela a nie o stawianie katedry.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

@koloX no niestety, ale racji nie masz :)

Odpowiedź autora w living rulesach:
Kalvin:
There is a missing bullet saying that cathedrals cannot be built. It is only mentioned in the box next to E4.a

Phil:
you CAN build a cathedral in a rebellious zone.

The box next to E4a only reminds you that you cannot use literacy to create a Cathedral on a Colony or Rebel token.

Czy potrzebujesz jeszcze kogoś? Bo już powiedział to jeden forumowicz, ja, drzewko(czyli główny tester) a teraz Phil.

I jak coś znajdziesz tą odpowiedź w living rulesach w pineżce na stronie z E6 w punkcie Rebellious zone
koloX

Trzeba było od razu te cytaty.
Nie zmienia to faktu że uwaga była wprowadzająca w błąd gdyż nie wiem na jakiej zasadzie komuś mogło przyjść do głowy by budować katedrę na znaczniku rebelii. Nie tylko jak wół wszędzie stoi że katedra jest ulepszeniem misji ale jasne jest że ten znacznik powstania oznacza jedynie że dany teren objęty jest powstaniem, nie pełni żadnej „budowlanej” ani „ludzikowo - tubylcowej” funkcji.
Tak więc głupota tej uwagi na boku wprowadziła niepotrzebne zamieszanie.
Awatar użytkownika
Ardel12

koloX pisze: 03 mar 2025, 19:30 Trzeba było od razu te cytaty.
Nie zmienia to faktu że uwaga była wprowadzająca w błąd gdyż nie wiem na jakiej zasadzie komuś mogło przyjść do głowy by budować katedrę na znaczniku rebelii. Nie tylko jak wół wszędzie stoi że katedra jest ulepszeniem misji ale jasne jest że ten znacznik powstania oznacza jedynie że dany teren objęty jest powstaniem, nie pełni żadnej „budowlanej” ani „ludzikowo - tubylcowej” funkcji.
Tak więc głupota tej uwagi na boku wprowadziła niepotrzebne zamieszanie.
Tu się w pełni zgadzam. Jeszcze jak do kolonii z niewolnikiem powiedzmy, że ktoś mógłby pomyśleć że podmieni na obywatela tak uwaga o powstaniu jest abstrakcyjna.

Cytat wylukalem przypadkiem dzisiaj, bo jednak odnosił się do strony dalej a nie czytałem ich od dechy do dechy :D

Ciekawe ile jeszcze kwiatków znajdziemy.
Aleksandreus
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Aleksandreus »

Pytanie:
Czy zagrywając akcję ekskomuniki przeciwnik rozpatrując kryzys wieku średniego może zapłacić 1$ żeby nie spaść z toru profesji?
drzewko
Has thanked: 61 times
Been thanked: 326 times

Post autor: drzewko »

Aleksandreus pisze: 03 mar 2025, 20:40 Pytanie:
Czy zagrywając akcję ekskomuniki przeciwnik rozpatrując kryzys wieku średniego może zapłacić 1$ żeby nie spaść z toru profesji?
Nie moze.
Ekskomunika mowi ze przezywasz kryzys wieku sredniego - tyle.
Natomiast pole na krzyzu mowi przezyj kryzys wieku sredniego ALBO zaplac 1$.

na krzyzu masz wybor, a przy ekskomunice nie masz.
Aleksandreus

drzewko pisze: 03 mar 2025, 21:21
Aleksandreus pisze: 03 mar 2025, 20:40 Pytanie:
Nie moze.
Ekskomunika mowi ze przezywasz kryzys wieku sredniego - tyle.
Natomiast pole na krzyzu mowi przezyj kryzys wieku sredniego ALBO zaplac 1$.

na krzyzu masz wybor, a przy ekskomunice nie masz.
Dzięki :) Coraz trudniej znaleźć do czego by się można przyczepić :D
Pynio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 151 times

Post autor: Pynio »

Tak czytam, to zaczynam się zastanawiać... brać się za polską instrukcję, czy od razu łapać się za living rules?
Awatar użytkownika
Ardel12

Pynio pisze: 03 mar 2025, 22:01 Tak czytam, to zaczynam się zastanawiać... brać się za polską instrukcję, czy od razu łapać się za living rules?
Żeby sprawa była jasna, to zasady polskie bazują na danej wersji i same w sobie w tłumaczeniu nie dodały błędów(przynajmniej nie znalazłem). Jak chcesz mieć 100% pewności, że grasz wg najnowszej wersji to wyłącznie living rules.

Jakby był change log udostępniony to mógłbym go przerobić na wersję polską, ale nie wpadłem na niego nigdzie. A to by załatwiło sprawę, czytasz polską wersję i potem change loga i elo.
koloX

Tak naprawdę też w istocie polska wersja chyba zawiera niemal wszystko prawidłowo...
No bo z czym był największy problem? Chyba tylko z tymi katedrami na terenach powstańczych - co było też winą oryginalnej wersji.
Był też problem kto wybiera miejsce powstania jednym wypadku.
Nie jest źle.
Wydaje mi się że można śmiało można się trzymać polskiej wersji tylko trzeba dokładnie się wczytać.
Aleksandreus

Jeszcze jedno małe pytanko:
Czy piraci po przejęciu skarbu koniecznie muszą przetransportować go do Europy? Myślę że dobrze by tu wyglądała możliwość ewentualnego zakopania skarbu zamiast transportu.
koloX

Aleksandreus pisze: 04 mar 2025, 06:55 Jeszcze jedno małe pytanko:
Czy piraci po przejęciu skarbu koniecznie muszą przetransportować go do Europy? Myślę że dobrze by tu wyglądała możliwość ewentualnego zakopania skarbu zamiast transportu.
Ech... W sumie dobre pytanie. Instrukcja zdaje się sugerować że trzeba popłynąć do Europy. Ale też, jak piszesz trzymanie się klimatu powinno zezwalać na zakopanie skarbu. Aż się prosi o własną regułkę.
Albo o pytanie dlaczego autor postanowił usunąć tą opcję w tym wypadku.
mrozigor
Has thanked: 179 times
Been thanked: 52 times

Post autor: mrozigor »

Wydaje się, że jest możliwe zakopanie skarbu. Punkt F1c wspomina o konieczności płynięcia ze skarbem do Europy. Punkt F1d, kropka 2 stwierdza, że flota która nie jest aktywna (przechwytywała) ma płynąć do Europy żeby rozładować skarb jak w punkcie F6. Natomiast w punkcie F6c jest info o możliwości zakopania skarbu tak, żeby do tej Europy nie dopłynąć ;)

Living rules: https://assets.adobe.com/id/urn:aaid:sc ... =published# (chociaż wydaje mi się, że to się pokrywa z polskim tłumaczeniem)
drzewko
Has thanked: 61 times
Been thanked: 326 times

Post autor: drzewko »

Mozna zakopac, wlasnie po to ta zasada powstala z zakopywaniem, zeby przypadkiem komus nie podarowac zwyciestwa na skarby.
koloX

Zwracam uwagę że zarówno w polskiej jak i angielskiej wersji mamy: musi płynąć do Europy (F1d). Podobnie jest w F1c. Wzmianka o punkcie F6 dotyczy więc zapewne jedynie tego jak się rozładowuje w Europie. Zgaduję że Eklundowi chodziło tutaj o uproszczenie żeglowania Piratów: by przechwyciwszy skarb, kończyli w Europie i nie mogli powtórzyć (skutecznego) piratowania. Co byłoby możliwe, wiele razy, gdyby można było zakopać skarb i wrócić na Piractwo.
Mnie osobiście opcja by można było zakopywać skarb się podoba, można by ją stosować jako własną zasadę tylko byłoby ciekawiej (i pewnie sensowniej) gdyby piraci nie mogli zakopywać za każdym razem w tym samym miejscu.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2025, 21:18 przez koloX, łącznie zmieniany 2 razy.
koloX

Jeszcze udało mi się takie pytanko wynaleźć:
Relikt. Można go wymienić w Europie na 2 skrzynie i wstawić je do kufrów wojennych.
Pytanie brzmi: Czy każdy może to zrobić? Czyli nie tylko Konkwistador i Kaper. Wydawałoby się że tak. Patrząc na Kamień z Rosetty.
Przy okazji powstaje pytanie o Merkantylizm. Kto i czy w takim układzie może go zmienić :P
Awatar użytkownika
Ardel12

koloX pisze: 04 mar 2025, 21:14 Jeszcze udało mi się takie pytanko wynaleźć:
Relikt. Można go wymienić w Europie na 2 skrzynie i wstawić je do kufrów wojennych.
Pytanie brzmi: Czy każdy może to zrobić? Czyli nie tylko Konkwistador i Kaper. Wydawałoby się że tak. Patrząc na Kamień z Rosetty.
Przy okazji powstaje pytanie o Merkantylizm. Kto i czy w takim układzie może go zmienić :P
Ad.1 Przecież jest to wprost napisane:
Relikt. Niezależnie od Zezwolenia masz 3 możliwości wyładowania Reliktu:
• Do twoich Kufrów za 8$.
• Do twoich Kufrów jako 1 Relikt (liczy się jako Tytuł do celów zwycięstwa
(G3b, c, d, e).
• Do Kufrów wojennych za 2 Skrzynie

Ad.2 Nie widzę opcji w zasadach by wymiana reliktu na skrzynie miała też dawać opcję zmiany kostki :)
koloX

Ardel12 pisze: 04 mar 2025, 21:25 Ad.1 Przecież jest to wprost napisane:
Relikt. Niezależnie od Zezwolenia masz 3 możliwości wyładowania Reliktu:
Tak dla uściślenia, ok, tak sugeruje Kamień, oraz wpis pod hasłem Relikt ale tylko dla formalności - gdzie jest to wprost napisane? To Niezależnie od Zezwolenia.
Już mi ta instrukcja chyba będzie się śnić po nocach...

PS. Ok znalazłem - jakoś nie sprawdziłem tego całego punktu F6d
Masakra :)
Ad.2 Nie widzę opcji w zasadach by wymiana reliktu na skrzynie miała też dawać opcję zmiany kostki
Tak. Stąd pytanie. Nie ma dosłownie tego napisanego. Ale skoro gdy Kaper lub Konkwistador mogą gdy ładują do kufrów wojennych to automatycznie powstało pytanie. Czy jeśli się to zrobi za pomocą reliktu to też pod to podchodzi.
Ale skoro nie ma nic na ten temat to należy pewnie przyjąć jak piszesz że nawet Kaper i Konkwistador nie mogliby w takim układzie zmienić kostki...
Awatar użytkownika
Ardel12

Moim zdaniem w 2 nie, bo zauważ, że w takim przypadku od razu rodzi się pytanie, że jak dają skrzynie to dostają 2 kasy za każdą z nich. A ten punkt jasno odpala się zdaniem, że bez znaczenia kim jesteś, masz następujące opcje.

Oj tak, najgorsze w tych zasadach jest to, że czytając dany akapit na danej literce trzeba mieć w głowie wszystkie inne zasady się tego tyczące z innym punktów. Niby spoko, że nie ma powtórek, ale czasem sam je dodaje i dla mnie powinny być. Klarowność by wtedy była wyższa. Tym bardziej jak się szuka w trakcie partii odp. to ja często zatrzymuję się na pierwszym punkcie opisującym sytuację. Tak ostatnio się zrobiłem w konia z neutralną Hiszpanią, co wg mnie bierze najpierw obywateli a potem dopiero niewolników(z opisu roku towarów), ale gdzieś tam dalej jest skonkretyzowane o robolach i jest punkt dokładnie opisujący w jakiej kolejność ona roboli bierze. ECH.

No nic, może kiedyś zagram poprawnie, ale wątpię :D Zawsze coś umknie, tym bardziej jak się samemu pilnuje a reszta z akcjami leci.
Pitas
Been thanked: 15 times

Post autor: Pitas »

Cześć.

Mam pytanie, a może tylko prośbę o potwierdzenie. Jak wynika z instrukcji akcję zmiany okrętu flagowego możemy robić w każdym roku akcji (D3e), a więc tak naprawdę zawsze przed rokiem żeglugi?
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

Pitas pisze: 11 kwie 2025, 11:00 Cześć.

Mam pytanie, a może tylko prośbę o potwierdzenie. Jak wynika z instrukcji akcję zmiany okrętu flagowego możemy robić w każdym roku akcji (D3e), a więc tak naprawdę zawsze przed rokiem żeglugi?
Jak masz kilka okrętów zakotwiczonych, to można wybrać któryś z nich jako okręt flagowy w dowolnym momencie swojej tury podczas wykonywania akcji (w roku akcji).
Stephan
Has thanked: 84 times
Been thanked: 61 times

Post autor: Stephan »

Jest jakiś sensowny powód, dla którego aktywna flota jest nazywana "flotą ze skarbem"? Straszne z tym zamieszanie i nawet instrukcja musi wyjaśniać, że "flota ze skarbem" wcale nie musi zawierać skarbu 🤷
ODPOWIEDZ