Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1219 times
Been thanked: 2372 times

Re: Agricola (Uwe Rosenberg)

Post autor: warlock »

Starą Agricolę mam z Torfowiskiem, Talią Graczy, z pojemniczkiem NORT - nic się nie unosi, ale nie mam teraz dostępu do tego egzemplarza ;).

Nową Agricolę mam z Torfowiskiem, Talią Graczy, Taliami A + B - mam lekkie uniesienie wieczka, ale to wynika ze sposobu upakowania całości ;). Jak będę w domu cyknę fotkę.
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 102 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Luk83bb »

Czyli wejdzie:). Tak BTW po Ci dwie kopie??
Awatar użytkownika
warlock

Drugą trzymam w rodzinnym domu :D. Nie potrafię się pozbyć tej starej, z sentymentu. ;) I sam do końca nie wiem, czy nowa jest lepsza pod względem zdolności kart. W tej starej były bardzo ciekawe efekty, które nie do końca twórcy uwzględnili w drugiej edycji (a w każdym razie nie w tych taliach dostępnych po polsku). A przynajmniej tak mi się wydaje ;).
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Ciekawe co zmienia w deluxe edycji, bo coś wątpię aby współcześni gracze polubili klasyka.

Agricola nigdy nie była uznawana z agre łatwa ani relaksująca. Właściwie to symulator karmienia meepli 😂

Samo odpicowanie grafiki i danie figurek to może być za mało.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Niezależnie od osiągniętego wyniku, zawsze coś się zbuduje. I patrzysz na swoją planszetkę i mówisz: ja żem to sam zrobił, własnymi ręcami ten szałasik doprowadziłem do tego, co widzę teraz, w znoju i trudzie stworzyłem takie właśnie gospodarstwo!
Ludzie lubią robić coś z niczego ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Tak i to jest główna siła Agricoli dla przeciętnego gracza, który nie szuka metod by coś wymaksować. Jednak jej złożoność i krótka kołderka zawsze wielu wkurzały, a co dopiero dzisiaj jak ludzi przerasta instrukcja do Obsesji czy Root.

Torfowisko pogarszało sprawę a tu jeszcze mają dodać meliorację.

Właśnie jakiś tryb sandbox by się przydał aby móc BUDOWAĆ farmę a nie być karanym za nie wybudowanie jej idealnie pod układ kart.
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 102 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Luk83bb »

Ktoś miał wrzucić zdjęcie na potwierdzenie, że Torfowisko się zmieści do podstawki to go wyręczę:

Obrazek

Dużo miejsca nie zostało, ale weszło:)
Awatar użytkownika
warlock

W nawiązaniu ;). Stara edycja z Torfowiskiem i talią graczy:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ