Machina Arcana (Juraj Bilić)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Machina Arcana (Juraj Bilić)
Cześć doradźcie proszę który dodatek jest bardziej rozwijający grę mechanicznie ku wieczności czy z otchlanii ? Muszę wybrać jeden i nie wiem który bardziej idzie w innym kierunku niż podstawka ? Dzięki i pzdr
- BOLLO
- Has thanked: 1320 times
- Been thanked: 2012 times
- Kontakt:
Ja tak właśnie zrobiłem bo dodruku raczej szybko nie będzie, a raczej się nie zmarnuje.
- Ardel12
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 2916 times
Mechanicznie raczej zbliżone rzeczy, więcej dostajesz wg komponentów jak i o 1 scenariusz w Ku Wieczności(To Eternity). Ja tam nie pamiętam by prócz scenariuszy było w dodatkach coś faktycznie przymuszającego do zakupu, ale też grałem od razu mając wszystko zmieszane w podstawce.
Dzięki kupię dodatek Z otchlani. Kupując grę chcesz mieć wszystko a później w nią nie grasz bo ilość elementów Cię przytłacza i gra staję się setupowym ,,potworkiem,, Zmieniam podejscie najpierw gram podstawkę i ogrywan ja . . .mam gry all in i w nie nie gram że względu na ilość elementów do sortowania itp
pzdr

- Ardel12
Przykro mi Cię rozczarować, ale to nie ten casedavidstw pisze: ↑05 mar 2025, 11:25 Dzięki kupię dodatek Z otchlani. Kupując grę chcesz mieć wszystko a później w nią nie grasz bo ilość elementów Cię przytłacza i gra staję się setupowym ,,potworkiem,, Zmieniam podejscie najpierw gram podstawkę i ogrywan ja . . .mam gry all in i w nie nie gram że względu na ilość elementów do sortowania itppzdr

W wielu grach niestety Twoje podejście ma sens i również to zaobserwowałem u siebie.
Pisałem o Ku wieczności xD Takie typowe pytanie i robi po swojemu, jakbym dostawał za każdą taką sytuacją dolara to już bym miał stówkę.
- Ardel12
xDDDDD
Hahahha, nie no, ale beka xD pojechałem liczbą elementów, bo obecnie nie pamiętam, więc haha, zaufaj staremu Ardelowi, co wtedy grał, wie co mówi

Szykuje się nowy dodatek to MA - Vivarium:
https://gamefound.com/en/projects/adrea ... a-vivarium
- będzie wersja PL
Co ciekawe, będzie można też w końcu dokupić box z figurkami, jeśli ktoś nie przepada za kartonikami. Akurat w przypadku MA jest to o tyle fajne, że figurki nie będą się powtarzały, więc różnorodność będzie przeogromna.
https://gamefound.com/en/projects/adrea ... a-vivarium
- będzie wersja PL
Co ciekawe, będzie można też w końcu dokupić box z figurkami, jeśli ktoś nie przepada za kartonikami. Akurat w przypadku MA jest to o tyle fajne, że figurki nie będą się powtarzały, więc różnorodność będzie przeogromna.
Sprzedaję: Beyond Humanity: Astrominers / Astrogórnicy PL
-
- Has thanked: 568 times
- Been thanked: 928 times
- Kontakt:
Ja Jurajowi już nie zaufam, po tym jak dał approval na druk spartolonej wizualnie trzeciej edycji polecam czekać na produkt w sklepie. Nie napalać się na KSa a po prostu po dostarczeniu obejrzeć fizyczny produkt przed zakupem.
-
- Been thanked: 8 times
Nie czuje potrzeby posiadania figurek, ale zmiany w zasadach na chwilę obecną wydają się bardzo fajne. Oby dodatek przyniósł lepiej skonstruowaną instrukcję, ponieważ obecna nie jest przyjazna do przeszukiwania.
-
- Has thanked: 615 times
- Been thanked: 558 times
Ja tam wchodzę jak tylko wyjdzie. Chociaż już dłuuugo nie grałem w Machinę, to jednak jest to bardzo dobra gra z fajnym systemem, z chęcią rozbuduje to co mam o ostatni pewnie rozdział.
-
- Has thanked: 1400 times
- Been thanked: 1676 times
Super zmiany w zasadach, dobrze rozwiązują różne zastrzeżenia które miałem do pierwotnej wersji! Świetna gra będzie jeszcze lepsza