SETI: Poszukiwania pozaziemskich cywilizacji / Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Re: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Post autor: detrytusek »

Coś późno odkrywanie tych kosmitów. Po 2/3 gry? 2 runda to max.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 40 times
Been thanked: 140 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

pawelkaczorowski87 pisze: 27 lut 2025, 14:22 Ktoś może się wypowiedzieć na temat długości rozgrywki solo? Trochę mnie przeraża długość tej gry
Grę solo rozegrałem po 5 rozgrywkach wieloosobowych, więc grę znałem bardzo dobrze już. Ale też grałem w otoczeniu rodziny, więc jakbym pewnie był sam, to było by większe skupienie na grze i krótszy czas. Ale myślę że do 1,5h da się zejść solo.

Pierwsza rozgrywka (ucząca solo):
Poziom: 3/5, Czas: 2h 48m, Ja: 234, AI: 137

Druga rozgrywka:
Poziom: 4/5, Czas: 2h 34m, Ja: 221, AI: 141

Trzecia rozgrywka:
Poziom: 5/5, Czas: 2h 06m, Ja: 239, AI: 158

Gry na 4 graczy:
Średnio 2h 28m na 10 rozgrywek, ale w ogóle nie czuć tego podczas gry, wciąga tak że się na to nie zwraca uwagi. A nawet powiem, że zawsze mam wrażenie że za szybko się gra kończy :)
Awatar użytkownika
kci83
Has thanked: 83 times
Been thanked: 85 times

Post autor: kci83 »

Sheade pisze: 06 mar 2025, 02:51

Pierwsza rozgrywka (ucząca solo):
Poziom: 3/5, Czas: 2h 48m, Ja: 234, AI: 137

Druga rozgrywka:
Poziom: 4/5, Czas: 2h 34m, Ja: 221, AI: 141

Trzecia rozgrywka:
Poziom: 5/5, Czas: 2h 06m, Ja: 239, AI: 158
Chyba za mało rozgrywek za mną, bo nie potrafię zbliżyć się do 200 punktów. Jaką masz strategie, bo u mnie bot potrafi dosyć szybko zająć księżyce czy planety i przyblokować miejsca z dużą ilością punktów.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 450 times

Post autor: itsthisguyagain »

Hej a czy u was też się ukształtowała taka meta, że wszyscy gracze skupiają się na satelitach zupełnie olewając skanowanie (i w efekcie również komputer).

Grałem dotychczas 3 razy 1x2 osoby i 2x3 osoby. W pierwszej grze na 3 osoby 2 graczy skupiło się 100% na satelitach i ani razu przez całą grę nie skanowali. Ja myślałem, że sam skanując zbiorę wysokie punkty skąd oni nie będą w stanie (z czerwonych i niebieskich śladów życia) ale samemu skanując nie byłem w stanie nadrobić tych punktów, które oni zebrali z lądowania na księżycach i planetach. Plus jeszcze za planety i księżyce są duże punkty szybko więc oni zajęli najlepsze miejsca na złotych kafelkach punktowania.

Niebieskie i czerwone ślady życia nawet są niepotrzebne bo bot zapełnia automatycznie 2 a jeszcze można dostać z kart albo z lądowania na tytanie + jeszcze z księżyców i planet można dostać tyle danych, że komuś uda się odpalić komputer dla niebieskich śladów życia.

Gra skończyła się tak, że sateliciaże mieli przewagę 40-50 punktów.

Kolejna gra 3 osobowa w tym samym składzie i teraz już wszyscy skupili się na satelitach zupełnie olewając skanowanie i punkty były zbliżone.

Czy ta gra jest zepsuta na 2/3 graczy?
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2028 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

Grałem raz na 2 graczy. Ja byłem tym który intensywnie skanował. Przegrałem, ale wynik był bliski: 183 - 187

Nie czułem, że przegrałem przez skanowanie, zdecydowały detale (i Pluton zasiedlony przez mojego kolege).
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
HorribleNick
Has thanked: 61 times
Been thanked: 35 times

Post autor: HorribleNick »

U mnie meta to w większości skanowanie i w zasadzie nie umiem odwidziec tego. Mam poczucie, że skanowanie oferuje znacznie więcej niż ot pojedyncza sonda, nawet nie tyle w punktach co przez dodatkowe niebieskie dropsy i przez to akcje/zasoby.
Może przyszłe gry mi zweryfikują pogląd.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Post autor: detrytusek »

Najwyższy wynik osiągnąłem strategią skanowania ale ją trzeba połączyć z różowymi i niebieskmi technologiami. Powtarzam do znudzenia...w skanowaniu nie chodzi o wygrywanie sektorów tylko o niebieskie pastylki.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 369 times

Post autor: autopaga »

Mam z 20 partii solo online z kartami z dodatku na platformie cge ostatnio sobie eksperymentowałem z graniem tylko na skanowanie (11 dominacji ani jednej sondy) oraz tylko na sondy (10 sond i może 3 sygnały z efektów orbit) do tego wiadomo analiza danych i wyniki są wyszły mi podobne 220-240PZ w tych widełkach. Natomiast najlepsze dwa wyniki 271 i 274PZ miałem przy miksie, bo można więcej i łatwiej wycisnąć z kamieni milowych oraz mamy szerszy wachlarz kart jaki nas interesuje. Uważam że gra z botem zaniża wyniki, bo on strasznie szybko zajmuje kamienie i ślady obcych wymagane do odkrycia.

Generalnie gra pod tym kątem bardzo przypomina mi Arnaka, czyli można grać tylko na odkrywanie stanowisk albo na rush na świątyni a nawet na kupowanie kart, natomiast najlepszy rezultat daje miks tego wszystkiego. Sama długość kołderki i wykorzystanie kart też daje mi podobne odczucia. Dla mnie odkrycie tego roku, idealnie mi siedzi, czekam aż będzie możliwość testowania całego dodatku w solo.
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

Ostatnio zagrałem na trzy osoby i poszedłem ostro w skanowanie, które wcześniej jakoś tak ignorowałem, szczególnie w rozgrywkach solo.

Dla mnie teraz skanowanie, to będzie jeden z pierwszych wyborów. Daje na dzień dobry dwa kluczowe profity: i pastylki, i czerwone ślady. Nie wspominam o drobnych punktach i mikrofonach. A z pastylek są już niebieskie ślady. A w kombinacjach z kartami można pozyskać znaczenie więcej.

Nie należy, rzecz jasna zaniedbywać planet, ale samo skanowanie robi robotę niemal za dwie aktywności, więc się bardzo IMO opłaca.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 40 times
Been thanked: 140 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

kci83 pisze: 06 mar 2025, 08:29 Chyba za mało rozgrywek za mną, bo nie potrafię zbliżyć się do 200 punktów. Jaką masz strategie, bo u mnie bot potrafi dosyć szybko zająć księżyce czy planety i przyblokować miejsca z dużą ilością punktów.
Nie skupiać się na punktach, a w 1-2 rundzie skupić się na budowaniu potencjału ekonomicznego jak Income, czy technologie. Nie iść, we wszyszysko - przedewszysykim patrzyć na to jakie są cele milowe. Jeżeli uda Ci się rozbudować dobrze ekonomię przez 1-2 rundy, to później mając dużo zasobów i kart jesteś w stanie zrobic porzadne combosy w ostatnich rundach.
autopaga pisze: 06 mar 2025, 12:55 Dla mnie odkrycie tego roku, idealnie mi siedzi, czekam aż będzie możliwość testowania całego dodatku w solo.
Dla mnie ta gra jest diamentem. Nie dość, że idelanie wstrzela się w moje upodobania do tematu, robi to iście profesjonalnie (sam jestem fanem Astronomii), to jeszcze mechanicznie jest kozacka. Nie pozbawiona wad, ale one nie sa na tyle duże by psuły rozgrywkę.
A ja czekam, aż mnie łaskawie dodadzą do betatestów dodatków - zgłosiłem się, narazie bez odzewu. Jestem cholernie ciekawy co jest w dodatku :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Za mną trzecia partia. Podbijam ocenę z 8 na 9/10. Gra na razie nie walczy z Podwodnymi Miastami, ale jest poważnym rywalem dla Ark Nova w mojej topce (mam nowe planszetki do Ark Nova i ciągle gram w SETI zamiast je wypróbować 🙂).

Czas gry spada wraz z kolejnymi partiami. Na 3 graczy było to 2:40 minuty, więc już całkiem blisko do mojego ideału 45 min/gracza.
autopaga pisze: 06 mar 2025, 12:55 Mam z 20 partii solo online z kartami z dodatku na platformie cge ostatnio sobie eksperymentowałem z graniem.
Zdradź coś więcej o dodatku 🙂
Atk
Has thanked: 550 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Co SETI takiego w sobie ma, ze czytam tutaj o tym, ze trzeba koniecznie robic to (prawie meta :P) i gra sie to praktycznie co gre, Planszowy Kolektyw (a przynajmniej jego czesc) jak mnie pamiec nie myli, twierdzi ze karty sa niezbalansowane, a mimo to ludzie daja tej grze 9/10 hmmm
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Widziałem gdzieś komentarze o braku balansu w kartach, ale przyznam szczerze, że ja tego nie dostrzegam.

Mam uwagę do jednej karty - Plutona. To karta promo, więc można grać bez niej 😉 ale jak już gramy z nią to mamy kartę za 0 złota, z potencjalnymi 22 punktami. Wprawdzie oczywiście trzeba dostać się na skraj Układu, ale nadal wydaje mi się, że to są zbyt łatwe punkty.

Poza tym to nie wiem. Czy ktoś podał jakieś konkretne przykłady?
Wisimito
Has thanked: 54 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Wisimito »

Fajny kanał:

- zasady gry
https://www.youtube.com/watch?v=bbvkpKIFMYs
- wkrótce rozgrywka
https://www.youtube.com/watch?v=QgmJSLybo4U
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 501 times

Post autor: Nilis »

Atk pisze: 07 mar 2025, 09:25 Co SETI takiego w sobie ma, ze czytam tutaj o tym, ze trzeba koniecznie robic to (prawie meta :P) i gra sie to praktycznie co gre, Planszowy Kolektyw (a przynajmniej jego czesc) jak mnie pamiec nie myli, twierdzi ze karty sa niezbalansowane, a mimo to ludzie daja tej grze 9/10 hmmm
Ma to że jest NOWE :P Kolejne takie samo Euro jak Nucleum, Bialy Zamek, Podwodne Miasta czy setka innych euro gdzie mielimy zasoby, zagramy karty, robimy kontrakty, przeuwamy jakiś znacznik na wspólnej planszy i kto ma więcej znaczków w sektorze C ten ma bonusik +1 itd. każdy czeka na swoją turę aby pokazać innym jakie to Combo ma i brawa brawa uhuhu + 20 punktów i następna gra i znowu robimy to samo tak samo i..... To wciąż cieszy i sprawia frajdę ludziom i bardzo dobrze :mrgreen: poza tym ta gra nie ma nic czego nie było wcześniej
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Kolega ma chyba jakiś planszówkowy kryzys 😉

Ta gra ma przede wszystkim to, że poważnie podeszła do tematu i to czuć. To nie jest wymyślona gra i przyklejony temat, to jest podjęty temat i do niego wymyślona gra. Bardzo mi się podoba ten kierunek myślenie autora.

To wyróżnia tą grę.

Natomiast jest to gra euro i spełnia sporo checkboxów istotnych dla tego typu gier. Natomiast nie rozumiem, dlaczego miałaby tego nie robić.
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 501 times

Post autor: Nilis »

Wprost przeciwnie. Ostatnio każda gra w jaką gram sprawia mi masę przyjemności :wink:

Pisałem tak pół żartem pół serio. Sam może nawet kupię to Seti i wypróbuję. Na dwie osoby i solo się nada. Ja w ciemno wierzę wam że ta gra to kawał dobrego eurasa z ogromną satysfakacją jak w końcówce odpali się comba. Cena dobra chociaż nikt chyba nie lubi formuły że zaraz wyjdzie 5 dodatków a część z nich to elementy wycięte z podstawki. Ale co zrobić? Taki biznes:)
Natomiast podejrzewam że ta gra nic nowego nie odkrywa. Coś jak Ark Nova, dobry miks lubianych i znanych mechanik, dobrze zbalansowany. Grę napewno wyróżnia temat
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

1. Tak, porównanie do Ark Nova trafne 👍

2. Wiem, że zapowiadany jest dodatek, ale gra nie daje żadnego poczucia, że czegoś brakuje. Nic nie zostało wycięte. Myślę, że autor tutaj gra uczciwie i ten dodatek będzie dodawał jakieś nowe rzeczy, nie uzupełniał podstawkę (bo nie ma czego).
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Uśmiałem się z porównaniem do Ark nova, ale zaskakująco trafne.
Seti to gra marca, za miesiąc, no może dwa, trafi do czeluści zapomnienia razem z Ark novą. Kolejne nowości przykryją obecny zachwyt grą.

PS. Ktoś jeszcze pamięta Ark Nove? 8)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Zet »

A ja jednak chciałbym już nowe cele i nowe rasy obcych. Ale takie czasy: nie ma sensu robić za dużo w podstawce, bo gra może zniknąć w zalewie innych nowości, a jak się okaże hitem, to i tak będzie dodatek.
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 462 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

tomp pisze: 07 mar 2025, 11:32 PS. Ktoś jeszcze pamięta Ark Nove? 8)
W zeszłym roku 42 rozgrywki live w Ark Nove, w tym już 14 live, wersje na steam kupiłem z 3 tygodnie temu wykręciłem w niej ponad 40h.
Tą grą nie jestem w stanie sie znudzić, każda rozgrywka inna.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 11:44 przez MataDor, łącznie zmieniany 1 raz.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
GapcioMaluszek
Has thanked: 22 times
Been thanked: 73 times

Post autor: GapcioMaluszek »

A propos dodatku, strzelam, że dojdzie kolejny fragment planszy kształtem taki jak ten z planetami, bo idealnie jest miejsce na jeszcze jeden. :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

tomp pisze: 07 mar 2025, 11:32 Uśmiałem się z porównaniem do Ark nova, ale zaskakująco trafne.
Seti to gra marca, za miesiąc, no może dwa, trafi do czeluści zapomnienia razem z Ark novą. Kolejne nowości przykryją obecny zachwyt grą.

Wątek o Ark Nova na forum żyje, w necie ludzie chwalą się partyjakami, liczba rejestrowanych partii rośnie, wychodzą nowe mini dodatki, gra trzyma wysokie miejsce na BGG.

Trochę nie łapie, czy pytanie jest żartem, bo Ark Nova ma się bardzo dobrze.

Edit: według Bgg w 2024 Ark Nova była najczęściej grana grą z 108 851 zarejestrowanymi partiami (drugi azul 79 247).
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 11:49 przez PytonZCatanu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

PytonZCatanu pisze: 07 mar 2025, 09:33 Widziałem gdzieś komentarze o braku balansu w kartach, ale przyznam szczerze, że ja tego nie dostrzegam.

Mam uwagę do jednej karty - Plutona. To karta promo, więc można grać bez niej 😉 ale jak już gramy z nią to mamy kartę za 0 złota, z potencjalnymi 22 punktami. Wprawdzie oczywiście trzeba dostać się na skraj Układu, ale nadal wydaje mi się, że to są zbyt łatwe punkty.

Poza tym to nie wiem. Czy ktoś podał jakieś konkretne przykłady?
Ale bez karty Plutona i tak masz do dyspozycji wysokopunktowane miejsca na obrzeżach układu. Jedyna przewagą Plutona jest to, że nie musisz się do niego ścigać z innymi graczami. Choć to może być duży bonus.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Atk
Has thanked: 550 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

tomp pisze: 07 mar 2025, 11:32 Uśmiałem się z porównaniem do Ark nova, ale zaskakująco trafne.

Na bga podchodzę pod 100 rozgrywek pewnie, ale nie dlatego, że to moja topka tylko dlatego, że często się spotykam z ziomkiem po 22, a doszliśmy do takiej wprawy że we dwóch zoo zamykamy w około godzinę 😜
No i ma chyba jeden z najlepszych interfejsów na bga.
ODPOWIEDZ