Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 1997 times
Kontakt:

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: BOLLO »

arturmarek pisze: 18 lut 2025, 16:12 To co myślicie, Ignacy nas jeszcze czymś zaskoczy? A może wiadomo o jakichś planach nowej* gry jego autorstwa?
Zdecydowanie wyda jeszcze coś swojego. Obstawiałbym coś jednak w stylu gry wojennej które teraz z mocnym naciskiem przecież ogrywa.
Xyhoo pisze: 18 lut 2025, 17:16 Może jak już odpoczął to zaserwuje jakąś bombę, ale coraz bardziej wątpię
Witchera nie zrobi....tu raczej po sukcesie Wookiego i CDRed raczej nikt nie zaryzykuje zepsucia marki.
japanczyk pisze: 18 lut 2025, 17:39 Jego designy ani nie sa bez zarzutu, ani nie sa ponadczasowe, oryginalne czy inspirujace.
Czy ja wiem....13letni Robinsona można chyba nazwać już ponadczasowym....kiedy Nemesisa, Frostpunk czy Thorhala mimowolnie określa się jako "vibe Robinsowony".
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 266 times
Been thanked: 879 times

Post autor: Ayaram »

No właśnie, mi się wydaje, że Robinson jest jednak ponadczasowy i w pewnym sensie wybitny. Gorzej, że po ostatniej kampanii mam wrażenie, że ludzie włączyli myślenie "Stara wersja Robinsona stała się gorszą grą przez słabą kampanie nowego wydania" :wink:

Robinsona można lubić, można nie lubić ale ciężko odmówić mu tego, że w świecie planszówkowym pojawia się często. Czy to w recenzjach często pojawia się stwierdzenie że to gra w stylu Robinsona, czy wręcz nawet jest przytaczana w kampaniach (np. halls of hegra). Ostatnio pojawiła się kieszonkowa gra inspirowana RC czyli Dieson Crusoe. Przez ponad dekadę wisiała w top 100 bgg, w rankingu solo ostatnio dalej była 12ta. No i pytanie czy jakakolwiek "robinsonowa gra" wybiła się ponad samego Robinsona?

Personalnie żałuje że pierwsi marsjanie skończyli jak skończyli, bo zakładałem, że stworzyli "wygrywające formułę" i gier w tym stylu od Portalu bazującym na Robinsonie w innym klimacie/uniwersum będzie na pęczki :D

Inna rzecz, że to nie jest gra dla wszystkich i przez wredny charakter są osoby które go wręcz nienawidzą, no ale... MTG też jest dla specyficznego odbiorcy, ale nawet osoby niecierpiące budować talię raczej nie będą marudzić jak ktoś nazwie MTG grą legendarną. Robinson to znaaaaaaaaaacznie mniejszy kaliber oczywiście, ale swoje jednak dla świata planszówkowego IMO zrobił.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Ooo, faktycznie Robinson wypadł z top100! :shock:
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Pomnik
Has thanked: 394 times
Been thanked: 268 times

Post autor: Pomnik »

Czym jest robinsonowa gra? :D
Pytam serio, oprócz Pierwszych Marsjan i This War of Mine to żadna inna mi do głowy nie przychodzi. W jaki sposób Nemezis ma "robinsonowy vibe"? Mamy heksy, karty, postać Żołnierza i staramy się przeżyć?
Robinsona lubię, to ostatnia gra Trzewika która ocalała w mojej kolekcji ale gdyby TWoM zajmował mniej miejsca, miał możliwość olania księgi skryptów i miał zbalansowane dodatki (Taktyka) to pewnie i Robinson wylądowałby na Olx.
Grałem nieco w O:NI - ale to jak frakcje z dodatków cisnęły u nas te z podstawki tak nam zepsuło ten system że jak przyjechał 51. Stan z GF to po roku leżenia na półce trafił prosto na Olx. Może i te frakcje są zbalansowane i po prostu za mało graliśmy - ale kompletnie nie mieliśmy ochoty sprawdzać tego dalej xD
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Miszon pisze: 19 lut 2025, 14:50 Ooo, faktycznie Robinson wypadł z top100! :shock:
Abstrahując od faktu, że nowe gry z reguły powoli spychają te starsze w dół rankingu, Robinson bardzo mocno oberwał ocenami przez katastrofalną kampanię i systematycznie przez ostatnie bodajże 4 lata dostawał coraz więcej niskich ocen - najpierw rozczarowali podczas kampanii chociażby wysoką ceną i bzdurnymi SG do Księgi przygód (żeby tylko wspomnieć takie perełki jak lepszy papier, nikomu niepotrzebne naklejki, lakier UV czy scenariusze fanowskie, do których trzeba samemu zorganizować sobie komponenty xD), a potem dobili ściemnianiem i brakiem transparencji w update'ach i bardzo długim czasem dostarczenia. Także no Portal/Trzewiczek mógłby się nadal chwalić grą w top100 BGG, ale na własne życzenie to stracili.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

No włąsnie widzę, że w 2021 byli w okolicach 70 miejsca, a potem po 10 miejsc na rok w dół.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Pomnik pisze: 19 lut 2025, 15:31 Czym jest robinsonowa gra?
ROB mechanicznie to jedna z pierwszych gier PL w których walczyliśmy przeciwko grze w taki sposób. To znaczy niby wiesz co robić ale przez negatywne wydarzenia gra co chwilę cię leje. Giniesz często , wygrywasz rzadko a mimo to micha się cieszy. Podobne odczucia są w/w grach. Nie liczy się wygrana, liczy się dobra zabawa.
vendaval
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: vendaval »

Jeszcze z dobrych tego typu gier to można wymienić Halls of Hegra.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

Nigdy nie miałem problemów z reklamacją w Portalu, ale ten ich aktualny formularz na stronie to jakiś żart.

Raz, że zaznaczając wcześniej iż zamówienie było składane w sklepiku Portalu muszę wrzucać zdjęcie paragonu potwierdzające zakup produktu (przecież macie to zamówienie i moje dane w swojej bazie!).

Dwa, że nie chciał tam przejść plik ze zdjęciem o wadze, bagatela 1,5 MB! Czyli przeciętny Janusz/Grażyna który nie potrafi "w komputery" sobie reklamacji nie złoży bo zdjęcie zrobione telefonem będzie zbyt duże. Genialne.
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

zdradze Ci sekret. Dodawanie paraganu, zdjecia nie jest wymagane. Mozesz ale nie musisz nic zalaczac. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

Nie przechodzi formularz bez tego :wink: wyrzuca błędem o niewypełnionym polu.
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Masz racje. Zapomnijmy o moich sekretach 😂
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 615 times

Post autor: samuraj1369 »

Chciałem wrzucić informację o outlecie Portalu.
Zamówiłem dwie gry: Detektyw i Mage Knight UE.
Detektyw dostał strzała, ale w środku wszystko bardzo dobrze.
Mage Knight w stanie prawie że idealnym!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warto!
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 723 times
Been thanked: 682 times

Post autor: Irr3versible »

Up, nie rób tego.
To jest tworzenie wrażenia, że uszkodzenia są nieznaczące - a prawda jest taka, że to są uszkodzenia różnorakie. Jednemu się trafi potargane pudło, a drugiemu zgniecenie na narożniku. Po proseu portal nie chce tworzyć wielu cenników, indywidualnych zdjęć itp. Każda skaza się kwalifikuję na Outlet.

To jest oferta dla osób, które zaakceptują oba poziomy zniszczenia. Wiem, bo sam korzystałem kilka razy i dwie gry miałem prawie idealne (w tym tani jak barszcz Blood rage) a Narcos trafił się jak wyrwany z psiego gardła.

Więc proszę nie rozbudzać emocji, to loteria i tak należy traktować ofertę.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1698 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Zgadza się, zapewne stany gier mogą się trafić różne, ale warto podkreślić, że do ich outletu trafiają też egzemplarze, które nie mają praktycznie żadnych wad lub są one minimalne. Niedawny mój zakup outletowy, w naprawdę korzystnej cenie, nie miał żadnych widocznych defektów, a prosiłem o pomoc w ich znalezieniu osoby postronne :D
Jasne, miałem farta, mogłem trafić dużo gorzej, ale ponieważ chodziło o dodatek, którego zawartość i tak miała trafić do pudełka podstawki, to ryzyko było niewielkie.

Tak więc polecam Portalowy outlet sszczególnie w przypadku zakupu dodatków.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 61 times
Been thanked: 57 times

Post autor: JimmyPL »

To wszystko jak się trafi.. miałem dużo w super stanie a raz dostałem Aeons End Nowy poczatek zalany, z uszkodzonymi komponentami od zalania (na szczęście outlet też można reklamować i prosić o zwrot środków)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3712 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Potwierdzam, ze trafiaja sie rzeczy rozne - dostalem Mage Knight teraz z jakas mala wgniotka, a diamenty zgniecione ;)
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

Kupiłam trzy gry w outlecie:
- Diamenty - mała wgniotka na jednym rogu,
- Wyprawa Darwina - wada fabryczna pudełka (fala),
- Marvel United - rozerwane i poobijane pudelko, jak psu z gardła, żetony częściowo poza wypraską, połamana jedna figurka.
Chciałam ostatnią pozycję odesłać ale po zgłoszeniu Biuro Obsługi zaproponowało mi całe pudełko w stanie bdb i nową figurkę, więc gra finalnie została u mnie.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

W portalu nieraz kupowałem gry z outletu i faktycznie najczęściej była to przedarta folia lub wgniot na narożniku natomiast niedawno skorzystałem z outletu w aleplanszówkach i było dużo dużo gorzej. Po cichu spodziewałem się tego co w większości wydawnictw czyli właśnie delikatne uszkodzenia pudełka natomiast tam pudełko wyglądało jakby ktoś nim jeździł po podłodze. Ale tak jak piszą koledzy i koleżanki powyżej jeżeli cokolwiek bierzemy z outletu musimy mieć na uwadze że może być różnie. Jeżeli ktoś nie jest pedantem a można kupić grę niekiedy 30 40 a nawet 50% taniej to warto z takiej opcji skorzystać
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1129 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

BOLLO pisze: 06 mar 2025, 20:56 W portalu nieraz kupowałem gry z outletu i faktycznie najczęściej była to przedarta folia lub wgniot na narożniku natomiast niedawno skorzystałem z outletu w aleplanszówkach i było dużo dużo gorzej. Po cichu spodziewałem się tego co w większości wydawnictw czyli właśnie delikatne uszkodzenia pudełka natomiast tam pudełko wyglądało jakby ktoś nim jeździł po podłodze. Ale tak jak piszą koledzy i koleżanki powyżej jeżeli cokolwiek bierzemy z outletu musimy mieć na uwadze że może być różnie. Jeżeli ktoś nie jest pedantem a można kupić grę niekiedy 30 40 a nawet 50% taniej to warto z takiej opcji skorzystać
Tylko Portal daje licząc 15% rabatu lojalnościowego dość fajne ceny w swoim sklepie outletowym. Zaś aleplanszowki dają do 20-30 zł różnicy xD
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
samuraj1369

Irr3versible pisze: 06 mar 2025, 17:20 Up, nie rób tego.
To jest tworzenie wrażenia, że uszkodzenia są nieznaczące - a prawda jest taka, że to są uszkodzenia różnorakie. Jednemu się trafi potargane pudło, a drugiemu zgniecenie na narożniku. Po proseu portal nie chce tworzyć wielu cenników, indywidualnych zdjęć itp. Każda skaza się kwalifikuję na Outlet.

To jest oferta dla osób, które zaakceptują oba poziomy zniszczenia. Wiem, bo sam korzystałem kilka razy i dwie gry miałem prawie idealne (w tym tani jak barszcz Blood rage) a Narcos trafił się jak wyrwany z psiego gardła.

Więc proszę nie rozbudzać emocji, to loteria i tak należy traktować ofertę.
Każdy sam podejmuje decyzje czy kupuje czy nie.
Mój post miał na celu pokazanie czego można się spodziewać. To miłe, że Portal do outletu pakuje gry z tylko zdartą folią, a zarazem normalne, że pakuje tam gry mocniej uszkodzone.

Jedyne czego bym nie zaakceptował, to gdyby komponenty gry były niegrywalne. Wtedy bym reklamował i znając Portal, reklamację vy przyjęli :D
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

samuraj1369 pisze: 06 mar 2025, 22:10 Jedyne czego bym nie zaakceptował, to gdyby komponenty gry były niegrywalne
OUTLET: Ten produkt trafił do nas uszkodzony i oferujemy go w niższej cenie dla osób, którym to nie przeszkadza. Uszkodzeniem może być zdarcie folii, wgniecenie pudełka lub rysy na opakowaniu. Ze względu na liczbę produktów jakie znajdują się w tej kategorii, nie przesyłamy zdjęć uszkodzonych produktów.
Więc raczej nie ma mowy o uszkodzonych komponentach. Zapewne takie sytuacje mogły być incydentalne i Portal z pewnością pozytywnie interweniował. Więc nie ma czego się bać.
samuraj1369

BOLLO pisze: 07 mar 2025, 12:03
samuraj1369 pisze: 06 mar 2025, 22:10 Jedyne czego bym nie zaakceptował, to gdyby komponenty gry były niegrywalne
OUTLET: Ten produkt trafił do nas uszkodzony i oferujemy go w niższej cenie dla osób, którym to nie przeszkadza. Uszkodzeniem może być zdarcie folii, wgniecenie pudełka lub rysy na opakowaniu. Ze względu na liczbę produktów jakie znajdują się w tej kategorii, nie przesyłamy zdjęć uszkodzonych produktów.
Więc raczej nie ma mowy o uszkodzonych komponentach. Zapewne takie sytuacje mogły być incydentalne i Portal z pewnością pozytywnie interweniował. Więc nie ma czego się bać.
Przecież dokładnie o tym mówię, gdy Panowie wyżej mówili o zalanych elementach.
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 61 times
Been thanked: 57 times

Post autor: JimmyPL »

samuraj1369 pisze: 07 mar 2025, 12:04
BOLLO pisze: 07 mar 2025, 12:03
Przecież dokładnie o tym mówię, gdy Panowie wyżej mówili o zalanych elementach.
Tak jak miałem zalane, nie powinno to trafić do outletu, natomiast bezproblemowo oddali kasę
samuraj1369

Ma ktoś 15% w portalu i chciałby się podzielić?
Jeśli znalazła by się dobra dusza to napiszcie na priv proszu <3
ODPOWIEDZ