No właśnie, mi się wydaje, że Robinson jest jednak ponadczasowy i w pewnym sensie wybitny. Gorzej, że po ostatniej kampanii mam wrażenie, że ludzie włączyli myślenie "Stara wersja Robinsona stała się gorszą grą przez słabą kampanie nowego wydania"
Robinsona można lubić, można nie lubić ale ciężko odmówić mu tego, że w świecie planszówkowym pojawia się często. Czy to w recenzjach często pojawia się stwierdzenie że to gra w stylu Robinsona, czy wręcz nawet jest przytaczana w kampaniach (np. halls of hegra). Ostatnio pojawiła się kieszonkowa gra inspirowana RC czyli Dieson Crusoe. Przez ponad dekadę wisiała w top 100 bgg, w rankingu solo ostatnio dalej była 12ta. No i pytanie czy jakakolwiek "robinsonowa gra" wybiła się ponad samego Robinsona?
Personalnie żałuje że pierwsi marsjanie skończyli jak skończyli, bo zakładałem, że stworzyli "wygrywające formułę" i gier w tym stylu od Portalu bazującym na Robinsonie w innym klimacie/uniwersum będzie na pęczki
Inna rzecz, że to nie jest gra dla wszystkich i przez wredny charakter są osoby które go wręcz nienawidzą, no ale... MTG też jest dla specyficznego odbiorcy, ale nawet osoby niecierpiące budować talię raczej nie będą marudzić jak ktoś nazwie MTG grą legendarną. Robinson to znaaaaaaaaaacznie mniejszy kaliber oczywiście, ale swoje jednak dla świata planszówkowego IMO zrobił.