(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
hancza123
Has thanked: 107 times
Been thanked: 214 times

Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

Post autor: hancza123 »

lacki2000 pisze: 12 mar 2025, 19:07 Hańcza dość krytycznie o obu pozycjach.
Ja raczej krótko podsumowałem swoją rozmowę z Highlanderem i jego wrażenia. To było raczej pewne że gra Maćkowi nie podejdzie bo kto jak kto ale on jest bardzo wyczulony aby gra wiernie oddawała realia i była grą historyczną.

Fala krytyki Highlandera była dla mnie więcej niż pewna ale miałem nadzieję że jako wytrawny gracz Niemcami odbrejkuje on nam grę i udowodni że Centralni mogą jednak wygrać. No nie mogą co przyznaje Highlander.

Chcę dalej grać i podtrzymuję moją sympatię do Patrycji. Miłość jest ślepa :mrgreen:
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 623 times
Been thanked: 309 times

Post autor: Markus »

No kurczaczek ;) kolejny co pomylił Dominiona z Diuną. :D :D :D
Jak chcecie pelny świadomy deckbuilding to zapraszam do Dominiona.
Rynek kart znany na całą grę i równomiernie dostępny dla wszystkich graczy, wiadomk co gdzie i za ile.
Czasami mam wrażenie żę określenie deckbuilder w odniesieniu do Diuny (imperium/powstanie) daje więcej szkody niż zysku.
Dla mnie ta gra to nie żaden deckbuider a raczej "lap dobre okazje z rynku" i wykończ przciwników.
Hańcza za chwilę zbrejkuje Diunę szybciej niż Patrycję ;)
W Diunie wykonujesz ile ruchów (położenie piona na planszę) przez całą grę ? 28? 26? 24? Zależy kiedy złapiesz 3 piona.
Ile razy w tym czasie przetasujesz deck 10-15 ? kartowy? 5-8razy? Część swoich zakupionych kart zobaczysz max 2 , 3 razy w grze.
Dla mnie diuna to raczej pozycjonowanie na planszy a karty to przepustka do tych pół (symbole) plus efekt w gratisie
hancza123

Markus pisze: 12 mar 2025, 19:31
Hańcza za chwilę zbrejkuje Diunę szybciej niż Patrycję ;)
Krytykuję te gry z szacunku. Dla słabych gier nie mam ani uwagi ani czasu, olewam je :wink:

Patrycji nie da się nie krytykować i.... nie da się nie lubić! :D

Duna ma w naszej ekipie tak wysoki status że nie można jej odpuścić ewidentnych słabości. To jest dobra gra ale moim zdaniem daleko jej do Świetnego Graala. Ja tylko zapraszam ją aby zeszła z pomnika. Ale grać to chcę nadal!
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 422 times
Been thanked: 237 times

Post autor: lacki2000 »

Markus pisze: 12 mar 2025, 19:31 Dla mnie ta gra to nie żaden deckbuider a raczej "lap dobre okazje z rynku" i wykończ przciwników.
Uuu powiało Pax Renatą :)

Ale tak, Diuna to głównie umieszczanie robotników, z dokupywaniem kart do ręki. Jak chcemy wygrać, to w danym momencie należy na mapie znaleźć najlepszą lokację i mieć do niej jeszcze kartę. Najważniejsze jest dokupienie trzeciego robotnika, więc trza szybko ugrać 8 piniendzy.
Najłatwiejsze punkty są na torach wpływów (min 4 ale lepiej iść w sojusz, bo to daje dodatkowe bonusy z kart).
I nie trzeba wygrać wielu bitew, możliwe że w podstawowej wersji bitwy nie są tak mocne jak w powstańczej i z dodatkami, zwłaszcza, że powstańcza daje podwójne bonusy za wygraną z czerwiami.
No ale to jest do sprawdzenia, póki jest ochota na granie wśród generałów.

Ja w najbliższy wtorek chyba nie będę, ale to mi się jeszcze wyklaruje dopiero w poniedziałek.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
hancza123

Muad proponowałeś aby zagrać Colonial Twilight.

Traktuję to jako okazję bo od lat mam na radarze. Gramy we wtorek od 16.00?

EDIT: wiem od Antoine że ustawiliście się na coś z VaeVictis więc CT innym razem.

W takim razie zagram chętnie w cokolwiek: Dune / Patrycja / QG: EF / WotR cdg / coś nowego
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 65 times
Been thanked: 106 times

Post autor: AnlAir »

hancza123 pisze: 12 mar 2025, 19:08 Gra ma jeszcze jedną słabość: niedorozwój Deckbuilding. Niby jest ale go jakby nie ma.
Dla mnie ten niedorozwój naprawia dodatek Nieśmiertelność.
Dochodzi nowy rynek z mocnymi kartami i mechaniką wszczepów dla mnie znacznie to urozmaica całość.
Awatar użytkownika
Highlander
Has thanked: 153 times
Been thanked: 187 times

Post autor: Highlander »

AnlAir pisze: 16 mar 2025, 14:26
hancza123 pisze: 12 mar 2025, 19:08 Gra ma jeszcze jedną słabość: niedorozwój Deckbuilding. Niby jest ale go jakby nie ma.
Dla mnie ten niedorozwój naprawia dodatek Nieśmiertelność.
Dochodzi nowy rynek z mocnymi kartami i mechaniką wszczepów dla mnie znacznie to urozmaica całość.
A ja mam w sumie odwrotne doświadczenie :) Immortality / Nieśmiertelność dodała dodatkowy rynek kart, ale ten rynek to tylko 2 karty jednocześnie, potrafi się zblokować jeszcze bardziej.
Ogromną zaletą dodatku jest wprowadzenie mechaniki "wszczepiania kart" (używając jednego meepla zagrywanie i czerpanie korzyści z dwóch naraz).
Ale jednocześnie ten dodatek za bardzo rozwadnia grę poprzez wprowadzenie:
- nadmiarowych równoległych mechanik (dodatkowa plansza z heksagonalnym torem i dodatkowym torem wpływów z dwoma PZ - niestety z logiką inną niż 4 obecne tory, dodatkowy tor kart)
- zbyt wielu nowych typów zasobów (skarabeusze, mikroskopy, helisa DNA, "żołnierze w kadzi")

Nowe karty intryg i karty kupowane za wpływy które wykorzystują nowe mechaniki i nowe surowce też gdzieś giną w morzu kart podstawki i dodatku Ix (ktoś na BGG napisał że wtasowujesz 6 kart wszeczpów w deck 100 kart).
Jednocześnie trudniej jest wybrać pierwsze karty do wypalania ze swojego decku. Kiedyś było dla mnie naturalnym wypalać tę z 1 niebieskim symbolem i 2 pustynne, ale w dodatku Nieśmiertelność te 2 pustynne są podmieniane na karty z dodatkowym zasobem Mikroskopu - więc wypalając je rezygnujesz z korzystania z elementów dodatku.
Finalnie gra ma jeszcze większą losowość, szansa na to że karty intryg lub możliwe do zakupu podpasują Ci do zasobów i kart uzyskanych w efekcie wcześniejszych decyzji jest jeszcze mniejsza (np. ignorowałeś tory Ixthlan, inwestowałeś w "klasyczną" część planszy a jak na złość dobrałeś intrygi które dają Ci skarabeusze albo bonusy na koniec gry z dwóch helis DNA).

Dla mnie dodatek Ix dużo lepiej wpasowuje się z mechaniki z podstawki, a technologie i dreadnoty zwiększają możliwości planowania.
Z kolei wariant epicki wprowadzony przez dodatek zwiększa graczom możliwości deckbuildingu - 11 karta decku startowego daje każdemu możliwość wypalania karty.

Stąd dla mnie najlepszy set to Podstawka + Ix + tryb epicki z Ix.
Awatar użytkownika
lacki2000

Highlander pisze: 16 mar 2025, 19:58 Z kolei wariant epicki wprowadzony przez dodatek zwiększa graczom możliwości deckbuildingu - 11 karta decku startowego daje każdemu możliwość wypalania karty.

Stąd dla mnie najlepszy set to Podstawka + Ix + tryb epicki z Ix.
O właśnie. Ta dodatkowa karta do wypalania kart może uradować Hańczę i zmotywować do zdobycia dodatku :)
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
hancza123

Decyzja o zakupie dodatku Potęga IX już podjęta.

Jedyne co mnie powstrzymuje to wątpliwość czy będziecie chcieli dalej grać. Co bym nie został jak Himilsbach z angielskim. Kiedyś kupiłem Holdfasta i Quartermastera właśnie nie w tempo, gdy grupa już przestała w nie grać (końcowa faza życia gry w grupie).

Popełniłem doktorat o słabościach Diuny ale tak naprawdę to mam wielką ochotę na dużo rozgrywek.
Awatar użytkownika
lacki2000

hancza123 pisze: 16 mar 2025, 20:30 Decyzja o zakupie dodatku Potęga IX już podjęta.

Jedyne co mnie powstrzymuje to wątpliwość czy będziecie chcieli dalej grać. Co bym nie został jak Himilsbach z angielskim. Kiedyś kupiłem Holdfasta i Quartermastera właśnie nie w tempo, gdy grupa już przestała w nie grać (końcowa faza życia gry w grupie).

Popełniłem doktorat o słabościach Diuny ale tak naprawdę to mam wielką ochotę na dużo rozgrywek.
Ja w Diunę zawsze chętnie, w dowolnej konfiguracji wersja+dodatki. I trzeba temat grzać, hajpować, aby się zebrała 6-osobowa ekipa zaznajomiona z grą na tyle by odpalić ten tryb drużynowy.
hancza123

Masa krytyczna właśnie została przekroczona. Składam zamówienie.
Awatar użytkownika
Highlander

hancza123 pisze: 16 mar 2025, 20:30 Decyzja o zakupie dodatku Potęga IX już podjęta.
Jeśli ty nie kupisz to ja będę musiał kupić podstawkę + Ix (na OLX taki set chodzi od 195zł, nie wiem jak tam na facebookach to wygląda)
Awatar użytkownika
Highlander

hancza123 pisze: 11 mar 2025, 22:34 Breaking News: podwójna przegrana Centralnych, nawet Highlander nie odbrejkował Patrycji.
W końcu chwilę mam aby podsumować wrażenia z dwóch rozgrywek w Attrition of Souls, najpierw jako Ententa, potem jako Centralni.

Gra przez zastosowane mechaniki generuje tak absurdalne / a-historyczne sytuacje że jak to ktoś na BGG napisał, równie dobrze mogłaby być o czymś innym niż WW1. Dla mnie QG1914 ma zdecydowanie więcej chromu i balansu niż AoS. Wiele mechanik zakłada że dany blok miał uwspólnione zasoby (ludności, przemysłu, kolei, piasku i drewna do okopów), a przecież tak nie było. Poprzez losowanie dostępności zasobów ludności/przemysłu dla konkretnych Państw w każdej z tur (= woreczek) gra tworzy chwilowe, czasem drastyczne nierównowagi, co nadaje dynamikę sytuacji na planszy.

A czy można tutaj podejmować ciekawe decyzje? Wydaje mi się że niewiele, odniosłem wrażenie że decyzje za mnie podejmował efekt dociągu z woreczka, jak już widziałem co dobrałem, to dobierałem optymalne miejsca bitew. Tak samo woreczek decydował o tym jakie Centralni zrobią otwarcie albo kiedy danym Państwem włączyć się do wojny. Potem już decydowały kości. Decyzje kiedy dosypywać dane wojska do woreczka wydawały mi w miarę oczywiste. Startowy wybór 4 z 6 kart - można się zastanowić, ale te karty niewiele wpływają. Można jeszcze zdecydować kto się w danym półroczu okopuje i które z Twoich Państw dysponuje w tym półroczu koleją (przydział węgla do parowozów czy co?).

Dla chętnych na ścianę tekstu - więcej odnośnie mechanik, również w powiązaniu z "chromem":

1) Na plus innowacyjne podejście do rzutów kostką w walce - hity przydzielane wzajemnie przez obie strony na podstawie wyniku tych samych rzutów kostką + trafienia różnych rodzajów wojsk na innych, rozłącznych oczkach (piechota na 1, artyleria na 2, samoloty na 3, specjalsi na 4). Podoba mi jako dobra implementacja bonusu za wykorzystanie "combined arms" w walce.
Mniej podoba mi się za to jak dziwnie to działa w momencie gdy się spotykają równorzędne jakościowo armie (3 piechoty, albo piechota+artyleria+samolot) - mogą się one jedynie nawzajem anihilować, i nawet dogranie wodza nie może wpłynąć na wynik (bo wódz ustawia wynik 1 kostki, ale to i tak spowoduje anihilację obu stron. Czyli takiego boju spotkaniowego z początku WW1, nawet z wodzem, wygrać się nie da.

2) Kluczowa mechanika - woreczki do losowania początkowych wojsk z rozwinięcia mobilizacyjnego + późniejszych uzupełnień wojsk co pół roku - nie wiem co to miało modelować, w takiej ogólnej skali możliwości startowe, rekrutacyjne i produkcyjne danych krajów były znane i powinny być przypisane do nich. Tymczasem ogromna losowość dociągu z worka potrafi mocno zdestabilizować i "odhistorycznić" grę.
Dla przykładu - ja na starcie Centralnymi wyciągnąłem wszystkich Turków. W efekcie Niemcy i Austro-Węgry nie miały jak zaatakować, bo się "nie zmobilizowały" i miały mniej wojsk niż to co startowo wystawiła w Belgii i Rosji i Serbii Ententa (to po w takim układzie wypowiadać wojnę Francji czy Rosji?).
Albo w jednym półroczu wyciągnięcie Meksykan zamiast Niemców. I co to ma pokazywać? Czy Niemcy zawiesiły pobór nowego rocznika i zamknęły fabryki?
Inny przykład - Niemcy Lackiego wyciągnęli z worka na otwarcie 4 floty lotnicze i przerzucały je sobie z Aerodromów jako wsparcie na różne fronty. Może ma sens w WW2, ale jesienią roku 1914?
Wariant historyczny tutaj trochę pomaga - nie ma takich absurdów że Francja zapomniała się zmobilizować a Rosja zmobilizowała się podwójnie.

3) Koncepcja wchodzenia Państw do wojny. Nie trafia do mnie pomysł że w momencie wypowiedzenia wojny nie można nikogo zaatakować.
Przecież to było podstawą planów z 1914 - jak najszybsza mobilizacja, rozwinięcie na wybranych granicach (np. AW - plan Rosja, plan Serbia, Rosja+Serbia), wypowiadamy wojnę i wchodzimy na teren wroga zanim on dokończy swoją mobilizację i rozwinięcie wojsk. A tutaj możesz się najwyżej wystawić na swoich granicach (i tam zostajesz), bo jak wejdzie się do wojny stojąc w stolicy to Ci przeciwnik czymkolwiek wjedzie w stolicę i masz region "Contested" bez produkcji.

4) Zasada że region "Contested" traci zdolność produkcji / mobilizacji wojsk. Nawet jak przeciwnik ma 1 armię a ty 10. Ciężka mechanika dla Państw centralnych, które mają nieliczne tereny na mapie. Dla mnie to się nie broni - przecież historycznie zasięg oddziaływania armii był może na 10-15 km od linii frontu. Nie było lotnictwa strategicznego albo wojsk zmotoryzowanych do głębokich uderzeń. To że wróg podszedł do granic nie wpływało na rekrutację czy produkcję, spalona ziemia to był wąski pas. Nawet jakiś tam zagon kozacki który w fazie manewrowej przejechał się po Prusach Wschodnich a potem został wyrzucony nie miał wielkiego wpływu w perspektywie pół roku (tyle tutaj trwa etap).

5) Brak mechaniki zaopatrzenia wojsk - Państwo macierzyste może być dawno podbite, wojska odcięte w kotle - i trwają sobie tam lata "żywiąc się z ziemi" i chyba też stamtąd czerpiąc amunicję.
Przykłady z naszej gry - Serbowie otoczeni przez Węgrów i Bułgarów w latach 1915-1917 na.. Węgrzech.

6) Mapa - połączenia regionów są dość wybiórcze i wymuszają dziwne manewry.
Np. Francja nie ma połączenia lądowego z Włochami, Berlin z Wiedniem, Węgry z Polską, Polska z Kijowem, Istambuł morskiego z Grecją itp.
Czyli wsparcie się sypiącego frontu włoskiego wymaga desantu morskiego z Francji na około przez Rzym. Meh.

7) Logistyka kolejowa do celów ruchów strategicznych wojsk.
Takie zasoby każde wielkie Państwo miało własne i na własne potrzeby. Tutaj jak Rosjanie użyją kolei, to nie mogą już tego zrobić przez pół roku Francuzi ani Brytyjczycy ani Włosi.
Kolejna sprawa że strategiczny transport morski jest tutaj wolniejszy niż kolejowy - nie można z Wielkiej Brytanii przewieźć flotą wojsk do Włoch / Grecji / Turcji - trzeba pół roku robić przesiadkę przez Francję. A przecież Państwo dysponujące flotą powinno mieć większe możliwości strategicznych manewrów "z morza".
Z drugiej strony możliwości transportu kolejowego, połączone z tym że w tej grze nie ma reguł zaopatrzenia armii, ani ograniczeń przepustowości linii kolejowych w Azji - pozwalają na jakieś absurdalne akcje typu "świeży dociąg z woreczka daje masę Brytyjczyków i jeszcze ich czołgi - ładujemy ich do Aleksandrii - potem koleją przez (uprzednio zdobyte) Armenię, Kaukaz, Ukrainę, Kijów dokładamy ich do walki na Węgrzech (jako deblokadę wieloletniego kotła Serbskiego opisanego w punkcie (5). Finalnie mamy tam bitwę w środku Serbowie, pierwszy ring - Austria i Bułgarzy, i drugi ring - Brytyjczycy. Niezły sandbox.

8) Wyzerowanie zdolności do rekrutacji jeśli się straci "stołeczny kwadrat". O ile to rozumiem w przypadku potęg które mają na mapie dwa pola, to nie rozumiem jak to ma modelować legendarne zdolności odtworzeniowe bezkresnej Rosji. Jeśli Rosja by chwilowo straciła Petrograd - i wg zasad nie kapituluje - wciąż miała Moskwę, Ukrainę + Kijów, i Kaukaz (czyli 4 na 5 punktów produkcji), to co nie byłaby w stanie odtwarzać wojsk?

9) Mechanika kart - zmarnowana szansa dodania większej decyzyjności i możliwości planowania przez graczy. Za mało tych kart i generalnie w większości słabe. Co tam Ci ma jedna kosteczka +/- gdy dociągasz z worka 10+. Mata Hari za to całkiem mocna (odroczenie rozstrzygającej bitwy o pół roku).

10) Limitowanie okopów do jednego na pół roku + zakaz okopywania się poza Contested. Tak samo dziwne jak ruch kolejowy. Czy Ententa miała jedną formację inżynierów i jedno źródło piachu i drewna, i musiała je alokować raz we Francji, raz w Rosji czy Bułgarii?

11) Przydzielanie punktów mobilizacji/produkcji do Państw. Interesujące że Francja lub USA zostały zrównane z Włochami i Otomańską Turcją (2 punkty). Albo że Austro-Węgry mają potencjał przemysłowo-mobilizacyjny równy 75% Niemieckiego (3 do 4). Rosja jako lider z 5 punktami.

12) Zakaz przemarszu rozwiniętych wojsk. Armie które się rozwinęły na granicy i stoją naprzeciw pustych regionów wroga nie mogą do nich wmaszerować. Najpierw muszą się koleją wycofać do stolicy (ale tylko z jednego pola), i potem mogą tam wjechać.
Ale po bitwie za to można iść o dodatkowe pole w pościgu, bronione lub nie.
hancza123

Highlander pisze: 16 mar 2025, 21:18
Jeśli ty nie kupisz to ja będę musiał kupić podstawkę + Ix (na OLX taki set chodzi od 195zł, nie wiem jak tam na facebookach to wygląda)
No to który z nas kupuje? Ja mogę kupić sam dodatek gdzie indziej i dość drogo ale oferta którą widzisz jest wręcz znakomita. Chcesz mieć starą podstawkę +IX w swojej kolekcji i kupujesz to? Jeśli tak to ja odpuszczę, wystarczy że jeden z nas ma.
hancza123

Sprowadzając ciekawe dyskusje na chwilę do brzegu:

Jutro 18.00 Krolm:
- Diuna: Imperium stara podstawka
lub w oczekiwaniu na prawie już zamówiony dodatek Potęga IX i dla odmiany:
- Diuna Imperium: Powstanie

Narazie jest 2 chętnych: Highlander i ja. Kto chce dołączyć? Kto pierwszy ten lepszy kto drugi ten też lepszy.

EDIT: dobra to my z Highlanderem w Quartermaster General: East Front.
Maciek ma chyba bilans 6-0? Dobrze pamiętam że zawsze i z każdym wygrał?
Awatar użytkownika
Highlander

Jakby ktoś się spontanicznie wybierał do Krolma, to tam nas z Hańczą nie ma, gramy w innej lokalizacji :)
ODPOWIEDZ