Orleans (Reiner Stockhausen)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 307 times
Been thanked: 1098 times

Re: Orleans (Reiner Stockhausen)

Post autor: brazylianwisnia »

autopaga pisze: 03 lis 2024, 18:38 Autor wrócił jeszcze do bagbuildingu i skończyło się to bardzo średnim Altiplano.
No ale to nie przez idee bag buildingu. Chciałbym zobaczyc co w temacie wymyśliłby Pfister czy Lacerda.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

autopaga pisze: 03 lis 2024, 18:38 Autor wrócił jeszcze do bagbuildingu i skończyło się to bardzo średnim Altiplano.
Altiplano jest swietna luźniejsza reimplementacja Orleanu :)
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Sprzedałem ją dwa razy i to ten sam egzemplarz ;)
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

AkitaInu pisze: 03 lis 2024, 18:37 Pamiętajcie że wyszedł teraz anniversary box, co pewnie spowoduje że nakład angielskiej edycji jesli bedzie (podstawka) to pewnie przesunie się troche w czasie do przodu. Imho to jest najlepszy deal teraz, ale wiadomo że to kupa forsy.

A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie :)
Tak sobie podliczyłem, że kwota za jaką dajemy za anniversary box jest bardzo zbliżona jakbyśmy chcieli teraz kupić wszystko co wyszło do orleans wraz z promoskami i ulepszeniami do drewienek, więc jak ktoś nie ma nic to warto wejść, a jak ktoś ma już coś (jak ja :D ), to raczej nie warto sprzedawać tego co się ma i brnęcie w tego wielkiego boxa.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

antonio3333 pisze: 03 lis 2024, 19:17
AkitaInu pisze: 03 lis 2024, 18:37 Pamiętajcie że wyszedł teraz anniversary box, co pewnie spowoduje że nakład angielskiej edycji jesli bedzie (podstawka) to pewnie przesunie się troche w czasie do przodu. Imho to jest najlepszy deal teraz, ale wiadomo że to kupa forsy.

A co bag buildingu to też się troche dziwie, wonderlands war przyjeło się znakomicie :)
Tak sobie podliczyłem, że kwota za jaką dajemy za anniversary box jest bardzo zbliżona jakbyśmy chcieli teraz kupić wszystko co wyszło do orleans wraz z promoskami i ulepszeniami do drewienek, więc jak ktoś nie ma nic to warto wejść, a jak ktoś ma już coś (jak ja :D ), to raczej nie warto sprzedawać tego co się ma i brnęcie w tego wielkiego boxa.
Ale tu masz insert, metalowe monety i ładniejsze surowce, mape z miejscem na dodatek i pewnie cos tam jeszcze. Heat printed meeple. Chociaz surowce sa chyba z balsy i waża .... nic :D No ale placac 179 euro z odbiorem na essen to byl dobry deal. Doplacilem jakies ... 200zl chyba, a nie mialem wszystkich promo, monet (ktore sa naprawde dobre), insertu i calej reszty. Generalnie dobry deal imho.
bowie
Has thanked: 331 times
Been thanked: 75 times

Post autor: bowie »

Lailonn pisze: 03 lis 2024, 18:24 Planowany jest jakiś dodruk ang chociaż czy trzeba polować na zawyżone cenowo wydania francuskie?
Na ten moment najlepszym dealem, jeśli ktoś chce mieć wszystko, jest Anniversary Box. Akurat zbieram chętnych na wspólny zakup, więc zapraszam. Więcej informacji: viewtopic.php?t=83481
Lailonn
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Udało się zdobyć i zagrać w Orleans. Od razu nabyłem też Handel i Intrygi ale chwilowo nie zagrałem - choć po zagraniu w podstawkę już go dołożyłem, bo zasady banalne.

I właśnie, gra ma banalne zasady, szybką rozgrywkę a elementy są wysokiej jakości. Jedynie opis kilku budynków pozostawia trochę do życzenia, bo na bgg widzę sporo osób też dopytuje, co konkretny budynek robi.

Ostatni z klasyków na jaki polowałem do kolekcji. Po ograniu Wysokiego Napięcia trzymam się mocniej stanowiska, że stare gry był lepsze ;D
Barbarzyńca
Has thanked: 516 times
Been thanked: 286 times

Post autor: Barbarzyńca »

Wysokie napięcie to jedna z najlepszych gier ever, tak że ten.
Lailonn

OK to i rozgrywka z dodatkiem za mną. Rozumiem dlaczego uznawany jest za "obowiązkowy". Nowa pula, losowych wydarzeń rundy dodaje regrywalności i realnie możemy się zaskoczyć co tam wyjdzie.

Nowa plansza przysług ma dużo ciekawsze bonusy a kontrakty handlowe to miły dodatek. który nic nie komplikuje w grze.

Plansza intryg pozwalająca dokuczać innym raczej nie wejdzie do gry, bo moja grupa by się pozabijała ;)

Osobiście uznałem za "obowiązkowy" upgrade kit, bo jednak losowanie i manipulowanie tymi żetonami jest niekomfortowe. Meeple sprawdzą się dużo lepiej - jutro odbieram paczkę ;)

ps. Wydawca daje ciała z instrukcją. Pomysł aby musieć mieć obie na raz, bo w dodatku trafiasz na "zasady sprawdź w podstawowej instrukcji", to kpina.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

Lailonn pisze: 14 mar 2025, 00:07 Osobiście uznałem za "obowiązkowy" upgrade kit, bo jednak losowanie i manipulowanie tymi żetonami jest niekomfortowe. Meeple sprawdzą się dużo lepiej - jutro odbieram paczkę ;)
Ja kupilem kapsle numizmatyczne na zetony i sobię chwalę :)

W Wojnie w Krainie Czarów, czy w Runebound3 sprawdziły się świetnie.
Lailonn

Na pewno jest to opcja spoko i tańsza chociaż meeple bardziej ekskluzywne i na pewno klimatyczne. Chociaż proces oklejania mocno irytujący ;)
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 67 times

Post autor: niwlak »

Ja polecam żetony geekup bit https://boardgamegeekstore.com/products ... gWfHetJm1N Cena dosyć wysoka, ale mielenie tych plastikowych żetonów w woreczku jest dużo przyjemniejsze niż karton.
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Grellenort »

Mielenie bezrantowych kapselków numizmatycznych jest niewiele gorsze, a sporo tań$ze :D
ODPOWIEDZ