Ostatnio kupiliśmy...bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Pizmak01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...

Post autor: Pizmak01 »

"Rock Hard 1977", bo lubię worker placementy i zainteresował mnie temat oraz fajny pomysł na plansze graczy (wzmacniacze).
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Zet »

Pizmak01 pisze: 13 mar 2025, 10:23 "Rock Hard 1977", bo lubię worker placementy i zainteresował mnie temat oraz fajny pomysł na plansze graczy (wzmacniacze).
A mnie najbardziej rozbawiło to, że można tam ćpać cukierki :lol: Ale, że jestem trochę zmęczony worker placementami, to póki co odpuściłem.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 140 times
Been thanked: 349 times

Post autor: Poochacz »

Władca Pierścieni LCG: Zdrada Sarumana, Góra Ognia, Spadkobiercy Numenoru, cykl Przeciw Cieniowi, cykl Cienie Mrocznej Puszczy, Pierwsza Era w PL i Fellowship of the Ring, Dream-Chaser, Angmar Awakened i Dark of Mirkwood w ENG - poszedłem za ciosem i uzbierałem co się dało. Trochę na forum, trochę po sklepach, trochę wyszperałem na OLX, tu zniżki (serdeczne podziękowania dla @lisek2000), tam zamiana i nawet nie musiałem sprzedawać auta żeby starczyło 🤣 Co prawda będzie pomieszane językowo ale to niewielki problem a sporo oszczędzę próbując zunifikować wszystko w jednym języku.
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 301 times
Been thanked: 830 times

Post autor: arturmarek »

Kupiłem kilka małych gier pojedynkowych do grania z synem i nawet udało się w większość zagrać, także wrzucam z komentarzem po rozgrywkach.

Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars: Zagraliśmy parę razy, nie mieszaliśmy z oryginałem. Odczucia podobne do oryginału, nie zauważyłem nic rewolucyjnego. Chyba bym wolał, żeby jednak zrobili tę część o "pół poziomu" bardziej skomplikowaną.
Wojna o Pierścień: Gra karciana: nie zagrana. Trochę mnie przeraziła instrukcja sugerująca granie na dwie ręce. Spróbujemy ten wariant pojedynkowy zagrać z wymieszanymi taliami na początek.
Nieustraszeni: Normandia: zagraliśmy dwa razy pierwszy scenariusz. Potrzebuję więcej, żeby ocenić lepiej. Pierwsze wrażenie pozytywne, ale setup dość upierdliwy.
Mindbug: REWELACJA! Zagraliśmy chyba ponad 10 partii w weekend. Absolutny hit!
Tuareg : jedna rozgrywka, dobre pierwsze wrażenie. Po przeczytaniu instrukcji wydawała mi się dość skomplikowana, ale gra płynie bardzo przyjemnie. Bardzo mięsiste, małe, szybkie - takie lubię
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Brass: Birmingham Deluxe - na początku przygody z planszówkami, zachęcony wysoką pozycja na BGG i świetnymi recenzjami, kupiłem B:Birmingham... i absolutnie się od niego odbiliśmy, wszystkie gry które graliśmy były robieniem akcji z instrukcji, bez żadnego pomysłu. Poszedł w świat w gorzkiej atmosferze (bo sprzedałem go kilka dni przed dowiedzenie się że Phalanx wyprzedał nakład i dodruku "nie będzie").
Bardziej doświadczeni chcemy dać Brassowi drugą szansę.

SETI - a trafiło się ogłoszenie w fajnej cenie to uznałem że za tyle mogę sprawdzić o co tyle szumu :D

Dodatki do Spirit Island - uwielbiam SI, gigantyczne propsy Portalowi za to że ktoś w końcu podjął się kontynuowania tytułu u nas. Specjalnie zgarnąłem z ich sklepu żeby się szybciej mogli pochwalić nakładem wyprzedanym na poziomie wydawnictwa :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Ostatnio w przenośni, bo chwilę to trwało ale:

Goa/Wysokie Napięcie/Orleans - bo brakowało mi do kompletu topowych klasyków a trudno dostępne

Imperial Steam - bo trafiła się nówka za 30% ceny ;)

Dodatki do Teotihuacan - do kompletu z racji promki w trollach
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 404 times
Been thanked: 477 times

Post autor: KOSHI »

Drugi core set do SoB - Swamps. Długo się zbierałem, ale nie ma co się oszukiwać, wiele taniej nie będzie o ile w ogóle będzie dostępny na rynku. I tak już sporo cebulionów w to wpompowałem to MUSI się spodobać. :lol: Przy okazji dowiedziałem się, że mam w Meplu rabat 3% a po zakupie 4. Może i nie dużo, ale zawsze coś. Teraz trzeba będzie ukrywać grę w bagażniku, a pod osłoną nocy przemycić na chatę. :mrgreen: Nowy level hobby mi wskoczył. SoB niszczy gorzej jak Mielno. :twisted: No cóż, pójdą jakieś gry do piekła, życie.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1325 times

Post autor: rastula »

Cześć miśki ;)...

Dawno mnie tu nie było, bo jak wielokrotnie, choć dawno temu pisałem, że ceny gier obecnie są dla mnie nieakceptowalne...

No ale czasem się coś akceptowalnego trafi to człowiek sobie kupi.

No i ostatnio wpadło ( z pewną dozą nieśmiałości) Twilight Inscription w wersji angielskiej ...74,90 to uczciwa cena :) ...

I jak sobie poradziłem z niekupowaniem (prawie) gier? Nie jest źle - wystarczy wypisać się na trochę z forum i człowiek nawet nie wie, że są jakieś nowości w które "trzeba" zagrać...

Pozdrawiam Anonimowych Planszoholików na odwyku ;)

edit: odwyk oczywiście od kupowania- bo granie ma się stabilnie dobrze ...a przyszłość rysuje się nawet jaśniej w tej mierze ...
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Rayos »

ostatnio duzo sprzedaje, wiec pozwolilem sobie zakupic....

Flatiron
Saltfjord

w obie mialem przyjemnosc zagrac w weekend i obie bardzo mi siadly, do tego stopnia ze zaraz po rozgrywce zrobilem zamowienie :D
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 102 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Luk83bb »

GAH dodatek Lets Waltz - bo podstawka to świetna gra, (na pewno top 5 dla mnie i żony), a dodatek można wprowadzać modułami, dobrze oceniony, do tego w całkiem dobrej cenie. Będzie ogrywane na dniach.
Dodatek Torfowisko - bo podstawka to bdb gra, a dodatek jest wysoko oceniony, klimatyczny i wydłuża kołdrę. Ograne na razie solo, już widzę, że dobry:).
Hansa Guild - bo lubię gry z mapką z motywem, kawałkiem Polski. Proste, rodzinne, ale nie prostackie czy jakiś samograj gra typu "dostarcz towary".
Żelazna Kurtyna - za dychę żał było nie spróbować tego całkiem klimatycznego i sprawnego (18 kart) filerka. Podobało się, więc dokupiłem:
1989 Jesień Narodów - fajny klimat, świetna cena. Po instrukcji wydaje się, że siądzie. W piątek będzie testowane, przygotowane kilka h na potyczkę z kolegą.
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Sloth »

Luk83bb pisze: 17 mar 2025, 18:13 GAH dodatek Lets Waltz - bo podstawka to świetna gra, (na pewno top 5 dla mnie i żony), a dodatek można wprowadzać modułami, dobrze oceniony, do tego w całkiem dobrej cenie. Będzie ogrywane na dniach.
Dodatek Torfowisko - bo podstawka to bdb gra, a dodatek jest wysoko oceniony, klimatyczny i wydłuża kołdrę. Ograne na razie solo, już widzę, że dobry:).
Hansa Guild - bo lubię gry z mapką z motywem, kawałkiem Polski. Proste, rodzinne, ale nie prostackie czy jakiś samograj gra typu "dostarcz towary".
Żelazna Kurtyna - za dychę żał było nie spróbować tego całkiem klimatycznego i sprawnego (18 kart) filerka. Podobało się, więc dokupiłem:
1989 Jesień Narodów - fajny klimat, świetna cena. Po instrukcji wydaje się, że siądzie. W piątek będzie testowane, przygotowane kilka h na potyczkę z kolegą.
Żelazna Kurtyna - jedna z częściej rozgrywanych dwuosobówek u Nas, w którymś momencie ilość partii prześcignęła Jaipur-a niekwestionowanego króla szybkich dwuosobówek. Uważam że, bardzo bardzo mocno niedoceniany tytuł.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 648 times
Been thanked: 486 times

Post autor: miker »

Sprzedałem trochę kartonów, to i kupiłem, ale za to zdecydowanie mniej :)

1. Projekt Gaja: Zaginiona flota - bo… skoro Projekt Gaja leży na półce i grzecznie czeka, aż kiedyś będę miał czas, aby przeczytać instrukcję, to czemu nie miałaby obok niego leżeć Zaginiona Flota? Poza tym ktoś napisał, że Zaginiona Flota dodaje więcej możliwości, co może być zbawienne (ale nie musi) w przypadku trudnej gry. Pożyjemy, poczekamy, zobaczymy :D

2. The Godfather: Imperium Corleone - bo… jednorazowy, ostatni druk! Ile razy to słyszeliśmy, a potem wychodził kolejny druk, poprawiona gra, etc. No ale co, jak tym razem nie wyjdzie? Pamiętam, że jechałem autem, zatrzymałem się, napisałem do @psia.kostka czy aby nie kupiłby dla mnie tej gry ze swoim Portalowym rabatem. On się zgodził, kupiłem i pojechałem dalej. Spontaniczna akcja, a gra dostarcza żonie i mnie świetnych emocji. Do tego karty, które Portal dodał do gry są może nie fantastyczne, ale lepsze niż ten sam obrazek namalowany na każdej karcie z oryginalnego wydania. Polecam!

3. Ślimaki + zrzut zaopatrzenia - bo… Survive: Escape from Atlantis siadło nam ze dwa lata temu i ciśniemy z dzieciakami (a w zasadzie z synem), moją żonę, a jego matkę, tak, że czasami żaden z jej meepli nie dopływa do brzegu. Córka niby jej pomaga, ale jakby bez pomagania :D. Liczyłem na to że Ślimaki dadzą nam trochę odmiany i moja biedna żona będzie miała trochę spokoju… I… miałem rację. Moje oba dzieciaki zmówiły się na mnie, w efekcie czego ostatnią rundę statystowałem bez żadnego ślimaka. Trochę to było przykre, trochę zasłużone, ale najlepsze jest to, że potrafili to rozegrać, aby mnie wyeliminować. Mieszane uczucia….

4. Endeavor Deep Sea deluxe - bo… trafiłem na dobrą promkę na OLX i fajnego sprzedającego. Tego samego dnia, w którym odebrałem grę, trafiła na stół i jest super. Żona zachwycona. Mi się podoba. A że sprzedaliśmy trochę szrotu z półek, to jest na nią miejsce. Więc wszyscy happy :D Świetna gra, polecam!
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 590 times

Post autor: samuraj1369 »

Czyszczenie i stabilizacja kolekcji trwa. Co wpadło w ostatnim czasie:
- Spirit Island All-In - posiadałem kiedyś Lacertową podstawkę, ale jako, ze nie było planów wydania dodatków to odpuściłem tę grę totalnie, leżała, znalazł się kupiec to sprzedałem. Jak usłyszałem ogłoszenie na PortalConie to aż wstałem z wrażenia. Od razu instant-buy. Zestaw posiadam od ok, tygodnia, a na liczniku już 6 gier solo i 2 dwuosobowe. No i najważniejsze, dziewczynie się podoba!

- Root All-In - jak pisałem w ofertach znalezionych w sieci - ludzie z mojego miasta zbierają na leczenie psa, więc pojechałem i wziąłem Roota, zestaw był niepełny, ale udało się uzupełnić o wszystkie dodatki małe i duże. Brakuje mi tylko mat, ale czekam na dodruk :D Nigdy w Root'a nie grałem, zawsze chciałem. Od razu All-in bo w Root'a można pykać solo i tak też będę czynił.

-Mage Knight: Ultimate Edition - dobra cena w Portalowym outlecie, kolejna gra solo do kolekcji. Rozegrane na razie dwie partie i świetnie to chodzi solo. Odpowiednia muzyczka, piwko w dłoń i cały wieczór wypełniony cudowną rozrywką. Widziałem zapowiedziany dodatek - tak, od razu instant-buy jak tylko się pojawi.

- Detektyw - dobra cena w outlecie Portalu. Kobieta jest fanką Kryminatorium, to pomyślałem, że może jej się spodoba. Nie myliłem się, mamy za sobą pierwszą misję i gra bardzo się spodobała zarówno mi jak i jej.

- The Resistance: Agenci Molocha - stara giera Portalu. Avalon mi totalnie nie podszedł, nudna strasznie rozgrywka. W Agentach Molocha mamy karty umiejętności, co mam nadzieję nada jakiegoś sensu tej grze.

- El Grande - nowe wydanie, trafiona w stanie idealnym na Vinted za pół darmo to wziąłem. Jeszcze nie grałem, ale to Area Control, czyli coś co bardzo lubię. Czekam z niecierpliwością na rozgrywkę :D

- Raven Manor - kupione na wyjazd. Niestety wszystko o czym wspominali użytkownicy w temacie gry okazało się prawdą. Już wystawiona na sprzedaż.

- Rój Kieszonkowy + Stonoga - upolować nówkę roju kieszonkowego na Vinted za 23 zł a potem dokupić w Empiku stonogę za 25 zł to tylko ja potrafię xD Miałem dawno temu jak wchodziłem w hobby, średnio podeszła. Mimo to chcę dać jej drugą szansę.
Julka182
Has thanked: 35 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Julka182 »

:D
miker pisze: 18 mar 2025, 21:21
4. Endeavor Deep Sea deluxe - bo… trafiłem na dobrą promkę na OLX i fajnego sprzedającego. Tego samego dnia, w którym odebrałem grę, trafiła na stół i jest super. Żona zachwycona. Mi się podoba. A że sprzedaliśmy trochę szrotu z półek, to jest na nią miejsce. Więc wszyscy happy :D Świetna gra, polecam!
Można wiedzieć za ile? :) Czaję się na tę grę i stąd pytanie :D
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 648 times
Been thanked: 486 times

Post autor: miker »

Julka182 pisze: 18 mar 2025, 22:24
Spoiler:
Jasne
Spoiler:
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 254 times
Been thanked: 638 times

Post autor: walkingdead »

Julka182 pisze: 18 mar 2025, 22:24
Zdaje się, że Czacha wystartowała teraz z przedsprzedażą dodruku ( za 299),ale to pewnie wiesz.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 527 times
Been thanked: 1200 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Update od stycznia:
  • A Distant Plain, bo to przystępniejszy oraz szybszy COIN od lubianego Fire in the Lake, a też jest na 4 osoby. Ood miesięcy polowałem na kopię i w końcu się udało. COINy bardzo przypadły mi do gustu jako interaktywna gra z asymetrycznymi frakcjami, operowaniem zasobami oraz ciekawą tematyką. Tu mamy dobre wyważenie między grą polityczną, a wojenną. Powinno dużo się dziać nad stołem, ze względu na rozgrywkę "coop", gdzie mamy tylko jednego zwycięzcę. Gry te zawsze wywołują dużo emocji i dyskusji w trakcie oraz po rozgrywkach.
  • Dorfromantik Sakura, bo świetnie bawiliśmy się we dwójkę przy pierwszej części. Uwielbiam też planszówki, w których tworzymy planszę wraz postępem rozgrywki, a zaczynając od zera. Spodziewam się tego samego, tylko z pewnymi twistami. Do chillowego grania.
  • Unlock!: Short Adventures – The Flight of the Angel oraz Schrödinger's Cat, bo uwielbiam wszelkie gry zagadkowe i dedukcyjne. Unlocki to jedna z moich ulubionych serii ze względu na kreatywne wykorzystanie aplikacji. Już zagrane, świetnie się bawiliśmy - poluję na inne części
  • Exit: The Game + Puzzle – The Sacred Temple oraz Exit: The Game + Puzzle – Nightfall Manor, bo w sumie jak wyżej. Tutaj do gry dodano element układania puzzli. Służą one również jako elementy zagadek, co jest bardzo kreatywne, zaskoczyło na plus i przypadło do gustu. Zagraliśmy już w Nightfall Manor i bawiliśmy się świetnie.
  • Białe lustro, bo dostałem na prezent. Gra detektywistyczno-dedukcyjna silnie polegająca na przygotowanej stronie internetowej oraz materiałach tam dostępnych. Na razie gra zagadka i trudno powiedzieć po jednej rozgrywce.
Argue
Has thanked: 7 times
Been thanked: 102 times

Post autor: Argue »

Kroniki Zamku Avel+ Nowe Opowiesci+Niezbędnik poszukiwacza, bo za 180 zł za komplet warto było wziąć na przyszłość dla młodego, bo ile można w Andor Junior cisnąć:)
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Szarlatani z Pasikurowic + dodatki - powrót (po chyba 4 latach) podstawki do kolekcji, tym razem z dodatkami, insertem i kapslami na żetony. Zatęskniłem za tym beztroskim mieszaniem w woreczku, a że wersji Duel nie widać na horyzoncie to rozwiązałem sprawę inaczej :)

Alchemicy - kupiłem używkę w tej samej cenie co sprzedałem kilka lat temu, więc jest to kolejny powrót do kolekcji. Winni są Barolek i Gandalf, ich gameplay przypomniał mi jak dobra jest to gra.

Detektyw Kryminalna gra planszowa - używka za 50 zł. Ostatnie spotkanie z grami Trzewika miałem lata temu przy Robinsonie. Detektyw jest bardziej w naszym stylu, na wieczorne posiedzenia będzie jak znalazł.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 404 times
Been thanked: 477 times

Post autor: KOSHI »

Za 200 cebulionów z wysyłką Frontier Town do SoBa. Co tu dużo pisać, rozbudowuje wizyty w mieście a to gra kampanijna, dystansowi przeciwnicy, których nie ma w corach, cena, okazja.
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Muszczu »

Pakiet dodatków do Too many bones - bo świetnie bawię się przy tej grze więc pewnie będę brał w ciemno wszystko co wypuści Portal

Marvel Dagger - różne opinie o niej czytałem ale lubię marvela i za 80 zł postanowiłem spróbować
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Zaan84 »

Wszystko ... bo fajna cena w Księgralni na Bookgame:
Septima - dla żony
Voidfall - dla mnie
The breach - bo fajoskie figurki a gra przy okazji.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

KOSHI pisze: 22 mar 2025, 15:18 Za 200 cebulionów z wysyłką Frontier Town do SoBa. Co tu dużo pisać, rozbudowuje wizyty w mieście a to gra kampanijna, dystansowi przeciwnicy, których nie ma w corach, cena, okazja.
Koniecznie wydrukuj sobie zatem to jak masz "Frontier town":

https://boardgamegeek.com/filepage/1616 ... k-old-west
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1314 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

Mortum: Średniowieczny Detektyw - było polecanko na forum, a że nigdy nie grałem w detekywa, a na bookgame była za 30zł to wziałem
Rosyjskie koleje - zachcianka żóny, za 30zl na book game żal było nie brać :)
Fox in the forest - lubiym z zona zbieranie lew a tutaj cena było zacna
Regicide - ciekawa koncepcja koopa na niby zwyklej talii kart. Za niska cene nabyłem talie dedytkowana
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

JollyRoger90 pisze: 25 mar 2025, 11:58 Rosyjskie koleje - zachcianka żóny, za 30zl na book game żal było nie brać
:shock: świetna cena. Ja używkę wyrwałem za 75 a tu takie cuda....nice
ODPOWIEDZ