Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości
- Nidhogg
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 62 times
Re: Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości
Poza produkcją która podniesie się o 2 to jeszcze dostaniesz 3 kredyty.
Tak, wiem.
Nie wiedziałem tylko czy "któryś z graczy" to wszyscy gracze włącznie ze mną czy tylko przeciwnicy. Czasami na kartach są opisy "z Tobą włącznie" i dlatego nie bylem na 100 proc. pewien.
Nie wiedziałem tylko czy "któryś z graczy" to wszyscy gracze włącznie ze mną czy tylko przeciwnicy. Czasami na kartach są opisy "z Tobą włącznie" i dlatego nie bylem na 100 proc. pewien.
Witam serdecznie. Mam pytanie o fanowski dodatek Ksiezyc. Na planszy księżyca sa pola “Ambasada na Ksiezycu” oraz “Metropolia Ksiezycowa”.
Sa karty ktore kaza umiescic miasto na tych polach. Co to oznacza? Ze mamy tam postawic takie miasto jak na marsie? I czy to oznacza że nic innego na tym polu nie można postawić?

Sa karty ktore kaza umiescic miasto na tych polach. Co to oznacza? Ze mamy tam postawic takie miasto jak na marsie? I czy to oznacza że nic innego na tym polu nie można postawić?

Ostatnio zmieniony 01 lis 2024, 13:14 przez kunass2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nidhogg
Dokładnie tak, to działa jak inne pola na kosmiczne miasta na planszy głównej
Zasadniczo wszystko rozbija się o to czy jesteś głupi, czy nie 
Jeżeli karta ma kilka efektów, to aktywny gracz wybiera kolejność ich wykonywania (jest to kluczowe w kilku przypadkach, np zagranie Mchu bez posiadania rośliny do opłacenia jego obowiązkowego efektu, ale pozyskanie jej za zagranie karty samego Mchu z kombosa z Viral Enhancerami).
W tym przypadku logicznym byłoby najpierw postawić dwa habitaty, podnieść 2 WK, podnieść 2 WT, a następnie podnieść WT o 4, ponieważ WK jest na 4 poziomie.
Btw. patrzę na aktualny wygląd karty w oryginalnym języku i ma wyraźnie napisane, że dostaje się WT za każde dwa poziomy na tracku habitatów.

Jeżeli karta ma kilka efektów, to aktywny gracz wybiera kolejność ich wykonywania (jest to kluczowe w kilku przypadkach, np zagranie Mchu bez posiadania rośliny do opłacenia jego obowiązkowego efektu, ale pozyskanie jej za zagranie karty samego Mchu z kombosa z Viral Enhancerami).
W tym przypadku logicznym byłoby najpierw postawić dwa habitaty, podnieść 2 WK, podnieść 2 WT, a następnie podnieść WT o 4, ponieważ WK jest na 4 poziomie.
Btw. patrzę na aktualny wygląd karty w oryginalnym języku i ma wyraźnie napisane, że dostaje się WT za każde dwa poziomy na tracku habitatów.

Cześć, karta strefa ekologiczna. "Efekt trwały. Za każdy symbol roślinności albo zwierząt
na zagranej karcie (w tym tej) umieść na tej karcie
1 jednostkę zwierząt." - dostaje jednostkę zwierząt za każdą zagraną kartę z tymi symbolami czy raz na pokolenie?
na zagranej karcie (w tym tej) umieść na tej karcie
1 jednostkę zwierząt." - dostaje jednostkę zwierząt za każdą zagraną kartę z tymi symbolami czy raz na pokolenie?
- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
Ani jedno ani drugie.

Za każdy SYMBOL. Na jednej karcie może być więcej niż jeden.

Instrukcja:
Aby zagrać kartę, gracz musi spełniać jej wymagania, a także być w stanie wywołać opisane na niej efekty.
Od tej zasady istnieją 4 wyjątki:
(...)
c) Gracz może zagrać kartę umieszczającą na planszy obszar, którego nie może już umieścić (wszystkie obszary tego typu zo-
stały wykorzystane).
Przykład z gry:
1. Czy to oznacza, że jeśli nie ma już miejsca na obszar lub zostało zajęte, to nie można zagrać takiej karty z takim efektem?
2. Torus stanforda - gracz umieszcza obszar miasta na polu "Miasto Świtu". Czy to oznacza że karta Miasto Świtu już nie może być zagrana poniewać nie da się spełnić efektu umieszczenia miasta?
3. Na planszy nie ma już przestrzeni na miasto. Czy to oznacza że karta "Nieosłonięte miasto" też nie może być zagrana?

Aby zagrać kartę, gracz musi spełniać jej wymagania, a także być w stanie wywołać opisane na niej efekty.
(...)
c) Gracz może zagrać kartę umieszczającą na planszy obszar, którego nie może już umieścić (wszystkie obszary tego typu zo-
stały wykorzystane).
Przykład z gry:
1. Czy to oznacza, że jeśli nie ma już miejsca na obszar lub zostało zajęte, to nie można zagrać takiej karty z takim efektem?
2. Torus stanforda - gracz umieszcza obszar miasta na polu "Miasto Świtu". Czy to oznacza że karta Miasto Świtu już nie może być zagrana poniewać nie da się spełnić efektu umieszczenia miasta?
3. Na planszy nie ma już przestrzeni na miasto. Czy to oznacza że karta "Nieosłonięte miasto" też nie może być zagrana?

- Nidhogg
Dawno nie grałem w wersję papierową (za dużo do pamiętania przy ponad 40 kartach zagranych) ale czy przypadkiem Torus nie ma swojego miejsca na planszy w przestrzeni kosmicznej ?kunass2 pisze: ↑08 sty 2025, 09:47 Instrukcja:
(...)
stały wykorzystane).
Przykład z gry:
![]()
1. Tak, jeśli nie ma miejsca na miasto, albo takie miejsce zostało zajęte (np. Osadnictwo Jaskiń Lawowych, gdy wszystkie obszary wulkaniczne są już zajęte), to nie możesz zagrać karty.
2. Torusa stawia się luzem w przestrzeni kosmicznej, a nie na cudzym polu. Pole na MIasto Świtu jest zarezerwowane na Miasto Świtu.
3. Jeśli nie ma legalnego miejsca (niezarezerwowane pole niesąsiadujące z innym miastem), to nie możesz zagrać tej karty.
Od momentu zagrania Strefy Ekologicznej za każdym razem gdy zagrasz kartę z symbolem roślinności, albo zwierząt to za każdy tak właśnie zagrany symbol Strefa Ekologiczna dostaje jednego zwierzaczka. Strefa Ekologiczna triggeruje również siebie samą, więc na dobrą sprawę wchodzi do gry już z dwoma zwierzakami.
Dodatkowo warto pamiętać, że w polskiej edycji została ona błędnie przetłumaczona i w oryginale wymaga abyśmy to my mieli las, a nie żeby był (czyjkolwiek) las na mapie.
Dzięki, jestem po pierwszej partii i wydawało mi się to trochę za mocne. Ale teraz już wszystko jasne.Niewodnik pisze:
Od momentu zagrania Strefy Ekologicznej za każdym razem gdy zagrasz kartę z symbolem roślinności, albo zwierząt to za każdy tak właśnie zagrany symbol Strefa Ekologiczna dostaje jednego zwierzaczka. Strefa Ekologiczna triggeruje również siebie samą, więc na dobrą sprawę wchodzi do gry już z dwoma zwierzakami.
Dodatkowo warto pamiętać, że w polskiej edycji została ona błędnie przetłumaczona i w oryginale wymaga abyśmy to my mieli las, a nie żeby był (czyjkolwiek) las na mapie.
1. Więc, jeśli mam do umieszczenia miasto na obszarze wulkanicznym (czyli pola z wyboldowaną nazwą), a wszystkie obszary wulkaniczne zostały już zajęte (bo przecież nie są zarezerwowane, żeby oczekiwać na daną kartę) to nie mogę zagrać danej karty. Zgadza się?
2. Czy to samo dotyczy białego miasta na planszy? Mam na myśli stolicę. Jeśli na danej planszy nie ma zaznaczonego obszaru na stolicę to taką kartę można zagrać?
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 53 times
- Kontakt:
1. Tak
2. Tak. Jak grasz na innej mapie niż ta z podstawki i nie ma tam pola którego wymaga jakaś karta to wymaganie na karcie należy pominąć i można ja zagrać
2. Tak. Jak grasz na innej mapie niż ta z podstawki i nie ma tam pola którego wymaga jakaś karta to wymaganie na karcie należy pominąć i można ja zagrać
Będziesz grał w grę? Zapraszam na mój kanał:
@workerplacement - Instrukcje do gier planszowych
@workerplacement - Instrukcje do gier planszowych
1. Tak
2. To popularny błąd. Stolica (białe miasto) nie ma żadnego zarezerwowanego pola. To pole o nazwie Noctis City na mapie Tharsis jest owszem zarezerwowane, ale na... Noctis City...
Stolicę traktujemy jak każde inne miasto z tym wyjątkiem, że punktuje ona również za sąsiadujące z nią oceany. A co do pierwotnego pytania - jeśli na mapie nie ma pola zarezerwowanego na Noctis City, jest ono traktowane jak każde inne normalne miasto.
2. To popularny błąd. Stolica (białe miasto) nie ma żadnego zarezerwowanego pola. To pole o nazwie Noctis City na mapie Tharsis jest owszem zarezerwowane, ale na... Noctis City...

1. Czyli jeśli na planszy nie ma dedykowanego pola dla Noctis City to można to miasto umieścić ale na normalnych zasadach, i wtedy reguła z karty "ignorując normalne ograniczenia umieszczania obszarów" już nie obowiązuje, zgadza się?
2. Strumienie Lawy - karta każe umieścić obszar na jednym z wymienionych obszarów wulkanicznych. Co jeśli na mapie w ogóle nie ma obszarów wulkanicznych, albo są, ale całkowicie inne niż te wymienione na karcie?
2. Strumienie Lawy - karta każe umieścić obszar na jednym z wymienionych obszarów wulkanicznych. Co jeśli na mapie w ogóle nie ma obszarów wulkanicznych, albo są, ale całkowicie inne niż te wymienione na karcie?
1. Dokładnie tak.
2. Stawiasz wtedy na dowolnym niezarezerwowanym polu.
W sumie obie te informacje masz w instrukcji do map Hellas i Elysium. Taka mała karteczka, na której były opisane tytuły i nagrody, oraz właśnie te kilka zmian zasad
2. Stawiasz wtedy na dowolnym niezarezerwowanym polu.
W sumie obie te informacje masz w instrukcji do map Hellas i Elysium. Taka mała karteczka, na której były opisane tytuły i nagrody, oraz właśnie te kilka zmian zasad

-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Nie do końca. Stawiasz na niezarezerwowanym polu tylko na planszy Hellas gdzie nie ma obszarów wulkanicznych. Jeśli natomiast na mapie są obszary wulkaniczne ale inne niż umieszczone na karcie, wtedy stawiasz tylko na tych obszarach wulkanicznych co są na mapie.
Generalizując, jeśli na planszy nie ma odpowiedniego pola o którym mówi karta, to stawiasz gdzie chcesz według normalnych zasad. Jeśli chodzi o wulkany to już można nazwy pominąć. Zawsze chodzi o obszary wulkaniczne. Jeśli ich brak (nie jest to równoznaczne, z tym, że są już zajęte)... patrz wyżej. Jeśli są zajęte to karty nie można już zagrać.
Darkstorm dobrze doprecyzował - jeśli na planszy mamy pierwotnie 4 pola z pogrubioną nazwą, to są to obszary wulkaniczne i wtedy obowiązują zasady jak na mapie Tharsis. W innym przypadku stosujemy zasadę jak na Hellas, czyli stawiamy gdziebądź na niezarezerwowanym.
Cześć, mam podstawkę Terraformacji i chciałabym dokupić karty z zestawów dodatkowych. Które zestawy mogę kupić, bez posiadania większych dodatków (preludium itp)?
To ja może przewrotnie zapytam - dlaczego chcecie karty, a nie duże dodatki?
Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Mam pytanie odnośnie zasad w preludiach. Niektóre karty pozwalają na podniesienie wskaźników globalnych przed rozpoczęciem rozgrywki. Napiszcie mi czy przy podnoszeniu z kart preludiów temperatury, lub wystawieniu kafla oceanu skutkuje tak jak w fazie pokoleń podniesieniem WT. Pewnie już ktoś poruszał ten temat, z góry dziękuję za odpowiedź.