Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: Atk »

samuraj1369 pisze: 07 mar 2025, 21:37 Ma ktoś 15% w portalu i chciałby się podzielić?
Jeśli znalazła by się dobra dusza to napiszcie na priv proszu <3
Jak nie znajdziesz daj znać, mam 10% bo nie zdążyłem dobic do 15%. Zawsze coś!
Luko_b
Has thanked: 230 times
Been thanked: 93 times

Re: Arydia: The Paths We Dare Tread (Cody Miller)

Post autor: Luko_b »

kolosm pisze: 13 mar 2025, 07:16 Z tym wydaniem PL bym jednak nie przekreślał! Portal już nie raz udowadniał, że potrafi wydawać u nas niesamowite i duże pozycje:)
Może 2027? :)
Jakie na przyklad?
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 252 times
Been thanked: 638 times

Post autor: walkingdead »

kolosm pisze: 13 mar 2025, 07:16 Z tym wydaniem PL bym jednak nie przekreślał! Portal już nie raz udowadniał, że potrafi wydawać u nas niesamowite i duże pozycje:)
Wydaje mi się, ż ostatnio skręcili raczej w kierunku dużych eurasków. Mam wrażenie, że ostatnio wszyscy wkoło albo multum ludzi gra w eurasy, więc zakładam, że w Portalu ich sprzedaż może być znacznie lepsza niż przygodowki/dungeony.

W zapowiedziach ameri na 2025 są głownie tytuły Langa albo CMON czyli pewniaki. Nie ma rzeczy mocno eksperymentalnych czy nieznanych marek itd.
kolosm
Has thanked: 724 times
Been thanked: 103 times

Post autor: kolosm »

Luko_b pisze: 13 mar 2025, 08:00
Jakie na przyklad?
TMB, Cloudspire, The Elder Scrolls, Dune, Hegemony...to są gry, w które prawie nikt nie wierzył a jednak!
gabens29
Has thanked: 288 times
Been thanked: 14 times

Post autor: gabens29 »

Myślicie, że Portal może sprowadzić do sklepiku skrzynie do TMB?
Jdn
Has thanked: 75 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Jdn »

Jak wydadzą już całość to będzie miało sens :)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

gabens29 pisze: 17 mar 2025, 06:47 Myślicie, że Portal może sprowadzić do sklepiku skrzynie do TMB?
Boxy pojawiały się do innych tytułów jest więc szansa że po wydaniu wszystkiego co portal zapowiedział za jakiś czas może pojawić się i skrzynia.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1235 times
Been thanked: 1451 times

Post autor: seki »

BOLLO pisze: 17 mar 2025, 20:19
gabens29 pisze: 17 mar 2025, 06:47 Myślicie, że Portal może sprowadzić do sklepiku skrzynie do TMB?
Boxy pojawiały się do innych tytułów jest więc szansa że po wydaniu wszystkiego co portal zapowiedział za jakiś czas może pojawić się i skrzynia.
Gdzie i jakie boxy się pojawiały? Jeśli masz na myśli pudełka kolekcjonerskie tekturowe to trochę inna bajka. Nawet jeśli są lekko większe od standardowych to zwykle nie odbiegają mocno od standardu i są lekkie. Trove Chest jest jednak mocno nietypowym produktem. Ciężki i duży. Tego się nie złoży aby łatwiej przechować czy transportować. Dla dystrybutora jakim jest Portal może być zbyt problematyczny w logistyce. Ale sam bym się zastanowił nad zamówieniem bo mam wszystko do TMB i dziś śmielej patrzę na skrzynię do organizacji tego wszystkiego.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 117 times
Been thanked: 240 times

Post autor: loaru »

seki pisze: 18 mar 2025, 17:02 Ciężki i duży. Tego się nie złoży aby łatwiej przechować czy transportować. Dla dystrybutora jakim jest Portal może być zbyt problematyczny w logistyce.
Sprzedawali już krasnale ogrodowe, to i ze skrzynią dadzą radę :D
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3704 times
Been thanked: 3878 times

Post autor: japanczyk »

To chyba, ze ja sami zrobia, bo CTG zdaje sie powiedzialo, ze Trove Chestow juz nie bedzie
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 306 times

Post autor: JollyRoger90 »

Na francuskiej stronie Lucky Ducky Games jest przedsprzedaż na to, z tego co widzę. Jakby ktoś potrzebował - 639zł :)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

seki pisze: 18 mar 2025, 17:02
BOLLO pisze: 17 mar 2025, 20:19
Gdzie i jakie boxy się pojawiały? Jeśli masz na myśli pudełka kolekcjonerskie tekturowe to trochę inna bajka. Nawet jeśli są lekko większe od standardowych to zwykle nie odbiegają mocno od standardu i są lekkie. Trove Chest jest jednak mocno nietypowym produktem. Ciężki i duży. Tego się nie złoży aby łatwiej przechować czy transportować. Dla dystrybutora jakim jest Portal może być zbyt problematyczny w logistyce. Ale sam bym się zastanowił nad zamówieniem bo mam wszystko do TMB i dziś śmielej patrzę na skrzynię do organizacji tego wszystkiego.
Zgadza się nie ta nomenklatura. Chodziło mi oczywiście o bigboxy a nie skrzynie.
tomax-zielik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 18 times

Post autor: tomax-zielik »

Może komuś przyda się :)
Obrazek
Largo
Has thanked: 161 times
Been thanked: 125 times

Post autor: Largo »

Przy tych akcjach druku nie powinno być jakiegoś licznika ile jest już zamówionych? Może mi się coś majaczy, ale chyba przy 20strong był. Swoją drogą myślicie, że jest szansa na to, że ufundują się te kolejne gry z "trylogii południowej"?
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 123 times
Been thanked: 112 times

Post autor: Wender »

Largo pisze: 29 mar 2025, 08:39 Przy tych akcjach druku nie powinno być jakiegoś licznika ile jest już zamówionych? Może mi się coś majaczy, ale chyba przy 20strong był. Swoją drogą myślicie, że jest szansa na to, że ufundują się te kolejne gry z "trylogii południowej"?
Licznik ma się pojawić po weekendzie.
Myślę, że mają większe szanse niż droga gra solo, którą kto chciał to wziął na wspoeraczce ;)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 546 times

Post autor: tomp »

wg mnie fani wydawnictwa Garphill Games kupią. Jeśli nie ufunduje się, kupią wersję angielską z jednoczesną awersją do Portalu.
O ile Portal ma zamiar w przyszłości wydawać coś od Garphill powinien wydać Wynalazców oraz dodatki niezależnie od wyniku akcji dodruk.

Jest jeszcze kwestia zestawów. Ja nie mam z tym problemu.
Jednakże są osoby, które chętnie kupią dodatek do Wędrowców, ale do Mędrców nie, bo np. im nie przypasowała albo odwrotna sytuacja. W takich przypadkach Saga księżycowa również im nie będzie pasować.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 73 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

Jaka będzie sytuacja z dodatkami po ewentualnym sukcesie? Będą dostępne w sprzedaży czy nie?
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 123 times
Been thanked: 112 times

Post autor: Wender »

Arcziwald pisze: 29 mar 2025, 09:19 Jaka będzie sytuacja z dodatkami po ewentualnym sukcesie? Będą dostępne w sprzedaży czy nie?
Nie w szerokiej, mają nie trafić do sklepów. Tylko lekka nadwyżka w sklepie Portalu.
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 73 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

No to wydaje mi się, że w sumie jest to uczciwa opcja się dla wspierających. Ja wziąłem Inventorsów, mam wszystko od Najeźdźców od Shema i każda z nich wraca co jakiś czas na stół :D
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 157 times
Been thanked: 64 times

Post autor: ixi24 »

Witam Witam!

Wczoraj wystartowała akcja druk, aby wydać trzecią grę z tej serii Południowego Tygrysu czyli Wynalazców od razu z dodatkiem w jednym pakiecie! Sama gra jest najcięższa z całej trylogii i już nie mogę doczekać się jak będzie palić mi zwoje mózgowe. 😅

Link do akcji: https://sklep.portalgames.pl/inventors- ... ris-zestaw

Druga akcja druk to dodatki do Wędrowców i Mędrców + dodatek spinający całą trylogię dzięki, któremu możemy rozegrać ogromną 6-częściową kampanie. Nie mogę doczekać się dodatków i kampanii, gdzie będę mógł zagrać we wszystkie trzy gry z serii po kolei 😉
Jestem wielkim fanem Wędrowców, a ostatnio także Mędrców. Obie gry jako rozbudowane i ciężkie euro solo sprawdzają się wyśmienicie. Sama automa jest intuicyjna i prosta w obsłudze, ale trudno z nią wygrać.
Aha! Ten pakiet zawiera również bonusowy mini dodatek do wszystkich trzech gier z serii południowego tygrysu!
Dodatki z wszystkich trzech gier nie będą potem dostępne w sprzedaży, więc warto wesprzeć teraz :)

Link do akcji: https://sklep.portalgames.pl/south-tigr ... aga-zestaw

Całość można również obniżyć o nawet 15% odzywając się do osób z forum, które mają takowy rabat w sklepie portalu:
Rabaty: viewtopic.php?t=41807

Polecam akcje! Sam wsparłem całość i liczę, że się uda :)

Obrazek
Gram solo w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3704 times
Been thanked: 3878 times

Post autor: japanczyk »

Zdziwie sie jak sie nie uda w tym wypadku
Jdn

Po Robinsonie poczekam aż wydadzą, bo niestety nie są wiarygodni dla mnie odnośnie zbieraczek. Tam też tytuł już był na ostatniej prostej. Trzewiczek też czasem obraża graczy więc ja się nie zdziwię.
IrasArgor
Has thanked: 189 times
Been thanked: 95 times

Post autor: IrasArgor »

Jdn pisze: 29 mar 2025, 15:13 Po Robinsonie poczekam aż wydadzą, bo niestety nie są wiarygodni dla mnie odnośnie zbieraczek. Tam też tytuł już był na ostatniej prostej. Trzewiczek też czasem obraża graczy więc ja się nie zdziwię.
Ale to nie jest zbieraczka tylko przedsprzedaż, nie zbierze się wymagana liczba klientów to za miesiąc zwrot kasy na konto. Co do wydawania gier z linii to jednak Portal jest rzetelny. Raczej nie ma wątpliwość czy gry z tegorocznych zapowiedzi będą wydane, tutaj wydawca określił dodatki i Inwentorów jako ryzykowne więc posiłkuje się taką formą wydawniczą.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 546 times

Post autor: tomp »

obejrzałem dokładniej materiał z planszówek. do zakupu gry zachęcał Barolek z planszówek online.
Za jakiś czas ma wjechać materiał z gameplayem Wynalazców :) Mam nadzieje, że swoją charyzmą skutecznie zachęci osoby wahające się, trzymam kciuki :)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Jdn

IrasArgor pisze: 29 mar 2025, 18:25
Jdn pisze: 29 mar 2025, 15:13 Po Robinsonie poczekam aż wydadzą, bo niestety nie są wiarygodni dla mnie odnośnie zbieraczek. Tam też tytuł już był na ostatniej prostej. Trzewiczek też czasem obraża graczy więc ja się nie zdziwię.
Ale to nie jest zbieraczka tylko przedsprzedaż, nie zbierze się wymagana liczba klientów to za miesiąc zwrot kasy na konto. Co do wydawania gier z linii to jednak Portal jest rzetelny. Raczej nie ma wątpliwość czy gry z tegorocznych zapowiedzi będą wydane, tutaj wydawca określił dodatki i Inwentorów jako ryzykowne więc posiłkuje się taką formą wydawniczą.
Przedsprzedaż to wcześniejsza sprzedaż, a tutaj płacisz i nie wiadomo czy wydadzą. Czym to się różni od zbieraczki? No robią to przez swój sklep pewnie bo są spaleni po Robinsonie na platformach zbieraczkowych. Tam też zwykle jest jakiś próg i wiele mniejszych gier/projektów go nigdy nie osiągnęły i nie dostajesz zwrotu kasy, bo ta pobierana jest ostatniego dnia. Tutaj masz gorsze warunki bo płacisz dziś i ktoś potem powie sorka nie tym razem. Nie wiem czy tylko ja uważam że to jest po bandzie w stosunku do konkurencji, ale co ja tam wiem.
ODPOWIEDZ