Neuroshima Hex - pytanie o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Wosho
Has thanked: 205 times
Been thanked: 148 times

Re: Neuroshima Hex - pytanie o zasady

Post autor: Wosho »

Dopiero zaczynamy wiec kilka podstawowych pytan, przejrzalem faq i chyba nie ma tam odpowiedzi:
1.Chyba kazda frakcja ma w podstawce pusty zeton, czy jego sie uzywa i jak sie dobralo to jedna opcja mniej czy to jest do tworzenia wlasnych zetonow? Albo i jeszcze innej funkcji.
2. Czy mozna zagrac zeton, pozniej bitwe a po skonczonej bitwie ruszyc sie mobilna jednostka? Czy tez trzeba to zrobic przed bitwa bo bitwa konczy ture?
3.Ile zetonow sie odkrywa aktualnie na turniejach? 1/2/3 zaczynajac od pierwszej tury czy tez korzystajac z tych taktycznych zasad o wiekszej ilosci?
Awatar użytkownika
Nidhogg
Has thanked: 99 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Nidhogg »

1. To raczej żeton awaryjny jakbyś zgubił jakiś.
2. Bitwa kończy twoją turę i nic po niej nie możesz zrobić.
7% rabatu - 3Trolle
10% rabatu - Planszostrefa
Zbiórki gdzie jestem organizatorem: tu
strzewka
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: strzewka »

ad.1. Pusty żeton ma jeszcze jedną funkcję oprócz rezerwowej. Wykorzystuje to na razie tylko jedna armia Iron Gang, która ma dodatkowy żeton wydany z hexogłówkami i ten żeton można wymienić na inny z puli armii a robi się to tak, że (żeby nie było różnicy w rewersie bo może być na tym dodatkowym żetonie bo był drukowany w innym czasie) usuwa się z armii jeden żeton i zamiast niego wtasowujemy ten rezerwowy (pusty), który był drukowany razem z całą armią więc rewers ma taki sam i w momencie dobrania go podmieniamy na ten dodatkowy, który chcemy użyć. Oczywiście musimy przed grą powiadomić o tym przeciwnika.
ad.3. Ten kto idzie pierwszy dobiera jeden żeton i nic nie odrzuca , przeciwnik dobiera dwa i też nic nie odrzuca no i dalej już standardowo po trzy i odrzucamy jeden.
Awatar użytkownika
zuroslawski
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post autor: zuroslawski »

Ostatnio rozegralem pare partii w aplikacji i nie wiem czy do konca dobrze gralem w normalna wersje Neuroshimy:

1. Kwestia odpychania, czy jak odpycham wroga jednostke to ja decyduje gdzie ja odpycham czy odpychany ? do tej pory myslalem ze jak ja odpycham to ja decyduje gdzie, ale w aplikacji zagrywam zeton odpychania, ale to przeciwnik decyduje gdzie, wiec nie mam teraz metlik.

2. Czy jesli dwa sztaby sa kolo siebie to zadaja sobie rany ? jw. do tej pory gralem ze tak, ale w aplikacji sztaby nie zadaly sobie ran co mnie zdziwilo.

3. Teraz juz pytanie odnosnie rozgrywki, czy mozna odepchnac sepa z bestii ? niby atakuje z powietrza, ale nie bylo napisane ze nie mozna go odepchnac.
samuraj1369
Has thanked: 523 times
Been thanked: 608 times

Post autor: samuraj1369 »

zuroslawski pisze: 20 mar 2025, 09:13 Ostatnio rozegralem pare partii w aplikacji i nie wiem czy do konca dobrze gralem w normalna wersje Neuroshimy:

1. Kwestia odpychania, czy jak odpycham wroga jednostke to ja decyduje gdzie ja odpycham czy odpychany ? do tej pory myslalem ze jak ja odpycham to ja decyduje gdzie, ale w aplikacji zagrywam zeton odpychania, ale to przeciwnik decyduje gdzie, wiec nie mam teraz metlik.

2. Czy jesli dwa sztaby sa kolo siebie to zadaja sobie rany ? jw. do tej pory gralem ze tak, ale w aplikacji sztaby nie zadaly sobie ran co mnie zdziwilo.

3. Teraz juz pytanie odnosnie rozgrywki, czy mozna odepchnac sepa z bestii ? niby atakuje z powietrza, ale nie bylo napisane ze nie mozna go odepchnac.
1. jeśli są więcej niż jedno miejsce do którego może być odepchnięty żeton, to decyduje właściciel jednostki odpychanej.
2. Sztaby nigdy się nie biją, jest to w isntrukcji.
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Post autor: HeroinHeart »

Grałeś źle :)
1) Odpychany decyduje
2) Sztaby nie ranią się wzajemnie ( wyjątkiem jest mephisto oraz tancerki)
3) Ani w ulotce bestii, ani w faq nie ma słowa o tym, że odpychanie miałoby nie działać na sępa.
Awatar użytkownika
zuroslawski

samuraj1369 pisze: 20 mar 2025, 09:24
1. jeśli są więcej niż jedno miejsce do którego może być odepchnięty żeton, to decyduje właściciel jednostki odpychanej.
2. Sztaby nigdy się nie biją, jest to w isntrukcji.
1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?

2. Tego tez nie moglem znalezc, poza tym wczoraj mialem sytuacje ze sztab bestii atakowal sztab vegas, natomiast sztab vegas byl polaczony agitacja ze sztabem bestii wiec go nie atakowal. W tym przypadku tez nie zadaja sobie wzajemnie ran ?
Wosho
Has thanked: 205 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Wosho »

2. Jak nie mogles znalezc, jak wol jest w dziale o sztabach, wczoraj gralem drugi raz i sie upewniałem.
samuraj1369
Has thanked: 523 times
Been thanked: 608 times

Post autor: samuraj1369 »

zuroslawski pisze: 20 mar 2025, 11:37 1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?

2. Tego tez nie moglem znalezc, poza tym wczoraj mialem sytuacje ze sztab bestii atakowal sztab vegas, natomiast sztab vegas byl polaczony agitacja ze sztabem bestii wiec go nie atakowal. W tym przypadku tez nie zadaja sobie wzajemnie ran ?
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3. Źródło: https://drive.google.com/file/d/1lbBrn4 ... 0b0pc/view
Obrazek

Może warto jeszcze raz przeczytać instrukcję? Nie jest za długa :D
Awatar użytkownika
zuroslawski

samuraj1369 pisze: 20 mar 2025, 13:09
zuroslawski pisze: 20 mar 2025, 11:37 1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3. Źródło: https://drive.google.com/file/d/1lbBrn4 ... 0b0pc/view
Obrazek

Może warto jeszcze raz przeczytać instrukcję? Nie jest za długa :D
Dzieki :) kurcze faktycznie jest, wczoraj na szybko szukalem podczas rozgrywki, moze przez to przeoczylem. A podstawowa instrukcje juz chwile temu mialo sie w rece, a jednak czlowiek pominal dosyc wazne kruczki.
ODPOWIEDZ