Neuroshima Hex - pytanie o zasady
Re: Neuroshima Hex - pytanie o zasady
Dopiero zaczynamy wiec kilka podstawowych pytan, przejrzalem faq i chyba nie ma tam odpowiedzi:
1.Chyba kazda frakcja ma w podstawce pusty zeton, czy jego sie uzywa i jak sie dobralo to jedna opcja mniej czy to jest do tworzenia wlasnych zetonow? Albo i jeszcze innej funkcji.
2. Czy mozna zagrac zeton, pozniej bitwe a po skonczonej bitwie ruszyc sie mobilna jednostka? Czy tez trzeba to zrobic przed bitwa bo bitwa konczy ture?
3.Ile zetonow sie odkrywa aktualnie na turniejach? 1/2/3 zaczynajac od pierwszej tury czy tez korzystajac z tych taktycznych zasad o wiekszej ilosci?
1.Chyba kazda frakcja ma w podstawce pusty zeton, czy jego sie uzywa i jak sie dobralo to jedna opcja mniej czy to jest do tworzenia wlasnych zetonow? Albo i jeszcze innej funkcji.
2. Czy mozna zagrac zeton, pozniej bitwe a po skonczonej bitwie ruszyc sie mobilna jednostka? Czy tez trzeba to zrobic przed bitwa bo bitwa konczy ture?
3.Ile zetonow sie odkrywa aktualnie na turniejach? 1/2/3 zaczynajac od pierwszej tury czy tez korzystajac z tych taktycznych zasad o wiekszej ilosci?
- Nidhogg
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 62 times
1. To raczej żeton awaryjny jakbyś zgubił jakiś.
2. Bitwa kończy twoją turę i nic po niej nie możesz zrobić.
2. Bitwa kończy twoją turę i nic po niej nie możesz zrobić.
ad.1. Pusty żeton ma jeszcze jedną funkcję oprócz rezerwowej. Wykorzystuje to na razie tylko jedna armia Iron Gang, która ma dodatkowy żeton wydany z hexogłówkami i ten żeton można wymienić na inny z puli armii a robi się to tak, że (żeby nie było różnicy w rewersie bo może być na tym dodatkowym żetonie bo był drukowany w innym czasie) usuwa się z armii jeden żeton i zamiast niego wtasowujemy ten rezerwowy (pusty), który był drukowany razem z całą armią więc rewers ma taki sam i w momencie dobrania go podmieniamy na ten dodatkowy, który chcemy użyć. Oczywiście musimy przed grą powiadomić o tym przeciwnika.
ad.3. Ten kto idzie pierwszy dobiera jeden żeton i nic nie odrzuca , przeciwnik dobiera dwa i też nic nie odrzuca no i dalej już standardowo po trzy i odrzucamy jeden.
ad.3. Ten kto idzie pierwszy dobiera jeden żeton i nic nie odrzuca , przeciwnik dobiera dwa i też nic nie odrzuca no i dalej już standardowo po trzy i odrzucamy jeden.
- zuroslawski
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 5 times
Ostatnio rozegralem pare partii w aplikacji i nie wiem czy do konca dobrze gralem w normalna wersje Neuroshimy:
1. Kwestia odpychania, czy jak odpycham wroga jednostke to ja decyduje gdzie ja odpycham czy odpychany ? do tej pory myslalem ze jak ja odpycham to ja decyduje gdzie, ale w aplikacji zagrywam zeton odpychania, ale to przeciwnik decyduje gdzie, wiec nie mam teraz metlik.
2. Czy jesli dwa sztaby sa kolo siebie to zadaja sobie rany ? jw. do tej pory gralem ze tak, ale w aplikacji sztaby nie zadaly sobie ran co mnie zdziwilo.
3. Teraz juz pytanie odnosnie rozgrywki, czy mozna odepchnac sepa z bestii ? niby atakuje z powietrza, ale nie bylo napisane ze nie mozna go odepchnac.
1. Kwestia odpychania, czy jak odpycham wroga jednostke to ja decyduje gdzie ja odpycham czy odpychany ? do tej pory myslalem ze jak ja odpycham to ja decyduje gdzie, ale w aplikacji zagrywam zeton odpychania, ale to przeciwnik decyduje gdzie, wiec nie mam teraz metlik.
2. Czy jesli dwa sztaby sa kolo siebie to zadaja sobie rany ? jw. do tej pory gralem ze tak, ale w aplikacji sztaby nie zadaly sobie ran co mnie zdziwilo.
3. Teraz juz pytanie odnosnie rozgrywki, czy mozna odepchnac sepa z bestii ? niby atakuje z powietrza, ale nie bylo napisane ze nie mozna go odepchnac.
-
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 608 times
1. jeśli są więcej niż jedno miejsce do którego może być odepchnięty żeton, to decyduje właściciel jednostki odpychanej.zuroslawski pisze: ↑20 mar 2025, 09:13 Ostatnio rozegralem pare partii w aplikacji i nie wiem czy do konca dobrze gralem w normalna wersje Neuroshimy:
2. Sztaby nigdy się nie biją, jest to w isntrukcji.
- HeroinHeart
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 11 times
Grałeś źle 
1) Odpychany decyduje
2) Sztaby nie ranią się wzajemnie ( wyjątkiem jest mephisto oraz tancerki)
3) Ani w ulotce bestii, ani w faq nie ma słowa o tym, że odpychanie miałoby nie działać na sępa.

1) Odpychany decyduje
2) Sztaby nie ranią się wzajemnie ( wyjątkiem jest mephisto oraz tancerki)
3) Ani w ulotce bestii, ani w faq nie ma słowa o tym, że odpychanie miałoby nie działać na sępa.
- zuroslawski
1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?samuraj1369 pisze: ↑20 mar 2025, 09:24
1. jeśli są więcej niż jedno miejsce do którego może być odepchnięty żeton, to decyduje właściciel jednostki odpychanej.
2. Sztaby nigdy się nie biją, jest to w isntrukcji.
2. Tego tez nie moglem znalezc, poza tym wczoraj mialem sytuacje ze sztab bestii atakowal sztab vegas, natomiast sztab vegas byl polaczony agitacja ze sztabem bestii wiec go nie atakowal. W tym przypadku tez nie zadaja sobie wzajemnie ran ?
-
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 608 times
1.zuroslawski pisze: ↑20 mar 2025, 11:37 1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?
2. Tego tez nie moglem znalezc, poza tym wczoraj mialem sytuacje ze sztab bestii atakowal sztab vegas, natomiast sztab vegas byl polaczony agitacja ze sztabem bestii wiec go nie atakowal. W tym przypadku tez nie zadaja sobie wzajemnie ran ?

2.

3. Źródło: https://drive.google.com/file/d/1lbBrn4 ... 0b0pc/view

Może warto jeszcze raz przeczytać instrukcję? Nie jest za długa

- zuroslawski
Dziekisamuraj1369 pisze: ↑20 mar 2025, 13:091.zuroslawski pisze: ↑20 mar 2025, 11:37 1.Czy odnosnie odpychania jest gdzies w instrukcji bo nie moglem tego znalezc ?
2.
3. Źródło: https://drive.google.com/file/d/1lbBrn4 ... 0b0pc/view
Może warto jeszcze raz przeczytać instrukcję? Nie jest za długa![]()